Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Amerika’dan ilaç alımı veya Amerika’dan ilaç Getirtme bizlere en çok sorulan konulardandır. Eğer düzenli kullandığınız reçete veya raporlu ilaçlarınız varsa bunları Amerika’da turist veya eğitim amaçlı bulunacağınız sürede yetecek şekilde götürmeniz tavsiye edilir. Türkiye’de yazılmış bir reçete ile Amerika’dan ilaç alamazsınız. Etken madde olarak yazılmış olsa bile o ilacı bulamama olasılığınız fazladır çünkü birçok ilaç içerisinde birden çok etken madde içerebilmektedir.

    Amerika’da ilaç alımı Amerika’da bulunduğunuz süre içinde reçete edilmiş ise bazı özel sigorta firmaları tarafından % 50-80 arası karşılanabilmekte bazıları ise hiç karşılamamaktadır. Bu yüzden sağlık sigortanızı yaptırırken bu konuya dikkat ediniz. Sigortacıların çoğu bu konuyu bilmediğinden sizi evet diye geçiştirebilirler o yüzden poliçenizde yazdığından emin olmalısınız.

    Bu konuda İlaç alabileceğiniz yerleden ve hangi ilaç ne için kullanılırdan bahsetmeye çalışacağım.

    • Amerika’da üç çeşit ilâç alma yeri var:

      • Birinci Grup sayıları pek azalmış olan bildiğiniz eczaneler. Küçük bir dükkân, bir eczacı, kalfası, çırağı…
      • İkinci Grup “ilâç market” diyebileceğimiz zincir mağazalar. Marketler kadar büyük değilse de, hayli büyüktürler. Buralarda bir marketteki kadar çok çeşit olmasa da market malzemesi de satılır; sadece et, tavuk, balık, sebze ve meyve bulunmaz. Bol miktarda “reçetesiz” ilâç, basit tıbbî araç gereçler raflarda hazırdır. Amma bir köşede de ayrı bir bölümde beyaz önlüklü eczacı ve kalfası vardır. Elinizde doktorun verdiği reçete ile oraya gider, reçetenizi onlara uzatırsınız.

    Yani reçetedeki ilâçlar raflarda dizili değildir. İlâç markette de eczacı çalışır.

      • Üçüncü Grup bildiğiniz marketlerdir. Bunların da bir iki reyonu ilâçlara ayrılmıştır. Reçetesiz ilâçlara. Ve o reçetesiz ilâçların bulunduğu reyonun köşesinde yine bir odacık vardır. Beyaz gömlekli eczacı ile kalfası orada sizi beklerler. Reçetenizi verir, on-onbeş dakika veya yarım saat sonra hazırladıkları ilâcınızı gider alırsınız. Yani normal markette de eczacı çalışır.

    Evet, ilâcı hazırlamak! Bir de bu var tabiî. Doktorunuz size günde bir adetten 7 gün kullanmak üzere bir antibiyotik yazdıysa, eczacı içinde 14 adet antibiyotik olan bir kutuyu raftan alıp satamaz size. Üzerine sizin adınızı, doktorunuzun adını yazdığı bir kutuya 7 adet antibiyotiği orada koyar, verir. Doktor 7 dediyse, 7 alacaksınız. “Evde dursun, ileride lâzım olur”, yok!

    Dolayısıyla eczacı, reçeteli ilâçlar bahsinde büyük sorumluluk sahibidir.

    • Gelelim Reçetesiz Alabileceğiniz İlaç Türlerine

    Reçetesiz İlaçları Sorgulayabileceğiniz İnternet sitesi Link

    ABD'de recetesiz satilan ilaclara, genel olarak "over-the-counter medicine" deniliyor. Agri kesici ve/veya ates dusuruculeri over the counter olarak alirken aktif maddelerine ve dozuna bakip turkiyedekilerle karsilastirmaniz yeterli.

    Marketlerde satılan ancak ve ancak “reçetesiz” ilâçlardır. Yani aspirin gibi ağrı kesiciler, öksürük şurupları, antihistaminik - Alerji ilaçları , boğaz pastilleri, vitaminler, bazı merhemler, damlalar…

    Ağrı Kesiciler ,
    Aspirin (Bayer), Ibuprofen (Advil), Naproxen (Aleve)
    Tylenol - Ağrı Kesici (Etken Madde - parasetamol = acetaminophen)

    Anti Alerjik / Antihistamin İlaçlar ,
    diphenhydramine (Benadryl) ve loratadine (Claritin).
    [Uyku getirmeyen claritin'i daha cok oneririm. ]
    Childrens Benadryl Şurup - Alerjik sebeplerle Burunda , Boğazda Kaşıntı , Gözde Sulanma , Böcek ısırmasında gözdeki şişkinlikte.

    Anti Asit / Mide İlaçları ,
    Nexium - Proton Pompası Inhibitoru ,

    Soğuk Algınlığı İlaçları ,
    Hyland`s Cold and Cough Şurup (2 Yaş ve üzeri) - Şeker ve Renklendirici içermeyen Gece ve Gündüz Formları bulunan Soğuk algınlığı Şurubu,

    Merhemler ,
    Neosporin - Kucuk kesiklerde ve ufak tefek yaniklar için,
    Benadryl - Böcek sokmalarına ,sinek ısırmalarına iyi gelen,kaşıntı giderici krem,

    ,
    ,
    ,
    ,

    ,
    ** Konuya ekleme yapılacaktır. ilk mesaj yeni bilgiler ile güncellenecektir.
    ,
    ,
    ,
    ,
    " - Bulunduğunuz bölgede DuaneRaide'in pharmacy'si var ise Rus ya da Ermeni satıcı denk gelirse reçetesiz Antibiyotik alabilme ihtimaliniz olabildiği söyleniyor. "
    Çok geçerli bir nedeniniz yok ise yukarıdaki yöntemi Denemeyin. Doktorunuza Başvurun , Sağlığınızı Tehlikeye atmayın...!!

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    elinize saglik sayin @smesut ,
    yolculuk sirasinda ilac tasima ile ilgili gelecek sorular icin su konunun linki de bulunsun burada:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/163/abd-yolcuğunda-ilaç-götürmek


  • Teşekkürler @smesut çok yararlı oldu bu, merak ettiğim diğer konulardandı.


  • Ben de foruma girme sıklığımla sınırlı olmak üzere not düşeyim TR'de yer alan ilaçlar ile ilgili ve karşılık olacak şekilde etkin madde ve formları aynı olan US ilaçları hakkında eczacılık açısından bilgi ihtiyacı olursa bilgim dahilinde cevap vermeye çalışırım.
    OTC (over-the-counter) denilen ilaçları 7/11 marketler ve otellerin lobilerinde de bulabilirsiniz (çok zorda kalırsanız şansınızı deneyin). OTC grubu US'de son derece geniş, göz damlaları (muhtelif etkin maddeler ile), antiasitler (reflü vb. için), antihistaminikler (allerji için muhtelif formları), topikal pek çok pomat, krem vb.
    Özellikle ağrı kesici, ateş düşürürücüler çok yaygın. Bazı vitaminleri ve gıda desteği sayılan ürünleri de sıklıkla OTC de görüyoruz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Türkiye'de Minoset, Parol, Calpol gibi markalarla satılan ağrı kesici, ateş düşürücü Parasetamol etken maddesi Kuzey Amerika'da "acetaminophen" olarak geçiyor. Yani (parasetamol = acetaminophen) diyelim. ABD'de en çok bilinen markası da Tylenol.

    Başka bir uyarı daha yapayım. Çok bilinen bazı markaların etken maddeleri Avrupa'da satılandan farklı olabiliyor. Örneğin Türkiye'de herkesin bildiği Gaviscon burada da aynı markayla satılıyor. Ancak etken maddeler farklı. Biz Türkiye'deki ile aynı etken maddelerin bulunduğu versiyonu Amazon'dan sipariş ettik. Özetle, bildiğiniz markalı ilaçlar ABD'de aynı olmayabilir.


  • ABD'de TR'de ki (sağlık ocağı) gibi düzenli alınan ilaçlara reçete yazdırmak için nereye gidiliyor, her seferinde muayene mi olmak gerekiyor?


  • Selamlar @caglaror Flomax ın muadili hangisi acaba bildiğiniz ilaçlar kapsamında mı? Reçete ile mi alınıyor?


  • Şimdi bakıyorum ilaca (Kaynak: RxMediaPharma® İnteraktif İlaç Bilgi Kaynağı 2018)
    Etkin maddesi : Tamsulosin Hidroklorür
    Tablet-Kapsül ayrımı yapmazsak müstahzarlar dünyada şu isimlerde:
    Aglandin 0,4mg Alna 0,4mg Alna Ocas 0,4mg Bazetham MR 0,4mg Combodart 0,5mg/ 0,4mg Contiflo XL 0,4mg Cositam XL 0,4mg Duodart 0,5mg/0,4mg Expros 0,4mg Flomax 0,4mg Flomax CR 0,4mg Flomaxtra XL 0,4mg Galebon 0,4mg Jalyn 0,5mg/0,4mg Josir LP 0,4mg Mecir LP 0,4mg Omexel LP 0,4mg Omic 0,4mg Omix 0,4mg Omix Ocas 0,4mg Omnic 0,4mg Omnic Ocas 0,4mg Omnic Tocas 0,4mg Pamsvax XL 0,4mg Pinexel PR 0,4mg Pradif 0,4mg Pradif T 0,4mg Prostacure 0,4mg Retard Prostadil 0,4mg Prostazid 0,4mg Prosthon 0,4mg Secotex ADV 0,4mg Tabphyn MR 0,4mg TADIN 0,4mg Tamfrex XL 0,4mg Tamipro 0,4mg Tamosin 0,4mg Tamsu-astellas 0,4mg Tamsublock 0,4mg TAMSULOSIN BASICS 0,4mg TAMSULOSIN BASICS 0,4mg Ranbaxy Tamsulosin AbZ 0,4mg Tamsulosin AL 0,4mg Tamsulosin Aristo 0,4mg Tamsulosin Aurobindo 0,4mg Tamsulosin beta 0,4mg Tamsulosin esparma 0,4mg Tamsulosin Heumann 0,4mg Tamsulosin Heumann 0,4mg Heunet Tamsulosin HEXAL 0,4mg Tamsulosin STADA 0,4mg Tamsulosin Winthrop 0,4mg Tamsulosin-1A Pharma 0,4mg Tamsulosin-biomo 0,4mg
    Tamsulosin hidroklorür, Tamsulosin-CT 0,4mg Tamsulosin-dura 0,4mg TamsulosinhydrochloridActavis 0,4mg Tamsulosin-ratiopharm 0,4mg Tamsulosin-Sandoz 0,4mg Tamsulosin-Uropharm 0,4mg Tamsunar 0,4mg Tamsunax 0,4mg Tamsu-Q 0,4mg Urizia 6mg/0,4mg Urolosin 0,4mg Vesomni 6mg/0,4mg

    OTC satışı yok, reçete edilmesi gerekiyor. (soru-cevap bilgisi: https://www.drugs.com/answers/flomax-is-flowmax-an-over-the-counter-drug-or-is-517085.html )
    Burada da etkin maddesi olan (jenerik) bir ürünün reçete gerektirdiği belirtiliyor.
    Şurada da (https://www.gponline.com/tamsulosin-available-otc/genito-urinary-system/article/994668) aksini belirten 2010 yılına ait bir haber olsa da doktor gözetimi şart olan bir etkin maddedir.
    Bu tür ilaçları kesinlikle reçetesiz diye belirtildiği yerde, internetten almayın!
    Şurada teknik bilgi de mevcut: https://www.drugs.com/pro/tamsulosin.html


  • Tamsulosin HCl isminde jenerik ve aynı isimde (Flomax) orijinal olarak USA'da bulunduğunu görüyorum. US muadillerini isterseniz detaylı olarak bakabilirim. GPs olmadan eczanelere gidip sorabilirsiniz, ama giderken götürebildiğiniz kadarını götürün bence.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @taskin Genelde sigorta şirketleri jenerik ilaç (Tamsulosin) vermeyi tercih ediyorlar, eğer markalısını (Flomax) isterseniz ek ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.
    Doktora bir defa muayene olduktan sonra reçeteniz istediğiniz eczaneye gönderiliyor. Genelde uzun süre kullanılacak ilaçlar için "refill" de yazıyorlar. Şöyle ifade edelim, 90 günlük ilacınızı yazıyor, ayrıca 4 refill ekliyor, yani 90 gün bittiğinde gidip 90 günlük daha alabiliyorsunuz, 4 defa bu şekilde aldıktan sonra refill'leriniz bitiyor, muayene olduğunuz doktorun kliniğini arayıp daha fazla refill talep ediyorsunuz. Bazı eczaneler sizin yerinize bu işi de halledebiliyor, sizin adınıza kliniğe faks çekip talep ediyor.


  • @knnrn @caglaror Çok teşekkürler. Size zahmet oluyor ama bir de HK Pharma Ltd. firmasına ait Phosphate Sandoz'u sorsam? Bu da ömür boyu almam gereken bir ilaç.


  • Aklıma takıldı; mesela ABD'de bulunmayıp da TR'de bulunan ilaçları, kronik sağlık sorunu olup da ABD'de yaşayanlar nasıl getirtiyorlar? Bununla ilgili bir kargo veya sağlık hizmeti var mı? Yoksa her ilacın ABD'de mutlaka eşleniği var mı ve mutlaka ABD içinden mi temin edilmesi gerekiyor?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @taskin Gördüğüm kadarıyla ABD'de satılmıyor. Aynı tedavi başka ilaçlarla da yapılabilir, @caglaror muadili olabilecek ilaçları bilir diye düşünüyorum. İlla ki bunu kullanmak istiyorsanız Türkiye'den veya başka bir ülkeden temin etmeniz gerekiyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @entelman Gaviscon örneğini vereyim. Türkiye'deki (veya Avrupa'daki) Gaviscon etken maddesi ile ABD'deki aynı değil. Çok aradık ama bulamadık. Amazon'da vardı ama şişesi 29 dolar ve ayrıca 30 dolara yakın kargo ücreti vardı. Türkiye'den şişesini 12 TL'ye temin ettik. Eşe dosta rica etmek veya yüksek fiyata yurt dışından getirtmek dışında pek bir yol yok.


  • Phosphate Sandoz TR'de eczanelerde yok. Eczacılar Birliği İtalya'dan ithal ediyor. Aylık 400 dolar tutuyor bu ilacın bedeli ve ücretsiz alıyorum. ABD'de böyle bir imkan olacağını hiç sanmam.


  • @entelman Pazartesi (16sı) buna bakayım. Dışarıdayım şuan. Selamlar.


  • @caglaror @taskin sizin ilaca da bakacağım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @entelman Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    Aklıma takıldı; mesela ABD'de bulunmayıp da TR'de bulunan ilaçları, kronik sağlık sorunu olup da ABD'de yaşayanlar nasıl getirtiyorlar? Bununla ilgili bir kargo veya sağlık hizmeti var mı? Yoksa her ilacın ABD'de mutlaka eşleniği var mı ve mutlaka ABD içinden mi temin edilmesi gerekiyor?

    Sayin @entelman , bu konuda acacagim agzimi, yumacagim gozumu 🙂 simdiden belirtmis olayim 🙂

    ABD, ilac uretim ve pazarinda dunya liderliginde bir ulke, Turkiye'de ise ilac endustrisi yeni yeni canlaniyor ve su an cogunlukla patent korumasi gecmis dunyanin heryerinde yapilabilen ilaclari yerel olarak uretiyorlar. Iki ulkeyi ilac cesidi veya miktari konusunda kiyaslamak mumkun degil. Ayrica SGK'nin surekli pahali ilaclari odememe konusundaki kararlari son zamanlarda Turkiye'ye import edilen ilaclarin da azalmasina neden oluyor.

    Tabii sayin @knnrn , isin uygulama kismina benden daha hakim ama temel ve onemli ilaclarin eksikligini ABD'de yasamaniz cok mumkun degil, kendisi de bunu dogrulayacaktir. Ancak piyasada alternatifi olan , hayati olmayan ya da kisisel tercih meselesi olan ilaclari bulmamak mumkun olabilir. Bu durumda bu etken maddenin miktarinin FDA onayina, daha once var olup olmadigina da bakmak gerekir, zira o ilac dunyanin geri kalanindaki kistaslardan farkli bir secilime maruz kaliyor olabilir ABD'de. Ya da artik guvenli olmadigi dusunuluyor olabilir. Bazen ABD'de uretilen ilaci bile diger ulkelerden daha ucuza elde ediyor olabilirsiniz, sirketler ABD'de cok yuksek fiyata satabildikleri icin diger ulkelere daha ucuz gonderim yapabiliyorlar.

    Eger kronik bir rahatsizliginiz varsa ya da herhangi bir ilac konusunda sorununuz varsa siz foruma yazin, ben gruptaki doktorlara her zaman sorunuzu sorabilirim.

    Amerika'da bir ilacin kullanilip kullanilmayacagina karar veren FDA, bazen yeni bir ilaci onaylamak icin birkac yil boyunca arastirma yapabiliyor. Tabii boyle durumlarda Avrupa'da ve dolayisiyla Turkiye'de ilaci daha onceden bulmak mumkun olabilir ama bunun gecici bir sure oldugunu vurgulamak lazim.

    Eger ABD'de yasamayi dusunuyorsaniz ve surekli bir ilaci kullanmaniz elzemse, o durumda ABD'deki doktorlara bu durumdan bahsedip bu ilaci ABD'den saglamak en pratik cozum olur sizin icin.

    Eger Turkiye'de buldugunuz gerekli olan(receteli) ya da sadece tercih ettiginiz bir ilac varsa, bu durumda receteyle ya da recetesiz aldiginiz bu ilaclari valizinizde getirmeniz tabii ki mumkun.


  • @taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

    Phosphate Sandoz

    Etkin maddesi: Monobazik sodyum fosfat
    Yurtdışından getirtilen bu ilacın TR de muadili yok. Ama kombinasyon şeklinde ve/veya farklı formlarda ilaçlar var. Giderken olabildiğince fazla almakta fayda var. Sayın @knnrn da dediği gibi başka ilaçlarla da tedavi olabilirsiniz (çok spesifik bir neden yoksa).
    US'da Sandoz'un böyle bir ürünü yok (etkin maddeye göre de).
    Avrupa'dan US'a bir şekilde ürün getirtilebilir diye düşünüyorum.


  • @caglaror Teşekkürler, 1 yıllık ilacın toplam hacmi 0.5 m3, ağırlığı 30kg. tutarı da 4.000 $ oluyor 🙂 gelirken getirmek çok zor. ABD'den bir şekilde temin etmek şart ama nasıl bilemiyorum. TR'de eczanelerde bulunmuyor. Eczacılar birliği sipariş üzerine İtalya'dan ithal ediyor. Bu sistemin ABD'de bir karşılığı vardır mutlaka.
    TR'den kargo ile bana yollanabilir ama bu sefer gümrükte sorun çıkabilir.


Benzer Başlıklar

  • 16
  • 2
  • 22
  • 14
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

120
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum