Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @28Bjk1903 Hocam merhaba, sisteme 15 geçmeden girerseniz düşüyormuş ne demek tam anlamadım, bende hızdan ceza yedimde, mahkeme tarihinde burada olmayacağım...


  • merhaba, uzun zamandir son donemde olani biteni aktarmaya firsat bulamadim. ilk girisimde yasadiklarimi https://yesilkartforum.com/forum/post/273380 linkinde paylasmistim. o gunun uzerinden neredeyse uc ay gecti. bu sure icinde ev tutma, is bulma, araba satin alma, okul bulma, ailemi yanima alma gibi ilk adimlari tamamladim. uzunca bir ileti olacak, umarim faydali olur okuyanlara.

    1. is arama

    is konusunda gorece oldukca avantajli basladigimi soylemem lazim. turkiye’de calistigim firmanin abd pazarina girmek gibi bir amaci olunca, mulakat oncesinde durumumu paylasip alacagim vizenin ortak bir amaca hizmet edebilecegini belirtmistim. mayis ve haziran aylarini kapsayan surede sirketim icin pazar arastirmasi yapip musteri arayacaktim, sirketim de benim oradaki masraflarimi karsilayacakti. tam bir win-win olarak baslamis oldu bu anlamda benim icin bu surec.

    sirketim icin abd'de yaptigim gorusmeler cok pozitif ilerlese de alinacak buyuk karar bekledigim kadar hizli alinamadi. ev tutabilmek icin en az iki paycheck gerekiyordu, alternatif olarak bir ise baslangic yazisi da isimi gorecekti. calistigim firma bu konuda yardimci olmayinca, yine net sekilde is aramak zorunda oldugumu sirketime bildirip linkedin uzerinden aramalara basladim. buradan sonra yazacaklarim bir tasra universitesinden 2008 yilinda mezun olmus, 1 yillik askerlik donemi haricinde kesintisiz calisma hayatinda bulunmus, 11 yilini mekanik tasarim ve urun gelistirme faaliyetlerine, 1 yilini takim liderligine, 1 yilini da kalite guvence yoneticiligine vermis bir makine muhendisinin tecrubelerini icerir.

    aramalarimi ve basvurularimi linkedin ve indeed uzerinden yaptim. gordugum is ilanlarini, ilani verenler acisindan genel olarak ikiye ayirabilirim. ilani kendi veren ve sureci takip eden firmalar, is arayanlarla calisan arayanlari bir araya getiren “recruiter” kurumlar. ilk tipteki firmalar genelde 3-4 hafta icinde basvurulara pek bakmiyorlar. bunlar genelde kendi ik organizasyonu olan gorece buyuk firmalar. basvuru sonrasinda biraz sabirli olmak gerekli. ikinci grup ise bu isten bir kazanc elde ettigi icin daha hizli sekilde sizi uygun firmalarla bulusturabiliyorlar. linkedin uzerinden 2 ayri recruiter firma ile gorusmelerim ilerledi ve her ikisinden de gorusme talebi geldi. bu gorusmeler sonrasinda bir adet permanent (bizdeki karsiligi belirsiz sureli sozlesme) bir adet de contract to permanent (belirli sureli sozlesme ile baslayip karsilikli anlasma sonrasinda permanent olabilen sozlesme) is teklifim vardi. butceler ve sartlar benim icin uygun olsa da yasadigim yere 40-50 dakika mesafede olmalari nedeniyle bir hafta sure istedim iki firmadan da. paralelde ve bekleme suresinde sadece contracted, yani permanent’a donme ihtimali cok dusuk olarak, 4 farkli teklif aldim. sadece mekanik tasarim icin 35-45 USD/saat, tasarim ve analiz icin ise 50-60 USD/saat civarinda geldi rakamlar. onceligim permanent bir teklif oldugu icin bu kismi da tesekkur ederek kapattim.

    indeed uzerinden basvurdugum bir firma 3 saat gibi cok hizli bir surede gorusme talebinde bulundu. 15 dakikalik telefon gorusmesi sonrasinda 3 gun sonra fabrikaya davet edildim. fabrikadaki gorusme de inanilmaz pozitif gecti ve ertesi gun resmi teklifi gonderdiler. kucuk bir pazarliktan sonra teklifi kabul ettim ve 18 temmuz’da isbasi yapmak icin sozlestik. basvurumla is teklifini kabul etmem arasinda 1 hafta falan vardi. 13 yillik kariyerimin en guzel 4.5 yilini gecirdigim firma ile cok benzer bir yapida ve amacta olmasi nedeniyle oldukca heyecanli bir baslangic oldu. yarin ilk paycheck'imi alacagim, simdilik bekledigimden daha iyi gidiyor her sey. calisma saatleri 8am-5pm olarak belirtilmisti ama bunun 1 saati yemek molasi icin. 8:15am-04:30pm arasi calisip 15 dakika yemek molasi veriyorum, kendime cok ciddi bir zaman kaliyor bu sekilde.

    kucuk bir ozet birakmak gerekirse, indeed cok etkin. basvurmadiginiz ilanlardan bile surekli mesajlar geliyor. gorusme esnasinda okul, not ortalamasi, aldiginiz dersler hic mevzubahis olmuyor. butun olay mesleki olarak kendinize ne kattiniz, ne basardiniz, ekip calismalarindaki roller ve varsa ekip yonetim tecrubeleriniz uzerine. denklik, fe/pe dokumani vs konusulmadi bile. ayrica permanent contract’in yan faydalari da var. bana onerilen pakette ciroya gore yil sonu bonusu, maasin yani sira saglik sigortasi icin katki, 401k planina sirket katkisi, 10 gun ucretli izin, 5 gun ucretli mazeret izni, 5 gun de ucretsiz izin verildi. ayrica izinlerin birlestirilmesi konusunda da herhangi bir sorun olmayacagi soylendi. ayrica ilk teklifi kabul etmeyin, durumunuza gore az da olsa pazarlik yapin. en azindan yakit parasi cikar o yil icin 🙂

    ayrica delivery isleri ile ek butce yaratmak gibi bir dusuncem vardi. lyft ve uber en az 1 yillik eyalet ehliyeti isteyince sadece paket dagitimi kaldi elde. bulundugumuz bolgede grubhub, doordash, amazon flex, walmart spike tamami bekleme listesine aldi. sadece uber eats'i aktif olarak kullanma sansim var, onu da henuz deneyimleme firsati bulamadim.

    1. ev arama, yerlesme

    sanirim baska bir ulkeye yerlesme konusunun en buyuk soru isareti nerede yasanacagina karar verebilmek. is hazir oldugunda bu konu cok dert olmasa da belirsizlikler icinde gercekten cok zor ve cetrefilli bir surec. esim aktif calisma hayatina dogumdan sonra 6 yil kadar ara verdigi icin muhim olan benim ara vermeden makul bir is bulabilecegim bir eyalet secebilmekti. bununla birlikte public school’larin iyi olmasi, yasam maliyetlerinin cok yuksek olmamasi ve asiri kurak yesilden uzak olmamasi da diger beklentilerimizdi.

    bizim icin bu konu mulakat tarihi alana kadar hic gundeme gelmedi. olumsuz bir sonuca karsi yikilmamak icin hic detay dusunmedik. mulakat tarihi belli olduktan sonra da vergi konusunu dusunerek orlando ve houston oncelikli olarak ihtimalleri degerlendirmeye basladik. bir makine muhendisi olarak FL’da is bulmak cok kolay degil gordugum kadariyla. Houston’i da iklimi ve sehrin yapisi nedeniyle ikinci plana aldik. Seattle dogasi bakimindan mukemmel olsa da hem uzaktan da uzak olmasi hem de yasam maliyetlerinin oldukca yuksek olmasi sebebiyle bizim icin bir secenek olmaktan cikti. ozellikle makine muhendislerinin Chicago ve cevresinde daha cok secenege sahip olmasi bizi bu cevreye yoneltti. en buyuk cekincemiz bu bolgenin suc oraninin gorece yuksek olmasi iken Naperville sehrine bir youtube videosunda denk geldim ve cok begendim. suc orani oldukca dusuk, yasam maliyetleri makul ve en onemlisi public school’lar her seviyede cok cok iyiydi.

    aradigimizi buldugumuzu dusunerek Naperville’deki evlere bakmaya basladik. 2+2 site icinde dairelere bakiyorduk ve kiralar 1500-2500 dolar arasinda degisiyordu. ozellikle bolgedeki public school’un notlari bu kira bedellerinde inanilmaz etkiliydi. 5-6 site ile gorustukten sonra kira - okul kalitesi dengesinde bize en uygun gelen bir site ile kiraci olabilmek icin gorustum. ilk gorusme sonrasinda bir application yaptim, bunun icin 70*2 olmak uzere 140 USD odeme yaptim. basvuru sonrasinda son iki paycheck’imi istediler. basvuru sirasinda gocmen olarak geldigimi, henuz USD cinsinden bir kazancim olmadigini cok net sekilde belirtmis olmama ragmen, bu konu karsima cikinca biraz motivasyonumu kaybettim. odemelerim hakkinda garanti verebilmek icin 2 kira depozito 3-4 pesin kira bile teklif ettim ancak boyle bir calisma yontemleri olmadigini, mutlaka duzenli geliri ispat eden bir dokuman sunmami talep ettiler. o ana kadar son derece pozitif giden surec bir anda kocaman bir soru isaretine donusmustu. bu kisimla ilgili tek pozitif konu, paycheck olmasa bile resmi bir ise baslangic yazisinin yeterli olabilecegini soylemeleri oldu.

    diger sitelerle gorusup onlardan da benzer cevabi alinca, mecburen calismaya devam ettigim turkiye’deki firmama durumu aktarip, aslinda bir baglayiciligi olmayan bir ise baslangic yazisi talep ettim. bu talebim sirkete gore hakli nedenlerle maalesef karsilik bulmadi ve is arama surecim basladi.

    gorusmeler devam ederken, orada tanistigim 21 yildir Chicago’da yasayan bir Turk abim bana yardimci olabilecegini soyledi hem de ben teklif etmeden. bu durumda yasadigim ruh halimdeki degisimi tarif etmem mumkun degil. acaba gelmesek mi diye dusunmeye basladigim bir anda adeta hayat verdi bu yaklasim. bazen turklerden uzak durun gibi oneriler goruyorum, herkesin tecrubesi tabi ki ayridir. herkes iyi insanlarla tanisir umarim, yoksa bu isin milleti milliyeti bence cok yok.

    kendisinin destegi ile yaziyi site yonetimine gonderdim ve 2 gun sonra basvurumun onaylandigini ogrendim. 4 mayis’ta giris yaptiktan sonraki donemde en buyuk rahatlamam buydu kesinlikle. 16 haziran’da dairenin tasinmaya uygun olacagini ogrendim ve otel odalarindaki son gunlerimi gecirdikten sonra 16 haziran gunu, yeni evimize simdilik tek basima tasinmis oldum 🙂 evliligimizin 10. yildonumunun boyle bir duruma denk gelmesi de bu surecin bize bir surprizi oldu 🙂 evi kontrol etmek icin 3 gun suremin oldugunu belirtip bir form teslim ettiler, evdeki butun eksikleri forma islememi istediler. cikan tum kusurlari kagida yazip 3. gun teslim ettim. 10. gunde bu kusurlar cok kucuk eksikler disinda tamamlandi.

    aylik sabit giderler icin ozetlemek gerekirse, 1934 USD kira, 10 USD otopark ucreti disinda bir ucret simdilik cikmadi. kiralama oncesinde su, kanalizasyon ve cop giderleri icin de yaklasik 30-40 USD gibi bir rakamdan bahsetmislerdi. ayrica bir sigorta yapmadan evde oturmaya baslayamiyorsunuz. sigorta icin bana bir internet adresi verdiler, anlasmamiz var ucuza yaptirabilirsiniz diye onerdiler. 53 USD pesin, ayda 14 dolardan 10 aylik odemeler seklinde bu firma ile sigorta konusunu da hallettim. daha sonra araba icin sigorta yaptirirken aslinda yanlis bir karar oldugunu anlasam da is isten gecmisti artik. araba ve ev sigortasini beraber yaptirmak bir indirim kalemiymis tek basina, gec ogrenmis oldum. ayrica evde genel standarda uygun sekilde camasir makinesi, kurutma makinesi, bulasik makinesi, induksiyon ocakli firin, mikrodalga ve 3 adet klima demirbas olarak kullanima hazirdi. evin girisi, mutfak ve banyolar disinda kalan alanlar da hali ile kapli sekilde hazirlanmisti.

    eve yerlesmeden once hic esyamiz olmadigi icin esya almak icin ashley’s homestore’a gittim. aslinda ikinci el esyalar da cok iyi bir opsiyon baslangic icin ancak yillardir maddi olarak surekli kendimizi kisitlamisken bu konuda bir miktar simariklik yapma luksunu gorduk kendimizde. iki adet uclu koltuk, bir adet queen, bir adet twin size yatak ve alezleri icin toplam 4160 USD odedim. nakit odemeyi kabul eden cok az yer var, cashier check ile odeme alabileceklerini soylediler. bofa’dan tam tutar kadar cashier check alip odemeyi tamamladim.

    en azindan yatacak yeri saglamak icin queen size yatagi erken teslim alma sansimi sorguladim. 16 haziran sabahina teslimat icin anlastik. anahtari henuz teslim alamadigim icin yasli bir komsumun posetlerini evine kadar tasimak karsiliginda apartman kapisini acik tutma hakkini kazandim 🙂 teslimat tam zamaninda yapildi ve evimize ilk esyamiz girmis oldu. bir hafta sonrasinda ise geriye kalan twin yatak ve koltuklarimiz ulasti. koltuklarin ebatlari ev icin uygun olsa da merdivende yukari tasinirken dondurulemeyecek bir buyuklukteydi. bu konu hic aklima gelmemisti, disaridan da eve almak mumkun olmadigi icin cok begendigimiz koltuklardan vazgecmek zorunda kaldim. magaza herhangi bir ucret yansitmadan baska bir urun alabilecegimi soyledi ve alisverisi esimin gelisine kadar beklemeye aldik. ozellikle apartmanda yasayacak arkadaslarin esya secerken buna dikkat etmelerini siddetle oneriyorum. aile olarak geri geldik ve farkli esyalar sectik. daha uygun bir koltuk seti alip arada kalan miktara 480 USD kadar ekleme yapip yemek takimini da satin aldik. cocuk odasi ve yatak odasi icin henuz harcama yapmadik. toplam tutar 4500 usd gibi bir rakam oldu. kalan kisimi da ikea'dan tamamlamayi dusunuyoruz, 1500 usd civarinda da oraya odeme yapip 6000 usd ile mobilya konusunu kapatacagimi dusunuyorum.

    evin diger kucuk ev aleti ihtiyaclarina gelince, hali yikama makinesini 200 USD’ye, tencere tava takimini 80 USD’ye, utuyu 60 USD’ye, sac kurutma makinesini 40 USD’ye, filtre kahve makinesini 10 USD’ye, sac duzlestiricisini 20 USD’ye target - walmart ikilisinden secerek aldim. bu konuda tek yanilgim hali yikama makinesinde oldu. hem kuru hem islak temizleme ozelligi cazip geldi, modellere cok fazla bakmaktan gorselleri karistirdim ve sert zemin performansinin yeterli olmadigini gordum. ayrica hali temizlemek icin yuksek bir vakum uretiyor, inanilmaz sesli calisiyor. donuste 65 USD kadar da normal bir supurge icin harcama yaptim. bunun disinda kalan tum urunlerden cok memnun kaldim. urun basina yaklasik %20 civarinda da ek garantiler satin aldim onu da eklemem gerekir. son olarak bir diger buyuk harcamayi da TV icin yaptim. 1400-1500 USD bandindaki OLED TV’ler inanilmaz cezbedici olsa da orada kendimi sinirladim. Turkiye’de kullandigimiz emektar LED panelli TV’miz bile hala yeterli iken daha otesine simdilik harcama yapmamaya karar verdim. 65” 2022 model bir LED TV’yi Costco’dan 520 USD’ye satin aldim. 50 USD de garanti icin odeme yaptim. TV konusunda frene basmak kesinlikle dogru kararmis, gayet yeterli bir urun. costco demisken, costco marketlere uyelik almadan giremiyorsunuz bile. internet sitelerinde dahi fiyatlari sadece uyelere aciyorlar bazi urunlerde. 60 ve 120 USD’lik iki farkli uyelik vardi. 60 USD’lik uyeligi sadece alisveris yapma hakki gibi dusunebilirsiniz. 120 USD’lik uyelik ise her alisveriste %2 puan getiriyor. ayrica eger yil icinde kartin getirisi 60 USD’den az olursa, aradaki farki da size iade ettiklerini soylediler. bunu deneyimleme sansim olmadi, teyit etmek icin cok da ugrasmadim acikcasi. sadece market ve benzin alisverisleri bile bu tutari geri getirecegi icin 120 USD’lik uyeligi tercih ettim. ayrica marka model detayina da girmedim, ozellikle bir soru olursa seve seve detaylari paylasabilirim.

    1. araba satin alma, ehliyet ve state id

    artik yerlesecegimiz muhit ve detaylar belli olunca araba satin almak farz olmustu. geldigimden beri kiralik aracla tum islerimi gorsem de geri donup kalici sekilde yasamaya baslamadan once bu konuyu halletmem gerekiyordu. ayrica bos zamanlarda delivery isleri ile ek butce yaratmak gibi bir dusuncem de oldugu icin araba aramaya basladim.

    oncelikle bir ford bayisine gittim, gocmenlikle ilgili durumumu anlatip bir arac almak istedigimi ancak kredi skorum olmadigi icin daha dusuk butceli bir arac aradigimi belirttim. kendileri sifir credit score bile olsa finansman verebileceklerini soyleyerek istedigim arac hakkinda sorular sormaya basladilar. 3-4 arac uzerinde dusunup test surusu yaptiktan sonra bir aracta karar kildim. 8k down payment teklif ettim ve finansman icin gorusmelere basladilar benim adima. 40 dakika kadar yalniz basima bekledikten sonra durumu sordugumda hicbir kurumun kredi vermedigini, buna ugrastiklarini soylediler. zaten kredi alamayacagim cok acikken bosu bosuna sorgulama yapilmis oldu. bunun bana etkisi ne olur bilmiyorum ama olumsuz yansima ihtimali var elbette. ellerinde kalan araclarin benim butcemi cok asacagini belirtip ayrilmak istedim. fakat gercekten cok israrli sekilde sizi araba almak icin sagli sollu atak halindeler. bu kez de leasing secenegi gundeme geldi. 35k degerindeki bir araca 12k down payment, aylik 450 dolardan 48 ay odeme ve leasing sonrasinda 13k ek odeme gibi bir plan cikardilar. toplam odemeyi dusununce aylik odemeleri camdan disari atilmis para gibi dusundum ve iyi bir credit score olusana kadar sifir arac alma fikrini tamamen cikardim aklimdan.

    birkac gun sonra toyota, nissan ve honda bayilerini de benzer sekilde gezdim. sorun yasamaktan cok cekindigim icin dusuk mil yapmis (60-80k), mumkunse en az 6 ay satici garantisi iceren bir arac baktim. boyle olunca da fiyatlar cok yukseldi ve sonraki denememi carmax’ta yapmaya karar verdim.

    carmax gercekten galeri galeri gezmekten cok daha iyi bir tercih. tum marka ve modeller birden fazla secenekle karsinizda. girin, cikin, test surusu isteyin, en ufak bir sorun olmadan arabalari dilediginiz gibi gorebilme firsati veriyorlar. burada da 3-4 alternatif belirledim ve bir danismanla gorusmeye basladim. finansman konusunda bilgilerimi isterken ehliyetimi istedi. Turkiye ehliyetimi uzatinca Illinois ehliyetimin oluo olmadigini sordu. henuz basvurmadigimi ama en kisa surede alacagimi soyleyip islemleri ilerletmek istedigimi belirttim. carmax’tan arac almak icin illinois eyaleti de bir sartmis, bunu da o anda ogrenmis oldum. odeme planlarini alip carmax’tan ayrildim.

    araba macerasina bir ara verip ehliyet konusundaki tecrubemi aktarmak istiyorum. carmax’tan aldigim bilgi ile ertesi gun DMV’ye gitmek icin randevulara bakmaya basladim. aksam saatlerinde tum randevular doluydu, sabah 7 gibi baktigimda ise en yakin olmasa da 30 dakika mesafede bir bosluk buldum. randevumu aldim ve randevu saatinden 20 dakika once ulastim. giriste bir gorevli randevunuzu ve hangi islem icin geldiginizi sorguluyor. randevusuz girmek inanilmaz sans isi, uc kez dmv ziyaret ettim, hicbirinde randevusuz giren gormedim. gorevli bankoya yonlendirdi ve beklemeye basladim. gorevliye state id ve ehliyet almak istedigimi ve surus testi icin musait bir zaman bulamadigimi belirtip guncel durumu kontrol etmelerini istedim. olumlu bir cevap cikmadi ve surus testi baska gune kalmis oldu. bu esnada SSN, green card ve kira kontrati talep edildi. kira kontratini telefondan gosterdim ancak yeterli olmadi, ciktisini istediler. 5 dakika mesafede bir print shop bulup 23 sayfalik kitabe gibi sozlesmenin ciktisini aldim.

    burada bir parantez acayim, bir is gorusmesi icin 5 sayfa cikti alip 5 USD odemisken 23 sayfa icin 23 USD gibi duz adam hesabi yapmistim, olay oyle degilmis. kagit ve murekkep masrafindan ziyade ilgili kisinin zamani daha kiymetli oldugu icin, sayfa sayisindan bagimsiz dokuman basina 5 USD aliyorlarmis. elbette 300 sayfa cikti icin farkli bir tarife cikar ama 5 sayfa vs 23 sayfa konusunda iki durumda da 5 USD odeyince sasirdim.

    DMV’ye geri donuyorum. ciktilari alip geri gittigimde ehliyet sinavinin nasil oldugunu sordum, hemen arka taraftaki ekranlari gostererek sinava burada gireceksiniz diyince biraz sasirdim cunku sinav icin baska bir zaman gitmem gerektigini dusunuyordum. oncesinde cok bakamadigim icin burada hazirliksiz yakalanmis oldum. ehliyet isini erteleyip sadece state id ile devam etmek istedim. state id icin ekstrem bir beklenti yok, sundugum evraklar yeterli oldu. bankoda yapilacaklari isaretledikleri bir kagit ile birlikte sira numarasi verdiler, fotografim cekildi, sirami bekledikten sonra bankoda evraklari teslim ettim. boy ve kilo bilgisi sordular. lbs olarak ezberlemedigim icin bocalarken oraya biraktiklari tabloyu gordum. metrik sistemden imperial sisteme donusturmek icin bu tabloyu kullanip bilgilerimi ilettim. sac rengi ve goz rengimi de soyledikten sonra 20 USD ucret odeyip state id’nin kagit versiyonunu dakikalar icinde teslim aldim. gercek kimlik daha sonra adrese gonderiliyor, kagit olanin plastik olandan tek farki gecerlilik suresi ve malzemesi. gorevli hanimefendi o kadar iyi o kadar yardimci yaklasti ki cok sasirdim. siyah olarak bildigim sac rengimin aslinda kahverengi oldugunu iddia etmesi ve kimlige oyle islemesine de bir itirazim olmadi, ne derseniz o olsun diyebildim 🙂 DMV surecinin ilk etabi boyle bitti.

    eve donunce illinois icin gecerli kural kitabini indirip calismaya basladim. cok buyuk oranda alisik oldugumuz kurallar gecerli. stop levhalarinda kesinlikle durmak, okul otobuslerini gorunce isi gucu birakip hayata ara vermek, serit degisikliklerinde tum kurallara eksiksiz riayet etmek, kirmizi isigin isleyisini anlamak yeterli. tabi tabelalarin anlamlari da kritik. geneli ayni olsa da ozellikle yol calismasi, gecis yapmak yasak, bilgilendirme tabelalari bir miktar bize gore farkli. calisirken bunalip atladigim kisim ise yaptirimlar oldu. alkol ve uyusturucu kullanimi sonrasindaki cezalarin sureleri, 21 yas altina ozel durumlar cok detay oldugu icin calismadim acikcasi. kitabi bitirdikten sonra internetten dummy testler buldum, zaten toplasaniz 130-140 farkli soru var, tekrarli cozdukten sonra cevaplar ezberleniyor. ertesi gun sinav icin randevu aldim, bu sefer de direksiyon sinavi icin yer yoktu. calismisken aradan cikarmak icin randevuyu aldim ve DMV’ye gittim. state id kaydindaki ayni sira ile banko - fotograf - sira bekleme sekansi gectikten sonra yazili sinava girecegimi, direksiyon sinavi icin yer bulamadigimi soyledim. burada bir goz kontrolu yapiyorlar. bankonun uzerinde bir cihaz var, alninizi tam dayamaniz gerekiyor yoksa ekran enerjilenmiyor. gorevli bir satiri okumanizi soyluyor, klasik doktor muayenesinde oldugu gibi harfleri okuyorsunuz. bu kisim bittikten sonra gozlerinin iki tarafinda isiklar yaninca haber ver dediler, 3-4 saniye bekledikten sonra isiklari fark ettim ve isiklar yandi. bu da gorus acinizi test eden bir yontemmis. sinav icin kayit isi tamamlandiktan sonra 30 USD odeme yaptim, belirttikleri bilgisayara gecip sinava basladim. oncelikle kimlik dogrulamak icin birkac soru geliyor, dilerseniz bir deneme testi yapabiliyorsunuz. ben dogrudan sinava gectim. sorular coktan secmeli ve dokunmatik ekran kullaniliyor. 35 soruluk bir sinav, 28 soru dogru cevaplamak yeterli. ayrica sorulari pas gecme hakkiniz var, sinavin sonuna birakabiliyorsunuz. ayrica cevabin dogru mu yanlis mi oldugunu aninda gorebiliyorsunuz. iki sorudan emin olamayip pas gectim, gordugum 30. soruda sinavi tamamlamis oldum. kayit yaptirdigim bankoya geri gittim, sinavi gectigimi soyleyip bir kagit teslim ettiler. direksiyon sinavi icin gittigimde tekrar odeme yapmamak icin bu kagidi vermemi soylediler. ikinci etabi da tamamlamis oldum boylece. eve dondugumde de youtube’dan direksiyon sinavi videolari izleyip ertesi gune hazirlandim.

    direksiyon sinavi icin bosluk bulabilmek adina sabah 7’ye dogru kalkip kontrol ettim ve bana 4 dakika mesafedeki DMV’de randevu buldum. direksiyon sinavi icin 30 dakika kadar once gittim. yine banko - fotograf - sira bekleme sekansi yasandi, sonrasinda onceki gunden aldigim kagidi, aracin sigorta ve tescil belgelerini teslim edip direksiyon sinavi icin beklemeye basladim. biraz yogunluk oldugu icin bir bekleme alanina alindik, 20-25 dakika bekledikten sonra cagirdilar. sinava kendi aracinizla giriyorsunuz. araci uygun bir noktaya cekip icinde beklememi soylediler. 5-6 dakika bekledikten sonra examiner geldi ve sinava basladik. ilk sorusu baska eyaletten ehliyetimin olup olmadigiydi, baska eyaletten degil ama Turkiye’den yaklasik 15 yillik ehliyetim oldugunu soyledim. bir dokumani doldurup imzaladiktan sonra sinava basladim. kritik olan noktalar cift elle kullanim, sinyallere dikkat etmek, seridini dogru takip etmek, hiz sinirlarina tam riayet etmek. butun sinav boyunca green card muhabbeti yaptik, pek sinav gibi de degildi acikcasi. lottery kelimesi kullaninca kac para kazandin cok sanslisin yorumu bayaa guldurdu 🙂 kucuk bir aciklamadan sonra detaylari anlattim. bir ara sokaktan ciktik, bir alana geldik. paralel ya da T seklinde park yaptiracak diye beklerken DMV’nin onune geldigimizi gordum. bos bi alana park etmemi soyledi, normal sekilde park ettim. tebrik edip hatasiz sekilde sinavi tamamladigimi soyledi examiner. binaya gectik, kagittan ehliyetimi aninda teslim aldim. state id’deki gibi kagit ehliyet orijinal ehliyetle ayni statude. state id ve ehliyet almak randevu bulundugu takdirde toplam 1-1.5 saatlik ismis, buna da bayaa sasirdim.

    DMV konusunu kapatip tekrar arac satin alma konusuna donuyorum. carmax’a tekrar gitmeden once facebook marketplace’te sansimi denemeye karar verdim. 3-4 tane arac belirleyip gormek istedigimi yazdim, 2 tanesi dondu. ilk gittigim arac bir civic’ti, 2012 model 85000 milde sadece tek kisinin kullandigi bir aracti. genel manada iyi bir araba olsa da fiyati benim bekledigim rakamdan biraz yukaridaydi. ikinci gordugum arac ise 2014 model 77500 milde bir ford focus’tu. 8900 USD olan fiyati tum vergi ve plaka giderleri dahil 9600 USD olarak anlastik ve aracimi satin almis oldum. burada bir risk aldim acikcasi, araci kontrol ettirmek icin ekspertiz aradim, 12-13 yeri aradim hepsi doluydu. araci kacirmamak icin alacagimi ancak motor ve sanzimanda major bir problem olursa araci geri getirecegimi belirttim. satici kabul edip resmi bir firmanin 3 aylik ariza sigortasini hediye edebilecegini soyledi. bu bekledigim bir adim degildi ama iyi hissettirdi. bu kosullarda araci satin aldim. odemeyi pesin yaptim, tum evrak isleri 15 dakikada tamamlandi. araci satin aldiktan 1 gun sonra kontrol icin bir firma buldum, neyse ki araba saglam cikti. makul gorulebilecek 2-3 tamir ihtiyaci disinda herhangi bir sorun yok, sansimiz yaver gitti diyebilirim.

    arac konusunu kapatirken, ozellikle ya kredi skoru icin odemelerin baslamasi lazim gel araba al ya da leasing cok mantikli gelir gelmez sifir araba almis olacaksin yaklasimlarina hemen mesafe koymak lazim. baslangicta kredi skoru cikana kadar buyuk borca girmemek lazim. ucuz bir arabanin deger kaybi da az oluyor, kredi skoru cikinca aracinizi pesinat gibi dusunup istediginiz araci daha makul sartlarda alir gecersiniz.

    1. banka ve finansman isleri

    4 mayis'ta giris yaptiktan sonra 5 mayis'ta ilk is olarak bofa'dan hesap actirmistim. ssn ve green card'in kendisi gelmeden kredi kartina basvuramayacagimi soyledikleri icin bir sure bu evraklari beklemek durumunda kaldim ve tum islemlerimi turkiye'de yillardir kullandigim kredi karti ile yuruttum. cok genel bir bilgi ama usd ekstresi istemek ciddi anlamda kur donusumundeki kayiplardan sizi koruyacaktir.

    yerlesecegim yer belli olup ssn ve green card elime ulastiktan sonra yine bofa'ya gidip kredi karti talebimi bildirdim. baslangicta sadece secured kart verebileceklerini soylediler, diger bankalara gitmek istemedim ve tekliflerini kabul ettim. gorevli 500 - 5000 usd arasinda kart alabilecegimi soyleyince bunu kart limiti olarak dusundum ve ne cok dusuk ne cok yuksek olmasin diyerek 2000 usd'yi sectim. secured kart oldugu icin 2000 usd'ye bloke koyuldu, kart talebim onaylandi. baslangicta bu 2000 usd'lik bloke cok can siksa da kredi skoruna pozitif etkisi olabilecegi icin artik dert etmiyorum. ayrica alisveris sirasinda limitin yuksek olmasi da ciddi avantaj. tabi kredi kartinin kullanim mantigi bizdeki gibi degil. hesap kesim gununde maksimum %30'luk bir tutari ekstrede gormek lazim. genelde harcama yaptiktan sonra her gece kontrol ediyorum, borc gorunen miktari ana hesabimdan aktararak devam ediyorum. bu karti unsecured hale getirmek icin ciddi bir zaman var onumde, beklemeye devam.

    para transferi konusunda bir iyi bir dertli deneyimim oldu. turkiye'den ayrilmadan once tum naktimi dolara cevirmistim. ilk transferimi de usd-usd yapmam gerekince wise benzeri sistemler avantajli olmadi. ykb-bofa arasinda swift ile iki kez aktarim yaptim. ikiser gunde transferler tamamlandi. istifa sonrasinda hakedislerimi tl-usd transferi yapmam gerekti, burada durum biraz karisti. bu kez wise cok daha mantikliydi, kur donusumu ile alakali bir kayip yasamak istemedim. yasadigim sorun ise tamamen kendi hatam oldu. bizdeki gibi iban benzeri kolay bir sistem maalesef yok, en azindan bofa'da yok. hesap bilgilerinizde iki ayri routing number var, bunlardan biri paper/electronic digeri ise wire. swift transferlerinde wire secenegini kullanip sorun yasamamistim cunku hesaba gelecek tum transferler icin bu numaranin kullanilmasi gerektigi yaziyordu aciklamada. tl-usd transferinde de wise'a ayni routing number'i verdim. meger wise electronic transfer yaptigi icin diger routing number gerekliymis. transfer yaklasik 2 hafta kadar surdu. once bofa parayi wise'a iade etti, ben wise'da routing number'i degistirip tekrar talimat verdim. bilgileri dogru girince bu transfer de 2 gunde tamamlanmis oldu. aradaki zamanda evin kirasini odeyemedigim icin 150 usd kadar ceza odemek durumunda kaldim. ayrica daha fazla gecikirsem kiraci haklarimi da kaybedecegimi bildiren bir mail aldim. daha fazla gecikmemek icin tr kredi karti ile odeme yaptim, 55 usd de islem ucreti odedim. routing number'i yanlis secmemin maliyeti fazladan odenen 205 usd, bolca stres ve kirayi ilk aydan geciktirmek oldu.

    bunun disinda baska bankalara dogrudan basvuruda bulunmadim. arac almaya calisirken cokca sorgulama yapilmis, surekli financing talebimin neden reddedildigine dair mektuplar aldim. genelde ayni metinler var, yeterli kredi gecmisi olmamasi, kisa zamanda cok sorgulama yapilmasi. bugun itibariyla credit karma'dan kontrol ettigimde TransUnion'da 694 puanim (%100 payment history, %12 credit card use, 0 derogatory mark, 1 mo credit age, 1 total account, 7 hard inquiry), Equifax'ta ise 687 puanim (%100 payment history, %12 credit card use, 0 derogatory mark, 1 mo credit age, 1 total account, 2 hard inquiry) var.
    TransUnion'daki hard inquiry'lerin 5'i onaylanmayan arac finansmani ile ilgili, kalan 2'si de bofa'dan kendi denedigim finansman talepleri. Equifax'a ise arac icin yapilan sorgulamalar gecmemis, 1'i arac sorgulamasi, 1'i de sadece aylik duzenli odeme olsun diye best buy'dan basvurdugum citibank kredi karti. ikinci kredi kartini acip hesap sayisini arttirmak icin discovery'ye basvurmayi dusunuyorum.

    1. okul

    6 yasindaki ogluma duzgun bir public school bulmak en onemli kriterlerimizdendi. kira - okul puani dengesini gozeterek sectigimiz site, owen elementary school sinirlari icinde kaliyor. greatschools'a gore 9/10 test score 8/10 student progress ve 3/10 equity skoru var. surekli ilgilenen bir aile oldugumuz icin equity'yi cok dert etmedim acikcasi, umarim yanlis bir karar almamisizdir. niche.com'daki puanlari ise A academics, A diversity ve A+ teachers seklinde.

    okul da belli olduktan sonra ilk sorumuz dil konusunda nasil ilerlememiz gerektigiydi. anaokulunda ve 1. sinifta ingilizce egitimi almis olsa da burasi icin asla yeterli bir egitim degil maalesef. gelmeden onceki iki ay haftada iki saatlik ozel derslerle biraz desteklemeye calistik, yine de esas ilerleme burada hayata karistiktan sonra olacak. okuldaki gorevliye ek bir egitim vs gerekip gerekmedigini sordum, okullar acildiginda bir seviye belirleme sinavi olacagini, eger ihtiyac olursa ek derslerle cok kisa surede arkadaslari ile iletisim kurabilir hale gelecegini soylediler.

    okul kaydi tamamen online. aile bilgilerinizi ve istenen tum kisisel bilgileri girdikten sonra okulun basvuruyu kabul etmesini bekliyorsunuz. kucuk bir revizyon gerekti bizim basvurumuzda, 2 gun icinde kayit islemi tamamlandi.

    okulun siniflara gore bir kirtasiye listesi vardi. bu listeyi isterseniz kendiniz tamamlayabiliyorsunuz, isterseniz okul aile birliginin anlastigi siteden paket halinde satin alabiliyorsunuz. kisa sureli ciddi bir indirim vardi, site uzerinden 55 usd karsiliginda kirtasiye ekipmanlarini satin aldim. icinde boyasindan kulakligina defterinden silgisine her sey mevcut. kendim alsam ne kadara cikardi bilemiyorum, kiyaslamaya zamanim olmadi.

    simdilik tamamlayamadigim tek evrak okuldan talep edilen saglik bilgi formu. istersem turkiye'den de doldurtabilecegim soylendi ama yillardir gittigimiz cocuk doktorumuz da, saglik ocagindaki aile hekimi de formu doldurmak istemediler. mecburen buraya kaldi isimiz, simdilik halledebilmis degilim. agustos ayi ilk haftasi en yakin hastaneden randevu alip cozmeye calisacagim.

    okula ulasim sari otobuslerle olacak. henuz rota, zaman gibi detaylar belli degil. okullarin acilis tarihi 18 agustos, onumuzdeki hafta saglik raporunu teslim ederken netlestirmeye calisacagim diger konu da bu.

    okullar henuz acilmadigi icin simdilik detay veremiyorum. zaman icinde guncellemeye calisacagim bu konuyu. ozellikle dil konusunun nasil ilerleyecegini cok merak ediyorum.

    oldukca uzun bir mesaj oldu, uc ayin kosturmasini bir araya getirmeye calistim. zaman zaman telefona yazdigim notlari toparladigim icin kopmalar olduysa kusura bakmayin 🙂 Naperville sehrine yerlesmis durumdayiz, her gecen gun daha cok seviyorum burayi. tabi henuz kis aylarini gormedigimiz icin rahatiz muhtemelen. benzin alirken goz kapaklarimin donacagini soyledi is arkadasim, biraz tirsmadim degil 🙂

    okuyan herkese cok tesekkurler, saglicakla kalin...

  • ⭐⭐⭐

    @kmryldz Detaylı anlatımınız için teşekkürler, bizler için çok kıymetli bilgiler vermişsiniz. Yeni hayatınızda başarılar, bol şans.

  • ⭐⭐⭐

    @kmryldz harika bir paylaşım olmuş çok teşekkür ederim 🙏🏻 Özellikle çocuğunuzun okuldaki uyum süreci ile ilgili paylaşımları merakla bekliyor olacağım.
    Umarım herşey yolunda gitmeye devam eder.


  • @kolezyum Hikayen bayagi bir kafa dengi geldi. 🙂 Arkansas dan oraya mi kaysam yoksa 🙂


  • @kmryldz paylaşımınız için teşekür ederim. Şimdiye kadar ki okuduğum en kapsamlı paylaşımdı. Yokunuz açık olsun.


  • @kmryldz Merhaba, Ayrıntılı bilgilendirmeniz için teşekkürler öncelikle. Sormak istediğim sorularım var müsadenizle.

    1-SSN ve green cardınız beraber mi geldi, gelmeleri ne kadar sürdü?
    2- Benim şu an hazır iş teklifim var. uzun zamandır Türkiye'den görüşmeler yapıyordum. SSN green card dan önce gelirse hemen işe başlayabiliyor muyum? bu konuda bilginiz var mı? Vize mülakatım problemsiz geçerse inşallah Ekim gibi giriş yapmayı düşünüyoruz.

    Teşekkürler şimdiden.


  • @agaslan merhaba. ssn giristen 17-18 gun, green card ise 25 gun sonra verdigim adrese ulasti. burada green card gelmeden bir is gorusmem olmadi ama ise basladiktan sonra gerekli evrak isleri icin ssn dogrudan green card da dolayli olarak lazim oldu.
    ssn tek basina yeterli olabilir gorustugunuz isyerinin talebine gore.


  • Herkese merhaba

    14 temmuzda Lufthansa ile Antalya- münih - washington DC rotasıyla Abdye giriş yaptım.

    İnşaat mühendisiyim. Gelmeden önce işimi ve kalacak yerimi ayarlamıştım.
    Washington DC havalimanına iniş yaptım Herşey iyi gidiyordu derken extrem bir talihsizlik yaşandı.

    Bavullarım kayıptı. Oradaki görevliyle konuştuğumda bavullarımın münihte kaldığını öğrendim.

    İşyerim Havalimanından beni aldırdı. Ertesi gün hattımı aldım.

    Ve geldikten 1 gün sonra washington dc de çalışmaya başladım. Telefon Hattımı aldım. Bavullarım ve SSN im 1 hafta sonra geldi.

    İşe gidip gelme vb Araba kullandığım için

    Ehliyet alacağım ( Maryland)

    Mülakat gelecek mi diye beklerken bir bakmışım ABD deyim. Hayat gerçekten çok garip ve şaşırtıcı.

    Buradan herkese bu serüvende bol şans diliyorum. 🙂


  • @Megatron hayırlı uğurlu olsun birde üzülüyordunuz 17k üstündeyse sevinmeyin VS diye yazınızı hatırlıyorum 😃 hayat her zaman böyle şansla gülsün size simdi bizde 23talihlileri olarak heyecan telaşla mülakat alabilsekde gitsek diye sabırla bekliyoruz sevgiler yeni hayatınızda başarılar 🙂


  • @Emrey34 Eyvallah teşekkür ettim 🙂


  • @Megatron Kolay gelsin abi dilerim sorunsuz hayatini devam ettir bundan boyle...

  • ⭐⭐⭐

    @Megatron Yeni hayatınızda mutlulukar, sabrın sonu selametmiş, darısı bize olsun. Bol şans.


  • @Megatron yeni yaşamınız size sağlık, huzur ve bol şans getirsin

  • ⭐⭐⭐

    @Megatron Üzüldün, kaygılandın ama şimdi bak Amerika'dasın ve işe de başlamışsın. Hayırlı uğurlu olsun. Biz hala bekliyoruz ve pek de umut yok gibi.


  • @Megatron tebrikler, hayirli olsun.


  • adres degisikligini henuz yapmayanlar icin bir güncelleme paylasayim istedim. illinois eyaleti icin websitesi uzerinden kontrol ettigimde posta yolu ile beyan konusunda bir detay bulamamistim. baskonsolosluga bir mail atip gelir gelmez calismaya basladigim icin adres beyani icin zaman bulamadigimi, posta yolu ile adres beyaninin mumkun olup olmadigini sordum. hemen cevap verdiler ve bir form gonderdiler. doldurulmus formu, adresi gösteren bir belge fotokopisi (ehliyet, state id, kira sozlesmesi vb), kimlik fotokopisi, eger tasinma tarihinden sonra 20 isgunu gectiyse 10 dolarlik bir money order ve iade zarfi ile birlikte gondermemi söylediler. money order'i usps'ten satin aldim, iade zarfi konusu biraz karisikti. normal posta gonderir gibi bir zarf hazırladiktan sonra ikinci bir zarfi ustune hem alici hem gönderici kismina kendi bilgilerinizi girip ustune posta pulu yapistirtip ilk zarfin icine koyuyorsunuz. geri donen evraklar (alindi belgesi ve makbuz) icin bu ikinci zarf kullaniliyor. postayi gonderdikten bir hafta sonra islem tamamlandi.


  • Meraba arkadaşlar papsaportumla istanbuldan direk uçuş ile houstona girişimi aktarmak istiyorum. İstanbuldan THY ile 14 agustos 08:25 uçağına gece den yola çıktım gece 04:00 saatlerinde havalimanina vardim biletimi almak için THY J bloğundan giriş yaptım. İlk etapta orada ki gorevli pasaportumu rica etti ve green cartlımısınız dedi evet dedim kartımı rica etti henuz kartimi almadim ilk girisim deyince sari zarftan teyit amaçli kontrol etti sonra lutfen devam edin dedi bir sonra ki gorevli gidecegim adresi sordu sistemden kayit altina aldi ve devam edin lutfen dedi biletimi almaya gidince tekrar pasaportumu uzattim biletimi kestiler aşı kartı rica ettiler ingilizce bilmeyenler için MAAS diye bir uygulama varmış amerikya varınca çıkış kapısına kadar eşlik ediyorlarmış gruptan okumuştum ancak orada ki yetkili boyle bir uygulamadan haberim yok dedi başka arkadasa sordu oda bilmiyorum deyince konuyu uzatmadim biletimi alip çıktım pasaport kaşe damga vurulan sıraya geçtim polis vizeme bakıp harç pulun veya oturum iznin var mı dedi evet green card var dedim elimde ki sarı zarfı gösterdim indiğim zaman yetkililer tarafindan alinicak açılmaması gerekiyor dedim pasaportumu verdiler geçebilirsin dediler tabi bu arada kameradan resim çektiler. Uçağa binmek uzere son kontrolden geçerken tekrar pasaport ve sarı zarfı kontorl edip uçağa bindim 0 ingilizce ile biniyorum arkadaşlar houstona ilk giriste kalabalığı takip ettim burda ki polisler çok neşeli eğlenceli hoş karşıladılar sıram gelince sarı zarfı ve pasaportumu polise teslim ettim resmimi çekti ancak hic bisey anlamadi baska polise biseyler sordu poliste beni başka birine yönlendirdi kalabaliktan ayri boş bir salonda beklememi soyledi 3 dakika kadar bekledim adımla çağırdılar hic birşey soylemeden pasaportuma damga vurup gönderdiler valizimi alırken narkotik bir köpekle valizleri koklatan bayan bir polis vardı köpek yanima yaklaşınca biraz seveyim dedim başını okşadım polis memuru bana kızdı anlamadim ne dedigini ama jest ve mimiklerinden belliydi kizdigi 😅 şuan 2 gundur arkadasimin yanina geldim pek bisey yapamadım bu yüzden pek fazla aktarabileceğim bişey yok kusura bakmayan ilerleyen zamanlarda daha dolu bilgilerle sizlerleyim kendinize iyi bakin ingilizce bilmiyorsaniz bile burada cok fazla sorun yaşamassınız stres falan yapmaya gerek yok gayet guzel ve keyifli bir yolculuk geçirdim 😊


  • Herkese Florida dan selamlar DV 2022 çekilişini ilk kazandığımda bu hesabı kullanıyordum sonra şifremi kaybedince nişanlımın hesabından devam etmiştim şimdi bu hesaba ulaşabildim ve giriş yaptıktan sonraki ilk uzun deneyimimi buradan paylaşmak istiyorum.Biraz uzun uzun aktarmak istiyorum yaşadıklarımı yeni gelecek arkadaşlara umarım bir faydası olur ayrıntılarını merak eden olursa bana her zaman özelden ulaşabilir seve seve yardımcı olmaya çalışırım.

    Mülakat deneyimimi ve Amerika’ya giriş sürecimi diğer hesabımdan aktardığım için ayrıntılarına fazla girmeden kısaca değinmek istiyorum. 2 Şubat akşamı Ankara’nın toplu mülakat ile bende randevu tarihimi almıştım. Bundan sonraki süreç mülakat hazırlıklarıyla geçti ve 10 Mart günü vizemi aldıktan sonra artık yıllardır hayalini kurduğum hayat ile aramda sadece bir uçak bileti mesafe vardı. Bir tanıdığımın Colorado daki arkadaşları bana yardımcı olacaklarını kalacak yer ve iş verebileceklerini söylemesi üzerine İstanbul-New York -Denver uçuşu ile Amerika’ya giriş yaptım . New york genel olarak kontroller aşamasında çok rahattı. New York’ta geçirdiğim 3 saatin ardından Denver uçağına binerek aylardır hayalini kurduğum şehire doğru yola çıktım. Şunu kesinlikle söylenebilirim Denver doğasıyla, insanlarıyla tarihiyle çok güzel bir şehir kesinlikle ileride yaşamak isteyeceğim yerler listesine adını yazdırdı. Denver her ne kadar güzel bir şehir olsada maalesef buradaki yaşadıklarım Amerika hayallerime vurulmuş bir darbeydi benim için yanına geldiğim insanlar vaat ettikleri hiç bir şeyi yapmadıkları gibi hayatıma olumsuz etki etmekten başka bir rolleride olmayınca bir an önce farklı bir arayış içerisine girmem gerektiği kararını aldım. Şu an Florida da yaşıyorum her şey yavaş yavaş yoluna giriyor…

    Konaklama

    Öncelikle size tavsiyem asla kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeniz ve her zaman B hatta C planına sahip olmanız gerekliliği
    Buradaki en büyük zorluk yeni gelen bir göçmen için tahmin edersiniz ki konaklama aşaması eğer elinizden tutacak yardım edecek bir dostunuz yoksa çok iyi bir planlamayla gelmenizi tavsiye ederim. Ben kervanı yolda düzerim mantığıyla gelmeyi planlayanlar var ise şans sizinle olsun.
    Apartments.com ve zillow gibi siteleri kullanarak bulunduğunuz bölgede ev arayışlarına başlayabilirsiniz. Hepinizin bildiği gibi bir çok ev sahibi sizin kredi geçmişinizi görmek istiyor ve yeni geldiğinizi gördüklerinde bu büyük bir problem olarak algılanıyor ev sahibi tarafından. Biraz şanslıysanız bir kaç aylık peşin kira + depozito vererek evi tutabilirsiniz. Burada naçizane tavsiyem daha öncede yazıldığı gibi bir cosigner bulmanız bunu kefil gibi düşünebilirsiniz ev sahipleri açısından güvence olarak görülüyor ve evi tutma şansınız yükseliyor. Bu kefil Amerika’da yaşayan herhangi bir arkadaşınız olabildiği gibi iş vereninizde olabilmektedir. Ben bu yöntem ile apartments.com da 1550 dolar a kiralanan daireyi 12 aylık sözleşme ile 1410 dolara kiraladım. Bulunduğum yer büyük bir apartman kompleksi 7/24 açık spor salonu havuzu temizliği vs hepsi site yönetimi tarafından yapılıyor aylık 14 dolar aidat ücreti var evinizde bir problem olduğunda internet üzerinden problemi belirtiyorsunuz 1 gün içinde ücretsiz bir şekilde evle ilgili her sorunu çözüyorlar. Başlangıçta kesinlikle apartmanlarda kalmanızı tavsiye ederim daha az masrafla bir çok şeye sahip olabiliyorsunuz.

    Ehliyet

    Öncelikle green card ile geliyorsanız Türkiye ehliyetini sadece 1 ay kullanabiliyorsunuz. Ben ilk ehliyetimi Colorado dan aldım. Baştan söylemek istiyorum ben Colorado dan aldığım ehliyeti Florida ya taşındığım zaman hiç bir sınava girmeden 30 dolar karşılığında sınavsız yenilettim.
    Sistem 3 adımdan oluşuyor
    Öncelikle bulunduğunuz şehirdeki DMV (Departments of Motor Vehicle)
    Sitesine girerek bir randevu oluşturmalısınız. Burada şöyle bir ayrıntı var bazı dmv ler çok daha yoğun olabiliyor ve 1-2 ay sonrasına randevu verebiliyor eğer ehliyetinizi hızlı bir şekilde almak istiyorsanız aynı şehirdeki diğer DMV randevularınıda kontrol edin mutlaka yakın tarihli bir randevu bulacaksınızdır.
    Gerekli evraklar eyaletler arası farklılık gösterebiliyor Colorado da sadece SSN ve adres kanıtı ile ehliyet alınabilirken Florida da Green card yanımda olmadan Colorado ehliyetini dahi yenileyemedim. Colorado için Sınav 25 soru ve online şekilde yapılıyor sınav Türkçe olmuyor ancak dilerseniz yanınızda tercüman götürebiliyorsunuz. 25 soruda 20 doğru yapmak zorundasınız aynı gün içeresinde 3 kez sınava girme hakkınız var. Eğer sınavı başarı ile geçerseniz size direksiyon sınavına girebilir tarzı bir belge veriyorlar bu belge ile genellikle DMV lerin yanında özel olarak yer alan kurslardan randevu alarak dilerseniz kendi aracınızla dilerseniz kursun aracıyla (70 dolar) sizi direksiyon sınavına sokuyorlar. Buradan da başarı ile ayrılırsanız size verilen belge ile DMV ye geri dönüyorsunuz sınavı geçtiğinize yönelik belgeyi teslim ediyorsunuz. Kısa bir göz testi ve fotoğraf çekimi ardından ehliyetiniz hayırlı olsun. Eğer şansınız yaver giderse 3 saat içinde tüm bu işlemleri halledebilirsiniz. Ben direksiyon sınavı dahil tüm işlemler için 95 dolar ödedim

    Banka hesabı ve kredi skoru

    Öncelikle Amerika’ya geldikten sonra banka hesabı açmak için green card a ihtiyacınız yok 2 adet adres kanıtı ve pasaportunuz yeterli oluyor. Bank of America, Chase bank ve Wells Fargo bilindik ve şubeleri Amerika’nın bir çok bölgesinde bulunan bankalar benim şu anda hem Wells fargoda hemde bank of america da hesabım var. Hesap açılırken size belirli bir hesap minimum limiti tanımlamıyor. Mesela benim Wells Fargo hesabımda minimum 500 dolar olduğu sürece hesap işletim ücreti alınmıyor
    Wells Fargo nun secured Credit card ı yok bilginiz olsun. Bank of Amerika’dan secured card çıkartabilirsiniz. Secured card çıkardıktan 1 ay sonra TransUnion ve Equifax skorları oluşuyor Fico score u için ilk karttan sonra 6 aylık bir süre geçmesi gerekiyor. İlk 2 ay ekstra hiç bir karta başvurmanızı tavsiye etmem skor toparlandıktan sonra daha iyi kartlara başvurabilirsiniz.

    Telefon ve Hat

    Gelmeden önce Türkiye’deki mevcut tarifenizi yurt dışına açmanızı tavsiye ederim ilk indiğinizde hayat kurtarıcı oluyor zaten dilediğiniz zaman bu özelliği kapatabiliyorsunuz. Burada Verizon T Mobile at&t gibi operatörler başta geliyor.
    Amerika’ya yeni gelip hem faturalı hat hemde iPhone almak isteyenler olursa benim yaptığımı yaparak sizlerde hem prepaid olmayan normal bir hat hemde iPhone 13 sahibi olabilirsiniz.
    Ben gelir gelmez T mobildan Prepaid hat aldım ilk ayın sonunda At&t ye giderek t Mobile müşterisi olduğumu ancak memnun olmadığımı at&t ye geçmek istediğimi belirttim. Zaten satış temsilcisi size hattı ve telefonu satmak için elinden geleni yapıyor. Burada telefonu taksitle alabilmek içinde kredi geçmişine ihtiyacınız var ancak 999 dolar altı telefonlarda yeni gelenlere dahi kredi teklifi çıkıyor ayrıca elinizdeki telefonuda trade in ile takas yaparsanız çok daha uygun aylık taksitle hem telefona hem hatta sahip oluyorsunuz ben şuan iPhone 13 + 5G sınırsız internet dahil pakete 65 dolar ödüyorum. Bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim.

    İş hayatı

    Amerika’ya yerleşeli çok uzun bir zaman dilimi olmasada gördüklerim ve tanıştığım insanların deneyimleri size buradaki süreç hakkında bir fikir veriyor Bu konu aslında kritik bir kırılma noktası benim gözümde buradaki hayatınızın nasıl şekilleneceği bu noktada belirleniyor. Tavsiyem kendinize konfor alanı kurmaya çalışmaktan ziyade yeni tecrübeler edinmeye odaklı olun zaten bir şekilde o düzeniniz oturuyor zaman geçtikçe başlangıçta ne kadar çok tecrübe edinirseniz burada ileride o kadar rahat edersiniz diye düşünüyorum.Öncelikle Amerika’da yaşam çok ucuz burası için rekor bir enflasyon olsa dahi Türkiye’den yeni gelen birisi için bir çok ürün çok ucuz ve ulaşılabilir durumda. Yinede başlangıçta ihtiyacınız olup olmasın bir ürün alırken iki kez düşünmenizi tercih ederim hayatınıza çok büyük artısı olmayacak ürünlerden uzak durmak benim için şimdiye kadar çok kârlı oldu.
    Ortalama olarak Florida da gündelik işler için 12 ile 15 dolar arası bir ücret teklif ediyorlar haftada genelde 40 saatten fazla çalışmanızı istemezler( overtime a girmemek için ) bu 40 saatte sizden maksimum verimi almaya çalışırlar.
    Florida için 2000 dolarlık paycheckden vergiler çıkınca elinize kalan 1674 dolar oluyor.
    Ben kendimden ve çevremden baz alarak yazıyorum. Genel ortalama orlando ve çevresinde 1400 dolar kira 125 dolar elektrik 65 dolar telefon hattı gibi kalemleri çıkartırsanız ayda 3500 -4000 dolar evinize girmeli ki rahat bir hayat sürdürebilesiniz.
    Uber doordash grubhub hakkında çok bilgim yok ama şu anda memnunum diyenle karşılaşmadım pandemi sonrası herkes şikayetçi bu işlerden Orlando ve çevresinde. Tampa nın iyi olduğunu söylüyorlar genelde bu işler için ama maalesef net bilgim yok.

    Şu anlık aklıma gelen başlıklar bunlar oldu bu hafta sonu daha farklı konularla ilgilide yazarım arkadaşlar sormak istediklerinizi dediğim gibi mesaj atabilirsiniz ordanda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Başta sayın @gucarslan olmak üzere bu formun oluşumunda yardımcı olan tüm herkese sonsuz teşekkürler. Umarım dileyen herkes bu tecrübeleri en güzel şekilde yaşar.

  • ⭐⭐

    @Megatron, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Herkese merhaba

    14 temmuzda Lufthansa ile Antalya- münih - washington DC rotasıyla Abdye giriş yaptım.

    İnşaat mühendisiyim. Gelmeden önce işimi ve kalacak yerimi ayarlamıştım.
    Washington DC havalimanına iniş yaptım Herşey iyi gidiyordu derken extrem bir talihsizlik yaşandı.

    Bavullarım kayıptı. Oradaki görevliyle konuştuğumda bavullarımın münihte kaldığını öğrendim.

    İşyerim Havalimanından beni aldırdı. Ertesi gün hattımı aldım.

    Ve geldikten 1 gün sonra washington dc de çalışmaya başladım. Telefon Hattımı aldım. Bavullarım ve SSN im 1 hafta sonra geldi.

    İşe gidip gelme vb Araba kullandığım için

    Ehliyet alacağım ( Maryland)

    Mülakat gelecek mi diye beklerken bir bakmışım ABD deyim. Hayat gerçekten çok garip ve şaşırtıcı.

    Buradan herkese bu serüvende bol şans diliyorum. 🙂

    Merhaba, bayağıdır foruma giremiyordum daha yeni gördüm bu iletinizi çok mutlu oldum, haklı olduğunuz gibi yaşadığınız süreç çok sancılıydı acabalarla doluydu.. neyse ki yaşandı geçti bunlar size bir hatıra olarak kalacak umarım yeni hayatınız da çok mutlu olursunuz bol şans.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

100
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum