Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerikada İlaç Alımı

Taşındı Sağlık
133 51 26.9k 44
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

@taskin Genelde sigorta şirketleri jenerik ilaç (Tamsulosin) vermeyi tercih ediyorlar, eğer markalısını (Flomax) isterseniz ek ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.
    Doktora bir defa muayene olduktan sonra reçeteniz istediğiniz eczaneye gönderiliyor. Genelde uzun süre kullanılacak ilaçlar için "refill" de yazıyorlar. Şöyle ifade edelim, 90 günlük ilacınızı yazıyor, ayrıca 4 refill ekliyor, yani 90 gün bittiğinde gidip 90 günlük daha alabiliyorsunuz, 4 defa bu şekilde aldıktan sonra refill'leriniz bitiyor, muayene olduğunuz doktorun kliniğini arayıp daha fazla refill talep ediyorsunuz. Bazı eczaneler sizin yerinize bu işi de halledebiliyor, sizin adınıza kliniğe faks çekip talep ediyor.

• @knnrn @caglaror Çok teşekkürler. Size zahmet oluyor ama bir de HK Pharma Ltd. firmasına ait Phosphate Sandoz'u sorsam? Bu da ömür boyu almam gereken bir ilaç.

• Aklıma takıldı; mesela ABD'de bulunmayıp da TR'de bulunan ilaçları, kronik sağlık sorunu olup da ABD'de yaşayanlar nasıl getirtiyorlar? Bununla ilgili bir kargo veya sağlık hizmeti var mı? Yoksa her ilacın ABD'de mutlaka eşleniği var mı ve mutlaka ABD içinden mi temin edilmesi gerekiyor?

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@taskin Gördüğüm kadarıyla ABD'de satılmıyor. Aynı tedavi başka ilaçlarla da yapılabilir, @caglaror muadili olabilecek ilaçları bilir diye düşünüyorum. İlla ki bunu kullanmak istiyorsanız Türkiye'den veya başka bir ülkeden temin etmeniz gerekiyor.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@entelman Gaviscon örneğini vereyim. Türkiye'deki (veya Avrupa'daki) Gaviscon etken maddesi ile ABD'deki aynı değil. Çok aradık ama bulamadık. Amazon'da vardı ama şişesi 29 dolar ve ayrıca 30 dolara yakın kargo ücreti vardı. Türkiye'den şişesini 12 TL'ye temin ettik. Eşe dosta rica etmek veya yüksek fiyata yurt dışından getirtmek dışında pek bir yol yok.

• Phosphate Sandoz TR'de eczanelerde yok. Eczacılar Birliği İtalya'dan ithal ediyor. Aylık 400 dolar tutuyor bu ilacın bedeli ve ücretsiz alıyorum. ABD'de böyle bir imkan olacağını hiç sanmam.

• @entelman Pazartesi (16sı) buna bakayım. Dışarıdayım şuan. Selamlar.

• @caglaror @taskin sizin ilaca da bakacağım.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@entelman Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

Aklıma takıldı; mesela ABD'de bulunmayıp da TR'de bulunan ilaçları, kronik sağlık sorunu olup da ABD'de yaşayanlar nasıl getirtiyorlar? Bununla ilgili bir kargo veya sağlık hizmeti var mı? Yoksa her ilacın ABD'de mutlaka eşleniği var mı ve mutlaka ABD içinden mi temin edilmesi gerekiyor?

Sayin @entelman , bu konuda acacagim agzimi, yumacagim gozumu :) simdiden belirtmis olayim :)

ABD, ilac uretim ve pazarinda dunya liderliginde bir ulke, Turkiye'de ise ilac endustrisi yeni yeni canlaniyor ve su an cogunlukla patent korumasi gecmis dunyanin heryerinde yapilabilen ilaclari yerel olarak uretiyorlar. Iki ulkeyi ilac cesidi veya miktari konusunda kiyaslamak mumkun degil. Ayrica SGK'nin surekli pahali ilaclari odememe konusundaki kararlari son zamanlarda Turkiye'ye import edilen ilaclarin da azalmasina neden oluyor.

Tabii sayin @knnrn , isin uygulama kismina benden daha hakim ama temel ve onemli ilaclarin eksikligini ABD'de yasamaniz cok mumkun degil, kendisi de bunu dogrulayacaktir. Ancak piyasada alternatifi olan , hayati olmayan ya da kisisel tercih meselesi olan ilaclari bulmamak mumkun olabilir. Bu durumda bu etken maddenin miktarinin FDA onayina, daha once var olup olmadigina da bakmak gerekir, zira o ilac dunyanin geri kalanindaki kistaslardan farkli bir secilime maruz kaliyor olabilir ABD'de. Ya da artik guvenli olmadigi dusunuluyor olabilir. Bazen ABD'de uretilen ilaci bile diger ulkelerden daha ucuza elde ediyor olabilirsiniz, sirketler ABD'de cok yuksek fiyata satabildikleri icin diger ulkelere daha ucuz gonderim yapabiliyorlar.

Eger kronik bir rahatsizliginiz varsa ya da herhangi bir ilac konusunda sorununuz varsa siz foruma yazin, ben gruptaki doktorlara her zaman sorunuzu sorabilirim.

Amerika'da bir ilacin kullanilip kullanilmayacagina karar veren FDA, bazen yeni bir ilaci onaylamak icin birkac yil boyunca arastirma yapabiliyor. Tabii boyle durumlarda Avrupa'da ve dolayisiyla Turkiye'de ilaci daha onceden bulmak mumkun olabilir ama bunun gecici bir sure oldugunu vurgulamak lazim.

Eger ABD'de yasamayi dusunuyorsaniz ve surekli bir ilaci kullanmaniz elzemse, o durumda ABD'deki doktorlara bu durumdan bahsedip bu ilaci ABD'den saglamak en pratik cozum olur sizin icin.

Eger Turkiye'de buldugunuz gerekli olan(receteli) ya da sadece tercih ettiginiz bir ilac varsa, bu durumda receteyle ya da recetesiz aldiginiz bu ilaclari valizinizde getirmeniz tabii ki mumkun.

• @taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

Phosphate Sandoz

Etkin maddesi: Monobazik sodyum fosfat
    Yurtdışından getirtilen bu ilacın TR de muadili yok. Ama kombinasyon şeklinde ve/veya farklı formlarda ilaçlar var. Giderken olabildiğince fazla almakta fayda var. Sayın @knnrn da dediği gibi başka ilaçlarla da tedavi olabilirsiniz (çok spesifik bir neden yoksa).
    US'da Sandoz'un böyle bir ürünü yok (etkin maddeye göre de).
    Avrupa'dan US'a bir şekilde ürün getirtilebilir diye düşünüyorum.

• @caglaror Teşekkürler, 1 yıllık ilacın toplam hacmi 0.5 m3, ağırlığı 30kg. tutarı da 4.000 $ oluyor :) gelirken getirmek çok zor. ABD'den bir şekilde temin etmek şart ama nasıl bilemiyorum. TR'de eczanelerde bulunmuyor. Eczacılar birliği sipariş üzerine İtalya'dan ithal ediyor. Bu sistemin ABD'de bir karşılığı vardır mutlaka.
    TR'den kargo ile bana yollanabilir ama bu sefer gümrükte sorun çıkabilir.

• @crazycells Sn. caglaror Aşağı linkteki ilacın ABD'de olmadığını yazdı. Bu ilacı ABD'de ki hastalar nasıl temin ediyor. Yukarıda bahsetmiş olduğunuz, gruptaki doktorlara sorabilir misiniz lütfen. Endokrinin ilgi alanına giriyor. (varsa tabi)
    https://www.drugs.com/uk/phosphate-sandoz-effervescent-tablets-leaflet.html

@crazycells Sn. caglaror Aşağı linkteki ilacın ABD'de olmadığını yazdı. Bu ilacı ABD'de ki hastalar nasıl temin ediyor. Yukarıda bahsetmiş olduğunuz, gruptaki doktorlara sorabilir misiniz lütfen. Endokrinin ilgi alanına giriyor. (varsa tabi)

tabii, arkadasa iletiyorum, cevap geldiginde yazacagim.

@crazycells Sn. caglaror Aşağı linkteki ilacın ABD'de olmadığını yazdı. Bu ilacı ABD'de ki hastalar nasıl temin ediyor. Yukarıda bahsetmiş olduğunuz, gruptaki doktorlara sorabilir misiniz lütfen. Endokrinin ilgi alanına giriyor. (varsa tabi)

doktor arkadasin cevabini aktariyorum:

Bahsettiginiz ilacin temel etken maddesi "sodium phosphate" ve bu ilac sik olarak iki durum icin kullaniliyor; fosfat seviyesi dusuk olan (veya kalsiyum seviyesi yuksek olan) hastalarda fosfat seviyesini yukseltmek icin ve gastrointestinal problemi olan hastalarda laksatif (kabizlik onleyici) olarak. ABD'de laksatif olarak kullanilan formlar over the counter (marketten recetesiz alabileceginiz sekilde) bulunuyor. En unlu markalardan bir tanesi fleet (https://www.medshopexpress.com/fleet-oral-saline-laxative-ginger-lemon-flavor-1-5oz-062502). Fakat, bu amacla kullanilan "sodium phosphate" bu urunlerde, fosfat seviyesi dusuk olan hastalarda kullanilan urunlere kiyasla farkli formulasyonda bulunuyorlar. Phosphate sandoz bildigim kadariyla Avrupa'da daha cok endokrinolojik veya onkolojik sebeplerden dolayi fosfat seviyesi dusuk veya kalsiyum seviyesi yuksek olan hastalarda kullaniliyor. Eger siz de bu ilaci bu amacla kullaniyorsaniz, bu ilaci ABD'de eczanelerden alabilmek icin bir receteye ihtiyaciniz olacak. Cunku, bu hastaliklarin tedavisinde bu ilacin dozaji da cok onemli bir hal aliyor, bu yuzden ABD'de bir doktor gorup ilacinizi yazdirmanizi tavsiye ederim.
    Sadece bilgi icin yaziyorum, sizin ezberlemenize ya da not almaniza gerek yok Phospha 250 Neutral, K-Phos Neutral, PHOS-NaK, Neutra-Phos gibi markalar bu ilacin ABD'deki muadili, lakin bunlarda potassium da var, bazen boyle vermek istemiyoruz hastalara, o zaman direkt jenerik olarak yaziyoruz "sodium phosphate" diye, eczaci o sekilde veriyor. Gecmis olsun.

• @crazycells Çok teşekkür ederim zahmet oldu size. Doğrusu cevap pek tatmin etmedi beni. Bu konuya Sn. @caglaror ne der acaba. Düşüncelerini yazarsa sevinirim.
    "sodium phosphate" diye isteyince TR'de de eczane hazırlayıp verebiliyor ama ilaçta bu kadar tasarruf tedbirleri alan, eşdeğer ilaç uygulaması yapan SGK neden bana eczaneye git yaptır demiyor da İtalya'dan binlerce dolar karşılığında o ilacın ithal edilmesine razı oluyor merak ettim. Aynı şey olmasa gerek.
    Keşke en başta yazsaydım. İlacı ben endokrinolojik sebepten yani fosfor eksikliğinin takviyesi amacıyla alıyorum.

• @murat-taskin Amerikada İlaç Alımı içinde söyledi:

@crazycells Çok teşekkür ederim zahmet oldu size. Doğrusu cevap pek tatmin etmedi beni. Bu konuya Sn. @caglaror ne der acaba. Düşüncelerini yazarsa sevinirim.
    "sodium phosphate" diye isteyince TR'de de eczane hazırlayıp verebiliyor ama ilaçta bu kadar tasarruf tedbirleri alan, eşdeğer ilaç uygulaması yapan SGK neden bana eczaneye git yaptır demiyor da İtalya'dan binlerce dolar karşılığında o ilacın ithal edilmesine razı oluyor merak ettim. Aynı şey olmasa gerek.
    Keşke en başta yazsaydım. İlacı ben endokrinolojik sebepten yani fosfor eksikliğinin takviyesi amacıyla alıyorum.

Bu ilacin binlerce dolar tuttuguna emin misiniz? bu ne kompleks bir molekul, ne de bir protein. Cok basit 3 elementten olusan bir molekul: Na3PO4

Surada da Turkiye'de satilan ilac 57 cent olarak gorunuyor, ki bu miktar hic sasirtmadi beni. Tam tersi daha fazla olmasi sasirtirdi, gercekten kolay hazirlanabilecek bir ilac.

https://www.ndrugs.com/?s=sodium phosphates sandoz

Bu arada Turkiye'de eczaneler ilac yapiyor mu? Boyle bir uygulama oldugunu bilmiyordum. Belki butun eczacilari egitemedikleri icin boyle bir karar almislardir.

• Evet 10 yıldır kullandığım bir ilaç... İtalya'daki Sandoz firmasından koli ile geliyor.
    1 kutusu 85 euro. 85 x 12 kutu (3 aylık) =1020 euro x 4 koli yıllık = 4.080 euro yıllık toplam tutar.
    Eczacılık fakültesini bitirip eczane açan herkesin bazı ilaçları hazırlamayı bilmesi gerekir. Halen TR'de bu şekilde reçete edilip eczaneye yaptırılan ilaçlar var.
    Eczacıları eğitemedikleri için denemez zira 4 yıl bu işi okuyup öyle mezun oluyorlar ve eczane açıyorlar.

Ingredients
    Phosphate - Sandoz effervescent tablets contain elemental phosphorous 500 mg, present as sodium phosphate monobasic. They also contain:

sodium bicarbonate (E500)
    potassium bicarbonate (E501)
    macrogol 4000
    sucrose
    citric acid - anhydrous
    orange flavour 52570 TP0551
    sodium saccharin (E594).

• @murat-taskin Konuyu çok detaylı incelemedim ama eczacılık sanıldığı kadar basit bir meslek değil, gittikçe de karmaşık bir multidisipliner meslek haline geliyor. Üstelik tıpta uzmanlık gibi eczacılıkta uzmanlıklar başladı ve yakında süperihtisaslar da eklenecek.
    Eski mesleğimle ilgili korumacı açıklamayı yaptığıma göre konunun özüne dönebiliriz :)

Multidisiplener bir meslek olmanın en kötü tarafı her biri kendi başına bir bilimdalı olan disiplinlere tamamen hakim olmanın zorluğudur. Ben farmakognostum (Farmakognozi yüksek lisans). Konudaki detaya gelince, farmasötik teknoloji ve farmakoloji alanına girse az biraz yorum yapayım, her molekül sentezliği ilk ham haliyle hoop diye vücuttaki yararlı forma giremez. Girebilse de bunun ilaç formlarından birisinin halini alması için yardımcılardan tutun da form içerisine giren diğer teknolojilere kadar onlarca parametre işin içine girer. Molekülün D ve L formu olması bile emilimini, biyoyararlanımını o kadar değiştirir ki şaşarsınız. Yapısı basit ve sentezi kolay da olsa bazı etkin maddeler maalesef başka bir çok kriterin de arge ve üretime eklenmesiyle pahalı fiyatlardan sunulur. Ptesi molekülün olayını inceleyip size detaylı dönüş yaparım. Ama ecza bilimi bana oradan 100 gram civanperçemi tart ile kıyaslanamaz.
    Yüksek teknoloji ve standartlar gerektiren ilaçlar eczanelerde hazırlanamaz. Eczanede genelde basit tedavilere dönük majistraller hazırlanır. Gün geçtikçe bu hizmetten de vazgeçilmektedir. Yakında yeniden gündeme gelecekse bile bu semt eczanesinin arkasındaki bankolarda değil belki özelleşmiş eczane-laboratuvar karışımı yerlerde olabilir.

• @caglaror Kızmayın :)) ben de sizin gibi düşünüyorum. Aceleye geldi tam okuyamadınız sanırım.
    Bir şey merak ettim. Bir tarihte hastaneden aldığım reçeteyle annem için eczanede majistral fosfor hazırlatmıştım. Bir şişeye sıvı olarak koyup verdiler. Benim aldığım fosforun ondan ne farkı olabilir acaba? Sonuçta kandaki fosfor miktarına bakılıyor. Farklı bir hali yok fosforun. Şişedeki de fosfor benim aldığımda... Benim aldığımın içeriğini yukarıda yazdım. Bu ilaç neden TR'de imal edilemiyor? Sürümü fazla olmadığı için desek, koca ABD'de neden yok? Nasıl oluyor da dünyada bir tek Sandoz üretiyor.

Bir de uygun bir zamanınızda yukarıdaki @crazycells ile yaptığımız yazışmayı okur, düşüncenizi fazla tekniğine girmeden yazarsanız çok sevinirim.

• Bu molekül için araştırmadan bir şey söyleyemem.
    Ama herhangi bir molekül düşünün, aynı molekülün L formu uzun süre dayanamayan ve zor elde edilen bir formken D formu kolay elde edilen ve dayanaklı bir form olduğu durumlar var. D formunu şişeye koy sakla yıllarca. Ama L her geçen gün D forma dönüşen ve bu anlamda bozununan bir form olsun. İki molekül arasında incebarsaktan emilim veya karaciğer ilk geçisinde metabolit oluşturma anlamında %90'lara varan fark olduğunu düşünün. Bu durumda biyoyararlanım denilen (etkin maddeden fayda sağlama oranı diye ifade edelim) fayda çok farklı çıkacaktır. Kabaca farklar bunlar olur. Bunlara ek olarak biyoyararlanımı arttırmak için teknolojik ürünlerden de faydalanılır. Örneğin düşük pH'da bozulan bir ürün midede açığa çıkarsa fayda düşer, o yüzden bazik ortamda açılan ama asidik ortamda açılmayan bir kabın içine koyarsınız. Barsak ortamı baziktir. Bu doğrudan biyoyararlanımı arttırır. Bu detaylar apayrı iki dersin konusu. O yüzden TR'nin kur farkından dolayı ilacın pahalı olması ayrı bir konu olmak üzere, ilaç olarak satılan bir etkin maddenin hassas tartıda tartılıp sunulanı ile aynı etkiyi göstermeme ihtimali mutlak var. Molekülden moleküle değişmekle birlikte hazırlanmış ilaç formları her zaman daha güvenilirdir.

Benzer Başlıklar

• Amerikada İş Kazası

Sağlık
    1
    0 Oy
    1 İleti
    119 Bakış
    T
    Merhaba. Yaptığım takiplerde iş kazasıyla alakalı bir başlık göremedim. Amerikada iş kazalarında nasıl bir süreç işliyor. Ufak bir kazada olsa başına gelen var mı? Sigorta şirketleri devreye giriyor mu? Hastane masraflarını kendi sigortan mı karşılayıp yüksek ücretleri sen ödüyorsun?
  • ABD'de ilaç almak için doktordan reçete almak

Taşındı Sağlık
    2
    1 Oy
    2 İleti
    277 Bakış
    MySeaM
    @Ist-to-NY Size yakin olan bir urgent care bulun. Durumu oradaki doktora anlatin. Size recete yazabilir.
  • İlaç fiyatları sigorta fiyatları

Sağlık
    16
    0 Oy
    16 İleti
    4k Bakış
    knnrnK
    @yapay-zeka, içinde söyledi: İlaç fiyatları sigorta fiyatları türkiyedeki ilaçların etken maddelerinin ingilizce karşılıklarını bula bileceğim bi site varmı Etken maddeler özel isim olduğu için standart olması lazım. Sadece yazılışında ufak farklar olabilir.
  • Amerikaya gelen misafirlerin sağlık masrafları?

Sağlık
    2
    3 Oy
    2 İleti
    1k Bakış
    knnrnK
    @schadow Gelmeden önce seyahat sağlık sigortası yaptırmak gerekiyor. Ufak tefek şeyler için hastaneye değil de Urgent Care merkezine gitmek daha hızlı ve ucuz olur. Genelde her mahallede bir urgent care vardır, Google haritalarında bulabilirsiniz.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

21

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.9k