Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerika'daki ilginc deneyim ve gozlemleriniz

• @kingocali, içinde söyledi: Amerika'daki ilginc deneyim ve gozlemleriniz

Okul bitmek üzere. Olursa iş, olmazsa staj arıyorum. Sabahtan akşama kadar, internet başında, Yahoo Jobs senin, Monster benim (o zaman bunlar vardı), ilan kovalıyorum. Haftada bir, okulun kariyer ofisine uğruyorum. Bir gün "Bölümün de ayrı bir kariyer ofisi var. Oraya gittin mi?" dediler. "Haberim bile yok. Nerede ki o?" dedim; yerini öğrendim; gittim.

İşletme binasının en üst katında bir oda var. Ortasında bir masa var. Üstünde bir dosya var. İçinde hep POP ve gerilla pazarlama elemanı arayan ilanlar var. H1 getirecek hiçbir şey yok. H1 getirecek işe kaldıraç olacak staj da yok. Tam küfredip kalkıyordum; dosyanın arka kapağına ters konmuş bir ilan olduğunu fark ettim. Neymiş diye baktım. San Diego'nun en büyük 15, Amerika'nın en büyük 500 şirketinden, Amerika'nın en çok tercih edilen ilk 400 iş vereninden (o zaman ilk 100'deydi) biri olan Qualcomm'da bir staj var. 3 aylık proje. Projenin sonunda, bir kereye mahsus 800 Dolar para veriyorlar. Hemen aradım. "Yarın gel, başla" dediler.

Henüz mezun olmadığım, OPT'ye hak kazanmadığım için, profesörlerden birinden aldığım "Bu staj, bu adamın akademik gelişimi için gereklidir" yazısı ve okuldan aldığım özel izinle gitmem gerekiyordu. Tamamlar tamamlamaz gittim. İnsan Kaynakları'nda girişimi yaptılar. Masamı, bilgisayarımı, telefonumu hazır ettiler. İş başı yaptım. Haftanın iki günü gitmeye başladım. 10 - 15 gün sonra okul bitti. Müdürüme, "Okulum bitti. Yapacak başka işim de yok. Sizden, anlaştığımızın dışında hiçbir şey istemiyorum ama, tam zamanlı gelebilir miyim?" dedim. "Olur" dedi. Bir yandan OPT işlemlerini tamamladım; diğer yandan işe her gün gitmeye başladım. Yasal statümü kaybetmemek için, OPT evrakını İnsan Kaynakları'na gönderdim. Haftanın sonunda, İnsan Kaynakları'ndan çağırdılar. "Zaten zar zor bulduk. Bu iş de buraya kadarmış" dedim; kurbanlık koyun gibi gittim.

İnsan Kaynakları'nda, karşıma Çin göçmeni bir abla çıktı. "İş veren olarak, bizim standartlarımız var. Sen mezun olmuşsun. Biz yüksek lisans mezunu stajyeri 3 ayda 800 Dolar'a çalıştıramayız" dedi. Ben "Kısmetimiz buraya kadarmış. N'apalım?" falan derken, "Biz sana ayda 3.200 Dolar vermek zorundayız. Kabul ediyor musun?" dedi. "Sen ciddi misin? Bunu gerçekten soruyor musun?" dedim. Çinli olduğu için anladı; gülümsedi; "Ama ben bunu sormak zorundayım" dedi. "Tabii ki kabul ediyorum. Sen deli misin?" dedim.

3 ayda 800 Dolar için anlaştığım işten, 3 ayda 9.600 Dolar kazandım (Belki mezun olmadığım ilk 10 - 15 günden kesinti yapmışlardır. Orasını çok net hatırlamıyorum. Üzerinden 18 sene geçti). Bu vesileyle, Qualcomm'un (o zaman) neden en çok çalışılmak istenen ilk 100 şirket arasında olduğunu da öğrenmiş oldum.

42 senelik hayatımda, şansımın yaver gittiği (yalnızca) 3 olaydan biri olması hasebiyle, bu anekdotun bende ayrı bir yeri vardır. Bu 3 olaydan biri daha Amerika'da başıma geldi. Uygun başlık altında yeri gelirse, onu da anlatırım.

Ucu ucuna şanslı ve ucu ucuna şanssız çok anımız var böyle ama Tamamı Amerikan toprakları dışında geçiyor. Bazlıları sebebiyle mitçi olmakla suçlanmışlıklarım var. Amerikada da değişik anılar biriktirebilmek dileğiyle. Bi mantı yiyemedik be @kingocali Kasım sonu yine bi İstanbul yapmayı planlıyorum. Yerim dersen yap planını.

• ⭐⭐⭐

@TMG Tesekkurler

• @FreeWoRLD Prince William Pkwy mi?

• @Erdoğan-Çelik North Carolina Highway 16

• @FreeWoRLD, içinde söyledi: Amerika'daki ilginc deneyim ve gozlemleriniz

Dün sabah iş yolunda;

https://streamable.com/e3dkk3

Yanılmıyorsam youtube kanalını kapatan özgür ile amerika mı amerikanın özgürü mü, bir arkadaş vardı, Virginia da yaşıyordu galiba, Ya o, Ya İdris usta, ya da o yoğun olarak youtube videosu izlediğim dönemde arada gördüğüm birinin videosunda, evlerin ardındaki ağaçlıkların arasından evin bahçesine kadar inip ot yiyen karaca-ceylan türü hayvancıkları göstermişti, kaçmasın diye sessiz sessiz konuşuyordu videoda. O gün bi daha bitmiştim Amerikaya..

• @FreeWoRLD Ayni gun yolun solunda yatan sanssiz bir tanesini gormustum umarim sizinki daha sansli cikmistir

• En guzel olaylardan birisi, kurumlarin genel olarak yapilan yorum ve sikayetleri dikkate almalari. Ben kopegimle hemen hemen hergun evin yakinlarindaki bir parkta yuruyus yaparim. Gecen gun gec saate kaldik, hava kararmaya basladi ve farkettim ki parktaki sokak lambalarinin 4-5 tanesi artik yanmaz olmuslar. Belediyenin ofisine email gonderdim. Ertesi gunu hemen ilgileneceklerine dair cevap verdiler ve kendilerine haber verdigim icin tesekkur ettiler. Daha ertesi gun yuruse gittigim de parktaki tum lambalar yaniyordu. Hemen ampulleri degistirmisler! :)

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea, içinde söyledi: Amerika'daki ilginc deneyim ve gozlemleriniz

evap verdi

Buna benzer bir anı bende de var. Amerikada değil ama anlatmazsam yarılırım. Bulunduğumuz yer, yani dükkanımız Bodrum otogardan 100-150 metre kadar yukarıda.
    Bodrum - Bodrum otogardan sonra aşağı, çarşıya doğru inmeye başlayınca vücut buluyor. Bizim olduğumuz yer az sapa. Yaya trafiğinin az olduğu bir yer. Yazın saat 21:00 da hava kararıyor, bizim sokak lambaları 22:30 - 23:00 gibi yanıyor. Yüz metre aşağımız ışıl ışıl. Bizim taraf karanlık. Millet de ıssızda çarpılmayalım diye koşar adım geçiyor. Yazın akşam açık 2-3 tane esnafız. Sıra sıra belediyeyi arıyoruz, açtırana kadar uğraşıyoruz. Bakalım edelim diyorlar. Bir süre sonra açılıyor lamba. Onun da biri yanıyor biri bozuk.. En sonunda 153 den belediyeyi aradığımızda telefona cevap veren adam dedi ki kardeşim bizi ne arıyosunuz, o bölgelere elektiriği veren Aydem şirketini arayacaksınız. Başladık Aydemi aramaya. Bi karşı komşum arıyor, bir ben.. Zaten telefonu düşürmek imkansız. Mafya gibi bi şirket. İşine gelirse bakıyolar. Bi müddet de onlarla gördük işimizi. Ama saat 22:30 - 23:00 den önce halledemiyoruz. O saatten sonra da müşteri kalmıyor. Artık yaz bitmek üzere, sezon bitti bitiyor. hava daha erken kararmaya başladı. Bizim lambayı da 21:30 gibi yaktırtmaya başladık. Ama artık Aydem de bizi fırçalamaya başladı. En sonunda akıllı zeki bi çocuğa denk geldim. Dedi ki, abi, biz belediyeye elektriği veriyoruz, lambaların yakıp söndürmesi onların elinde. Adam bizi başından sallamış ama iş gene belediyede bitiyor. Ulan bunda bi iş var. Hava erken karardıkça lambalar da erken açılıyor ama hava karardıktan sonra yaklaşık 2-2,5 saat sonra yanıyor. Kalktım belediyeye gittim. Aydınlatmayla ilgilenen birimi buldum. Birim bi sekreter bi amir bi masa iki sandalyeden ibaret. Sekreterden zor zahmet geçip amire ulaştık. Anlattık derdimizi.

