Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Kiralik olarak oturdugunuz evden guvenli sekilde ayrilmak

  • ⭐⭐

    Amerika'da ev tutmak kadar evden ayrilmanin da ayri bir zorlugu varmis. Ev tutarken onumuze konan uzun sozlesmeleri mecbur oldugumuzdan ya da usendigimizden okumadan imzaliyoruz.

    Genel bir leasing office i bulunan kiralik evimden ciktim. Sozlesmemde cikis icin sozlesme bitis tarihinden 1 ay once notice vermem gerektigi yaziyordu. Ben de 1 ay oncesi office giderek cikis yapacagimi bildirdim office menager da ok thank you dedi ve ayrildik. Cikis zamani gelip anahtarlari teslim etmeye gittigimde kadin "yazili" olarak notice vermedigimi bunun icinde 1 aylik fazla kira odemem gerektigini soyledi. Tabii kavga dovus kar etmedi. Kendisine cikacagimi belirttigimi soyledim inkar etmedi. O gune kadar cok iyi iliskilerim oldugu icin guvenmistim. Kisacasi durumdan avantaj elde etti. Benden daha tecrubeli arkadaslara basima geleni actigimda onlarinda yasadigini ogrenince cok genel bir durum oldugunu anladim.

    Aklima geldigi kadariyla evden cikarken

    1- sozlesmese ne kadar oncesinde yazili notice vermek gerektigine dikkat edin ve atlamayin.

    2- cleaning fee kesmemeleri icin evin temiz oldugundan emin olun. Bilhassa buzdolabini temizleyin ve ocagin ustundeki isitici demirleri yenisiyle degistirin.


  • Güzel bilgi olmuş, teşekkürler...


  • Eline sağlık yazdık kenara 🙂


  • Verdiginiz yararlı bilgiler için teşekkürler.


  • Yazılıdan kasıt nedir? Noter onaylı birşey mi yoksa 2 nüsha A4 kağıdına yazılmış karşılıklı imzalanan basit bir yazı mı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @the-black-eagle Kiralik olarak oturdugunuz evden guvenli sekilde ayrilmak içinde söyledi:

    Yazılıdan kasıt nedir? Noter onaylı birşey mi yoksa 2 nüsha A4 kağıdına yazılmış karşılıklı imzalanan basit bir yazı mı?

    TAA veya benzeri kurumların web sitelerinde genelde gerekli formlar oluyor. Özetle iki tarafın da imzası olan bir form doldurularak yapılıyor. Noter onayı gerekmiyor.

    https://www.taa.org/renters/helpful-info/

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @goodluck Bizim kontrata göre 60 gün önceden bildirmek zorundayız. 1000 dolar depozitomuz var ama büyük ihtimalle yanacak. Halılarda epey bir çay vb lekesi oldu, taşınma öncesi çıkarmaya çalışıcam ama olmazsa da yapacak bir şey yok.

    Taşınırken site görevlisi bana bir form verdi ve dairedeki tüm kırık, çatlak, yamuk ve bozuk şeyleri yazmamı istedi. Ben tabii o zamanki acemilik ile bu formun bir kopyasını almadan geri verdim. Çıkarken ne olacak göreceğiz. Bizim sitenin Google yorumlarına bakınca çıkışta kazık yiyen çok olmuş.

  • ⭐⭐

    @knnrn yazili olarak verip kopyasini almayi sakin unutma. Halidaki cay lekesinin onemi yok. Olsa da olmasa da hali yikama parasini kesecekler. Cleaning fee yi de ne yaparsan yap kesiyolar. Depozitondan cleaning fee ler gittikten sonra $600-$700 civari eline kalir bence. Ben $1200 dan $850 falani geri almistim 2. Evimde.

    Jaluzi dedigimiz perdeler aca kapaya kirilmisti. Ya da kirikti bilmiyorum. Bide ondan para kesmislerdi. Komple sahtekarlarsa da ona yapacak bisey olmuyor malesef


  • Valla ben çıkarken temizlik yapmayı düşünmüyorum. Her turlu kesecekler kessinler. 200$ icin kendimi yoramam 😂

  • ⭐⭐⭐

    İlk apartmandan çıkış esnasinda guzel bir sekilde temizledik. Teslim aldığımızdaki durum ile aynı bıraktık. Yönetim değişikliğinden dolayı ufak tefek sıkıntılar olsada hiç kesinti olmadan tüm depositoyu aldık. Sadece $35 son ay su parasını kestiler, zaten onu ödemem gerekiyordu.

    İkinci apartmandayız, bakalım burası nasıl sonuçlanacak.

    Tek önerim;
    Çıkış bildirgesini email ile yollarsanız veya elden teslim ederseniz mutlaka apartman yönetimi tarafından paraf atılmış kopyasını isteyin. Ben bu kopyayı almak için 4 defa uğradım.

    Prosedürler eyaletler arası farklı olsada, çıkış yazısında ev için yönetimle birlikte son kontrol yapmak istediğinizi yazın.
    Gelmezlerse, siz talep etmiş oluyorsunuz. Bu durumda çıkış kontrolünü (checklist’i) kendiniz yapabiliyorsunuz.

    alt text


  • kardeşim dünya yaşanmaz hale geldi. biz amerikaya değil de marsa falan mı gitsek ya. böyle her adımda acaba şunda dolandırılır mıyım bunda dolandırılır mıyım diye iinsanlara muhtemel dolandırıcı muamelesi göstererek de yaşanılmıyor. onlarda tepki koyuyor.


  • size tavsiye bir evde uzun süre kalmayın. ben uzun süre kaldım bir evde . ev git gide eskidi. çıkacağım gün kadın 2aylık depozitoya konmak için yaygara çıkarttı ben sana 7 sene önce evi böyle bırakmadım diyor. kendisini 7sene önce ve sonra 1er defa gördüm zaten. bende seni gördüğümde 7 sene önce böyle değildin dedim. kadın ağlamalar ortalığı ayağa kaldırdı. bi de bana fransızca konuşuyo. bi sayfa ingilizce yazıp fransızcaya çevirdim whatsapp dan gönderdim ve bloğu yapıştırdım. kadın naapıp edip depozitoları işyerine ödememiş


  • Yani depozitonun bir kısmı da hava parası niyetine gidiyor anladığım kadarıyla.


  • acil bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursaniz sevinirim. Arkadaşım green card ile 5 ay önce new jerseys geldi. Pansiyon şeklinde bir evde oda kiraladi. Bu odayi kiralarken depozito verdi evden ayrilmadan 15 gun onceden soylersen depozitonu iade ederim demiş bizde paran kalmaz kardesim ayagi yapmis. Madur olan GC li madur edende ögrenci vizeli bir kişi bu şahsın 3 tane evi var apartcilik pansiyonculuk yapiyor hem vergi vermiyor hemde yasal bir ruhsati yok hemde vizesinin statüsünü ihlal ediyor. Bu kişiye bende sinir oldum. Ondan depozitoyu alıp pansiyonunu kapatmak ve ûlkeden deport ettirebilirmiyim


  • Sözleşme ile ilgili şeyler geçtiği için ben de acı bir tecrübemi konudan biraz bağımsız da olsa paylaşmak istiyorum. Ve aslında konu başlığı "Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli? şeklinde değiştirilebilrse biraz daha genelleştirilerek kapsayıcılığı arttırılabilir. Tabi eğer mümkünse.

    Konu araba parkıyla ilgili. Son oturduğumuz siteye daha yeni taşınmışız. İlk işim resident park permit'i alıp araca yapıştırmak. Bende hiç çekici ücreti ödeyecek göz var mı? İkinci günün akşamı huzurla arabamı parkedip eve çıktım. Sabah aşağı inip arabayı park ettiğim yere yöneldiğimde koca bir boşlukla karşılaştım. Araç çekilmiş. Hem güne, hem de arabayı visitor yerine park ettiğime uyandım. $160 doları ödeyip çekiciden arabayı geri aldım. Bir kaç gün sonra, bir cumartesi akşamı eniştem 6 gibi ziyarete geldi. Haliyle ziyaretçi olduğu için visitor e park etti. 2 saat sonra beraber aşağıya indiğimizde onun arabası da yerinde yoktu. Hadi benim arabanın çekilmesi normaldi, ama ya ziyaretçinin arabası?... Bir önceki yaşadığımız sitede ziyaretçi iki gün üst üste visitore leasing ofise bildirmeden park edebiliyordu. Neyse, gidip hemen arabayı aldık çekiciden. Tabi hafta sonu tarifesiyle, 185 dolarcık. Eve gelip sözleşmeyi okudum, welcome letter a baktım, her şey yazıyor ama misafir araçlarının ne yapması gerektiğiyle ilgili hiç bir şey. Neyse uzatmayayayım, o bu derken sonunda manager ile görüşmem gerektiğini söyleyip email adresini verdiler. Durumu detaylı bir şekilde yazdım kendisine. Ve eniştemin ödediği çekici ücretinin telafi edilmesi gerektiğini belirttim. Neyseki başarabildim. Tabi olan benin 160 dolara oldu. 🙂 Akşam altıdan sonra ziyaretçilerin aracını visitore park edebilmesi için 5 dolar ödemesi gerekiyormuş.

    Özetle sözleşmenizde park ile bölümlere de dikkat edin, hatta sorun. Örneğin registration geçmişse, araç lastikleriniz patlaksa arabanızı çok güzel çekiyorlar. 🙂 Ben huy sahibi oldum. Arabayla park alanına giderken yerdeki yazıya bir bakıyorum, arabadan inip uzaklaşırken gerisin geriye bir daha bakıyorum.


  • Welcome to NY and NJ 😊

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @jamel86, içinde söyledi: Kiralik olarak oturdugunuz evden guvenli sekilde ayrilmak

    acil bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursaniz sevinirim. Arkadaşım green card ile 5 ay önce new jerseys geldi. Pansiyon şeklinde bir evde oda kiraladi. Bu odayi kiralarken depozito verdi evden ayrilmadan 15 gun onceden soylersen depozitonu iade ederim demiş bizde paran kalmaz kardesim ayagi yapmis. Madur olan GC li madur edende ögrenci vizeli bir kişi bu şahsın 3 tane evi var apartcilik pansiyonculuk yapiyor hem vergi vermiyor hemde yasal bir ruhsati yok hemde vizesinin statüsünü ihlal ediyor. Bu kişiye bende sinir oldum. Ondan depozitoyu alıp pansiyonunu kapatmak ve ûlkeden deport ettirebilirmiyim

    paranin ustune yattiysa bence de hakkinizi arayin. Tam olarak yapilabilecekleri konusmak icin bir avukata danismanizi tavsiye ederim. Hakkinizi normal polislere giderek arayabilirsiniz ama bu arkadasin gocmenlik statusuyle bu polisler ilgilenmeyebilir, onun icin ayrica ICE (immigration and customs enforcement) polislerine gitmeniz lazim... Bu konuda o sehrin emlak yasalarini bilen bir avukata danismaniz onemli, cunku sehirden sehire, eyaletten eyalete bu kanunlar degisiyor. Kendisi sizi zaten polislere gidip gitmeme konusunda yonlendirecektir diye dusunuyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Yaklaşık üç buçuk yıldır yaşadığımız apartman dairesinden ayrıldık. Ayrılmadan önce site yönetimi bize ayrıntılı bir liste hazırlamıştı. Neleri kontrol etmeliyiz, neleri nasıl bırakmalıyız yazıyordu. Evdeki tüm eşyaları taşıdıktan sonra güzelce süpürdük. Halıda bir sürü leke vardı ve yenilenmesi kaçınılmazdı, o nedenle lekeleri temizlemekle uğraşmadık. Bazı duvarlarda da boya lekeleri vs vardı ama dairenin komple boyanacağını bildiğimiz için onlarla da uğraşmadık. Banyoyu ve mutfağı güzelce boşaltıp temizledik. Balkonu süpürdük. Dolaplarda vs hiçbir şey bırakmadık.
    Yönetimin bize bıraktığı zarfın içine anahtarları, site giriş kartlarını ve araçlardaki ön cam etiketlerini koyup yönetimin posta kutusuna bıraktık. Daireyi boşalttıktan sonra gelen su faturasını online ödedik. Dün de yönetimden mesaj geldi, depozitomuzu yeni adresimize çek olarak yollayacaklarmış. Herhangi bir kesinti yapmamışlar.


