Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @mefsa yolunuz açık olsun


  • Herkese merhabalar,

    Fikir olması açısından bende ilk aylarımın tecrübesini paylaşmak istedim. 25 Ocak 2023 tarihinde Boston’dan eşim ile beraber giriş yaptık. Burayı seçmemizin nedeni ikimizinde Kimya bölümü mezunu olması ve biyokimya alanında yüksek lisans yapmamızdı. Boston Biyoteknoloji alanında iş olanaklarının en geniş olduğu şehir diyebilirim. İlk girişte sadece ne kadar para ile girdiğimiz soruldu. Onun dışında bir soru sorulmadı. Uzun bir sıra bekledik ama rahatça giriş yaptık. Bir kaç ay öncesinden 2 aylık Airbnb tutmuştuk. Airbnb dairemize geçmek için Uber XL çağırdık ama 6 büyük, 2 kabin boy bagajla geldiğimiz için almadılar. Ancak Uber Black Suv bizi almayı kabul etti.  Aklınızda bulunsun kalabalık bir aile iseniz ya da bavulunuz çoksa Uber XL yeterince büyük gelmeyebilir. Biz soğukta uzun süre bekleyerek bunu tecrübe edindik.

    Airbnb' den bahsedecek olursam, stüdyo daire, mutfağı, banyosu ve çamaşır makinesi- kurutma makinesi içinde Chelsea' de tam istediğimiz gibi bir yerdi. Tek sorun ilanda bulaşık makinesi var yazıyordu ancak geldiğimizde yoktu. Bu sorunu da her hafta bir kere temizlik hizmetini bedava vererek telafi etmeye çalıştılar. Çok sorun etmedik. Eksik olan ürünleri ve ileride ev tuttuğumuzda gerekecek ufak tefek malzemeleri buraya sipariş etmeye başladık. Özellikle dairede çalışma masası olmaması büyük sıkıntıydı. 2 tane çalışma masası sipariş ettikten sonra biraz daha ev gibi oldu ve rahatladık. Market Basket' e yürüme mesafesinde olduğu için hiç araba ihtiyacımız olmadı. Downtown'a da otobüs ile 2 durak olduğu için her yere ulaşımımız kolay oldu.

    Girişten 7 gün sonra SSN, 1 ay sonra ise green cardlar elimize ulaştı. SSN ler geldikten sonra hemen gidip banka hesabı açtık. Yanımızda getirdiğimiz para haricinde Türkiye'de olan tüm paramızı Cepteteb kartı ile hesabımızdan farklı günlerde çekebilmiştik. (Tavsiyem bir Teb şubesine gidin ve yurtdışı çekim limitinizi arttırmak için bir belge imzalayın, bu şekilde benim limitim 1200 dolara yükseldi. Eşimin ise 600 dolar olarak kaldı.) Cambridge taraflarında Bank of America’ da Türk bir bankacıdan randevu aldık. Sağolsun çok güzel ilgilendi. Secured kredi kartına başvurmamıza gerek olmadığını, hesaba koyduğumuz para birkaç gün bekledikten sonra normal kredi kartına başvurmamızın daha iyi olacağını söyledi. 4 gün sonra tekrar gelip kredi kartına başvurduk ve hem eşim hem de ben 1000 dolar limitli kredi kartı için onay aldık. Kredi skorunun oluşması için artık tüm harcamalarımızı kartlar ile yapmaya başladık.

    İlk ay etrafa alışmaya çalıştık ne kalıcı bir ev aradık ne de bir iş başvurusunda bulunduk. Sadece eşimin iş tecrübesi çok daha fazla olduğu için green card geldikten sonra eşim Linkedin profilini open to work olarak düzenledi ve yaşadığı şehri Boston yaptı. Bu aşamadan sonra her gün iki üç iş ilanı ile ilgili aramalar almaya başladı. En azından bu özgüvenimizi biraz yerine getirdi. Aynı zamanda Airbnb deki ikinci ayımıza giriş yaptığımızda ev bulmak için bir kaç yere mail atmaya başladım ancak çoğu yer kefil ya da job offer görmek istiyordu. Yeşil kart forumdan Boston’ a giriş yapmış bir kaç arkadaşa nasıl ev bulduklarını sordum. Açıkçası gelen cevaplarla biraz içim karardı. Türk emlakçılar ile konuştum ancak onlarda job offer ya da kefil olmadan yardımcı olamadı.

    Bu aşamadan sonra artık eşim gelen teklifleri değerlendirmeye başladı. Uzak yerleri ya da kendi özgeçmişine uygun olmayan yerleri kendisi reddetti. Kendi tecrübesine uygun bir yerle görüşmeye başladı ve her şey çok hızlı oldu, bir hafta içinde 2 online görüşme ve 1 yüz yüze sunum olmak üzere toplamda 3 görüşme yaparak, sonunda işe kabul aldı. Job offer elimize ulaşınca, Cambridge yakınlarında bir siteyi görmeye gittik ve beğendik ikinci bir yere gitmeden direkt 13 aylık sözleşme olacak şekilde başvurduk ve ertesi gün kabul aldık. Faturaları üzerime aldım bunun için sadece bir telefon görüşmesi yeterli oldu. İlk ödeme olarak sadece aylık kiranın yarısı olacak şekilde bir depozito ödedik, bir de ayın 23 ünde sözleşme başladığı için 7 günlük bir kira ödedik. Emlakçılar ile görüştüğümüzde bu miktar şu şekilde oluyordu. İlk ay ve son ayın kirası + bir aylık depozito + 1 aylık kiraya eşit olacak şekilde emlakçı ücreti. Burada tavsiyem elinizde bir job offer ya da kefil varsa emlakçı arkadaşlarla ilerlemeden kendiniz Zillow üzerinden bir yerlere ulaşarak çok rahat ev tutabilirsiniz. Çünkü emlakçılar ile ilerlerseniz ücretlerini bir aylık kira olacak şekilde ödemelisiniz. Yeni gelen ve kısıtlı birikimi olan birisi için bu çok büyük bir masraf olabilir.

    Moral olarak çöktüğümüz günler oldu, yapamayacak mıyız acaba diye düşündük. İnsan ailesinden ve tüm tanıdıklarından uzaktayken daha hassas durumda olabiliyor. Ama en sonunda bu işler düşündüğümüz kadar zor geçmedi ve Airbnb'den çıkmamıza hala 3 gün varken eşyalarımızı dün yeni evimize U-Haul dan türk ehliyetim ile minivan tutarak taşıdık. Tüm eşyaları da amazondan sipariş ettik. Yatağımız dün ulaştı. Koltuk ise yarın ulaşacak sanırım. Diğer küçük ıvır zıvır ise sürekli kargoyla geliyor. Şu aşamada ehliyet randevumuzu bekliyoruz onu da hallettikten sonra kredi skorunun oluşması dışında bir derdimiz kalmayacak umarım.

    Bu şekilde tecrübeleri okumak bize moral konusunda çok yardımcı oldu. O yüzden ben de yazmak istedim. Bir kişiye bile bu şekilde yardımcı olursa çok mutlu olurum.


  • @ugurp Açıklayıcı ve güzel bilgiler, çok teşekkür ederiz. 🙂

  • ⭐⭐

    @ugurp işlerin bir şekilde yoluna girdiğini görmek sevindirici. Verdiğiniz özellikle banka bilgisi için teşekkürler. İlerleyen aylarda da tecrübelerinizi görmek isteriz. Mutluluklar


  • @ugurp ev konusunda guzel bir gelisme olmus, sizin adiniza sevindim. Cambridge'de ev kiralama asamasinda yillik kiranin 3 kati kadar brut maas soruldu mu? Brookline'de gecen ay yeni bir kira sozlesmesi yaptigimda bu process yasanmisti.

  • ⭐⭐

    @ugurp Çok güzel yazmışsınız. Güle güle oturun ağız tadıyla inşallah.


  • @datanist Çok teşekkür ederim. Bu durum maalesef sadece Cambridge değil Amerika genelinde bir durum, kime sorduysam aynı cevabı verdi. Ama tabii ki bazı istisnaları oluyor. Bizim kiraladığımız daire çok güzel bir kompleksin içinde. Job offer yıllık kiranın 3 katından biraz az oluyordu ama sorun olmaz dediler. Kompleksi yöneten firmanın değerlendirmesi 48 saat sürüyormuş normalde ancak 24 saat dolmadan kabul maili geldi. İnanın son dakikaya kadar olmayacağını düşünüyorduk bu 3 kat maaş olayı yüzünden.


  • @ugurp Cevabiniz icin tesekkurler. Eger baslamadiysaniz, RMV ile ehliyet surecine baslamanizi oneririm. Ehliyet olmasa bile MASS ID almaniz yarariniza olacaktir. Nehrin diger yakasindan selamlar…


  • Ev kiralamasi konusunda sunu belirtmek isterim, sizinle yuzyuze konusan kisiler genelde sizin credit kontrolunuzu yapanlar. Size guven duyuyorlar ise basvuru onune gelince onayi veriyor. Yuzyuze tanismak fark ediyor burada da.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ugurp günaydın kartın basım parası olan uscis 220 doları orada iken mi ödediniz yoksa Türkiye de mi ödediniz. Çünkü kısa zamanda gelen nadir insanlardansınız ondan sordum.


  • @timtim teşekkür ederim


  • @ayvalik10 Merhaba, Amerika'ya giriş yapmadan 1 hafta önce Türkiye' de ödeme yaptım. Ama benimle yakın zamanda Boston'a gelen arkadaşlara baktığımda diğer arkadaşlarla aynı sürede bana ulaştığını gördüm.


  • @mefsa keyifle okudum, detaylı ve yol gösterici bir deneyim paylaşımı olmuş. harika. İnşallah daha güzel günler sizin olur.

  • ⭐⭐

    @ugurp Detaylı anlatımınız için teşekkürler, çok faydalı bilgiler içeriyor. Green card teslimatı için Airbnb adresini mi vermiştiniz? Ev sahibinin ismini mi yazdınız? Olur da kazanırsak teslimat adresini bu şekilde girmek sorun çıkarıyor mu öğrenmek istemiştim 🙂 Yeni hayatınızda başarılar ve mutluluklar diliyorum.


  • @tufank Merhabalar bizim tuttuğumuz airbnb normal apartman gibiydi ev sahibi bir firmaydı bize 2 aylık kiralamış gibi bir sözleşme de imzaladık o yüzden adres üzerinde kendi ismimizle banka kartlarını da green card ve SSN i de hallettik. Airbnb den oda tuttuğunuzda durum nasıl işliyor bilemiyorum ama.

  • ⭐⭐

    @ugurp anladım, çok teşekkürler


  • @ugurp Çok teşekkürler değerli tecrübeleriniz için ev işini halletmenize çok sevindim


  • Uzun bir aradan sonra herkese merhabalar!

    2022 yilinin 29 Aralik gününde Houston topraklarına ayak bastık 🙂

    Havaalaninda uzun bir kuyruk bekledikten sonra sari dosyalarimizi teslim almak ve kontrolleri yapmak icin bizi bir odaya aldilar. Orada kontrolleri yapan gorevli bize adresimizi göstererek doğru oldugunu teyit etmemizi istedi. Teyit ettikten sonra SSN istediğimizi belirttik. Tabi gorevli bu durumla çok ilgilenmemiş, onu da bir kaç gun sonra anladık zaten.

    Forumda da bulunan ve aynı zamanda esimin abisinin arkadaşı bir arkadasimiz bizi havaalanından aldi. 2 gun kadar evinde konakladıktan sonra, havaalanına yakin olan bir otelde oda tutarak serüvene baslamis olduk...

    Asil zorlu kisim buradan sonra başlıyor, dikkatlice okumanizi tavsiye ederim.

    Tam olarak 9500 dolar para ile ülkeye giriş yaptik.

    Geldikten sonraki sabah ilk is gidip bir araba aldık. Özellikle Houston'da toplu taşıma neredeyse olmadıgı icin ve burada her yer birbirine en az 2 mil kadar uzak olduğu icin bir arabaya ihtiyacımız vardi. 4500 dolara bir araç aldık. 530 dolar da vergisini ödedik. Toplamda 5030 dolara gelmiş oldu. Sigortayı esimin (melike) uzerinden yaptık, boylelikle daha ucuza geldi. Ayda 140 dolar ödüyoruz.

    Akabinde ikinci gun, ev kiralamak icin yola koyulduk arkadasimizla beraber fakat hangi yolu denediysek deneyelim bir ev kiralayamadik. Gittiğimiz her apartman bizden en az 4 adet paycheck veya kredi skoru istiyordu. Arkadasimin geliri Texas icin baya yüksek, co-signer olabilirim demesine ragmen kesinlikle bunu kabul etmeyeceklerini söylediler. Farklı bolgelerden toplamda 4 kompleks gezdik ve hepsinden ayni cevabi alınca bundan vazgeçtik. Havaalanına yakin olan bir aile otelinden 1 ayligina oda kiraladık. Odada sadece mutfak, yatak ve banyo vardi. Idare eder dedik. Sonuçta pasa evladı degiliz ve yeni bir hayat kurmak icin buraya geldik. Illaki zorluklar olacakti. Houston'a yeni gelen arkadaslar bu durumu göz önünde bulundursun. Özellikle ev kiralamak icin yanınızda 4000 dolar para bulunsun. Eğer zorluklara göğüs gereriz diyorsanız ki buna tamamen hazirlikli olarak gelin, o zaman bir otel de isinizi gorur bir sure. Biz 1530 dolar ödedik.

    Arabayi cozduk, barinmayi cozduk, sira geldi diger konulara.

    Biz geldiğimizde burada yilbasi kutlandigi icin, 2 Ocaga kadar tum devlet kurumları kapalıydı. 3 Ocak Çarşamba günü SSN durumunu teyitlesmek icin SSA ofise gittik. Havaalanındaki gorevli sagolsun herhangi bir başvuru yapmamis. Biz yeni bir başvuru yaptık. 2 hafta icinde adresimize postalanacagini soylediler. Tamam deyip ciktik. Aradan 1 hafta gecti, SSN'e ihtiyac var en azından numarayı öğrenip is başvurularında kullanırız diye SSA ofise tekrar gittik. Numarayı öğrendik ama bize kaseli bir belge vermediler ve hatta veremeyeceklerini soylediler. Ne kadar onemli oldugunu söylesek te Boyle bir uygulamamız yok deyip bizi gönderdiler. Yapacak bişey yok diyerek ciktik.

    Is arama sureci

    Ben bu kadar zorlanacagimi tahmin etmemistim. Houston'a gelecek arkadaslar, diliniz biraz zayıfsa sakin ha gelir gelmez is buluruz demeyin. İyiyse bir nebze sansiniz var ama kendinizce idare eder dediğiniz dil seviyesi burada gercekten düşük kalıyor. Ben Turkiye'de bir sirketin ihracat departmanında Dijital Pazarlama süreçlerini yönetiyordum ve tum müşterilerle İngilizce konuşuyorduk ama burası gercekten farklı. Çünkü buradaki işverenler sizden tam ve temiz bir İngilizce istiyorlar. Ingilizce yoksa Ispanyolca, bunun baska alternatifi yok diye de anlatıyorlar. Ha belirgin bir mesleğiniz varsa, bir sekilde didik didik eder 2-3 ayda isinizi bulursunuz ama bu süreç gercekten yoruyor. Turk marketleri veya işyerleri hususuna gelince, acikcasi cok arastirmadim ama buraya geldigi gibi onlarla iletişime gecen 2 GC sahibi arkadaşımin anlattigina gore ilk sordukları soru kacak misiniz olmuş. Degiliz deyince elemana ihtiyacımız yok diye göndermişler. Hesap belli; 5 dolara calistirmak varken, yasal statüye sahip olan birini 12 dolara calistirmak istemiyorlar 🙂 Dolayisiyla ne Turklerden medet umun, ne de baska birseyden. Walmart, Burger King, MC Donalds, KFC, Starbucks, vb. tum zincir sirketlere, ayni zamanda kapisinda bahçesinde now hiring yazan tum isyerlerine başvuru yaptık ve hiçbirinden ne dönüş oldu ne baska bir şey. Boylece issiz güçsüz gecen ve mali olarak asiri zorlanmaya basladigimiz 1. ayimizi tamamladik.

    1. Ayin ilk günü, arabanın sigortasını yatırmaya gidiyorduk esimle. Online da yatirilabilir ama maksat ayni zamanda is aramak. Arabanın sigortasını yatirmis tam otele donecekken icimden bir ses yan tarafta gördüğüm ve uzerinde now hiring yazmayan bir print shop'a is sormak icin girmem gerektiğini söyledi ve aynen de öyle yaptım. Bosnalı bir kadin. İçeriye girip grafik tasarimcisi oldugumu, is aradigimi ve büyük kucuk farketmeksizin tum digital print makinalarını kullanabildigimi soyledim. GC vizesi ile geldigimizi ve otelde kaldigimizi anlattım. Portfolyomu gösterdim. Kadin biraz da duruma üzülerek beni saatlik 12 dolardan (ki bu para benim yaptıgım is icin çerez niyetinde bir para) başlatabileceğini soyledi. Arkadaslar ben hayatımda bu kadar sevindiğimi ve gözlerimin dolduğunu hatirlamiyorum. Ama malesef, kadinla 2 hafta calistiktan sonra, bana kaynak ayırabilecek kadar islerinin yogun olmadigini ve benimle calismayacagini, dilersem freelance olarak calisabilecegini anlattı. Yikildik ama elden ne gelir :)) O süreçte Amerikalı bir tasarım ajansı sahibi ile tanismistim ve hemen onunla iletişime gectim. O da freelance olarak is aktarabileceğini soyleyince gercekten ne yapacagimi sasirir hale gelmistim. Neyse bir sure Boyle devam ettik, boyleyece 2. ay da kapandı.

    2. Aya girerken, bahsettigim Amerikalı ile tam zamanlı çalısmaya başladık. Bu sure zarfında esime de bir cake shopta bakery asistant olarak ta ise baslamisti. Belirli bir gelir düzeyine ulaşınca ev tutalım dedik ve araştırmaya koyulduk.

    Ev kiralama sureci

    Kaldigimiz otel Humble'da idi. Esimin isyeri yine Humble'da. Benim calistigim yer Cypress'ta. Esime yakin olsun diye Humble'da araştırma yapıyorduk ama bir Gmail reklamına denk geldik. Cypress'ta harika bir apartman kompleksi bulmuştuk. Hemen arabamıza atlayıp komplekse gittik. Bu süreçte kredi kartımız olduğu icin ve en az 4 paychecki tamamladigimiz icin, ufak ta olsa bir kredi skoru oluştuğu icin (credit karma) yani sisteme dahil oldugumuz icin sorunsuz bir sekilde ev kiralama işlemini hallettik. 1655 Dolar evin kirası (internet - TV dahil) + 450 dolar application fee ödedik. Buraya gelecek olan arkadaslar merak ediyorsa Camden Cypress Creek diye aratıp bakabilirler.

    Bu arada, SSN'ler tam olarak 45 Gunde geldi 🙂 posta kutusunun uzerinde adimiz yazmasına ragmen teslim edilemedi olarak girildi sisteme. 2. başvuruyu yaptık ve 45. gunun sonunda SSN'lerimize sahip olduk. SSN Gelmediği icin ehliyeti de alamadık, ev telaşı su bu derken henüz alabilmiş degiliz. Bu hafta bunu da halledecegiz.

    Henuz GC gelmedi. Nisan ayinin ortalarında bekliyoruz.

    Buraya kadar anlatmadigim daha çok şey var, aklıma gelemeyen bir çok sey. Ama biraz Sabir biraz sakinlikle yavaş yavaş çözebiliyorsunuz. Turkiye'deki yasam standardı bir tik daha iyi olan kisiler, buraya 6 aylık geçimini saglayabilecek düzeyde gelen arkadaslar bir nebze daha rahat olabilirler ama sonrasında yasayacaginiz süreç psikolojik olarak biraz zorlu gelebilir. Gececektir, sakinlikle ve sabırla, doğru adımlarla ilerleyiniz efenim.

    Bu arada, bana bazı arkadaslar biraz linç girisiminde bulundu. İnsanları demoralize ediyormuşum. Doğruları anlatıp, zorluklar da var arkadaşlar psikolojinizi dik tutun demek demoralize etmekse buna tamamız. Herkesin kendi düşüncesidir bir şey diyemeyiz ama, kimin ne oldugunu ve ne düşüncelere sahip oldugunu bilmeden, forumdan faydalandın sonra tavırların değişti diyen, benim bu forumda en az 10 kisi ile irtibatta olup her sekilde yol göstermeye calistigimi, yardimci oldugumu, hepsiyle de çok iyi arkadas oldugumu bilmeden konuşan ve kendini karar mercii sanan, özellikle 6 aylık geçiminizi saglayamiyorsaniz ne isiniz var gibi cümleler kuran düşüncesiz arkadaslar bunlar. Açık konuşalım herkes buraya iyi bir gelecek ve maddi kazanç icin geliyor. Herkesin ailesi sizin aileniz gibi zengin de degil, herkes sizinle ayni şartlara da sahip degil. Ben buraya 500 dolar para ile gelip, turlu zorluklar çekip, simdi gayet iyi bir hayat yasayan insanlarla da tanıstım ve evet, onlar da bu forumda ve telegram gruplarında tanidiginiz kisiler.

    Benim tavsiyelerim kisitli para ile buraya gelip hayat kurmaya calisan insanlar icin gecerlidir. Unutmayın, Houston'da danisabileceginiz, yolda kaldiginizda saat farketmeksizin arayabileceğiniz, buradan veya telegramdan rahatça ulaşabileceginiz birisi mevcut.

    Herkese iyi forumlar. Hak Muhammed Ali yoldasınız olsun.

    Unutmadan; bu surecete yanımda olan, kan bağından daha ileri olan sayin @Erkan-Gürsoy @achillesoag @cerkezkizi09 adli kullanıcılara çok çok teşekkür ederim. Texas'ta iyi bir aile oluyoruz.


  • @melikeugur tebrikler olumsuz yorumlara aldırmayın. siz ne yaşadıysanız onu anlatmaya devam edin. gerçekçi olmak lazım. eğer vizeyi almayı başarabilirsek hepimizi zor bir süreç bekliyor. zorlukları bilirsek belki ona göre önlemde alabiliriz. bundan sonraki süreçleriniz için başarılar.


  • @melikeugur buradan ingilizcenin önemi ortaya çıkıyor.
    ayrica ne kadar çok fazla parayla gelirseniz o kadar iyi.

    internetten vs. iş aramadınız mı hiç? linkedin, indeed vs?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

80
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum