ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
-
Arkadaşlar yaşadığınız olumlu deneyimlerinizi buradaki negatif insanların onayını almadan bizimle paylaşmayın inanmıyoruz çünkü (!)
Siz ne derseniz ne yaşarsanız yaşayın önemi yok onlar ne derse o dur
-
@Henry-bloor koyduğunuz noktalar bir bitmedi sırf sizin söyledikleriniz doğruymuş veya kabul edilmek zorundaymış gibi
-
@charon ingilizce bilmek burada tabii ki her açıdan faydanıza ancak söylediğiniz ssn alamazsınız, ehliyet alamazsınız vs noktasına katılmıyorum. Evet zorlanırsınız ancak bütün bu işlemleride halledebiliyorlar bir şekilde. Senelerdir burada yaşayan ingilizce bilmeyen meksikalılarda var, türklerde var.
Sizin söylediğinize şu noktada katılıyorum bende göçmen olduğunuz ülkenin dilinin öğrenilmesinden yanayım doğrusunun bu olduğunu düşünüyorum ama bir hiçsiniz vs tabirleri biraz ağır ve doğru değil bence -
@Emre-Kurtulmuş ağır değil hocam.
ingilizce bilmiyorsanız ssn alamazsınız yanınızda ingilizce bilen birileri yok ise. Karşınızdaki kişiyi anlamıyorsunuz bir kere.
meksikalıların ingilizce ögrenmeme sebebi her türlü hizmeti ispanyolca alabilmeleri ki ben ona da katılmıyorum. Saçmalık.
ABDde hiçbir hizmeti türkçe alamazsınız(belki new jerseyde dmvde türkçe hizmet vardir). Lakin onlarda ingilizce bilmediği için alt düzey entry level iş yaparlar.İngilizce bilmek fayda değil, zorunluluk eğer düzgün bir hayat yaşamak istiyorsanız.
-
İngilizce bilmezseniz eğer hemşerileriniz tarafından istismar edilirsiniz. Her sorunda dil bilen birini ararsanız daha da çok istismar edilirsiniz. İngilizce Dünya'nın öğrenmesi en kolay dilidir. 2-3 aylık ciddi bir çaba ile sıfırdan orta düzeye gelebilirsiniz. Sonuçta gider gitmez Amerikalılarla Amerikan tarihi tartışmalarına girmeyeceksiniz, İngilizce Psikoloji kitabı yayınlamayacaksınız.
-
@charon Eğer İngilizce bilmeyenler bir hiç olsaydı green card başvurusunda veya mülakat aşamasında İngilizce'yi şart koşmazlar mıydı? Ayrıca yaşam kolaylığı ve işlerini halledebilme açısından ABD, İngilizce bilmiyorsanız veya az biliyorsanız dahi verdiğiniz örnekten yola çıkarsak Rusya, Çin ve Kolombiya gibi ülkelerle kıyaslanamaz. Oralarda dillerini ana dil seviyesinde konuşsanız bile bürokrasilerini aşmanız zor ve illa bir lokal adam gerekiyor (yaşadığım için biliyorum).
Devamında yazdığınız gönderilerin hepsi mantıklı ve doğru, tecrübeleriniz de çok ve kayda değer, bunu iletilerinizden de anlıyoruz, genel olarak yazdıklarınızı da beğeniyorum lakin burada bir hayallerle Amerika'ya yeni göç etmiş ya da göç edecek arkadaşları demotive edici ifadenizi ben ve birçok kişi doğru bulmadı. Daha yol gösterici olmaya devam ederseniz müteşekkir oluruz.
-
@erenotti hocam şöyle
green card lotosunda ingilizceyi şart koşamazlar çünkü tamamen loto. Herkese çıkabilir. Onu geçtim abd anayasasında resmi dil diye birşey yok.
Lakin h1b olsun,h2b olsun, eb1-2-3 tipi green cardlar olsun, ingilizce beklentileri var vize memurlarının. Yasada yazmasa bile mantıken adamlar bekliyor. En nihayetinde immigrant vize de olsa vize memurunun vizeyi vermeme yetkisi var.
Green card kazandığınızdan vizeyi aldığınız zamana kadar geçen en azından bir 6 ay var. bu zaman zarfinda ingilizceyi geliştirmek zor değil.
Hayaller güzel ama biz burada gerçekleri yazıyoruz. Polyanna gibi ağbi gideriz hallederiz bir şekilde insanlar düşünmesin istiyoruz çünkü işler o kadar kolay değil. ABD plan ülkesidir.
Bende ispanyolca az var, biz h2b ile çalışırken araba sigortası alacaktık, latinlerin çok oldugu bir muhitteki bir sigorta şirketine gittik, sırf eşim latin diye daha ucuza sigorta aldık. Hani abdde ingilizcenin bile yetmediği durumlar oluyor.
Dil çok önemli ve bir ülkede yaşamanın en önemli kuralı bence. Bu kural expat iseniz yani uluslararası bir şirketin x ülkesindeki şubesinde bir süre çalışacaksanız esnetilebilir, yada ülkede ingilizce yaygınsa(mesela hollanda, isveç vs). Lakin kalıcı olarak yaşayacaksanız, dili öğrenmeniz şart, yoksa ya sürünürsünüz yada istediğiniz kalite işler bulamazsınız. -
Ne degisik insanlarsiniz,anadili ingilizce hatta ispanyolca olan bir ulkede ingilizcesiz bir hayat kurabilecegine inaniyorsunuz....Komik .Her gun ezilirsiniz her turlu firsati kacirirsiniz,adam yerine bile konmazsiniz.Gercekleri kabul etmeyip sacma sapan arguman yapan tek millet bizizdir herhalde.Turist degilseniz o diller bilinecek.Nokta! Yoksa oradaki lokaller sizi dil bilmiyor diye salakmissiniz gibi davranirlar ne ciddiye alirlar nede firsat verirler. Guzel bir hayat ku ra maz si niz.Ingilizce den kacis yok hatta ispanyolcadan bile
-
@charon daha yeniler ye balayi surecindeler.hele isler ciddilessin kafalarini duvara vurarlar adamlarla dalga gectik hakikatten ciddiymis bu ingilizce olayi diye bosverin insanligimizi yaptik anlayan anlar digerleri zorlugunu ceker.2 kere 2 4 ama bunlar 15de olur diyen tipler.
-
Bu ileti silindi! -
@Henry-bloor Kimse zaten Amerika’ya gidince Ingilizce ogrenmeye gerek yok demiyor. Bu yuzden bu kadar sert olmaya gerek yok. Ki biri bunu diyorsa bile kendi bilecegi is.
-
@Henry-bloor, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
Ne degisik insanlarsiniz,anadili ingilizce hatta ispanyolca olan bir ulkede ingilizcesiz bir hayat kurabilecegine inaniyorsunuz....Komik .Her gun ezilirsiniz her turlu firsati kacirirsiniz,adam yerine bile konmazsiniz.Gercekleri kabul etmeyip sacma sapan arguman yapan tek millet bizizdir herhalde.Turist degilseniz o diller bilinecek.Nokta! Yoksa oradaki lokaller sizi dil bilmiyor diye salakmissiniz gibi davranirlar ne ciddiye alirlar nede firsat verirler. Guzel bir hayat ku ra maz si niz.Ingilizce den kacis yok hatta ispanyolcadan bile
bu sizi bu tür konulardan uyarmak zorunda kaldığım 4. sefer ve artık kantarın topuzunu ziyadesiyle kaçırdınız.
forumda kullandığınız dile dikkat etmemeniz ve forum kullanıcılarına sürekli kırkırtıcı ifadeler kullanmanızdan dolayı sizi forumdan süresiz olarak uzaklaştırıyorum.hangi ülkede ne kadar deneyiminiz olursa olsun; hiçbir şekilde bu tarz bir dil kullanamazsınız forumda.
ifadeleriniz yapıcılıktan uzak olmasının yanında ziyadesiyle seviyesiz.
yaşadığınız ülke özgürlükler ülkesi olabilir ama; bu size ciddiyetsiz ve kışkırtıcı bir dil kullanma hakkını forumda vermez, vermeyecek de.forum; bu tarz kullanıcılar için hiçbir zaman uygun bir yer olmadı, olmayacak da.
-
@charon Bir ekleme yapmak istiyorum, sadece İngilizce, hatta native aksansız İngilizce dahi konuşuyor olsanız, iyi bir iş bulmanıza yeterli değil. Amerika’da üniversite ve iş tecrübesi yoksa İngilizceniz olsa dahi o ilk başlangıcı yapmak zor (hazır bir iş teklifi yoksa veya belli bir sermaye ile bir girişim kurulmayacaksa) zor demeyelim de bari, biraz zaman alıyor diyelim.
Maaşlı işlerde çalışmak isteyen arkadaşlarımız varsa, gittiklerinde Amerika’da lisans/mastır zaten süper olur ama olamazsa da mesleklerine katkı yapacak en azından bir sertifika programına yazılmalarını öneririm. -
@erenotti dogru.
Ingilizce en temel gereklilik. Basvurulan ise gore diploma vs. Zaten gerekiyor.
Ama Ingilizce yok ise, diplomanin,is tecrubesinin vs. Bir anlami kalmiyor. Demek istedigim o idi.Mesela su an benim tecrubemin yasadigim ulkede bir gecerliligi yok cunku dil bilmiyorum. Ama Amerikan sirketine uzaktan calismak icin basvurursam gecerliligi var cunku dil var.
-
@charon selamlar, dediğiniz uzun vade için çok doğru, kesinlikle İngilizce bilmek şart, dil bariyeri bir şekilde aşmak gerekli( kesin) ama ilk geldiğiniz zamanlarda o kadarda İngilizce bilmek çok şart değil, gelenleri korkutmamak adına söylüyorum, çünkü teknoloji çok gelişti cep telefonunda ki translate ile işinizi çok rahat değil ama bir şekilde çözebiliyorsunuz, her hangi bir devlet yada vergi dairesinde gittiğinizde özellikle beyaz Amerikalılara benim İngilizcem iyi değil lütfen şu sorunumu çözmek için yardım edin değinizde ve cep telefonu translate kullandığınızda bir çoğu hemen yardımcı oluyor( bir çoğu dedim çünkü genelde siyahiler hiç yardımcı olmuyorlar) yardımcı oluyorlar, çünkü dil bilmeyip işini halleden çok insan var, bire bir çok gördüm. Buradaki kritik nokta sizin yardım ihtiyacını ret eden çıksa bile hemen başkasına yönelin çünkü baz geçmeyin çünkü yardım eden hep birileri çıkıyor..
-
Selamlar; Özellikle 15 yaş altında çocuğu olanlar ABD ye girdikten sonra çocukların , soğuk algınlığı , üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklarda muayene olma , ilaç yazdırma durumunda kalınca nasıl yol izleniyor ? Özel sigorta yaptırmak gerekiyor mu ilk aylarda bile ?
-
@fahriakc bizzat abd'de yaşamamakla birlikte bildiğim kadarı ile evet. çünkü orada devlet hastanesi yok, hep özel hastane mantığı ile düşünebiliriz. ve Türkiye'deki gibi özel sağlık sigortası ile nasıl uyguna gelirsa özel hastaneler, abdde de mantık aynı
-
@fahriakc selamlar; Amerika’da sağlık sigortası mutlaka şart ama ilk aylarda aklınızda olsun mutlaka yanınzda soğuk algınlığına ve antibiyotik gerekli olacak durumlara göre ilaçları mutlaka hazırlıklı gelin.Sonrasında zaten medicaid devletin verdiği ve 100
karşıladı sağlı sigortası birde , sizin gelir durumunuza göre bir kısmı siz bir kısmını devletin bir kısmın sizin karşıladığı bir sigorta sistemi var ama bunu bir sigorta danışmanı ile yapmanızı önerim . Madicaid di son gelir gelmez bŞvurun https://www.usa.gov/medicaid-chip-insurance , obama için ÖNEMLİ BİLGİ, genelde sağlık sigorta şirketleri sizi arayıp şöyle güzel böyle iyi sigortalara var acele edin kontenjan bitiyor gibi yalan dolan size sigorta kakalamaya çalışıyorlar sakın acele etmeyin. -
Yerleşeceğiniz eyalete göre minor (18 yaş altı) bireylerin sağlık güvencesi değişebiliyor, aşağıdaki linkten yerleseceginiz eyalete göre araştırmaniz faydanıza olacaktır. Illinois’de minor bireyler sağlık sisteminde eyalet güvencesi altında.
-
@ametin-k ilk gelinen zamanları kastetmemiştim zaten. Ben genel olarak yazdım.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
16
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.8k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum
🧿
Merak edin ancak endişe etmeyin. İngilizce konusunda kendinize ne kadar çok yatırım yaptıysanız şimdiye kadar ki hayatınızda, maddi olarak ne kadar çok güçlü gelirseniz, mesleğiniz ve tecrübeleriniz ABD’de ne kadar çok kabul ediliyorsa, forumdaki diğer tüm başlıkları & deneyimleri ne kadar çok okursanız o kadar az sancılı geçecek adaptasyon süreciniz.
Turkiye'de brut gelirinin %40'ini sgk ve gelir vergisine odeyen ucretli bir calisan olarak brut gelire gore odedigim yaklasik %5'lik gelir vergisi + emeklilik odemesi beni ziyadesiyle memnun etti. Gectigimiz yil calistigim sirket haftalik ucreti W2 olarak; (gelir vergisi ve sigorta giderlerini yerinde keserek) komisyonlari ise 1099 (gelirin ertesi sene beyan edilmesi) olarak odemekteydi. Bu sebeple hatri sayilir bir miktar vergilendirilmemis gelir sahibi olurken araba, internet, cep telefonu gibi odemeleri gider olarak gosterdim. E-2 statusu ile cocuklara SSN alamadigimiz icin cocuktan kaynakli vergi iadesinden faydalanamadim (4.000$). Bu sene daha yuksek vergi odeyecegim gibi gorunuyor.
Gelecekten bir gün filmi gibi oldu biraz