  • Amerikada doğrudan sahibinden ev kiralamak nasıl bir duygu bilmiyorum ama şirketlere ait bir siteden ev kiralamak benim için artık fazlasıyla zulüm olmaya başladı. Bir önceki yaşadığımız siteden daha kısa süre önce yaşadığımız bir problem dolayısıyla zor bela herhangi bir fee ödemeden sözleşmeyi feshedip çıkmıştık. Şimdi yeni apartmanda yeni bir sorun. Aslında aşılmayacak şeyler değil ama leasing ofiste çalışanların iş bilmezliği, sorun çözmek yerine sorun üretme odaklı olmaları. Olay şu, aylık kira ödemelerimizi partmanın web sitesi üzerinden, sitenin ödeme bölümüne entegre Realpage'in ( leasing ofisin ödemeler için anlaşmalı olduğu başka bir şirket) ödeme sistemi ile echeck ile yapıyoruz. Daha önce bir ödeme talimatım vardı ve ağustos ayı için hesabı değiştirmem gerekti. Gerekli bilgileri sisteme kaydettim her ayın 1inde çekilecek şekilde. Bizim son ödeme günümüz her ayın 4ü.( Ben ayın 5 i biliyordum bu arada). Ayın 1 inde web sitesinden baktığımda borcum sıfır görünüyordu ancak banka hesabına baktığımda para çekilmemişti. Neyse dedim yeni hesap olduğu için işlem uzun sürüyordur. 4ünde yine bankadan paranın çekilmediğini görünce ofise gidip durumu anlattım. Herhangi bir sıkıntı olmadığını borcum falan olmadığını belirttiler. Tabi yine de bir problem olabilir mi diye ardından bankama da gitttim. Hesabımda herhangi bir problem var mı, dönen bir ödeme vs var mı diye. Orada da bir problem yoktu. E iyi dedim demekki pending gibi bir şey var. Yapabileceğim ne varsa kendi adıma yapmıştım. Ertesi gün kapımda bir zarf. Kiran+ 75 dolar return fee + 185 dolar late fee yi 5 iş günü içinde ya ödeyin ya da evi boşaltın. Hoppalaaaa... Soluğu ofiste aldım. Daha önce konuştuğum kişiyle konuştum. İçeri gitti birileriyle konuştu geri geldi. Ödemek zorundaymışım. Neden ilgili hesap bulunamamış. Nasıl yani. Banka hesap numarası yanlışmış falan. Dedim ki ben dün buradaydım, bir sorun olduğunu düşündüğüm için buradaydım. Sen sorun yok dedin. Neden late fee ödüyorum. Neyse sonunda managerla konuşmak istediğimi söyledim. O da aynıydı. Neymiş ayın dördünde ödeme yapılıp yapılmadığını bilemezlermiş. Yahu o zaman neden bana herhangi sorun yok diyorsunuz? Şu an bunu bilemeyiz deyin ben de size anında ödeme yapayım. Neyse en sonunda dediki o 75 dolari iade edemem. Sen git şimdi bu tutarın tamamını öde, sonra da bana email gönder. 185 dolarlık late feeyi iade etmeye çalışacağım. Bana yanlış dediğiniz bilgiyi verin dedim görmek istiyorum. Ben yanlış girdiğimi düşünmüyorum, ya sistem hatasıysa... O bilgi bizde yok. O zaman bana o anlaşmalı olduğunuz kurumun bilgilerini verin onlarla görüşeyim. Onların bilgisi de bizde yok. Bizim web sitesinde ödeme yaptığınız bölüme gidin varsa orada vardır. Gittim ödemeyi yaptım, istediği emaili de gönderdim. Ama hala dönüş yok. Sayfada Realpage in numarası falan da yok. Anca işte adını buldum ve oradan internet siteleri vs derken email adresleri. Onlara da bilgi talebimi yazdım. Bir otomatik email aldım içinde case numarası var. Hala onlardan da ses yok. Bakalım bugün yarın önce realpage i telefonla arayıp bilgi almaya çalışacağım. Sonrada ofisin yolunu tutacağım. Hadi anlıyorum insanım, hata yapabilirim. Yanlış bilgi girmiş olabilirim ama o yanlışlığı görmek hakkım. Hatalıysa 75 dolar için bir şey diyemem. Ama Late fee nin benim nazarımda kabul edilir bir yanı yok. Yok ödemiyorum derse bir üstüne ulaşırım. Yine sonuç çıkmazsa sanırım otururum oturduğum yerde. Avutaka gidip dünya masraf etmek pek mantıklı değil. Şikayet edilebilecek resmi bi kurum varsa bir de onu bulmaya çalışırım şöyle masrafsız olanından. Ama gerçeksen sinir bozucu.


  • @mydream Asagidaki linkte nereye sikayet yapabileceginiz var. Apartment rentals falan gibi konularla ilgilenen bakanlik HUD (Housing and Urban Development).

    )%20432%2D2209.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

78
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum