@Enes-Aydın Bildigim kadariyla, C corporation icin IRS form 1120 kullanmaniz gerekiyor, hem gelir hemde masraflari bildirmek icin. Corporation vergilendirmeleri diger LLC lere gore biraz farkli. Avantajli taraflari olabilir. Ama ortaklar eger dividends aliyorlarsa, ayrica ondan da vergi odeyecekler. Biraz karisik. Eger hic bilginiz yoksa, bir muhasebeci bulmanizda fayda var.
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Gelir vergisi / beyani
-
@knnrn irs’in sitesine hesabinizla giris yaptiginizda transactionlari gosteren yere bakinca kisa da olsa bir aciklama yazmasi lazim.
-
@knnrn, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@MySea @sadriabi Yukarıdaki rakama ilave olarak 3500 dolar daha yatmış. IRS'ten gelen iki ayrı ödeme şeklinde görünüyor. Bu 3500 dolar ne içindir bilen var mı? Stimulusları zaten almıştık. Geçen yıl eşim çalışmadı, herhangi bir işsizlik parası da almadı. Acaba onunla ilgili bir şey mi?
@MySea hakli. O kadar cok degisiklik oldu ki benim muhasebeci kafayi yedi. Defalarca degisiklik yapti, formlari bastan doldurdu.
Mevsimlik yaptigim bir is icin komsu eyaletten (CT) gelecek return'u yine de yanlis hesapladi. Yanlis derken olumlu anlamda, fazla return oldu yani.Size gelen fazlaligin ben yine advance tax credit geri odemesini devletin tahsil etmekten vazgecmesi sebebiyle oldugunu dusunuyorum. Bir diger ihtimal yine @MySea nin dedigi gibi cocuklar icin tax credit artti. Ve zaten galiba o artis tam da dediginiz kadar di. Bu arada Uncle Joe 100. gun konusmasinda advance tax credit geri odemelerindeki degisikligi sadece bu yil degil 4 yil boyunca uygulayacagiz dedi. Republican'lara ragmen sosyal devlet olma yolunda ilerliyoruz cok sukur!

-
@MySea Ben de güle güle harcamak istiyorum
ama bir yanlışlık da olabilir diye endişe ediyorum. Sonradan geri istemesinler. IRS transkriptime baktığımda Mart ayında yatan 4200 dolarlık stimulusu göremedim. Biraz daha inceleyeyim. -
@knnrn Gecen sene ve bu senenin gelirlerinden hangisinin tax returnu fazla ise onu hesapliyor olabilirler. Garip bir yil oluyor tax returnler acisindan. Cocuklar icin ek 300$ krediler Haziranda baslayacak.
-
Bunun için forumda bir başlık gördüğümü hatırlıyorum fakat bulamadım başlığı.
Asıl sorum ise iş ilanlarında belirtilen örnek $14 a hour elimize geçen net para değil değil mi? Sanırım %30 u vergiye gidiyor galiba, bunun hesaplayıcısını ne diye aratarak bulabilirim?
Galiba take home pay dedikleri şey bu ama emin olamadımTeşekkürler!
-
@dontoliver, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Bunun için forumda bir başlık gördüğümü hatırlıyorum fakat bulamadım başlığı.
Asıl sorum ise iş ilanlarında belirtilen örnek $14 a hour elimize geçen net para değil değil mi? Sanırım %30 u vergiye gidiyor galiba, bunun hesaplayıcısını ne diye aratarak bulabilirim?
Galiba take home pay dedikleri şey bu ama emin olamadımTeşekkürler!
Sorulariniz icin yeni baslik olusturmayin, ozellikle de bu tur baska bir ana basligin altinda sorulabilecek bir soru icin...
Bu basligin ilk sayfalarini inceleyebilirsiniz. ABD'de hem federal, hem eyalet, hem de lokal vergi oduyorsunuz ve herkesin odeyecegi vergi kendi durumuna gore degisir, o nedenle tum maaslar brut olarak yazilir.
-
@dontoliver Tahmini hesaplama icin:
-
@dontoliver Ödeyeceğiniz vergi yıl boyunca toplam gelirinize göre değişir. %30 vergi ödemek için yıllık 70-80 binden fazla kazanmak gerekir. Yıl boyunca saati 14 dolara çalışırsanız, evli ve çocuklu biri için hiç vergi ödemezsiniz. Ödeseniz de bu para yıl sonunda vergi iadesi olarak geri döner.
-
2019 senesinin vergi bildirimini esim posta yolu ile yapmisti, bu sene muhasebeci tuttuk ve 2020 bildirimi 17 Mayis tarihinde yapildi. Gecen sene posta yolu ile yaptigimiz icin bize impact payment gelmemis idi biz de 2020 vergi bildiriminde bunu belirttik, bizim 4700 dolar alacagimiz gozukecek sekllde bildirim yaptik. Bugun postadan 4200 dolarlik bir cek aldim, Turkiyedeki adrese. Posta ile giden ilk vergi bildirimi anlasilan sisteme girmis which is good. Bu cek biz 2020 bildirimini yaptiktan sonra geldigi icin ne yapmamiz gerek, bildirimi duzelttirmek mi yoksa 2021 bildiriminde fazla aldigimizi beyan etmek mi dogrusu; ne onerirsiniz. Bir de 2020 bildirimi yaparken 4700 dolar lik bir vergi iadesi alınmasi hesaplanmisti, 2 yetiskin ve bir de 16 yasinda cocuk hesaplanmisti lakin gelen impact payment 4200 dolar. Bu konuda da fikirleri almak isterim. Tesekkurler.
-
@cnpist Posta ile gonderilen 2019 yili beyanlarinin cogunlugunu Mayis ayinda islem yaptilar. Su anda 2020 yili beyanlarini isleme koyuyorlar. Sizinkini buyuk ihtimalle adjustment yaparlar. Ama sayet yapmazlarsa, onumuzdeki sene duzeltirsiniz. Zaten cok yavas ilerliyorlar, o yuzden ben olsam, amend yaparak daha fazla karisikliga yol acmam.
-
@MySea tesekkurler. 7 mayis tarihi var cekin uzerinde, bayagi yeni yani. ilginc olan kısmi bana gore, biz Amerikadaki bir adresi de beyanda yazmistik ama Turkiyeye posta ile gondermisler. Rakam hakkinda ne diyorsunuz, biz 4700 dolar bildirdik impact payment sebebi ile, 2 yetiskin 1 cocuk ; cek 4200 dolar gelmis. O da karisik biraz.
-
@cnpist Tahminimce size en sonki stimulus payment gondermisler gibi sanki. 3 kisi x $1,400 = $4,200
2020 deki stimulus payments olsaydi:
$2,900 ilk olani ve $1,800 ikincisi olmaliydi. Yani sizin de belirttiginiz gibi toplamda $4,700 olmaliydi.
-
@MySea tesekkurler.
-
Herkese Selam
2020 Green card talihlisiyiz. (Esim asil talihli ben ve cocugumuz hak sahibi olduk)
Benim Sorum su.; Henuz yerlesmek ile ilgili halen beklemedeyiz. Vergi beyanimiz icin bir muhasebeci ile gorustum. Hizmet bedeli olarak 750 $ (senelik )talep etti. Amerikada vatandas olarak yasayan kuzenlerim,fiyatin yuksek oldugunu kendimin Turbotax adli websitesinden ucretsiz yapabilecegimi soyledi. Ancak halan beyannemeyi onaylatamadim. Baska bir amerikada yasayan arkadasim greenkart ile amerikada yasayanlarin online beyannemeyi dolduramayacigini bildigini ancak emin olamadigini soyledi. Bu konuda halen turkiyede green kart ile bulunanlar nasil vergilerini oduyor. Bilgi paylasirsaniz sevinirim. -
-
@LEOBEBEK Credit Karma Tax veya TurboTax gibi bir uygulama ile beyanı doldurup çıktısını alın, posta ile IRS'e gönderin. ABD dışında olanlar veya sıfır gelir beyan edenler genelde bu şekilde yapıyor.
-
Tum adimlar okey. Turbotaxden yapiyorum.
Form 2441 dependent care kisminda tikaniyorum. Cocugun bakimini ben karsiliyorum isaretli,esim calismiyor. Ama form2441 adiminda provider ssn soruyor. Kendiminkini giriyorum. Original tax payer ile ayni kisi olamaz diyor. Ben cocuk yardimi almiyorum ki. Kimin ssn i olucak o. Sorunu cozemedim. -
@LEOBEBEK Dependent care, sizin cocugunuza sagladiginiz bakim degildir. Cocugunuza bakmasi icin ucret karsiligi kiraladiginiz kisi veya kurumdur. Mesela, daycare centers, preschoollar veya bu konuda ucret odediginiz sahislar. Eger daycare center veya preschool ise, yil sonunda onlar size odediginiz miktarin yazdigi bir form gonderirler. Oradaki bilgileri girersiniz tax return yaparken. Eger sahis ise, sahsin SSN ve adresini falan girmeniz gerekiyor. O sahisda sizden aldigi ucretlerin gelir vergisini odemek zorunda kendi tax return yaptigi zaman.
-
Herkese merhaba,mart 2021 de çocugum amerikada dünyaya geldi.herhangi bir yardım(economic impact, child tax credit vs) almadım çocuk için devletten çünkü muhasebeci 2020 yılı vergi beyanında çocuğu belirtemiyeceğimi söyledi 2021 doğumlu olduğu için ama internetten okuduklarıma göre alınabileceği yazıyor.konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.
-
@MySea merhaba. Durum su biz bu saydiklarinizin hicbirini kullanmiyoruz cocuk icin. Herhangi bir krese de gitmiyor. İki yasinda cocuk. Zaten biz turkiyede yasiyoruz. Bu adimin bize gelmesi sacma. Acaba bilmedigimiz bi zorunluluk mu var amerikada mutlaka odenmesi gereken.
Benzer Başlıklar
136
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.3k