Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @mara Pay off yapacaginiz zaman, mortgage sirketine online pay off request yapiyorsunuz. Telefonla da yapabilirsiniz. Onlar size o zamanki pay off miktarini bildiriyorlar. Ve ona gore belli bir tarihe kadar odemeyi yapiyorsunuz.

    Car loan icin pay off yapmak istediginiz zaman da ayni yontem gecerli.

    Bilmeyenler icin, pay off yapmak kalan ana borcun (principal) tumunu bir seferde odemek demek.


  • @damladav Tebrikler, hayirli olsun! 👍


  • @mara, içinde söyledi: Mortgage Kredisi ile Ev Sahibi Olmak

    @Senay-Sirin
    Cevabiniz icin tesekkur ederim. Fiyatlardaki %10-20 dusecek durumu sanirim benim yasadigim bolge icin gecerli degil (Dallas, TX). Cok yuksek oranda goc aliyor, talep artiyor.

    Bir sorum daha var. Diyelim ki mortgage ile evimizi aldik. Bir sure odedikten sonra kalan borcu tamamen odemek (payoff) istedik. Nasil bir yol izleniyor? Ne gibi extra fee’ler cikiyor? Tesekkurler.

    Rica ederim, umarim isinize yarayacak fikirler verebilmisimdir. Enflasyondan dolayi, ben de fiyatlarda ve faiz oraninda cok degisme olmaz diye dusunuyorum, zaman gosterecek.

    Mortgage alirken dikkat etmeniz gereken sey "pre-payment penalty" olmamasi. Zaten normalde olmuyor, ama isinizi garantiye almak adina, emin olun contratta "no pre-payment penalty" diye bahsettiginden. Bu sekilde, erken odediginiz zaman hicbir cezasi olmaz.

    Bir de mortgage alirken standard 30 seneyi soyluyorlar. Siz 10, 15, 20, 30 senelik alternatiflerin faiz oranini ve aylik odemelerini karsilastirabilirsiniz. Odeyebilecek durumunuz varsa, mesela 30 yerine 15 senelik mortgage alirsaniz daha karli oluyor. Sure yariya dusuyor ama odemeler iki kati degil.


  • @damladav, içinde söyledi: Mortgage Kredisi ile Ev Sahibi Olmak

    Nerdeyse 2 aylık stresli ve bu nedir yaaa dedirten günlerden sonra sonunda bizde 4 ocakta evi aldık. Gerçekten Amerika’da ev almak çok stresliymiş. Yeni yeni durumun farkına varıp toparlanmaya başladık 🙂

    selam
    neden stresli oldugunu biraz acar misiniz?


  • @hasbelkader cok fazla sözleşme ve resmî evrak var. Surece hakim değilseniz sürekli yeni bir terim duyuyorsunuz ve o ne demek diye soruyorsunuz. Emlakçınız iyi olup sizi yönlendirmesi çok önemli. Mortgage başvuru süreci oldukça zahmetli. Her hesabını kurusuna kadar inceliyorlar, eğer ki tutarsız birsey varsa sizden açıklama Bekliyorlar ve bu açıklama mortgage alacağınız kişileri ikna etmeli vs. Mesela benim ve eşimin pay checklerinde bazı yanlışlar varmış(kazandığımız parayı etkilemiyor ama hesaplarda tutarsızlık oluyor). Adam bunu çözmemiz lazım diye cildirdi, 2 saat uğraştık anlamak için sonrasında da onu yazıya döküp açıklama yapıyor vs. Yani eve teklifiniz kabul edildikten sonra yoğun bir telefon trafiğine giriyorsunuz 1,5 ay kadar. Sonra “clear to close” olunca en sonunda tebrikler mesajı geliyor. Hiç unutmuyorum 1 günüm full telefonda geçti en az 15 farklı insanla konuştum. Cildirmistim. Zaten biz bu işlere başlarken kimin daha çok vakti varsa onu iletişime koyun demişlerdi. Şimdi anlıyorum sebebini 😂


  • Sayin @damladav da belirtmis, mortgage ile ev alirken, daha dogrusu herhangi bir ev alirken iyi ve donanimli bir emlakci ile calismak cok onemli. Hem size tum detaylari anlatip aciklayabilmeli hemde sizi yonlendirip ilgili kisiler ve kurumlarla iliskilendirmeli. Aslinda bir orkestra sefi gibi herseyi duzgunce yonetebilmeli. O yuzden tecrubeli bir emlakci ile calismaya ozen gosterin! Cunku avukat, inspection sirketi, sigorta sirketi, appraisal yapacak kisi/kisiler, tapu islemleri ve en onemlisi mortgage loan verecek banka veya sirket ile iletisim gibi detaylar cok fazla. Hepsinin es zamanli olarak ilerlemesi gerekiyor. Cikan puruzlerin veya sorunlarin zamaninda cozulmesi gerekiyor.

    Surec genelde, ilk alici-satici arasindaki anlasma contractinin imzalanmasinin ardindan 1-1.5 ay kadar suruyor.


  • @damladav, içinde söyledi: Mortgage Kredisi ile Ev Sahibi Olmak

    @hasbelkader cok fazla sözleşme ve resmî evrak var. Surece hakim değilseniz sürekli yeni bir terim duyuyorsunuz ve o ne demek diye soruyorsunuz. Emlakçınız iyi olup sizi yönlendirmesi çok önemli. Mortgage başvuru süreci oldukça zahmetli. Her hesabını kurusuna kadar inceliyorlar, eğer ki tutarsız birsey varsa sizden açıklama Bekliyorlar ve bu açıklama mortgage alacağınız kişileri ikna etmeli vs. Mesela benim ve eşimin pay checklerinde bazı yanlışlar varmış(kazandığımız parayı etkilemiyor ama hesaplarda tutarsızlık oluyor). Adam bunu çözmemiz lazım diye cildirdi, 2 saat uğraştık anlamak için sonrasında da onu yazıya döküp açıklama yapıyor vs. Yani eve teklifiniz kabul edildikten sonra yoğun bir telefon trafiğine giriyorsunuz 1,5 ay kadar. Sonra “clear to close” olunca en sonunda tebrikler mesajı geliyor. Hiç unutmuyorum 1 günüm full telefonda geçti en az 15 farklı insanla konuştum. Cildirmistim. Zaten biz bu işlere başlarken kimin daha çok vakti varsa onu iletişime koyun demişlerdi. Şimdi anlıyorum sebebini 😂

    cok tesekkurler deneyiminizi paylastiginiz icin. evi siddetle almak istiyorsaniz, dogru haklisiniz. ama benim gibi bekar birisi icin bu durumun sizin kadar stresli olacagini dusunmuyorum 🙂 Su faiz durumlarinda ve ev fiyatlari ve property tax ler ile ev almak veya almamak, apartment ta yasamaya devam etmek veya kendi evinde oturmak benim icin cok buyuk fark yaratmiyor. Gecenlerde bir mortgage firmasi calisani ile ilk defa gorustum requirement lari ogrenmek icin. Arkadas gelirimi sordu downpayment sordu vs vs. Credit raport u inceledikten sonra tam karar veremedi. Ilk basta basvurumun onaylanmayabilecegini soyledi. Sonra downpayment i 150k dan 180k ya cikarabilecegimi soyledim. Hemen tamam simdi olur dedi 🙂 Sonra ben ev fiyatlarinin ve interest rate lerin hala cok yukarida oldugunu belki boyle bir yatirim yapmanin dogru olmadigini soyleyip vazgecer gibi oldum. hemen beni iknaya calisti ve ev fiyatlarinin daha fazla dusmesini beklememem gerektigini falan soyledi. Yani bir kisi ev alinca orada bircok insan ve sirket para kazaniyor. Mortgage i onaylasalar bile kendimizi agirdan satsak verilen rate uzerinde pazarlik yapma sansimiz olmaz mi? Belki de en mantiklisi sadece bir mortgage sirketi ile degil uc tane bes tane mortgage sirketi ile calismak lazim yuksek faiz verene karsi pazarlik yapabilmek icin. Ben ev alirsam benimle is yapan mortgage company leri deli edicem 🙂 zaten islerim yazin cok yogun olacagi icin de her aramalarina cevap veremiyecegim 🙂


  • Biz de yavas yavas ev almayi ciddi bir sekilde dusunmeye basladik ama durumlar cok da ic acici degil.

    Biz NJ'de yasiyoruz, esim evden calistigi icin konumumuz cok onemli degil ama benim icin onemli insaat sektorunde calistigim icin. NJ'de genelde orta-guney ve bati bolgesine bakiyorum sehirden kalabaliktan uzak olmak icin ama bizim odeyebilecegimiz fiyatlardaki evler eski, kucuk hep. Icine sinecek evler ise ates pahasi.

    Soylemesi ayiptir bizim yillik kazancimiz bonuslarla vs yaklasik 150bin civari brut aile olarak. Esim calismaya daha iuc ay once baslayabildigi icin cok bir birikim yapamadik, anca bu ay kenari koseye birseyler atabilecek seviyeye geldik. Kira sozlesmem ekim ayinda bitiyor yani o zamana kadar tas catlasa kenara atabilecegimiz tutar olsun olsun 40bin gibi birsey olur gibi geliyor. Kiraya bir oda apartman dairesi icin 2000 dolar oduyorum.

    Buyuk bir celiskideyim aslinda. Kira odedigim surece downpayment'i biriktirmek bir sorun. Downpayment biriktirmeden ev almak baska bir sorun. Eli yuzu duzgun muhitte evler 500-600bin arasi giris fiyati daha ustune cikma sansim yok. Eyalette property tax bu evler icin yillik 10bin civarinda geziyor. daha 2019 yilinda 350 bin istenmis ev su an 600 bin.

    Kirada kaldikca da para havaya gitmis gibi geliyor.

    Bilemedim nasil olcak. Aslinda aklimda Dogu Pennsylania taraflari da var, orda evler hem daha makul, hem daha yeni hem de arazisi daha genis. 450-500 bine cikabildiginde on numara evler buunabiliyor. Ama bu sefer de commute dert, benim santiyelere git gel en az 150 mil oluyor. Ayda 500 dolar benzin parasi, ustune sahsi aracinin ustune bindirecegin yillik 35-40bin mil de cabasi.

    Gercekten cok kararsizim. Bizim sirketin Philadephia'da da ofisi var, oraya geceyim diye de dusunuyorum bazen ama bizim firmanin islerinin aslan payi hep NJ'de.

    Valla NJ beni yormaya basladi bu pahalilik konusunda. Cranford'a alistim baya nezih bir yer ama ev almaya gucumun yetecegi bir yer degil acikcasi.

    Oyle bir icimi dokesim geldi, kusura bakmayin. Hocam suraya tasin, sunu yap, soyle boyle diye tavsiyesi olan varsa acigim valla. Kisaca soyle ozetleyim; Mortgage'a vergi mergi hersey dahil verebilecegim aylik en en maksimim 4000 dolar olur, olursa da ne kenari kotu gun parasi atabilirim ne de tatil matil bir sure. 3000 gibi bir mortgage'im olsa guzel ama o da 450binlik evlere denk geliyor sanirim 40bin downpayment ile, yok ben bulamiyorum guvenli duzenli bir semtte bu paraya eli yuzu duzgun bir ev. Belki ben bilmiyorum nereye neye baktigimi bilemiyorum.


  • @eire Asagidaki evi inceleyin. $300k ve yeni yapilmis ev. Vineland NJ'de.

    https://www.zillow.com/homedetails/447-Quigley-Ave-Vineland-NJ-08360/2059853476_zpid/


  • @eire bizim de durumumuz size çok benzerdi. Biz %20 veremedik yüzde 5 verdik onu bile zor çıkardık diyebilirim. Satıcıdan 10k kredi alıp bir kısmını öyle kapattık. Ev 545kya aldık. Aylık ödemeler 3500$ oluyor 5.87den alabildik mortgagei. 405$ da HOA ödeyeceğiz bu durumda aylık 4000i görüyoruz. Biraz sıkıntı çekeceğiz ama önümüzdeki sene duruma göre refinance ederiz diye düşündük. Ya da kız devlet okuluna başlayacak daycare parası boşa çıkacak. Eylül 2024e kadar sıkıntı çekeceğiz ama zorluk olmadan da olmuyor çünkü biz hiç para biriktirmeyi beceremedik. Bizim benzer şartlardaki örneğimizi yazıyorum ki az çok kaç paraya ne geliyor bi fikriniz olsun.


  • @MySea Dogru hocam gercek guney jerysey'de bakindiginda makul fiyatlara cok guzel evler bulmak mumkun. Hatta benim rahat butcem olacak 400bin'e cikildiginda cok cok daha iyisini bulmak da mumkun, ayni dogu pensilvanya (allentown, middletown civarlari) bulunabilecegi gibi ama iste benim sikintim guney jersey'nin baya uzak olusu. Vineland'tan sirket ofisine tek yon 120 mil civari.

    Ben sanirim biraz hatali soyledim ev aradigim cografi bolgeyi, orta jersey'nin guney kisimlarindan bakiyorum en fazla. Yani guney'de sinir Princeton-Asbury Park hatti, batida ise normalde Clinton ama biraz daha zorlarsam dogu pensilvanya.

    Sikinti da orda basliyor zaten, ev almam gereken cografya da fiyatlar, vergiler cok yuksekken, evlerin durumu cok dusuk. Guzel evler, yasanacak bir mahallede ise odeyebilecegimden cok daha fazlaya geliyor.

    Cok tesekkurler yine de ilgilendiginiz icin.


  • @damladav Hayirli olsun, cok guzel gunlerinizde oturmaniz dileyi ile.

    Sizin soylediginiz rakamlar benim icin makul su asamada HOA ucretini katmadan. Property tax'iniz yillik ne kadar biliyor musunuz acaba?


  • @eire Simdi daha iyi anladim ama malesef o bahsettiginiz bolgede oyle cok uygun fiyata iyi evler bulmak oldukca zor. Yine de aramayi birakmamak lazim. Her 2-3 gunde bir websitelerinden bakin. Mutlaka denk gelen evler olacaktir. Bol sans dilerim! 🙂


  • @eire, insallah gonlunuze ve butcenize gore bir ev bulursunuz, samimi anlatiminiz icinde kendi adima cok tesekkur ederim.


  • @eire mustakil ev yerine, condo ya da townhouse fiyatlari daha uygun olabilir. $500K e ev alip, 30 yillik faizle birlikte 3-4 kati geri odeme yapmaktansa, ucuz ve kolay geri satabileceginiz bir apartman alip, 5 sene sonra satip mustakil almak bir alternatif.


  • @eire $3917 dolar yıllık vergisi


  • @damladav Vergisi gayet guzelmis. Sanirim HOA feeyi de isin icine katildiginda buradaki ev vergisi seviyelerine geliyor 8bin-9bin civari olarak yillik. HOA'si olmayan bir ev buldugumda demek ki benim de gozden cikarmam gereken miktarlar aylik 4bin gibi olacak mortgage icin.

    Tesekkurler.


  • @eire Ben de Branchburg dan Metuchen, Plainfield hattina kadar olan bolgede ev bakiyorum. Yeni evlerin yanina yaklasilmiyor. Ozellikle Bound Brook, Middlesex bolgesinde nehirler nedeniyle sel riski olabilecegini dusunuyorum. 375k ya kadar ev bakiyorum. Ancak bu fiyatlarda evler eski oldugu icin isteksizim. Benim ev alma istegim biraz da keyfi. Sizin kadar zorunda hissetmiyorum. Bu kada parayi yapim yili 1920 - 1960 araliginda olan evlere vermek istemiyorum. Her ne kadar almadan once inspection yapilabilse de eski ev almak riskli olabilir. Yapi konusunda pek bilgili degilim ancak ortalama bir single family house un catisini yeniletmek yaklasik 30k yi bulur diyorlar. NJ cok pahali bir eyalet. Ben elimdeki downpayment ile guney eyaletlerden ortalama bir evi mortgage kullanmadan alabiliyorum. Ancak diger taraftan NJ nin ekonomisi kuvvetli oldugu icin burada yatirim yapmak daha mantikli geliyor astronomik property tax lere ragmen.


  • @hasbelkader Dogru, bu bolgede soylediginiz fiyatlara ev bulmak cok zor. Bizim amerikali bir cift arkadas Cranford'da aldilar evlerini ev 1899 yilinda yapilmis. Ev dokuluyor, bunlar yavas yavas tamir ettiririz diye almislardi, kayboldular masraflarin ve zamanin icinde. Cok zor yani bu isler.

    Sel riski ise cok korkutucu. Bizim ABD'ye geldigimiz ay icinde Ida kasirgasi oldu, Cranford su altinda kaldi. Kenilworth gibi fistik gibi mahallelerde insanlar aylarca evlerini temizlemeye calistilar, o zamanlar hep yuruyuse gidiyorduk o civarlarda, insanlar perisan olmuslardi, bu evler 600-800bin dolarlik evler. Cranford kasaba merkezi kapanmisti. Cok fena bir durum gercekten dikkatli olmak gerekiyor bolge secerken.

    Bu sel durumu icin asagidaki linkteki haritaya kesin bakin. Zaten sanirim inspection company sizi uyarir her turlu ama onden bir fikir verebilir.

    Biz bu hafta sonu Lancaster'a gittik gezmeye oyle, yan yollari kullanarak. Flemington'dan gectik, cok hosumuza gitti eski town center, kasaba. Oralari da dusunmeye basladik. Yani ben is icin 1-1.5 saatlik yolu goze almayi baya dusunmeye basladim, yeter ki ev ve mahalle eli yuzu duzgun olsun.


  • @eire verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. ABD de ev almak ozellikle NJ de ev almak ciddi bir yatirim gerektiriyor. Eski evlerin masraflarinin cok olacagini dusunsem de ayagimizi yorganimiza gore uzatarak daha az eskiyi uygun fiyata denk getirmemiz gerekiyor ve elbette cografi durumunu da, okyanusa yakinlik, bahsettiginiz sel riski vs, goz onune almak sart.
    Flemington sirin bir kasabadir. 202 numarali highway icinden gecse de Flemington in zamanla gelismesi ve genislemesi nedeniyle bu yol icinde kalmistir. Eski Flemington 202 nin hemen kuzeyindedir. Ufak, sirin icinde bir ana yolu olan kasabadir. Calistigim sirketin ofisi 202 uzerinde. Ancak evler genel olarak orada da pahali. Butcenize uygun bulabilirseniz gercekten yasanabilir cok guzel bir town dir. Home Depot, Shop and Rite, Chick Fil A, Mc Donalds bulunan cok hareketli bir town dir. Bu kadar hareketli olmasinin nedeni PA ya ulasmadan once sondan birinci town olmasidir. 202 highway i takip ederseniz, yarim saat sonra PA in yine cok sirin bir town i olan New Hope a ulasirsiniz.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

113
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum