Üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye’de turizm sektöründe, konaklama ve otelcilik alanında; uluslararası zincir ve yerli marka otellerin satış ve pazarlama departmanlarında farklı kademelerde 19 yıl görev yaptım.
Amerika’ya göç ettikten sonra da konaklama ve otelcilik sektöründe, bir zincir markanın otelinde Satış & Pazarlama biriminde çalışmaya devam ediyorum. Göç sonrasında sektör değiştirmeyi tercih etmedim; otelciliği ve satışı sevdiğim için burada guclu olduğum alanda ilerlemek istedim.
Göç sürecimden önce uzaktan ABD’de iş arama sürecine başladım ve online mülakatlara katıldım. Amerika’ya yerleştikten sonra yaklaşık 8. ayımda ve aktif iş arayışımın 4. ayında, halen çalışmakta olduğum otelden iş teklif mektubu aldım. Bu pozisyona, aynı iş yerinde çalışan Türk bir arkadaşımın referansı ile başladım. İlk olarak Yiyecek & İçecek biriminde yönetici pozisyonunda göreve başladım; işe başladıktan sonra ikinci ayda açılan bir fırsat doğrultusunda aynı otelin Satış & Pazarlama birimine yönetici olarak promote aldim.
merhaba 2024 kazananıyım ve 2 ay amerikada new york da yaşadım. ailevi nedenlerle dönmek zorunda kaldım. Fakat greencardımı ve ssn numaram bu süreçte elime ulaştı. Bank of amerika da hesabım var ve captial one da kredi kartımda var . Ehliyet başvurusunda da bulunmuştum. Girişte sorun yaşar mıyım? Annemin ameliyatı için türkiyeye dönmüştüm. Şuan amerikaya geri dönmeye hazırım . ama 1 yıl ve uzun süre dışarda kalınca sorun olabileceğine dair şeyler okudum. Nasıl bir yol izlemeliyim
Karışık olması çok normal, iyi olacak 🍀🧿🙏🏻 Merak edin ancak endişe etmeyin. İngilizce konusunda kendinize ne kadar çok yatırım yaptıysanız şimdiye kadar ki hayatınızda, maddi olarak ne kadar çok güçlü gelirseniz, mesleğiniz ve tecrübeleriniz ABD’de ne kadar çok kabul ediliyorsa, forumdaki diğer tüm başlıkları & deneyimleri ne kadar çok okursanız o kadar az sancılı geçecek adaptasyon süreciniz.
Download Money Manager (Remove Ads) by Realbyte Inc. on the App Store. See screenshots, ratings and reviews, user tips, and more apps like Money Manager (Remove…
Ben memnunum başka bir uygulama denemedim bunun kullanımı kolay geldi.
@Peyk74 yer hic farketmez, pahali yerede gitsen ucuz yerede gitsen kazancinda ona gore orantili oluyor, dogal bir denge var yani. Ben Izmirliyim, "bize her yer Izmir" olay bu...:)..
Tavsiye derseniz mutlaka buralarda bir tanidiginiz varsa ilk olarak onun yanina gidin yoksa ilk baslangic baya sancili gecebilir( ev tutma gibi...)
Saygilar.
@Peyk74, Sn. @Fuat-1 doğru yönlendirmeler yapmış yakınen bir tanıdığınız var ise ilk aşamada yanına gitmeniz faydanıza olabilecektir ancak buna ilave olarak kazanacağınız para ile yaşam - barınma masraflarını da dikkate alarak belirleyeceğiniz eyalete göç etmeniz faydanıza olacaktır. Her eyaletin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcut (iklim, iş imkanları, yaşam tarzı vb). Aşağıda ufak bir hesaplama yaptım, diğer kalemleri de siz araştırarak fikir edinebilirsiniz.
1/1/26 tarihi itibariyle California’da en düşük asgari ücret $16.90 saatlik. 12/30/25 itibariyle California’da ortalama akaryakıt fiyatı $4.273 galon. 1 saatlik asgari ücret ile 3.95 galon akaryakıt alabiliyorsunuz.
1/1/26 tarihi itibariyle Illinois'de en düşük asgari ücret $15 saatlik. 12/30/25 itibariyle Illinois’de ortalama akaryakıt fiyatı $2.939 galon. 1 saatlik asgari ücret ile 5.10 galon akaryakıt alabiliyorsunuz.
Size de teşekkür ederim ATS16 araştırma yapıyorum özellikle yapacağım iş ile ilgili hangi eyaletlerde daha kolay iş bulurum, yaşam maliyetleri vergiler toplu taşıma vs vs Yine de orada olan birinden de bilgi almak + olacağını düşünüyorum.
O zaman hazir hafif bir enfeksiyon gecirip evde dinlenme firsati bulmusken 2 yil nasil gecti, neler oldu anlatayim.
Oncelikle sunlari belirteyim, Turkce klavyeli bilgisayarim arizalandigi icin bu mesajda alfabemize ozgu karakterleri kullanamayacagim. Bir de bu tecrubeler benim tecrubelerimdir herkes icin gecerli olmayabilir; zira ABD'de bir tane dogru yoktur, dogru yere, kisiye, zamana gore degiskenlik gosterir.
Hala ayni evde ikamet ediyorum, daha once yazdigim uzere 2 odali bir townhouse kiralamistim, O gunden bugune %10 artisla devam ediyoruz. Gecen sene muadil evlerde kiralar 3.300$ seviyesine kadar yukselmisken %10 artisa hayir diyememistim, bu sene ise muadil kiralar 2.700$a dusmusken bu sefer de tasinma isleriyle ugrasmamak icin kontrati oldugu gibi uzattim. Ev sahibinin artis talebine dusus talebiyle karsilik verdim ve aynisindan devam edelim diyerek uzlastik. Boca Raton ve civarinda evler cok eski oldugu icin tum bakim masraflari ev sahibine ait, o sebeple bu civarda ev alirken 3-5 kez dusunmek lazim. O sebeple su aralar ev kiralamak daha ekonomik oldugu icin ev alma dusuncem yok.
2024'te calisma izni aldigim icin o yila ait vergi beyanimi bu sene Mart ayinda verdim ve ABD Vergi dairesine borclandim 🙂 Turkiye'de brut gelirinin %40'ini sgk ve gelir vergisine odeyen ucretli bir calisan olarak brut gelire gore odedigim yaklasik %5'lik gelir vergisi + emeklilik odemesi beni ziyadesiyle memnun etti. Gectigimiz yil calistigim sirket haftalik ucreti W2 olarak; (gelir vergisi ve sigorta giderlerini yerinde keserek) komisyonlari ise 1099 (gelirin ertesi sene beyan edilmesi) olarak odemekteydi. Bu sebeple hatri sayilir bir miktar vergilendirilmemis gelir sahibi olurken araba, internet, cep telefonu gibi odemeleri gider olarak gosterdim. E-2 statusu ile cocuklara SSN alamadigimiz icin cocuktan kaynakli vergi iadesinden faydalanamadim (4.000$). Bu sene daha yuksek vergi odeyecegim gibi gorunuyor.
Cok merak edilen ve burada gig work denilen Uber, Lyft, Doordash gibi islere gelecek olursak; Florida'da ozellikle de bu son donemde bu sektor oldu diyebilirim. Su an benim Uber'de kabul oranim %8 ve iptal oranim %5. Yani her 10000 talepten 80 kisiyi kabul edip bunlarin da 4 tanesini arabaya almamisim. Bazen Miami veya Jupiter gibi uzak yerlere gidecegim zamanlarda uygulamayi acip yol ustu yolcu ariyorum, zaten gidecegim icin ne oderlerse odesinler bana kar kaliyor 🙂 Buna ek olarak ozel gunlerde (yil basi, cadilar bayrami vs) yine uygulamalari acip calisiyorum. Hem eglenceli oluyor hem de para kazanip bazi ekstra giderleri karsilayabiliyorum. Bunun haricinde bu islere guvenerek buraya gelmeyin. Para kazanabileceginiz yalnizca 3 ay var (kasim, aralik, ocak), bunlara ek olarak bahar tatilinde de 1-2 hafta cidden iyi bir donem oluyor. Geri kalan zamanda kazanacaginiz para mil basi 60 cent ve saatlik 18$ olarak kalacaktir. Ozellikle cumartesi geceleri yolcudan cok sofor oluyor, bu sofor bollugunda sirketler sizi istedikleri an gozden cikarabiliyorlar. Bir de XL, Premium SUV gibi diger sofor secenekleri var, ilgilenen olursa ozelden anlatabilirim. Yine de bu tarz isler dunuyorsaniz ya gidin 3-5k degerinde eski bir araba alin ya da 70-80k degerinde bir premium SUV, aksi takdirde para kazanamazsiniz.
Daha onceden belirttigim gibi benim amacim kendi harcadigim fazladan parayi size harcatmamak, o sebeple yaklasik 20k$ degerinde luzumsuz harcama yaptigimi tespit ettim. Artik daha tecrubeli ve bilincliyim, bu sebeple kimsenin luzumsuz para harcamasini istemiyorum. Daha onceki iletide belirttigim gibi, bir emlakci size Florida'da yasa degisti artik alici taraf da komisyon oduyor diyorsa sirtinizi donun. Dogru, Agustos 2024'te emlakcilarla ilgili yasa degisti, artik ev alan da satan da emlakcilara komisyon odemek durumunda kaliyor. Kira icin ise boyle bir sey yok. ABD'ye yeni yerlesen herkesin ilk adresi apartman kompleksleri oluyor ve onlar da kira komisyonu odemiyor (100-500$ arasi referans bonusu oduyorlar). Bu gibi yerlerden para alamadiklari icin bazi emlakcilar degisen yasayi bahane edip kendilerine bir kira tutari istiyorlar. En nihayetinde sizin icin gidip bir ev bakiyorlar, yetkililerle gorusup teklif aliyorlar, ancak bunu herkes yapabilir. Harcadiklari zaman icin mesai ucreti + masraflari isteseler anlarim da herkesin yapabilecegi bir is icin 2.500$ talep etmek mantikli degil.
Bu tarz yerlerin mulkiyeti tamamen bir sirketin elinde oldugu icin her seyde sirket gorevlileri ile muhatap oluyorsunuz. Haliyle, yuksek kira odenen yerlerde sorunlar cozulurken dusuk kira odenen yerlerde biraz sorunlar ve gecikmeler olabiliyor. Sirketler genellikle yeni goc etmis kisilere kapilarini acarken, mevcut kiralama orani, bos ev sayisi gibi faktorlere bagli olarak reddedenler de olabiliyor. Talep ettikleri depozito bedelleri 500-1000$ arasindayken ilk kira ve depozitoyu yatirdiktan 1-2 gun sonra eve gecebiliyorsunuz. Nedense kimileri gelir gelmez kendi evimize gecelim diye bir takintiya sahip olup sonra ilk gecelerini yerde yatarak geciriyorlar. Arkadaslar gelin, bir airbnb ya da otelde 1-2 hafta kalin, evinizi kiralayin, esyalarinizi alin ve yerlesin. ABD'de ev cok, eninde sonunda bir yer bulacaksiniz.
Duzgun gelir getiren ve kalici bir is bulmak son derece zor. Bunun icin once koklu bir sirkette en alt pozisyindan saatlik 15$ ucretle ise baslayip sonra sabirla 3-5 sene calismaniz gerekiyor. Yoksa sizi direkt yonetici yapmiyorlar, en altin tozunu ve pisligini yasatiyorlar. En cok aranan meslekler; klima, cati tamirleri, elektrik ustalari ve tesisatcilar. Eger bu konuda bir yatkinliginiz varsa franchise sirketlerden birine CV gonderirseniz, siz lisans alincaya kadar yardimci olurlar, zira son gocmenlik olaylarindan dolayi dogru duzgun isci bulamiyorlar. Odedikleri ucretler de saatlik 30-40$ arasinda degisiyor.
Bu sene benimle irtibata gecen arkadasimin arkadasi icin saatlik 35$ + masraflar olarak (toplam odedigi para 3.000$ civarinda) is danismanligi yaptim, E-2 icin sirketini hazir hale getirdim. Su ana kadar gayet basarili gidiyor, onumuzdeki sene gelip statu degisikligi yapacak. ABD'de yasamak isteyen ama kuracagi ise fazla para yatirmadan ayda 2000-3000$ gelir getiren bir is isteyen arkadaslar ozelden iletisime gecebilirler. Simdiden soyleyeyim, bu kisiye ozel ve yalnizca benim istedigime verecegim turden dost isi bir hizmettir, amacim size 10-15k danismanlik ucreti verdirtmemektir. Haliyle benim musaitlik durumuma baglidir. Yoksa tanidigim durust is danismanlarina yonlendirebilirim.
Gecinmek ve hayata tutunmak her yerde oldugu gibi burada da zor; ama tutunma iradesi oldugu surece her turlu idare ediliyor. Evet ilk sene ikinci seneye gore daha zor. Ben duzenimi ancak 3. yilimda tutturabildim. Artik duzenli isim, maasim, bos zamanim var. Buna ragmen tabii ki gevsemiyor, derhal E-2 uzatmasi icin gerekli telasi yasamaya basliyoruz. Onumuzdeki Subat sonuna kadar yine alttan alta bir telas saracak bizi.
Florida'ya yerlesmeyi dusunenler icin, ben daha once bazi major eyaletlere is sebebi ile gitmistim. Acikcasi iclerinde favorim havasi, dogasi ve gerceklesen sacma sapan olaylardan (aliskanlik olmus) dolayi Florida'dir. Florida ABD'nin Adana'sidir diyebilirim. Boca Raton ise iyice Turk mahallesine donustu, sabah oglumu okul servisine gotururken konusulan iki dil var, Rusca ve Turkce. Gunden gune sayi olarak buyuyoruz, artik yakinda maddi olarak da iyice buyuyecegiz, zira benimle beraber gelip cok iyi isletmeler kuran arkadaslarimiz var, zamanla vatandaslik alacagiz, cocuklarimiz polis, idareci vs olacak, dernekler kuracagiz ve adaylar gelip bizlerle gorusmek zoruna kalacak. Simdilik Florida'daki Turk varligi, orgutsuz durumda, o sebeple bir baski grubu olusturmaktan cok uzagiz, ancak yakinda Turkce ehliyet sinavi, Turkce dilekce verme gibi imtiyazlar talep edebiliriz.
Son olarak eklemek istedigim husus, 2 kez ICE kontrolune yakalanan birisi olarak diyebilirim ki su an gocmen olmamam avantajima, ice gorevlilerine vatandas da gocmen de degilim yalnizca yasal bir yabanciyim (legal alien) dedigimde benden evrak istiyorlar, ben de USCIS tarafindan bana gonderilen statu belgesinin fotograafini gosteriyorum, vizen var mi diye sorduklarinda var tabii ki zaten vizem olmasa bunu nasil alayim diyorum ve birakiyorlar. Sahsi kanaatim, diliyorlar ki beni istedikleri an kapi disari edebilirler, vatandaslik hakkim vs yok. Gocmen arkadaslari ise vatandas olabilecekleri icin vatandas olmadan once darliyor da darliyorlar. Florida'daki tum polis departmanlari ve serif ofisleri artik ICE operasyonlari katilmakta ve bir yabancinin suca karismasi durumunda aninda ICE gorevlilerine haber veriyorlar. Bu sebeple iltica basvurusu yapanlar, agir trafik ihlali yapan gocmen olmayan vize sahipleri biraz daha tedirgin durumda oluyorlar. Buna ragmen bizim gibi kurallara uyan ve vergisini odeyen kiymetli yabancilar icin ingilizce konusabileceginiz surece sikinti yok.
Kiymetli arkadaslar, cok sukur ki sag salim, tutuklanmadan 2 senemizi tamamladik. Bu surede cok iiymetli insanlarla tanistim, hata yaptim, duzeltildi vs. Su an cok daha eglenceli bir hayatim var. Turkiye'de arkada biraktiklarimla 0'dan baslayip kurdugum bu hayatta cok zorlansam da iyi ki yapmisim diyorum. Tekrar ediyorum, anamdan babamdan uzak, her seyin maddi karsiliginin oldugu bir ulkede bu kadar uzun sure direnebilecek cesaret ve gucunuz yoksa maceraya girmeyin. 2 sene icinde pes edip ulkemize geri donen 3 aile ile tanistim, hem is planlari, hem beklentileri hem de burada yasamak istedikleri hayat son derece hatali ve tutarsizdi. Iyi yapilmamis ve garip gurup insanlarin cektigi tamamen safsata olan youtube videolarindan etkilenerek hayaali bir yasamin pesinde kosmuslardi. Ne yazik ki emeksiz yemek olmuyor.
Buraya kadar yazdigim her icin, ABD'ye yerlesmeye karar verdikten sonra bana yazabilirsiniz. Musait oldugumda muhakkak donerim. Basinizi agrittiysam affola, esenlikler dilerim.
@WithNaz Merhaba, bu tur durumlarda chatgpt'ten yardim alabilirsiniz. Sizin mesajinizi Chatgpt'ye yazdigimda asagidaki gibi bir cevap verdi. Bir de gorusme esnasinda neler denilebilir onu sormustum. O cevabi da en altta ekledim. Siz biraz daha detay belirtip daha ozellestirilmis bir bilgi alabilirsiniz. Ornegin hangi eyalet/sehir bilgisi oldugu eklenirse belki o kisimla ilgili yasal bilgileri dahil edebilir.
Ornegin 3 yildir oturdugunuzu ve ilk 2 yil hic gurultu ile ilgili sikayet almadiginizi belirtmissiniz, bunu ustune basa basa soylemenizde fayda olabilir. Bir de eger baska bir daireye gecme durumu soz konusu olursa tasinma masraflari, depozito, ve yeni dairenin kira sartlari konusunu mutlaka konusun. Belki de siz 3 yildir oturdugunuz icin, diger komsunun tasinmasi daha dogru olur. Bunu da nasil konusulmasi gerektigini yine chatgpt ile sorulabilir.
Pek caninizi sikmayin. Evlerin bu sekilde ahsap olmasindan dolayi ses problemi cok yasandigini tahmin ediyorum. Leasing ofisi, bu tur bir durumla ilk defa karsilasmiyordur. Bu arada komsunuzun kira yenileme donemi geldi ise sirf pazarlik amaciyla ust katimizdakiler cok gurultulu vs diye sizlanip kira artisini engellemek icin bahane yaratmak istiyor bile olabilirler.
Merhaba, yaşadığınız durum gerçekten oldukça stresli ve zorlayıcı olabilir. Hem kendi huzurunuz hem de kiracılık ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek adına, haklarınızı savunmak önemli. Bu tarz sorunlarla karşılaşan birinin nasıl bir yol izleyebileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım.
Hakkınızı Savunmak İçin Belgeler:
İlk olarak, alt komşunuzun mangal yaptığına dair kaydınız oldukça önemli. Bu, sizin haklı olduğunuz bir durumu ispat etmek için kullanabileceğiniz güçlü bir delil olabilir.
Ayrıca, komşuların çocuklarının sabaha kadar ağlaması ve gürültülü aktiviteler hakkında da elinizde bir kayıt ya da tanık olabilir. Gerekirse, ses kaydı almak veya videolar çekmek de faydalı olabilir.
Kiracı Olarak Sizin Sorumluluğunuz:
Kontratta yer alan kurallara dikkat edin. Eğer sessizliğe dair belirli kurallar varsa, bunları ihlal etmiyor olduğunuzu kanıtlamak, savunmanızı güçlendirecektir. Örneğin, çamaşır bulaşık makinesinin saatine özen göstermeniz, olabildiğince gürültüsüz olmaya çalışmanız, komşularınızın rahatını bozmadığınızı kanıtlar.
Leasing Ofisiyle Görüşme:
Görüşmeye giderken, sakin ve olabildiğince yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. Hakkınızı savunmanız gerektiği kadar, komşularla olan ilişkinizi daha fazla gerilmemek adına da ortak bir çözüm bulmaya çalışın.
Leasing ofisine, rahatsızlıklarınızın karşılıklı olduğunu belirtebilir ve her iki tarafın da uyması gereken kuralların olduğu bir çözüm önerisi sunabilirsiniz.
Komşuluk ilişkilerini koruma adına, mümkünse komşularınızla bir araya gelerek konuşmak da çözüm olabilir. Hangi seslerin rahatsızlık yaratabileceğini karşılıklı olarak netleştirip, anlaşmaya varabilirsiniz.
Yasal Haklar:
Eğer bu konuda herhangi bir haksız muamele veya ayrımcılığa uğradığınızı hissediyorsanız, bir avukattan profesyonel destek almanız faydalı olabilir. Bazı devletlerde kiracının korunması adına yasalar oldukça güçlüdür. Leasing ofisin size sözleşme feshi gibi bir tehditte bulunması da, sizin yasal haklarınızı göz ardı eden bir davranış olabilir. Bu durumda, yerel kiracı haklarıyla ilgili araştırma yapmak veya avukatla görüşmek önemli olabilir.
Sosyal Medya veya Forumlar:
Amerika'da benzer durumlarla karşılaşan kişilerin yaşadığı deneyimlerini ve çözüm önerilerini içeren forumlar ve sosyal medya grupları da size fikir verebilir.
Unutmayın, bu süreçte soğukkanlı ve sakin kalmanız, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemeniz her iki tarafla da daha sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Umarım bu konuda bir çözüm bulabilir ve rahatsız edici durumdan kurtulabilirsiniz. Başarılar dilerim!
leasing ofisiyle görüşmede söylemek isteyebileceğiniz maddeleri aşağıda, sanki konuşuyormuş gibi madde madde İngilizce olarak yazdım:
Introduction & Acknowledging the Situation
"Hello, I want to start by saying that we are very sorry for any inconvenience caused. We have always tried our best to be respectful and considerate to our neighbors and we never intended to disturb anyone."
Clarifying Our Efforts to Be Quiet
"We have been doing our best to maintain quiet hours. For example, we do not use the dishwasher or washing machine after a certain hour and we are always cautious when walking around because of the noise from the hardwood floors."
Mentioning the Noise from the Neighbor Below
"However, we would like to point out that we have also been affected by noise from the apartment below. For instance, their children cry loudly late into the night, which can be quite disturbing. We've never made a complaint about this, but it has been a continuous issue."
Evidence of the Situation
"We also have evidence of some issues from the neighbor below, such as them using a grill on the balcony, which is against the building's rules. I recorded a video of the smoke coming into our apartment because it was disturbing, and we want to make sure we follow all the rules as well."
Expressing Willingness to Find a Solution
"We understand the importance of being considerate in a shared living space, and we are open to finding a solution that works for everyone. We would like to make sure that the rules are applied fairly and that both sides can coexist peacefully."
Seeking Assistance or a Fair Resolution
"We would appreciate your help in resolving this issue, and we hope that we can all follow the building’s guidelines to avoid any further disturbances. We are also open to moving to a different apartment if that would be a possible solution."
Ending on a Positive Note
"Again, we sincerely apologize for any trouble we may have caused. Our goal is to maintain a peaceful environment for everyone and we hope to find a fair and balanced resolution."
Bir gün garajda tam arabaya bineceğim kapıyı açtım. Garajımın önünde beyaz 2008-2009 Ford Fusion bir araba durdu, sürücü camını yavaş yavaş indirip çıkardı bir iphone 14/15 beni kayda almaya başladı. Ben de bu esnada bakıyorum tabi. Baktım fotoğraf değil, video kaydediliyor. Ne yapıyorsun anlamında elimi işaret ettim. Kaydı durdurup devam etti. 35-38 yaşlarında kilolu beyaz amerikalı bir kadın. Dedim herhalde bu keşif yaptı, soymaya gelecek. Atladım hemen arabaya peşinden tampon tampon takip ediyorum. Bir ara geçeyim diye yana çekip durdu, arkasına geçip bekledim. Bizim evlerin olduğu tarafta bir tur atıp diğer bloklara doğru geçti. Gate kodu girmek için yanaştı ama açamıyor. Sonra birisi uzaktan gate'i açtı ve araba içeri girdi.
Bu durumda ne yapmak gerekir, yasal haklarım vs ne diye biraz araştırdım. Sonunda bunu site yönetimine bildirmenin en makul yol olduğu kanaatine vardım.
Olayı, zamanı, plakayı ve profili anlatan bir eposta atıp geçtim. Eylemi kamusal alanda yaptığı için olay biraz ortada kalıyor, ben kendi garajımda olduğum için hak ihlali var.
Böyle tuhaf bir olaydı, Yer: Kuzey Dallas Zaman: Tem-Agu 2024.
ABD'de 2024 yilinda ortalama household (3 kisilik aile) para birikimi $65k civarindayken (emeklilik hesaplari haric), ortalama household borc miktari ise $104k dir. Borclarin en buyuk kalemi mortgage (ev) borclaridir. Daha sonra ise ogrenci ve arac kredi borclari gelir. Yani cogu Amerikali "borc yigidin kamcisidir" felsefesi ile yasamaktadirlar. Veya yasamak zorunda birakilmaktalar!
@jesus-0 Ingilizceniz varmis, onceliginiz kendinizi gelistirmek olmali. Tir soforlugu konusunda hicbir fikrim yok ama bence okula giderek ilerisi icin kendinize iyi bir yatirim yapabilirsiniz.
Bulundugunuz yerdeki bir community college'den baslayabilirsiniz. Ilginizi ceken bir alan secin ve donemde birkac ders almaya baslayin. Ayni zamanda da calisabilirsiniz.
Ornek olarak yaziyorum: Ben 50+ yasindayim, 4 yillik ve MBA mezunuyum, duzenli bir isim var, ve su anda hala community college'de ders aliyorum, haftada 1 aksam okula gidiyorum ve ayrica online dersler aliyorum. Ihtiyacim oldugu icin degil ama kendimi gelistirmek, insanlarla kaynasmak icin. Beyin gelisimi/korunmasi acisindan da yeni seyler ogrenmek her yasta faydali.
Dünyada kitap diye bir site var. Özellikle amerika'ya gönderim vurgulanmış. Fiyatlar uygun duruyor, Türkiye'deki fiyatların çılgınlığı ve buradaki ortalama kitap fiyatı düşünülünce.
@EzgiLera Kesinlikle sokakta hayvan olmamasi güzel. Mesela sokakta daki hayvan ile evde beslediğimiz hayvanın bile pskolojisi farklı.
Bugün sokakta ki hayvanlar malesef sürekli tetikte ler dışarıdan gelecek saldirilara karşı... Fakat evimizdeki hayvanlar sürekli sevgi ile beslediğimiz için kafalarini rahatlıkla yataga koyup uyuyabiliyorlar.
Her ne kadar kötü olaylarda olsa Türkiye de de aslında hayvanlri seven çok insan var. Benim gördüklerim zaten çogu sokaktan sahiplenmiş. Tabi cins denilen kedileri alanlarda bir o kadar çok. Ama sonuçta kedi kedidir tatlı şeyler.
Bizim gibi sokakta hayvan olan ülkelerde 1 yavruya yuva sahibi olmak bence yapılacak en güzel iyiliklerden.
Evin içinde gezmeleri bile insanı mutlu ediyor. Aslında kedi ler gerçekten mutluluk kaynaklari^
Bende tarihe not düşmüş olayım. 5 yıl sonra Abd vatandaşlığı için son hazırlıkları yapıyorum. Hem Abd de hem Tr de evimiz ve aracımız var. 5 kişilik aile olmuşuz, mutlu ve sağlıklı bir şekilde ülkemize tatile gelmişiz yıl 2029. Bu mesajı 5 yaşındaki oğlumla beraber okuyup gülümsüyoruz 😊 Gelecekten bir gün filmi gibi oldu biraz 😊
Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
@Tugba54 Hayirli olsun sizin adiniza sevindim. Ben de ayni yolu takip etmeyi dusunuyorum. Bunun icin arastirmalar yapiyordum. Su an ben de bir Child care’da Assistant Teacher olarak ise basladim. Geleli 15 gun olmustu isimi buldum. Hedefim New York State Teaching Certificate almak. Darisi basima insallah Yolunuz acik olsun.
Herkese merhabalar arkadaşlar Umarım herkes çok iyidir.Daha önce anlattığım yeni işim de ikinci haftamı bitirdim bugün.Happy Friday Biraz anlatmak isterim.İlk gün oldukça tedirgindim bildiğiniz üzere burda okullara elinizi kolunuzu sallayarak giremezsiniz.Zılı çalar kim olduğunuzu niye geldiğinizi söylersiniz.İlk gün bunun bile gerginliği vardi üzerimde.Bir de evden çıktıktan hemen sonra 5 dk kırmızı yanan trafik ışıklarında yol çalışması vardı.Tek taraftan akıyordu.Gec kaldım kalıyorum derken bir de navigasyon tam okulun önüne götürünce park yeri bulamadım.Gerı çıkıp diğer park yerini buldum falan 8:45 te başlayan işime 44 te giriş yapabildim Kapıdan geçip ofise gittim.Schedulem hazırdı verdi elime baktım hiç bişey anlamadım ilk gördüğüm odayı bulmakla baslayım dedim Neyse odayı buldum öğretmenle tanıştım ve burası besıncı sınıftı ılk gün zaten yonlendırmeler vs ile geçti gerildiğim gibi olmadı.Programım şöyle devam ediyor sabah 8:30 varış çünkü bana verdıklerı kağıtta öyle yazıyor.Arabadan ınmeden konumumu gören şirketin uygulamasından sign in yapıyorum.Sonra 5. Sınıfa gidiyorum 40 geçe korıdor gorevım başlıyor başka bi öğretmenle bırlıkte korıdorda ogrencılerı karşılıyoruz yere oturup beklıyorlar öğretmen 9 a 10 kala sınıfa geliyor tam 9 da da tekrar çıkıp çocukları sırayla içeri alıyor Ben 9 da 3. Sınıflara gidiyorum.Bugun öğretmen cevap anahtarıyla bırlıkte 2 ayrı test verdi onları kontrol ettim tiklerim.Sonra sıraların arasında gezıp yardıma ıhtıyacı olanlara yardım ediyorum ya da şıkları dağılanların tepesınde dıkılıp dıkkatını ver dıyorumSonra öğretmen tahtaya oku kelime yazıp bu kelimeler hakkında yazmalarını istedi beni de iki çocuğun yanına oturtup sen bunlarla ilgilen ve fıkır ver dedı Ben de hı hı dedim 10:15 de oradaki görevim bitti.Geri 5. Sınıfa dondum 10 dk sonra ofis sınıftakı tlf nu arayıp beni çağırdı.Gittiğimde bana başka bi schedule verip otizm class a yolladı.Okulda sanırım 3 tane otizm class var.Icerı gördüm bana bı çocukla ılgılenmemı onun kolay olduğunu söylediler.sınıfta 6 çocuk ve 5 öğretmen vardı.Bana söylenen çocukla ilgili bi kaç dosya verdiler renkler sekıller harfler vardı dosyalarda cırcırtlı materyallerı soktum çocuk tekrar yapıştırdı.Bır de tablet vardı elime bi zamanlayıcı verdiler her oku dakıka da bı tabletı bırakıp dosyalardakı bı etkınlıgı yapıyordu.Zamanlayıcı ötünce kendılıgınden bırakıyordu zaten.Dosyalardakılerı de kolayca yaptı sonra onları gym e götürdük.Yemekhanedekı koca masalar katlanıp ayağa kalkabılıyor araya bi paravan koyup gym salonuna dönüştürüyorlar.Bunu ilk kez gördüm.Orda herkes ilgilendiği çocuğa bıseyler yaptırdı.Sonra içeri döndük ve sonra tekrar onlara ait küçük bahçeye oyun oynamak için çıkardık ordada aynı sekılde sadece takıp ettık.Sonra içeri girdik ellerini yıkadılar lunch saatım geldiği için luncha gittim 45 dakikam oluyor sonra geri döndüm yerine gittiğim kişi dönmüştü.Ben geldim normal schedule na donebışırsın dedi.Ben de hero 5 kere gittim orda yaptığım bişey yok sadece çocukları gozlemleyıp sıraların aralarında dolaşıyorum.Ogretmene bişey yapmamı istermişim diyorum kontrol edilecek test falan varsa verıyor yoksa yok diyor bende sadece sınıfın dıkkatını dağıtmasınlar diye dağılan ogrencılerın yanında yoresınde dıkılıyorum.Bazen de oturuyorum ama çok değil 3:25 te anons geliyor buslar geliyor diye ve tekrar korıdora çıkıyorum.Ben korıdordayken anons geldi bugün orada adım ms T.adımı soyledıler ofıse gıttım.Bi liste verdi.Yuruyerek çıkan çocukların anonsu gelince onların çıktığı kapıda isimlerini tikle dedi bi liste verdi.Sonra gidip o çocukların ısımlerını alıp teker teker yolladım.45 te de çıkış saatım geldi.Herkes gidince ofise listeyı bıraktım.Uygulamadan sign out yapıp çıktım.Yorucu bi iş değil ama dil bariyeri insanı strese sokuyor.Hep bişey söylerlerse de anlamazsam gerginliği var.Ama bugün biraz daha rahattım benim şansım uzun dönem bi iş almak oldu Kasım 27 ye kadar aynı işte çalışacağım.İşte böyle arkadaşlar.Okullarda her yerde kocaman yazılarla burada nefrete yer yok yazıyor.Ogretmenler herkese eşit davranıyor.Bır de bugün otizm classta çalışırken şunu fark ettim.Dısarda büyük bahçede oynayan çocuklar gelip onların bahçesine girip onlarla vakıt gecırebılıyor eğer isterlerse.Sanırım bu onlara okul hayatlarında artı puan veriyor.Bır de dün okula dönüş gecesıydı herkes noter mektup hazırladı aılesıne bıraktı ve bugün donduklerınde aılelerı den noter mektup bulacaklardı.Baktım bazı masalarda 5. Sınıf ogretmenın notu var altında adı yazıyor.Sonra anladım aileleri gelmeyen çocuklar için birer mektup yazıp masalarına bırakmış çok tatlı biri🥹Konuyla ilgilenen ve sorusu olan arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.Majları gördüğüm sürece ️Kendinize dikkat edin arkadaşlar hoşçakalın
Tecrübelerimle alakalı en son iletimin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş. Amerika’daki serüvenim toplamda 1 yıl 9 ay 4 gündür devam ediyor. Dolayisiyla artık buraya yazacak kadar tecrübem olduguna inanıyorum. Bilmeyenler icin 3 aylık kızıma ve emzirme doneminde olan esime covid asisi yaptırmak istemedigim icin tek başıma buraya geldim. F2A surecinden devam ediyoruz ama oda kaç yıl surecek bilmiyorum.
Ilk 6 ayim is aramakla gecti. Aklınıza gelecek tum islere başvurmama ragmen is bulamadım. 200’den fazla başvuru, 6-7 farklı is arama web sitelerini kullandım, belki telefonda 100 farklı kisiyle konustum ama olmadı. Buradaki bariz hatam biraz çekindiğim ve sürekli eksi bakiyeye düşmenin verdigi stresten dolayı sadece online başvuru yapmamdi. Siz siz olun ya gelmeden is bulun yada direkt gidip başvurusu yapın. Başvuru sonuclanmasini beklemeden diğer islere başvuru yapın. Çünkü ise alim süreçleri biraz farklı isliyor. Ilk etapta is bulmanız, size güven sağlayacaktır. Özellikle benim gibi düşük bir bütçe ile gelmek zorunda kalan kisiler icin yaşanılacak stresi anlatmaya kelimeler yetmez. Market alisverisi icin 45dk yol yürüdüğümü hatırlıyorum. Is bulup geldiyseniz gerisi kolay, evinizi veya odanızı ise yakin bir yerde tutup arabasız idare edersiniz. Eğer is bulamadan geldiyseniz veya isinizi uzun sureli devam edemeyeceğinizi dusunuyorsaniz ev kiralama isine hiç girmeyin. Apartman kiraladiginizi düşünürsek bazı yerlerde 3-6-9-12 ay gibi kiralansa da cogu yer 12 ay asagisini kabul etmiyor. Belli başlı eyaletlere gitmiyorsanız, toplu taşıma durumunu arastirin. Burada mesafeler uzun olduğu icin ve bir arabaya sahip olma durumu kolay olduğu icin maalesef toplu taşıma çok yaygın degil veya güvenli degil. Buraya kadar olan yeri ozetlersek, Is bulup garantilerseniz oraya yakin bir ev/oda bulursunuz. Is arayacaksaniz bir ulaşım aracına muhakkak sahip olmanız gerekiyor.
Ilk etaplarda arabam olmadıgı icin cogu is görüşmesine gidemedigimi de belirtmek isterim. Barınma icin önerim ilk etapta, downtown denilen sehir merkezlerinde 2 kat fiyata ev tutmaktansa, buraya araba ile 30-40dk uzak yerde yasamayi tercih ederim. Hem giderden kisarsiniz hemde trafikten kacinmis olursunuz. Bunların yanısıra genelde suc oranlarınin yüksek olduğu yerlerdir ve evsizler merkezlerde yaşıyor. Tabi son degerlendirme calisacaginiz iste saklı. Araba seciminde yine, calisacaginiz ise gore secin. Eğer Uber, Doordash gibi çok mile yapacaginiz bir is degilse, sıfır bir araç olmasa da ortalama 5-6 yaşında düşük mile yapmış bir araba alabilirsiniz. Cevremde 5-10k bandinda araba almış, ya bu seni idare eder diyenlerin sözüne inanıp birkaç ay icinde aracı hurdaya vermis arkadaslar var. Tabi bu risk tamamen size ait. Bahsetmeyi unuttuğum ayrı bir konuda ehliyet meselesi, arabanizi belki birkaç ay sonra almayı planlayabilirsiniz ama oncesinde ehliyeti muhakkak ayarlayın, ehliyet suresi yapacaginiz araba sigortasında onemli bir rol oynuyor. Kredi kartımı ise girince alırım dedim, siz bunu kesinlikle yapmayın. Kredi kartı ile %10/30 limitini gecmeyin hurafesine kanmayın, limitide gecebilirsiniz bunda bir problem yok. Problem bu harcama hesap kesimine yansitmamaktir. En az 3 is günü oncesinden ödemenizi yapınız. Haftasonuna denk gelip gelmemesine dikkat edin. 5-6 ay sonra yalandan da olsa kredi ile birsey alin, ilerde araba vs alacaginiz zaman kredi kullanma gecmisiniz gorunsun. Ev icin ikinci el eşyaları çok cüzi miktara hatta ücretsiz bile alabilirsiniz. Tabi siz yine de internetten fiyat kontrolu yapın, bazı akıllılar sıfır urun fiyatıyla ayni fiyata satmaya calisiyor.(Nextdoor ve bazı lokal FB gruplarına göz atabilirsiniz) Ilk 6 ayimdan sonrasına gelirsek, nihayet kendi alanımda(IT) bir ise girdim. Ilk is günümde cebimde son 200$ param kalmisti. Biraz şansımin yaver gittiğini söyleyebilirim. Son 3 aya kadar bir airbnb odasinda yaşıyordum ama bir apartman dairesine yerleştim. 11 ay once hayalimdeki arabanın sıfır modelini aldım. 6 ay Uber ile ise gidip geldim. (Kredi kartı almadigim icin kredi skorum yoktu, %20 faiz’den kapıyı acıyorlardı bende bekledim) Islerimin yoğunluğundan halen etrafı gezecek duruma gelemedim. Boş vaktim olsada ailemden ayrı kaldigim icin pekte gezerim gelmiyor. Yine aklıma is arama ile bir öneri daha geldi, özgeçmişinize yazdiginiz telefon numarası mümkünse(US numarası TR numarasina pek dönüş yapmıyorlar) prepaid ve bir daha kullanmayacaginiz bir numara olsun. Her ne kadar da operatörler tarafindan spam engelleyici olsa da saçma sapan sms veya aramalar alıyorsunuz. Tabi bunun icin ayrı bir kisisel email’de oluşturun. Burada biraz sizi zorlayacak ve beni zorlayan trafikte sola dönüş kuralları youtube’dan dersinize iyi calisin. Dil konusunda endişe etmeyin, karşı taraftan hiçbir zaman hor görülmedim aksine ekstra ilgilendiler. Tabi iyi bir is şartları icin kim ne derse desin, bu konuda kendinizi ispatlamanız gerekiyor. Burada doğru bir bilgiye ulaşmak icin, sadece bir kisiye değil birkaç kisiye soru sorun sonra ortalamasını alin. Adamın biri 20 yıldır yasiyor birsey soruyorum, öyle birsey yok diyor 2 yıldır yasayan adama sorup doğru bilgiyi öğreniyorum. Sosyal medya sarlatanlarina inanmayın. Istisnalar kaideyi bozmaz ama burada yillanmis kisilerden selam almayı bile medet ummayın, sizden yararlanamayacaksa yada ilk geldiklerinde yediği kazigi size atamayacaksa sizle daha muhattap olmaz. Bu forum sayesinde yakin cevremde cok iyi birkaç arkadas edindim zaten size de birkaç arkadas yetecektir. Geldiğim ilk hafta benim gibi yeni bir arkadas ile İngilizce dersi icin kiliseye gitmiştik. Ders sonunda dışarda Türkçe konuşurken arkamızdan birkaç Turk arkadas gecti. Kafamı çevirip tam iyi aksamlar diyecekken, adamlar hiç biz yokmuşuz gibi davranması çok zoruma gitti. Artik bende bu forumdan tanistigim kisiler haricindekiler icin denk gelince aynisini yapıyorum. Kafede oturuyorum, yan masada Turk oldugunu anlayınca ya uzak bir masaya oturuyorum yada hiç Turkce konuşmuyorum. Kendi aralarında birbirlerine alttan alttan hava atmalarıni ve yüzlerinde yalandan gulumselerine hep tanık oluyorum. Üzgünüm ama maalesef durum boyle. Biraz kan kussamda benim burada var olmamı saglayan burdaki forum üyelerine kapım açık. Normalde biraz daha düzenli yazılar yazardım ama bu biraz spontane oldu.
@cgokhan Gökhan hocam öncelikle iş bulabilmene çok sevindim umut verici bir gelişme ben de 20 yıldır yazılımcıyım iş bulmak zor olmasada yabancı bilmediğimiz bir ortamda korkuyor insan ya bulana kadar param biterse diye sen tecrübe etmişsin biz daha gitmeden yaşadığın duyguları yaşıyoruz ama para gercekten cok önemli cebinde paran varsa dil olmasada bir süre idare edilir araba alır geçici iş yaparsın yada baska işler bir şekilde geçimini sağlarsın fakat yeterli kaynak yoksa senin gibi zorluk çeker insan. Sen çok iyi idare etmişsin süreci bence kimseye muhtac olmadan türk insanlarımızın sahte yüzlerini görünce anlamıssın aslında bireyselliğin nekadar yaygın oldugunu evet bizim kültürümüzde yardımlasmak selamlasmak var ama maalesef bizim insanımız avrupa amerika vs yurtdısına cıkınca değişiyor herkes aynı değildir ama geneli bu sekilde kimseden fayda yok düşüncesiyle başını kaşırsan hayal kırıklıkları cok azalır. Zamanla gelişeceksin inanıyorum cok daha iyi maddi konumlara geleceksin mesleğinin kıymetini bil meslektaşız sonucta kendine inancın tam olsun ben hep motivasyonumu yuksek tutarım kolundakı altın bılezık cok degerlı o yuzden kendine güven daha güzel işler nıce ısler cıkar daha guzel yerlerde yasarsın işte ozaman sana yuz cevıren ınsanlara en buyuk cevabı basarılarınla vermıs olursun. Senin azmin basarın bana umut verdi. Nice güzel haberlerin ardı ardına gelsin insallah
Yeni geldi iseniz ve kredi history si yapmak istiyorsanız benim tavsiyelerim.1. Chase bankasına hesap actiriyorsunuz bir miktarda para koyuyorsunuz sonrasinda belki 1 hafta sonra banka subesine gidip freedom rise credit carda basvurup aliyorsunuz .Ardindan amex e (eger uk canada gibi kaliteli bir ulkede kredi gecminiz varsa nova credit üzerinden hemen basvurabilir amex alabilirsiniz) vantage score gelince yani 2 ay sonra basvurun 2. Kredi kwrtinizi da alin diyelimki abi ven bekleyemem missionlane credit cartinada basvurun once 500 3 ay sonra 1000 sene sonunda 2000 e cikariyorlar.Eger roth ira yada duz brokerage acacaksaniz chase JPMorgan da acin size mortgage ve credit card limitinde cok yardimci olurlar hatta prime musteri olursaniz auto loan da .25 rate reduction da yaparlar.Ama yeni geldiginizden ve iyi bir credit mix yapmak icin self financial dan credit builder loan alin 50 ila 75 puan yukseltecektir scorunuzu.discover I tavsiye etmiyorum hem hicbir yerde gecmiyor hemde irs belgesi soruyor.capital one icin ise 3 ay sonra basvurun vantage scorunuz gelince oda 500 limitle baslar ardindan 3000 5000 diye gider.1 yil biyunca dedigimi yapar zero balance la geciriseniz kredi socorunuz cok rahat 740 olur rahat edersiniz.
Tecrübelerimle alakalı en son iletimin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş. Amerika’daki serüvenim toplamda 1 yıl 9 ay 4 gündür devam ediyor. Dolayisiyla artık buraya yazacak kadar tecrübem olduguna inanıyorum. Bilmeyenler icin 3 aylık kızıma ve emzirme doneminde olan esime covid asisi yaptırmak istemedigim icin tek başıma buraya geldim. F2A surecinden devam ediyoruz ama oda kaç yıl surecek bilmiyorum.
...
Is bulup duzeninizi kurmaniza sevindim. Bundan sonrasi daha kolay olacak ve her gecen gun daha iyi sartlara kavusacaksiniz. En kisa surede ailenizi de yaniniza getirmenizi diliyorum. Yolunuz acik olsun
@metinbeci Teşekkür ederim, iyi dilekleriniz için. IT alanında birçok mülakata girdim ve çoğunda son aşamalara kadar geldim. Genelde aynı tarzda sorular geliyor. İlk başlarda farklı telaffuzlarda konuşmaları anlamazsanız dert etmeyin. Hepsi neredeyse robot gibi, duygusuz konuşuyor ve zamanla zaten ne soracaklarını cümlenin başından anlayabiliyorsunuz. Benim de 10 yıla yakın tecrübem olmasına rağmen elenmelerimin çoğu, ABD tecrübem olmaması yüzünden oldu. Her şey olumlu gidiyor ama "ABD iş tecrüben yok" diyorlar. "Ya diyorum, her şey uluslararası, kodu Türkçe mi yazacağım?" derken konuşmanın devamı kesiliyor.
Bazı arkadaşlar pandemi döneminde geldikleri için ilk haftalarında iş bulanlar olmuş. Bu dönemde bir arkadaşım, işe alımda yetkili olduğu zamanlarda şöyle bir durum yaşamış: Adam hayatı boyunca kasaplık yapmış ama 6 aylık bir IT kursu aldığı için onu işe almışlar. O dönemde evden çalışma yaygın olduğundan IT alanında çok fazla arz vardı. Sonrasında birçok firma işten çıkarmalar yaptı. Ben de o dönem Amerika'ya ilk girişimi yapmıştım.
Tabii, bu süreçte iyi bir LinkedIn çalışması da yapmadım, bunu da söylemek lazım. Dediğim gibi biraz tükenmişlikten dolayı oldu bunlar. Aptal gibi SSN gelmesini 3 hafta bekledim, sırf başvuru yapabilmek için. Ama siz gelir gelmez başvurulara başlayın. YouTube'da birkaç ATS uyumlu CV hazırlama videosu izleyin, mümkünse yabancı kaynaklardan. Bizimkiler maalesef hazırdan kopyalayıp yarım yamalak çeviri yapıyor.
Buraya bizden gelip yerleşen arkadaşlar, hepsi olmasa da büyük çoğunluğu bir değişime uğruyor. Diğer milletlerden insanlarda bu durum pek yok. Umarım yanlış anlaşılmaz ama biz zamanında 17 devlet kurup kendi kendimizi hep yıkmışız, bu bizde kronik bir hastalık gibi. Her neyse, burada birçok yerli insandan faydalı fikir alışverişlerinde bulundum. Nereli olduğumu bile sormadılar.
Buradaki insanların bazılarının ömür boyu eyalet dışına bile çıkmadığını öğrenince, nereden geldiğimi söylediğimde bunu çok büyük bir cesaret olarak görüyorlar.
Üç gün boyunca bir Türk işverenin yanında çalıştım, karnımı doyuracak kadar bile ücret almadan. Adam, işi öğrendikten sonra bu işi yapmayacağıma dair bir sözleşme imzalamamı istedi. Ertesi gün "Abi, ben başka bir iş buldum." dedim. Saatlik 10 dolar verecekti, üstelik overtime ucretide yoktu.
Artık foruma biraz daha vakit ayırmaya çalışacağım.
@cgokhan Tavisyeni dikkate alacağım cv konusunda. Ayrıca bol bol iş görüşmesi mülakatlarına hazırlansam iyi olur olur dil çok önemli bir bariyer ama bizim gibi azimli insanların elinden her iş gelir bir şekilde o işi bulup hayata adapte olacağız başka yolu yok. 6 aylık IT eğitimi alan birine iş vermek de ayrı bir caresizlik iş veren için, aslında iş bulmada biraz nasip işi konum,firma biraz etken. Şimdilik planım gelmeden önce cv üzerine yoğunlaşmak geliştirmek. iş mülakatlarına hazırlanmak ingilizce çalışmak birazda ilanlardaki gereksinimlere dikkat edip o alanda cv mi güclendirmek bunları daha ABD ye gelmeden yaparsam biraz olsun işim kolaylaşır diye düşünüyorum.
@Tugba54 hocaaaaamm bol şans hayırlı olsun
Hocam tecrübelerini deneyimlerinizi takip edeceğim bende Beden eğitimi öğretmeni olarak gelmeyi düşünüyorum tavsiyelerinizi almak isterim
Amerika 'ya geri donusumun ardindan 1 yil gecti... Bu konuda bir youtube videosu cekecegim ama bu aralar Amerika hakkinda youtube icerigi uretenleri izledigimde hem uzuluyorum hem youtube'dan soguyorum, Eskiden youtube'da insanlar mantikli iyi bilgiler vermeye calisirlardi, simdi durum sadece meksika sinirini nasil gectim, turist vizesiyle nasil dun Amerika'ya geldim uzerinde sinirli kaliyor. Umarim icerikler eksi faydali hallerine donerler.
Neyse konumuza donersek ben daha once Amerika'nin cesitli eyaletlerinde 6-7 yil yasadiktan sonra Amerika'dan ayrildim, ve 5 yil geri donmedim. Suanda geri donusumun ustunden bir yil gecti. Amerika'ya ara verip geri donmeyi dusunenleriniz varsa basiniza neler gelecek biraz bahsetmek istedim. Amerika'ya ilk geldiginizde bir kultur soku yasiyorsunuz, Amerika size biraz garip geliyor, bir cok konuda zorlaniyorsunuz, bir cok seyi yeniden ogreniyorsunuz vs. sonra burada yasamaya alisiyorsunuz, Sonra Amerika'dan ayrilma karari verdiginiz de baska bir surec basliyor, esyalarinizi satma baglarinizi kopartma vs. bunun videolarini cektim merak edeler onlara bakabilir ancak Amerika disindayken hep ya istersen geri donerim seklinde bakiyorsunuz duruma, ikinci ulkeniz oluyor Amerika bu kez de tersine kultur soku yasarken hem Turkiye'ye ( yada hangi ulkeye gittiyseniz ona) alismaya calisiyorsunuz, sonunda alisiyorsunuz ve yeni bir firsat cikiyor Amerika'ya geri donuyorsunuz, ancak hayat devam etmis oluyor, buradaki arkadaslarinizin hayatlari degismis oluyor, ilk geldiginizde yasadiginiz yanlizlik duygusu yok ama garip degisik bir duygu yasatiyor bu geri donus. Ayrica ulke degismis oluyor, uzun yillar ara verince devlette bir cok isiniz oluyor, ehliyeti yeniden cikartmak, ssn yeniden almak, ( numarasini biliyorsnuz ancak fiziki kopyaya ihtiyacaniz oluyor, yani neredeyse ayni zorluklari yeniden yasiyorsunuz, ayrica daha onceden herseyinizi sattiginiz icin, ayni derecede masrafi oluyor bi geri donus. Elbete bu durumun anlatilacak bir cok yonu var, artik firsat oldugunuda yeniden yazarim yada youtube da anlatmaya calisirim.
@serel haklisiniz belirtmemisim, ayrilmadan once vatandasligimi almistim ancak, gene de giris sirasinda bir sorgulanma ile karsilastim. Ama bir sorun teskil etmedi.
@cgokhan Merhaba. Eşinize Covid aşısı yaptırmak istemediğinizden dolayı tek başına gittiğinizi okudum. Covid aşısı bizim için de sorun. Ben 15 yaşındaki kızıma yaptırmak istemiyorum. Artık Türkiye'de aşı bulunmadığından muayene sırasında talep etmiyorlar. Ama muayeneye gittiğimizde ordaki çalışanından duyguğum bir şey vardı. Eğer amerika'ya girişte aşı varsa orda yaptırıyorlar diye. çok şükür vizelerimizi aldık ve yakında yolculuk hazırlıklarına başlayacağız ama nu konu aklımı karışıtıryor. havalimanına gidip de zorunlu tutarlar mı diye düşünüyorum. Böyle bir durum siz hiç duydunuz mu oraya gelen çevrenizden?
Herkese merhabalar, uzun bir aradan sonra, deneyimler de minik minik birikince sizlere aktarmak istedim bu sureci. Cok aydinlatici olmayacak ama sade bir deneyim sureci olacak, Rahat rahat okumaya da bilirsiniz (: Baglam
Ilk olarak size biraz profilden bahsedeyim kosullarimi ozetlemek adina, cunku hepimizin deneyimleri biricik elbette ki. Tuylu cocugumuzla birlikte uc kisilik bir aileyiz. Onun buraya gelme surecini anlattim daha evvel, buradaki sureci de ozetleyecegim.
Esim daha once Turkiye’de de calistigi ABD merkezli ofisin buradaki subesine geldi. Pozisyonu degisti tabii ki ama is veren icin oldukca zahmetsiz ve avantajli bir gecis oldu teknik anlamda. Ben maalesef hala is bulamadim, oldukca fazla gorusmeye girdim, olumsuz donusler de azdi ama anlasamadiklarimiz, suruncemede kalanlar ve alan itibariyle aylarca suren degerlendirmeler nedeniyle surec aci verici sekilde olumlu gitmiyor. Bu noktada kendi disiplinim ozelinde en azindan soyle bir not duseyim; her ne kadar ‘remote’ secenegi olsa da en azindan ayni eyalette olmaniz bekleniyor, bunu cogu zaman gorusme sirasinda ogreniyorsunuz maalesef. Hala cabaliyorum ve maalesef bizim islerde aktif bir yogunlukta is araniyor, bu surec bir mesai, haliyle henuz her hangi bir ise girmeye calismadim, ama calisabilirim diye umut ediyorum endiseli olasam da. Onerilerinize acigim dostlar.
Ev Tutma
Nereye gelecegimiz elimizde is yeri adresi olmasi sebebiyle (tesekkurler evren ) belliydi, ben henuz Turkiye’deyken ev potansiyellerine bakmis, sayfalarca ve gunlerce analiz yapabilmistim. Iyi ki de yapmisim… Buna ragmen maalesef ev ve araba islerimiz aceleye geldi ve ozellikle arac alim surecinde anlamsiz bir surec yasadik. Ilk uc hafta icin is yerine yakin AirBnB tutmustuk, bu surecte de en azindan evi hallederiz diye dusunduk. Haftasonu vardik ABD’ne fakat hemen is basi yapti esim, baya takip eden Pazartesi gunu… sevgilerimi iletiyorum birilerine buradan …
Tabii bu aksaklik beni durdurmadi, her gun daha once planladigim, Turkiye’deyken yaptigim listelere gore (guncelleme de yapip) toplamda sanirim 43 apartman gezdim. Fakat geldigimiz ay en kotu ve kiralarin ve kosullarin (lease suresi ve basvuru ucretleri, kampanyali ucretsiz haftalar gibi) en kiraci aleyhine oldugu donemdi, yapacak bir sey yok. Elimizde bir de kopek var, bu kosullarda (ozellikle kilosu ve cinsi bir kac secenegi otomatik eliyor ama cok cok az) bakabilecegimi baktim. Oncelikle herkese mumkunse self-guided turlari yapmasini oneririm ve mumkunse telefon numarasi ve mailiniz de ona gore olsun ki sonra malum spam olusuyor. Telefon hatti konusuna da gelecegim kisaca.
Kendiniz gezerken rahat rahat inceleme yapip daha sonra lease ofis ile gorusun ve mutlaka randevu alin, ozellikle eger benim gibi zaman kisitlamaniz varsa. Ozellikle araciniz yokken, uber/lyft masrafi ev aramaya ekleniyor. Sonunda bir yerde karar kildik, hatta bu yer daha once sevgili arkadasim @achillesoag 'un de kaldigi lease firmasinin bizim eyaletteki siteleriydi, onlardan da iyi bilince gidip basvurumuzu yaptik bir is cikisi, hatta airbnb’nin de son dort gunuydu. Niyetlendigimiz daire olamadi, bizden oncekiler bir saat arayla tuttular, tutmasalar da niyetlenince ve basvuru yapinca malum kapaniyor o dairenin uygunlulugu, … sevgilerimi tekrar iletiyorum kapitalizm rablerine … elimizde kimsenin anlamadigi bir vize ve LPR oldugumuz iddiasiyla basvurumuzu yaptik, tabii is yerinden de dokuman aldik, isin posizyonu, maasi vs. her seyi iceren resmi evrak. Aslinda bize vekil (co-sign daha dogru) de olabilirlerdi ama biz bunu istemedik, eger ret olursak o yola girelim dedik cunku malum insanlarin kredi hayatini etkiliyor, durup dururken patronun SSN’inyle isimiz olmasin dedik her iki taraf icin de. Tabii boyle bir seceneginiz var ve baska careniz yoksa bunu yapmak sizlerin tasarrufundadir. Biz risk aldik.
Basvuru soyle oldu, online olarak butun kisisel bilgilerimizi iceren formlari SSN olamadan doldurduk. Bavuru ucreti alindi. Daha sonra da sorgulamamiz yapildi (background check). Tabii bir gecmisimiz olmadigi icin bu cok kisa surdu, bunun ne kadar kisa surdugunu daha sonra tasindigimiz zaman baska yerde 48 saat surmesinden anladik. Neyse ki her sey purursuzce onaylandi. Sonra tuttugunuz evin ay sonuna kadar kalan gunlerinin kirasi (prorated rent) + ortak alan ucretleri (kisi basi da olabilir tek hane de) + evcil hayvan ucreti (geri odemesiz) +1.5 aylik kira bedeli (bu sadece vergisiz kira uzerinden hesaplaniyor) ve evcil hayvan depozito ucretlerini odedik. Bunlar mahalleye, firmaya ve eyalete gore degisir. O nedenle kiralama yaparken mutlaka yaklasik net fiyatlari lease ofisine sorunuz, yaklasik bir seyler soylerler. Bu arada kiranin icinde evcil hayvan, ortak alan, bulundugunuz yere gore su veya ortak elektrik gibi ucretler de kiraya eklenmektedir. Bir de kopeklerin asi ve lisans (buldugunuz county'e kayit etmelisiniz) belgeleri istenmektedir. Tabii bunlar apartman (genellikle de guvenlikli siteler icin hatta, cunku bu sartlarin olmadigi yerler de vardi listemizde) daireleri icin gecerli. Yani bir kurumdan kiralama yapmaniz halinde olan durumlar, kisiden degil. Bu arada kiraci sigortasi da yaptirmaniz gerekiyor (bunu arac sigortanizla birlestirebilirsiniz). Kiracilik sigortasi (on kosullara uygun olmali policenizin) genelde bir sene yapiliyor, bu nedenle lutfen sozlesmeniz 12 aydan fazlaysa onu atlamayin kendiniz duzenleyin 12. ayda. Bir de depozito miktari tamamen gecmisiniz olup olmamasina, tipinize (boyle bir gercek var, irk olarak demiyorum, profil gibi dusunun), sirketin para ile iliskisine gore degisiyor, ama 2 kiraya kadar normal. Biz pazarlik da yapmadik ama muhtemelen yapabilirdik. Bir de bazi yerer depozitoyu dusurup aylik olarak kesebiliyorlar ama bu depozito yerine gecen ve geri alamadiginiz bir garanti ucreti oluyor, bunu da tercih edebilirsiniz, genelde ¼ oraninda oluyor teklif edilen depozitonun ve lease surenize bolunuyor. Bizim ev de internet, cop atilma hizmeti (vale trash), pest kontrolu kirada paket olarak ekleniyordu. Ek olarak su ve ortak alan harcamalari (elektrik, su, cop) kira disinda sistemsel gelecekti. Kira odemeyi, genelde size sunulan online platformdan dogrudan bankanizdan cekim ya da baska odeme yontemleriyle yapip sureci takip ediyorsunuz. Bu arada her ne kadar internet ve kablulu tv yayinlari paketi olsa da ilgili firmayi arayip baglanti icin randevulasabilirsiniz, ya da siz subeden gidip alabilirsiniz modem ve ekipmani. Ben kiralama yapinca COX firmasini aradim, adresimi soyleyerek ekipman icin randevu aldim, aracim olsaydi gider kendim alirdim ama o sirada buna vakit yoktu. Daha sonra nasil kapatildigini da yazacagim. Bir arkadas geldi, sistemi bagladi gitti. Elektrik icin de APS’i aradim, hesap olusturdum once, sonra o hesp numarasiyla adresi vererek su gunden itibaren benim uzerime alinmasini talep ettim, o da halloldu. Boylece ev hazirlanmis oldu, simdi sorun arabaydi.
Arac Alimi
Oncelikle sunu soylemeliyim ki, omrumde bir araba aldim, onu da 11 sene kullandim, haliyle ikinci el arac surecinde akilli davranacak bilgim teknik olarak, en azindan bulundugum ulke icin yoktu. O nedenle de internet aramalari cok guvenli sonuclar dogurmadi, gittik baktik, begendik ama mesela ‘salvaged’ oldugunu ogrendigimiz bir araca sigorta yaptiramadigim icin (zaten yabanci ehliyetle secenek cok az sigorta icin basta) olabildigince temiz buldugumuz, marka/model olarak niyetlenmedigimiz ama az kullanilmis (buraya gore) bir arac aldik galeriden. Muhtemelen cok verdik ederinin uzerinde ama yapacak bir sey yok, en azindan her turlu belgesi mevcut ve bakim yapiliyor duzenli.
Ev Esyalari
Bu isi de hallettikten sonra airbnb’den evimize tasindik, tabii esyalari almak aylar surdu. Aslinda geldigimiz ay tam tatil sezonu da oldugu icin, indirmli bir kac urun gorduk ama cok da savrulmadik, cunku bilemedik ne kadar gercekci indirimler. E her seye de ihtiyacimiz oldugundan tabii esyalar bir kac ay surdu. Bu arada esyalari kiralayabilirsiniz de, aslinda bence kotu bir secenek degil bu, bizim apartman firmasinin anlasmali kurumu cok makul fiyatlara indirimli kiralamayi da onerdi (isterseniz sizde de kalabilir daha sonra ucretine bagli). Sirketin adi da CORT Furniture Outlet bu arada. Bir de tek aracli olmaktan ve butun bu islerin benim sorumlulugumda olmasinda dolayi ikinci el esya isine girmedik, eger markalari taniyor olsaydim (mesleki deformasyon) alirdim ama. O nedenle cogu seyi canim ikea’dan hallettik. Benim ilk aylarim montajla gecti yani anlayacaginiz (: Bu arada kesinlikle ayni esyalar iki ulkede farkli kalitede, ve burasi daha ucuz, uzulerek bildireyim.
Telefon Hatlari
Bu konunun ayri basligi var tabii ama ben kisacik yazacagim. Ilk geldigimizde on odemeli (pre-paid) kart aldik T-Mobile’den. Sonra benim telefonum hayatini kaybetti ve Ocak ayinda hem telefonlari yeniledik hem de aile hatti aldik Verizon’dan. Toplamda 36 ay sifir faiz oldu her sey. 18. Aydan sonra telefonlarin kilidi de kalkiyor, sifir ucret karsiligi yenileyebilirsiniz dediler (ben hayatta ugrasmam da). Ne kredi notumuzu etkiledi, ne de bir sorun cikti. Sanirim bunun nedeni ilk aylar beklememiz ve sisteme girmemiz olmustur, bilemiyorum.
Veteriner deneyimi
Oncelikle, yasal olarak ulkeye girdikten sonra 10 gun icinde kuduz asilarini yaptirmalisiniz. Bizimkine uc senelik yaptilar, ekstra bir kac asi daha yapildi tipik rutininde olan ve acikcasi ucretler Turkiye ile ayniydi… tabii buradaki ilgi tartisilmaz sekilde acik fark yaratiyor. Bir kere her yerini muayene ettiler, belki bu bizim cocugun bebekliginden beri gittigi klinikle ilgiliydi bilmiyorum ama fark buyuk. Her eklemini control ettiler…neyse hala inanamiyorum da. Belki de sans sadece bilemeyecegim.
Size ufak ve tetikleyici olabilecek bir tibbi durum anlatacagim kopegimle ilgili, lutfen rahatsiz oluyorsaniz okumayiniz.
Cocugu eyalet disi bir yere gittigimiz icin otele biraktik. Baya guzel bir ortam, zaten klinigin oteli vs. Bizim oglan Turkiye’de de hem otel hem de daha cok olsa da evde bakiciya aliskindi. Ama tabii uzundur hep birlikteyiz, evden calisiyoruz ya da is ariyorum vs diye iyice dipdibelikten endise etti, agladi cok, herkes agladi… sadece uc gun kaldik, bir Las Vegas yapip geldik. Donduk ve teslim aldik, bir sorun yoktu. Ama aksam kakasi oldukca yumusakti, sonra butun gece tuvalete ciktik, her yarim saat gibi, en az 14 defa, fena halde bozulmustu system, ama en korkuncu sabah gorduk, kanli ishal. Hemen acil klinigini aradim ve gittik, testler yapildi, fakat bir sey cikmadi, veteriner oykuyu dinleyince muhtemel sterese bagli kolit oldugunu ve iste blab la… neyse dort haftada probiotik ve diyetle hallettik. Bu arada basta her gun aradilar o ilk dort gun beni, iyi mi diye. Ilackari eve yolladilar. Bir de doctor receteli mama Verdi, onunla ister Amazon’dan ister baska yerden ozel mamalari alabiliyorsunuz bir sene boyunca. Korkutucuydu ama bir o kadar da puruzsuz du surec. Her canli sifaya kavusur umarim. Bu da bir animiz, anlatayim dedim, sakin olup kliniklere ulasin, onlar konuya hakimler.
Ilk Tasinma
Daa once de dedigim gibi, on calismalara ragmen, cok severek tutmamistik evi, burada oldukca yaygin ama benim ihtiyaclarima cevap vermeyen tasarim sorunlari nedeniyle Ocak ayindan sonra evlere bakmaya basladim. Aslinda ilk amacimiz ayni yerde baska daireye gecmekti, bunu yapmak icin teknik olarak lease’i bozmus oluyorsunuz, genelde de bir transfer ucreti ,yarim kira gibi, karsiliginda bu islemi yapabiliyorsunuz. Biz denk getiremedik diyelim ve de daha ilk kontratimizi bozmayalim dedik, ama lease bitince yeni eve gecmek amaciyla ben artik daha bildigim ihtiyaclarima ve cevreye gore ev bakmaya basladim. Sozlesmenin bitmesine bes ay kala da gezmelere bile basladim, issizlik halleri. Bazilarini da haftasonlari denk getirip baktik, tabii bunlar uygun daireler konusunda yuzde yuz guvenilir referanslar olmuyordu, cunku 5 ay sonrasi icin secenekler en erken 60 gun once belli oluyor. Ama iyi oldu, neyi isteyip istemedigimizi anladik. Sonra bastan beri begendigim, ama biz geldigimizde bos yeri olmayan bir yeri gezdik. Kampanyalari da vardi, eger geziden sonra 48 saat icinde basvuru yaparsaniz basvuru ucretlerini almamak uzerine, uzun aylar ve ugraslar sonucu karar verdik, online basvurduk. Bu surecte neredeyse bir kisi disinda kimseyle konusmamiza bile gerek kalmadi, ona da tum detaylari sordum. Basvurumuzun onaylanmasi iki gun surdu, sonra kopegin onayi icin onun adina bir platforma ucretli kayit yaptirip rapor aldik. O da hallolinca bize klasik tasinma maaliyetini iceren belgeyi verdiler, evi bir ay once tuttugumuz icin bekleyip, maddi olarak imkanimin el verisli oldugunda da kalan miktari odedik. Bu arada son ilk evimizin kontrati bitmeden 90 gun once bize yeni kira programi geldi, devam mi tamam mi diye, ben de ayni sitede devam edecek olsak bile (internal transfer) baska eve cikmak istedigimiz icin 60 gun once cikis dilekcemizi ilettim. Onlar da onayladi ve kontrat teknik olarak kapandi. Tasinma gunumuze iki hafta kala, ben (issiz olmanin avantajlari mi desem, laneti mi desem ) esyalari yavas yavas sokup paketledim. Acikcasi buyuk bir esyamiz olmadigi ve yakin bir yere tasinacagimiz (malum ayni eyalet) icin kendimiz U-Haul ile cozmek istedik. Bu arada buyuk esyadan kastim da kuyruklu piyano yani, yoksa buzdolabi da tasinir, yardimci ekipman var. Bunu 48 kilo biri olarak soyluyorum .
U-haul zaten bildigimiz, sevdigimiz, ah neden her yerde yok dedigimiz bir firmadir… Neyse, reklam degildir diyeyim de. Bir Van kiraladik (standard bir gunluk kiralama ucreti var ve ek olarak miliniz uzerinde hesbiniz kesiliyor), yardimci tasima urunleri de kiraladik, esyalari koyduk koyduk ve tasidik. Boyle anlatiyorum ama kolay degil, tabii sistematik gitmek buyuk avantaj. Bir kac sefer yaptik tam tasinma icin, zaten ikinci evin kontratini ilk evinkiyle on gun cakisacak sekilde yaptik, cunku kac gunde tasinacagimizi on goremedik, simdi onu da ogrenmis olduk, tek haftasonu yetiyor.
Tabii bu arada kontrati biten dairemizdeki COX ve APS iptalleri icin islemler yaptik. Ilk olarak Cox’a gidip, taaa ilk zaman hesabiniz acilirken bir PIN veriyorsunuz, heh iste onun unutmayin!, onunla butun kablo ve ekipmanlari geri verip hesabinizi kapatiyorlar. Yenisi de tandem bir sekilde yine yeni PIN’ininzle aliyor ve eve gelip kuruyorsunuz, bizim fise tak calsitirdi ama tabii bu da degisebilir altyapiya gore. APS’e e tasinma islemi yapiyorsunuz, zaten secenekler var, ekip gelip aciyor ve kapatiyor, gormuyorsunuz bile.
Adress Degisiklikleri
Ilk olarak USCIS’den adres degistiyoruz, bu en onemlisi. Sonra USPS (varsa Informed delivery’I de aktiflestiri), sonra is yeri, banka, saglik sigortasi (is yeri de yapiyor bunu), diger sigortalar, ehliyet ve kutuphane uyeligidir, cvdir, resumedir bunlarda adresinizi guncelliyorsunuz. Et Voilà!
Sonuc
Ozetle yasamsal surecim bu sekilde. Atladigim cok sey de vardir elbette, eger spesifik sorulariniz varsa cekinmeyiniz. Herkese guzel bir tatil donemi dilerim, esenlikler efendim.
ABD'de herhangi bir sekilde kilik kiyafet nedeniyle ayrimcilik yapildigini hic sanmiyorum. Gunluk yasamda sokakta veya alisverisde her turlu insanla karsilasiyorsunuz ve kimse kimsenin umrunda bile degil.
Ha bu arada, her sehirde bazi semtler vardir. Eger oralara yolunuz duserse, kiliginiz ne olursa olsun, irkiniz, renginiz ne olursa olsun, rahat hissedemeyebilirsiniz, hatta hayatiniz tehlikeye bile girebilir. Ama zaten oyle yerleri herkes bilir ve uzak durur.
Birde profiling olayi vardir. Polislerde bu cok kullanilir. Ama ayni zamanda sokaktaki normal insanlarin bilincaltinda da vardir. Mesela, evinizin onunde hoodie giymis, kafasini kapatmis ve oylesine aylak aylak dolasan bir siyahi genc varsa, cogunluk bunu normal karsilamaz ve her an bir hirsizlik vakasi veya suc unsuru olabilir mi diye tedirginlik icinde takip eder veya polisi arar. Veya bir redneck'in evi ise, silahini alip kapinin onune cikip bekler. Bu tamamen baska bir durum!
özellikle ilk sayfasında yazan bilgileri bir de yaşayan kişilerden dinleyin 3 aylık tecrübelerini anlatıyorlar. Özellikle 3. madde araba park etme kısmı
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!