Arkadaş, sokak aydınlatması aha bu eski bilgisayardan ayarlı otomatik açılıp kapanıyo ışıklar, Ben bişeyini ellemiyorum bozulur diye. Galiba bilgisayarın saati geri. Böyle idare ediyoruz dedi.

Ben bişe diyemeden çıktım. Diyecek bişe kalmadı zaten. Neyse ki sonra herhalde yeni belediye başkanı gelince o birimin başına işi bilen birini getirdiler. Aydınlatmalar normale döndü, çalışmayan lambalar yapıldı. Bu yaz tüm direk ve lambalar değişti, beyaz ledli güzel bir aydınlatma sistemi takıldı. Işıl ışıl oldu cadde.

• @MySea, içinde söyledi: Amerika'daki ilginc deneyim ve gozlemleriniz

En guzel olaylardan birisi, kurumlarin genel olarak yapilan yorum ve sikayetleri dikkate almalari. Ben kopegimle hemen hemen hergun evin yakinlarindaki bir parkta yuruyus yaparim. Gecen gun gec saate kaldik, hava kararmaya basladi ve farkettim ki parktaki sokak lambalarinin 4-5 tanesi artik yanmaz olmuslar. Belediyenin ofisine email gonderdim. Ertesi gunu hemen ilgileneceklerine dair cevap verdiler ve kendilerine haber verdigim icin tesekkur ettiler. Daha ertesi gun yuruse gittigim de parktaki tum lambalar yaniyordu. Hemen ampulleri degistirmisler! :)

Türkiyede de yanmayan sokak lambaları 24 saat içinde onarımı yapılmıyorsa 2017 de yanmayan lamba başına 500 TL kuruma ceza kesilmesi için yasa maddesi çıktı. Bu gün bu ceza miktarı artmış olmalı.

Ayrıca elektrik dağıtım kurum dışında e devlet üzerinden de Aydınlatma Şikayet Başvurusu ve Takibi yapılabilmektedir.
    Bizim şehir dışında oturduğumuz sokakta lambaların çoğu yanmıyorken bu yasa çıktıktan sonra bir kez müracat sonrasında hepsi yanar hale getirildi.Hala sorunsuz bir şekilde çalışıyorlar.

Ben asıl sizin oralarda sokak lambasının onarılmasına değil, o lambaların yanmadığını biri uyarmadan önce rutin kontrol edilip onarmamalarına şaşırdım.

• @ibrahimasar, içinde söyledi: Amerika'daki ilginc deneyim ve gozlemleriniz

Ucu ucuna şanslı ve ucu ucuna şanssız çok anımız var böyle ama Tamamı Amerikan toprakları dışında geçiyor. Bazlıları sebebiyle mitçi olmakla suçlanmışlıklarım var. Amerikada da değişik anılar biriktirebilmek dileğiyle. Bi mantı yiyemedik be @kingocali Kasım sonu yine bi İstanbul yapmayı planlıyorum. Yerim dersen yap planını.

İnşallah! Allah gönlüne göre versin abicim.

15 kere çekilişe başvurduk. 14'ünde çıkmadı. Gidemedik. 13.de çıktı. Önce virüs, sonra Trump, sonra Biden taş koydu. Gidemedik. Dava açtık. Kazandık. Hakim 2.250 kişi için 481 vize rezerve etti. Gidemedik. Bu saatten sonra Amerika'da anı biriktirebileceğimi zannetmiyorum kendi adıma. Bu aralar bırak evi, yataktan çıkma gereği bile duymuyorum valla. Foruma bile bugün tesadüfen baktım. Sen benim yerime de ye; sana afiyet şeker olsun abicim. Bu vesile ile, mantı üstadımızın da ellerinden öperim.

• @kartalveat Bu konuda haklisiniz. Normalde bu parklarda haftanin belirli gunlerinde calisanlar vardir. Cimleri keserler, cop kutularini bosaltirlar, kislari kar temizlerler falan...

Ama tahminimce aksamlari hava kararmadan ayrildiklari icin lambalara dikkat etmemis olabilirler. Yinede islerinin bir parcasi da bu olmali.

• @ibrahimasar AYDEM’in uygulaması var . Uygulamayı indirip arızalı olan sokak lambasının yanına gidip direğin üzerimdeki kodu okutarak sisteme yüklüyorsunuz . Ertesi gün gelip yapıyorlar . Çok işlevsel

Benzer Başlıklar

• Amerika'dan gelen postanın takibi

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    11
    0 Oy
    11 İleti
    299 Bakış
    denizci10D
    @goodluck ok sorayım ben onu. teşekkürler.
  • 1 Oy
    75 İleti
    5k Bakış
    N
    Başlık denk geldi, paylaşayım. Bir gün garajda tam arabaya bineceğim kapıyı açtım. Garajımın önünde beyaz 2008-2009 Ford Fusion bir araba durdu, sürücü camını yavaş yavaş indirip çıkardı bir iphone 14/15 beni kayda almaya başladı. Ben de bu esnada bakıyorum tabi. Baktım fotoğraf değil, video kaydediliyor. Ne yapıyorsun anlamında elimi işaret ettim. Kaydı durdurup devam etti. 35-38 yaşlarında kilolu beyaz amerikalı bir kadın. Dedim herhalde bu keşif yaptı, soymaya gelecek. Atladım hemen arabaya peşinden tampon tampon takip ediyorum. Bir ara geçeyim diye yana çekip durdu, arkasına geçip bekledim. Bizim evlerin olduğu tarafta bir tur atıp diğer bloklara doğru geçti. Gate kodu girmek için yanaştı ama açamıyor. Sonra birisi uzaktan gate'i açtı ve araba içeri girdi. Bu durumda ne yapmak gerekir, yasal haklarım vs ne diye biraz araştırdım. Sonunda bunu site yönetimine bildirmenin en makul yol olduğu kanaatine vardım. Olayı, zamanı, plakayı ve profili anlatan bir eposta atıp geçtim. Eylemi kamusal alanda yaptığı için olay biraz ortada kalıyor, ben kendi garajımda olduğum için hak ihlali var. Böyle tuhaf bir olaydı, Yer: Kuzey Dallas Zaman: Tem-Agu 2024.
  • Ingilizce bilmeden Amerika'ya gitmek

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    8
    2 Oy
    8 İleti
    6k Bakış
    yunus emre çeçenY
    https://www.usalearns.org/ Bu siteden ücretsiz şekilde dil için eğitim alabiliyorsunuz. Ayrıca duolingo vs uygulamalarda var. Bunlardan başlamak ve birkaç temel öğrenmek, hiç başlamamaktan sıfır şekilde amerikaya gitmekten daha iyidir.
  • Amerika İçin Faydalı İnternet Siteleri

Sabitlendi Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    79
    69 Oy
    79 İleti
    69k Bakış
    MySeaM
    Turkiye'den Turkce kitap almak isteyenler icin asagidaki websitesini tavsiye ederim. Ben kullandim ve memnun kaldim. ABD'e shipping yapiyorlar. https://www.kitapyurdu.com/
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

26

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k