Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @sobrero paylaşımınız çok güzel olmuş gerçekten. Dediğiniz gibi burada zaman kalmıyor çoğu zaman. Ve bizim deli gibi izlediğimiz diziler oyuncular hakkında pek fikirleri yok. Yaşlı insanları(70 yaş ve üstü) özellikle marketlerde çalışırken görünce hayatımın şokunu yaşamıştım. Sonra bir Amerikalı arkadaşımız çalışmak hayata tutunmalarını ve sosyalleşmelerini sağlıyor. Evde oturmak bize göre değil biz çok küçük yaşlarda çalışmaya başlıyoruz demişti. Size yeni hayatınızda bol şans diliyorum.


  • Herkese merhaba güzel insanlar. Amerika’da 1 yılı devirmiş biri olarak bikaç deneyim paylaşmak istiyorum. Biraz uzun bir yazı olduğu için kusura bakmayın lütfen ve yazılanların sadece bizim deneyimimiz olduğunu hatırlatmak isterim. Umarım birilerinin işine yarar.

    Öncelikle Green Card başvurusu yapmadan önce burada paylaşım yapanların deneyimlerini mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Özellikle bu başlık bulunmaz bir nimet! Ben ve eşim ve çevremde olan ve gelmek isteyen arkadaşlarımıza forumu hatim etmeleri gerektiğini her fırsatta paylaşıyoruz o yüzden lütfen okuyun tüm deneyimleri sonra gelip gelmemeye karar verin ve hüsrana uğramayın. Gelelim 1 yıllık deneyimimize;

    Eşim ve ben 40 yaşında taşındık ABD ye. Çocuğumuz yok. İkimizde tv sektöründe çalıştık yıllarca. 20 yılı devirdim meslekte hem kamera önü hem arkası. Ünlü ya da zengin insanlar değildik. Kendi yağımızda kavrulduğumuz bir çok kişiye göre keyifli bir hayatımız vardı. Kirada oturuyorduk ve eski bir arabamız vardı. 8 yıl boyunca çekilişe başvurduk yani aslında gelmeye 8 yıldır hazırdık. Kafamızda tüm soru işaretleri her şey tamamdı. Eşim bana göre biraz daha mantık tarafındaydı gidince ne iş yapıcaz başarabilecek miyiz vs. diye. Ama biz kadınlar daha duygusal olabiliyormuşuz ben bununla fazlasıyla yüzleştim geldiğimizde. Tüm evraklarımız hazır bir şekilde ve yapabildiğimiz birikimle ABD ye geldik. Bizim en büyük avantajımız en yakın arkadaşlarımız California’da yaşıyordu. Yanımıza gelin geçiş sürecinde elimizden geleni yaparız dediler. Havalimanından aldıkları ve kendi evimize çıktığımız güne kadar 3,5 ay boyunca evlerini açtılar bize sağolsunlar. Hala tam destek olmaya devam ediyorlar. İlk 1 ay sudan çıkmış balık gibiydik. Rüyada ya da bir filmin sahnesinde gibi hissediyorduk. Ama sonra gerçeklerle yüzleştik.
    Amerika’ya Green Card la gelseniz dahi size yeni doğmuş bebek muamelesi yapıyorlar. Buna hazırlıklı olun. Kendi ülkende geçirdiğin 40 yıllık deneyim burada en ufak bir anlam ifade etmiyor maalesef. Biz arkadaşlarımızın yanına geldiğimiz için şehirle ilgili pek bir araştırma yapmadık. California’ nın kuzeyinde Redding diye bir şehirde yaşıyoruz. Tamamen yeşilin doğanın mis gibi bir havanın içinde. İstanbul’da doğup büyümüş biri olarak ilk başta bir dinlendirdi ama sonra aşırı küçük ve sıkıcı geldi. Bu şehirde bulunan okullar sebebiyle çok fazla öğrenci var. Şehrin nüfusu 90 bin civarı. Şehirde genelde burda doğup büyümüş ve neredeyse şehrin dışına hiç çıkmamış yerel halk yaşıyor. Herkes aşırı kibar ve kiminle tanışsak siz çok cesur insanlarsınız ve yeni evinize hoşgeldiniz diye biz hep destek oldular sağolsunlar. Ekim ayında geldik ve Nisan ayına kadar her Allah’ın günü durmadan yağmur yağdı ve bu beni aşırı derecede depresif yaptı. Her gün ama her gün ağladım hemde hiç susmadan. Ailemi çok ama çok özledim. Üstüne vize alamadılar ağladıkça ağladım. Eşim gerçekten hastalanacaksın nolur ağlama istiyorsan dönelim, denedik olmadı deriz diye defalarca söyledi. Ama ben hem ağlarım hem kalırım diye direttim. (O kadar ağlamaya kalma sebeplerimiz çok fazla, ekonomik, deprem vs). Bu süre içinde ehliyet, banka işlerini hallettik. En büyük hatamız gelir gelmez kredi kartına başvurmamak oldu. (Hala yok yani kredi puanımız da oluşmadı. Yakında başvuru yapacağız) Kredi puanımız olmadığı için ev tutamadık bu geldiğimiz 3,5 ay içinde. Gitmediğimiz emlakçı kalmadı. Sonra eşim tesadüfen Facebook ta bir yoruma denk geldi (şehrin bir grubu vardı) ve biz o yorum aracılığı ile evimizi bulduk. Kredi puanımızın olmadığını, ülkeye yeni taşındığımızı ama eve ihtiyacımızın olduğunu anlatamaya çalıştık. Onlarda 1 yıllık kira bedeli gösterirseniz ev sizin dediler. Ev tutarken en önemli konu evin içinde çamaşır ve kurutma makinesinin olmasıydı. Amerika’da bir çok evde maalesef yok ve çamaşırlarınızı toplu yıkama yerinde yıkamak zorunda kalabilirsiniz. Biz bir Apartment da 1 odalı daire kalıyoruz. Evimizden ve oturduğumuz mahalleden kesinlikle çok memnunuz. O kadar ağlamanın karşılığını güzel bir ev ve komşularla aldık çok şükür. Buranın en büyük sorunlarından biriside 52 deceyi bulan bir sıcaklık. Bu bizim bu şehirde çok kalmayacağımızın en büyük sebebi. En fazla 1 yaz daha yaşarız diye düşünüyoruz çünkü yaşanacak gibi değil. Hem aşırı sıcak hem aşırı küçük. Gelmeyi sakın düşünmeyin tecrübeyle sabit.
    Gelelim geçim kısmına şu an geçici olarak DoorDash yapıyoruz. Kesinlikle yapılacak iş ya da çekilecek çile değil. Bir gün güzel kazanıyorsun ertesi 3 gün eve 100 $ yapamadan dönüyorsun. Her dakikası para burda insanların. Yani çalışmadığın her dakika maddi kayıp. Bir şekilde geçiniyor muyuz evet ama Türkiye de maddi açıdan daha refahtık yalan yok. Çünkü belli bir maaş yatacak biliyorsun, sigortan vs bunları düşünmüyorsun. Ama burda çalışırsan paran var yoksa yok. Sağlık sigortası yaptırmadık Allah’a emanet yaşıyoruz. Bu işi yapmamızın en büyük sebebi dil. Lütfen gelmeden önce İngilizcenizin çok iyi olmasını sağlayın. İnanın her şey yoluna bir şekilde giriyor ama insanın derdini anlatamaması aşırı ağır geliyor. O yüzden aman gidince öğrenirim demeyin ben böyle bir salaklık yaptım siz yapmayın çünkü öyle bir zaman yok. Çalışmaktan öğrenmeye fırsat kalmayacak. 1 yılda İngilizcem tabi ki bir yere geldi ama hala insanların suratına boş boş bakıyorum. Sabahtan akşama kadar arabada radio dinlemeye çalışıyorum bence bir şekilde faydası oluyor. Evde sevdiğim İngilizce programları İngilizce alt yazalı izlemeye başladım. Çoğunu anlamıyorum ama durdurup bu ne demek diye bakıyorum. Umarım kısa sürede daha iyi olur ve daha düzgün işlerde çalışırız. Zaten burda iş olanağıda pek yok aşırı küçük bir yer olduğu için en fazla bir Restaurant da müdür olabilirim. Gelelim alım gücü vs konularına. Kesinlikle çok ciddi bir ekonomik kriz var. Marketlerde birçok şeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Hatta bazı organik ürünler daha bile ucuz olabiliyor. Ama ev almak araba almak istersen fiyatlar kredi ödemeleri çok yüksek. Umarım en kısa sürede düzelir.

    Özellikle YouTube Instagram gibi sayfalarda paylaşım yapan Amerika’da yaşayan insanların anlattıklarını süzgeçinizden geçirin lütfen. Çünkü kişinin evli, çocuklu, bekar olması birikimi, dili, eğitimi vs tamamen değişkenlik gösteriyor. Ben de izledim hala izliyorum ama yaşamak bambaşka bir deneyimmiş.

    Genel olarak toplayacak olursam. Her deneyim kişiseldir. Herkes kendi yaşadığını bilir. İlk 1-2 yıl çok zor geçecek. Kim ne derse desin size ne vaatler verirse versinler burada tek başınıza olacaksınız. Ağlayacaksınız, vazgeçme eşiğine geleceksiniz, bunun için mi bunca yıl okudum burada hiç bir işe yaramıyor diyeceksiniz, öğretmenin, doktorun bile denklik alana kadar yaptıkları işleri bir görseniz hiç kolay değil inanın.
    Geçen gün 2 günlüğüne San Franciscoya gittik orda bir restoranda servis yapan garson kız Elektrik mühendisiyim dedi. İş bulamamış garsonluk yapıyor. Gelecek olan gelmeyi düşünen herkes lütfen kafanızda büyütmeyin ama hayallerinizden vazgeçmeyin. Emin olun nerede olursanız olun sorunlar geçim sıkıntısı her yerde var. Eğer aileden çok zengin değilseniz tabi. Ama bir amacınız varsa kalmak için sizi kamçılayacaktır. Vazgeçmeyin amacınıza tutunun. Zaman hızla geçiyor ve bir bakmışsınız o sıkıntılar teker teker geride kalmaya başlamış. Kendi adımıza diyecek olursak; 40 yaşından sonra sıfırdan hayat kurmaya çalışmak çok ama çok zormuş. Her şeye rağmen AMA ! şimdi dönüp bakıyorum da diyorum ki iyi ki kaldık, vazgeçmedik, devam ettik. 1 yılı devirdik. Çoğu gitmedi vatandaşlık sürecinde giden bu yolda ama en zoru geçti. Umarım bundan sonra çok daha iyi olacak. Yeni yeni kendimize geldik. Çevremizdeki şehirleri gezmeye başladık. Yani daha yeni yeni Amerika’da yaşıyoruz diyoruz. Kendinize zaman verin. Yürüdüğünüz bu yolda aynı deneyimleri paylaşan başka bir aileyiz bizde. İnanın her şey zamanla çok güzel olacak. Lütfen vazgeçme! Son olarak foruma elimden geldiğince girip okumaya çalıştım. Ama o kadar yorgun hissediyordum ki kendimi daha yeni yeni kendimize geliyoruz ve toparlanıyoruz. O yüzden ancak bişeyler yazabiliyorum. İyi ki varsın Yeşilkart Forum, iyi ki varsınız adminler, iyi ki varsınız güzel üyeler. Daha güzel deneyimler paylaşmak dileğiyle.

    Sağlıcakla kalın ❤


  • @icf Paylasim icin tesekkurler!


  • @icf çok teşekkürler deneymlerinizi paylaştığınız için. İnsan şehir değiştirince bile alışamıyor ki amerika çok başka bir boyut. En zoru geçmiş gitmiş umarım bundan sonrası su gibi akar huzurla ilerler...🌸

  • ⭐⭐⭐

    @icf sizi mülakat deneyimlerinden hatırlıyorum arada bakıyordum deneyimleri yazmanız içinizi dökmeniz cok güzel 🙏 zorluklar geçtikten sonra herşey daha kolay olmuş umarım en kısa sürede dil konusunu tamamen aşarsınız o zaman herşey daha güzel olacak 🙃

  • ⭐⭐

    @icf forumun amacına uygun çok güzel bir yazı. Bir nevi iç dökme ve bir tecrübe,yaşanmışlık. Elinize sağlık. Bazen öyle anlar geliyor ki yurt dışındayken avazınız çıktığı kadar bağırıp, ağlamak istiyor insan.Milyonlarca kişi arasında yalnız hissediyorsunuz. Bu hissi iyi billiyorum.
    İlerde bu yazdıklarınızı okuduğunuzda iyi ki direnmişiniz demek için direnmeye devam diyorum.


  • @MySea Tavsiyeniz için teşekkürler ama bu akü şarj cihazı anladığım kadarıyla. Bu çevrenizde elektrik varken akünüzü şarj etmeye yarar. Sizin kastettiğiniz “Battery Jump Starter” diye geçiyor. Kalitelileri biraz pahalıydı o yüzden bahsetmedim.


  • @serel amin hepimiz için hayırlısı olsun 🌸


  • @waterman çok teşekkür ederiz. Herkesin hayallerine kavuştuğu ve yaşadığı güzel günleri görmesi dileğiyle🌸


  • @selamibasaran ah o avazın çıktığı kadar ağlama duygusu gerçekten çok zormuş. Ama sabrın sonu selamettir derler ya inşallah o günlerde yakındır. Hepimiz için hayırlısı neyse o olsun. Çok teşekkür ederiz 🌸


  • @janedns paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Aynı yollardan geçiyor olmamız ve forumun bu paylaşım kısmı hepimizi bir şekilde ayakta tutuyor resmen. Dediklerinizin hepsi nokta atışı. Amerika’ya hangi standartları bırakıp taşındığınız, hangi şehirden taşındığınız aşırı etkili psikolojik olarak. İngilizce eğitimi konusunda çok haklısınız asla başarılı bir yardım alan göremedik. Ayrıca bizimde en özlediğimiz şeyler arasında dostlarla yemek yedikten sonra kahveleri alıp hadi sahilde biraz yürüyelim kısmı 🥹 Burda bırak yürümeyi dost arkadaş bulmak çok zor. Umarım filmin devamı en keyifli günlerini yaşar. Umarım en kısa sürede o senaryo mutluluk içinde devam eder. California’dan sevgiler 🌸


  • @icf ağzınıza sağlık, ayırdığınız zaman için teşekkürler.. Okurken keyifle okudum. Bazı şeylere üzüldüm ama sona doğru biraz mutlu oldum. İnşallah bundan sonrası her geçen gün daha güzel olur. Olacağına da inanıyorum. En sıkıntılı süreci geri de bırakmışsınız. (Şehir bile gezmeye başlamışsınız 🙂 ) Farklı farklı tecrübeler edindikçe yazmaya devam edin lütfen. Saygılarımla...


  • @Redbeard çok teşekkür ederiz. İnşallah sizde en kısa sürede kavuşursunuz vizenize. Şimdiden yolunuz açık olsun. Elimden geldiğince yazmaya cevap vermeye çalışıyorum. Hepimiz için hayırlısı olsun.


  • @icf Çok teşekkürler.. Saygılarımla...


  • @MySea
    Foruma uzun zaman sonra ilk yaziyorum. JumpStarter lar aku omrunu tamamladiysa isi cozmeyebilir. Eger bir kez basiniza boyle bir olay geldiyse O'reilly gibi yerler aku sagligini ve akuyu arac calisirken sarj da eden alternatoru ucretsiz test ediyorlar, ilk firsatta test ettirin. Aku nispeten yeni ise 2-3 yillikda olsa garantisi devam ediyor olabilir, alinan yerden degistirilir. Sorun akudeyse tamamen bitmeden replace etmek en iyisi. Alternator sorunluysa (bazi araclarda 100k-200k mile arasi omrunde oluyorlar) ucuz ise tamir (basit arizalari olabiliyor) degilse yenisiniyle replace tavsiye ederim.


  • @caglaror Iki defa basima geldi, ikisinde de akuyu yenilemek zorunda kaldim. Zaten omurleri dolmustu.


  • Uzun bir aradan sonra herkese Merhaba,

    Üç yıl önce Amerika'ya taşındığımızda, hayatımızda devasa değişimler oldu. Yeni bir ülkeye uyum sağlamak, beklentileri dengelemek ve kendi yerimizi bulmak adına büyük bir mücadele verdiğimiz zamanlar oldu. YouTube videolarını izlerken insanların kendi hayatlarındaki etkenleri göz önünde bulundurmalilar bence.

    İkinci yılımda eğitimime siber güvenlik alanında ilerlemek için adımlar attım. üniversiteye basladim. üniversiteye baslamak iş bulmamı kolaylaştırdı ve okudugum üniversitede bir fırsat yakalayarak çalışmaya başladım. Bu, benim için bir dönüm noktasıydı çünkü hem eğitim alıyor hem de pratik deneyim kazanıyordum.

    Eşim Türkiye'de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyordu. Amerikada başlangıçta, Uber ve Doordash gibi işlerde çalışıyordu. Ama zamanla, 'flip' olarak adlandırılan ev alım-satım işine yöneldi. Yani, evleri alıp yenileyip kar elde etmeye odaklandık. Bu işe başlamadan önceki süreçte de zorlandık, deneyimler edindik. Yani şu anda eşim ev alım-satım işini yürütüyor ve gerçekten harika işler yapıyor.

    Her bir zorluk, her bir başarı ve her yeni deneyim, hayatımızın renklerini ve derinliğini artırdı. Yabancı bir ülkeye adapte olmak, kariyer ve eğitimde ilerlemek ve iş dünyasında yeni fırsatlar keşfetmek, bizi şekillendiren deneyimler oldu. Bu süreçte, yeni insanlarla tanışmak, farklı bakış açılarını keşfetmek ve kendimizi geliştirmek için adımlar attık.

    Bu surec içindeki değişimler gerçekten inanılmaz oldu. Her deneyim bize bir şeyler öğretti ve şu anki durumumuzda mutluyuz. Umarım herkes kendi yolunda mutludur. Kendi yaşantımızdaki dersleri alarak, geleceğe umutla bakıyoruz.

    Sevgilerle,


  • @esranboylu işiniz gücünüz rast gitsin inşallah. Çok iyi kararlar almışsınız. Umarım bundan sonraki hayatınızda da hep güzellikler olsun 🌸


  • AAA çekici deneyimim
    Bir hafta önce dealer den en erken muayene randevusu aldım 5 Aralık günü için. Aracım fazla yağ koymamdan dolayı sarsılıyor tabi bunu öğrenmek baya pahalıya patladı. Arada süre olduğu için Arabayı kullanmaya devam ettim. Hatta pep boys a yağ değişimi yaptırdım. Kesinlikle tavsiye etmem. Aracın alt motor koruyucusunu yerine takmadılar. Vida eksik felan dediler. Bende vida alıp gelicem dedim.
    Almadım motur korumasını. Vidaları aldım geldim. Kullanmadılar vidaları. Tamam yerine taktık dediler. Maalesef araç hala sarsılıyordu. Tx dan Pa ya gelirken de aynı arıza vardı. Bende " araç salıya kadar dayanır dedim"
    Bugün Aracım çalışamaz hale geldi. Arabayı götürmek istediğim servis dealer 10 mil mesafedeydi.
    Araç ciddi şekilde arızalı olmasına rağmen AAA clup member çekici üyeligim sadece 7 mil mesafeyi karşılıyordu. Bende riske girerek aracı servise kadar sürerim dedim. 6.7 milde araçtan dumanlar gelmeye , direksiyon dönmemeye başladı. Mecburen aracı kenara çektim.
    İlk aracım olduğu için adeta hunharca davranmış gibi oldum araca. Araç bilgim az olduğu için çok pahalıya bazı şeyleri öğrenmiş olduk . Umarım unutmam. Kesinlikle Araca yağ Eklerken FAZLA koymayın.
    Aracın başına gelen sorunların sebebi fazla yağ koymam oldu. Araç zaten eski 2011 model. Bu Araca 3. Kez yağ doldurmam. Ve üçünde de sanırım yağı fazla koydum. Çünkü arabada oluşan arıza hep aynıydı. Araç sarsılıyordu.
    AAA clup member üyeligimi 100 mile çıkardım. 10 dolar karşılığında.
    Araç şu anda servis te. Bakalım ne masraf çıkacak. Araç modeli 2011 Audi 155 bin mil.


  • @janedns kaleminize sağlık bu deneyimler biz yeni gelecek ve plan yapanlar açısından çok önemli. Eğer bir gün bizede dv çıkarsa ilk başlangıç için öncelikle Houston istiyoruz bizde. Genel olarak bölgede özellikle son dönemlerde giden fazlasıyla Türk var bu adaptasyon sürecinde sanırım daha çok yardımcı olacaktır. Forumda Houston da genelde iş için ve ev için zıt görüşler sık sık karşıma çıkıyor. İş bulma konusunda yeni gitmiş bir göçmen olmanıza karşılık yerel iş yerlerinin size karşı yaklaşımı nasıl? İstanbul kadar olmayacağını tahmin edebiliyorum ama sosyal yaşantı, iş çıkışı kendiniz ve aileniz için ayırabildiğiniz zaman nasıl? Sonuçta ailemiz ve sosyal yaşantımız içinde vakit ayırmak en önemli konu bence. İnşallah ihtiyaç olmaz ama eğer gerekirse sağlık hizmetleri genel hatlarıyla nasıl? Ev bulma süreci için önerebileceğiniz bir durum var mı? Houston için bu konular hakkında bilgi verebilir misiniz? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
    Saygılarımla.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

60
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.3k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum