Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • Yasaklı

    Burada zaman ayırıp bizlere deneyimlerini anlatan ve yol gösteren herkese teşekkür ederim.

  • ⭐⭐⭐

    Uber, tax formlari olarak 1099-NEC ve 1099-K veriyor. 1099-K icin kriterleri saglamadigim icin bu belgeyi uretmedi bana. Yearly summary olarak kendi hazirladiklari bir dokumanda brut kazanc ve kendi kafalarina gore ayarladiklari expense degerleri var. Diger delivery firmalari sadece 1099-NEC veriyor, bu kazanci direkt tax return formuna ekleyip mileage based deduction ile de gider gosterme asamasini yapip formu kolayca dolduruyordum. Uber yuzunden dertlenmistim zorlanacagim diye fakat Turbotax’in Uber ile entegrasyonu varmis. Bilgileri Uber’den kendi otomatik alip doldurdu. Bu sekilde Uber’in kafa karistirici raporuyla nasil ugrasacagim diye dusunen varsa Turbotax’i kullanmasini tavsiye edebilirim.


  • Selam arkadaslar, TR deki emekli maasi gelir olarak gosterilmek zorunda mi? Bunun yaninda kiradan elde edilen gelir icin de normal gelirimle ayni oranda mi vergi odemem gerekir? Bu konulardaki goruslerinizi yazarsaniz sevinirim. Tesekkurler.


  • @hasbelkader Iki sorunuzun cevabi da evet. Yurtdisi emeklilik geliri ve kira geliri tax return yapilirken beyan edilmelidir.

    Kira geliri schedule E ile beyan ediliyor. Emeklilik ise foreign income olarak.


  • @hasbelkader Türkiye'de bunlar için vereceğiniz gelir vergisini foreign tax credit ile düşebiliyorsunuz yanlış hatırlamıyorsam.


  • @mysea tesekkurler net cevap icin.


  • @isik, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    @hasbelkader Türkiye'de bunlar için vereceğiniz gelir vergisini foreign tax credit ile düşebiliyorsunuz yanlış hatırlamıyorsam.

    Selam isik,
    Tesekkurler cevabiniz icin. "Foreign tax credit" konusunu bilmiyordum.
    Turkiye de emekli maasindan vergi kesiliyor mu? kusura bakma bu konudaki cahilligim icin. Emekli olmadigim icin bilmiyorum.


  • @hasbelkader kesiliyordur diye varsaydım sonuçta gelir ama galiba kesilmiyormuş. Ya da en azından asgari altı artık kesmezler herhalde. Maaş alan birine sormanız daha doğru olabilir. Ama gelir vergisi var ise dediğim gibi düşmek mümkün çünkü düşülmeyince 2x (TR vs US) vergi vermek zorunda kalınıyor. Benim de kirada dairem var bu yüzden araştırmıştım.


  • @isik, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    @hasbelkader kesiliyordur diye varsaydım sonuçta gelir ama galiba kesilmiyormuş. Ya da en azından asgari altı artık kesmezler herhalde. Maaş alan birine sormanız daha doğru olabilir. Ama gelir vergisi var ise dediğim gibi düşmek mümkün çünkü düşülmeyince 2x (TR vs US) vergi vermek zorunda kalınıyor. Benim de kirada dairem var bu yüzden araştırmıştım.

    OK. Turkiye de tanidigim emeklilere sorucam. Cok tesekkurler bilgi icin.


  • Robinhood taxlari açıkladı ama büyük bir sorunum var. Benim hisslerden 10 birim karım varken bozmuştum. Daha sonra tekrar aldım ama bu sefer 9 birim düştü. Karım 1 birim kaldı. Bende bunu sistemde göstermek adına aralığın son haftasi tüm hisseleri sattım ve hemen geri aldım. Uygulama üzerinde karım 1 birim ama tax sayfasinda 10 birim gözüküyor. Çünkü " Wash sale loss disallowed " diye birşey varmış. Buda satılan hisse en az 30 gün alinmamasi gerekmis. Eğer alınırsa bu vergi iadesi de kullanılmıyormus. Bu durumda ne yapmam lazım mecbur ödeyecek miyim ? Çok saçma değil mi kazanmadigim paranın nasıl vergisini almak isteyebilir ??


  • @m-emir bunun icin hisseyi sattiktan sonra 1 ay beklemeniz gerekiyor geri almak istiyorsaniz, buna tax harvest diyorlar wash saleden kacinmak icin.
    Siz sanirim satip hemen aldiniz,zararinizi gostermek icin. Ancak bu durumda wash sale kuralina uymamis oluyorsunuz maalesef.


  • @murat-yılmaz evet satıp hemen aldım. Çünkü zarar yıl sonu gelmeden görünsün istedim. Ama işler böyle yürümüyormus. Yapılan mantık vergi kaçırmak isteyenler için engelleyici birşey ama benim durumda olanlar için çok saçma. Eğer satmasaydim da yine kârda gözükecek ve vergiyi ödemek zorunda kalacaktım. Ben bunu hiç bir şekilde göstermeyecek miyim gelecek sene için filan


  • @m-emir satmasaydiniz herhangi bir vergilendirme olmayacakti. Ancak sattiginizda vergilendirme islemi olur. Unrealized gain or loss vergilendirmeye girmez.


  • @murat-yılmaz ben 10 birim kar etmişken sattım ve daha sonraki zamanda tekrar aldım. Tekrar aldığım dönemde 9 birim düştü eğer satmasaydim kârım sistemde 1 birim mi olacaktı ? Satilmamis bir hisseyi zarar gosterebiliyor mu belgeler ? Ben sadece satılma işlemlerini görüyorum


  • @m-emir simdi anladigim kadariyla bir kavram kargasasi var. Realize etmedigin surece stock vergiden muaf. Realize ettiginde kar etmissen bu bir gelirdir ve vergisini odemen lazim.
    Eger ki hisse senetleri dustu ne olacak? Burada da deduction (vergiden dusme) yapilabiliyormus. Amerikan vergi sistemi cok karisik. Maalesef aldim-verdim bakkal hesabi ile borclu cikarsin. Keske vergi icin al-sat yapmadan bir arastirsaydin. Deduction yollarini arastirabilirsin.

    Yazidan anladigim kadari ile 10 birime sattigini capital gain olarak gostereceksin. -9 birime sattigini da capital loss olarak gostereceksin.

    .


  • @m-emir bir hisse sadece satildiginda vergi islemine tabiidir. Diyelim siz hisseyi 2 ay once aldiniz 9 birim zarardasiniz bunu deduct edemezsiniz, cunku zarariniz henuz realize edilmedi(hisseyi tuttugunuzu varsayiyorum), tam tersi durumda diyelim 9 birim kar gozukuyor, bu durumda da hisseyi satmadiginiz icin kar realize olmamis oluyor, yani capital gain tax odemezsiniz.
    Hisseyi sattiginiz andaki duruma gore gain tax eder veya kaybinizi 3000dolara kadar deduct edebilirsiniz.

    Sizin durumunuzda 10 birim kardayken hisseyi sattiginiz icin capital tax olusmus oluyor, hemen sonrasinda tekrar aldiniz ve 9 birim zarardasiniz bunu deduct edemezsiniz cunku hisse hala sizde , herhangi bir realize loss yok.

    Ayrica 1 yildan fazla bir hisseyi tutarsaniz daha az capital gain tax odersiniz, 1 yildan az tutulan hisselerde gelir ettiginizde daha fazla tax odersiniz.

  • ⭐⭐⭐

    @murat-yılmaz parca parca alim satimli bir hisse grubunda 1 yil hesaplamasi nasil oluyor?


  • @keysnambır diyelim 100 tane hisseye sahipsiniz, bunun 50 tanesini aldiktan 9 ay sonra sattiniz burada elde ettiginiz kar hisse basina diyelim $10, yani $500 bir kariniz oldu, bu short term gain tax olarak yansir yuzde 30 vergisini odersiniz.($150 vergiye gider) yuzde 30 sizin gelirinize gore degisebilir, ortalamasi ama yuzde 25-30 civaridir.

    Kalan 50 tanesini ise 15 ay sonra sattiniz hisse basina geliriniz bu sefer $15 diyelim, yani kazanciniz $750 oldu, bu sefer long term income taxe tabii oluyorsunuz, bu sefer yuzde 10-12 civarinda geliriniz uzerinden vergi vereceksiniz, $750 nin yaklasik olarak $85 i vergiye gider.

    Burada amac bireysel kisilerin investor profilinde hareket etmesinin saglanmasi.

  • ⭐⭐⭐

    @murat-yılmaz sizin orneginiz tek alim parcali satim ama benim sorumda alim kisminda da parcali alim oldugunu dusunelim. Portfoyumuzdeki lotlarin bazilari 1 aylik bazilari 6 aylik bazilari da 1 senelik olsun. Satmaya basladigimda hangi lotlari baz almamiz gerekiyor? En eskilerden mi dusmek gerekiyor yoksa en yenilerden mi?


  • Ben 24 aralikta giris yaptim. dolayisiyla 2021 yili issizdim. Herseyi 0 girip herhangi bir return alma durumum sizce var midir.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

98
Çevrimiçi

40.6k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum