@Serapp, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@erenotti, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@Serapp E devlet kendi içinde nasıl bir sistem güncellemesi yaptı son yıllarda emin değilim ama ben 2014 yılında adresimi yurtdışına aldırmıştım, o tarihten sonra da Türkiye’de sigortam kesilmişti, sonra bir ara E Devleti kontrol edeyim dediğimde 2018 yılıydı sanırım, 4 senelik bir GSS borcu biriktiğini gördüm, sonrasında bir ara Türkiye’ye gittiğimde SGK’ya uğrayıp, oturum ve çalışma izinlerimi, yurtdışı giriş çıkış kayıtlarımı göstererek biriken borcu sildirdim.
En son Türkiye seyahatimde de (Ağustos sonu) SGK’ya tekrar uğradım, ben ikametimi 2022 yılında yeniden Türkiye’ye aldırmıştım ama sigortam ödeniyordu. 2023 Ocak’ta sigortam kesildi ama 2023 Kasım’da Amerika’ya taşındım, adres bildirim işlemimi mi de biraz üşengeçlikten 2025’te yaptım, 2023-2025 arası haliyle GSS borcu birikti, lakin memur bu borcu silmedi, konsolosluktan yazı getir dedi, peki bundan sonra işleyecek mi diye sordum, bundan sonra işlemeyecek ben burdan durdurdum, ama geçmiş borcunu silemem, o tarihte de orda yaşadığını veya sigortalı olduğuna dair konsolosluluktan yazı getir ancak öyle işlem yapabilirim dedi, hatta bana o yazının örneğini de verdi, barkodlu da bir belge. (Sanırım son birkaç senede bu sisteme geçilmiş)
Özetle benim memurla olan diyaloğumdan ve başıma gelenlerden anladığım şu; eğer adresinizi yurtdışına aldırmadan önce hali hazırda bir GSS yükümlüsü iseniz, yurtdışı adres bildirimi yaptığınızda da sistemden otomatik düşmüyorsunuz, orda sayaç dönmeye devam ediyor. Illa bir mudahale gerekiyor. İnşallah yanılıyorumdur.
2014 yılında adresinizi yurtdışına aldığınızda e-devletten kontrol etmiş miyidiniz acaba? Çünkü oğlum TR'de çalışıyordu, istifa etti, göç edince adresini değiştirdi, e-devletten kontrol sağlayıp emin olduk. 2 yıla yakındır ara ara kontrol ediyorum, borcu yok. Yani otomatik olarak düşmüş oldu. Daha bir kaç ay önce bakmıştım borcu yoktu, sizin yazınızı okuyunca girip bakayım dedim, GSS borcu sorgulama sayfasını iki aşamalı giriş yapmışlar 😞 bakamadım. Neyse bunun bir çaresini bulacağım. Kontrollere devam. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
Rica ederim, evet tabiki. 2014 yılında adresimi Ukrayna’ya aldırdım e devletten de teyit ettim ama o dönem GSS nedir bilmiyordum, sonrasında 4 senelik bir birikmiş borç görünce bende şaşırmıştım. Bilemiyorum ama bana öyle denk geldi. Belki de GSS’ye düşmeden adresinizi yurtdışına aldırdığınızda işlemiyordur. Zamanlama ile alakalı sistemsel bir problem sanırım. Yüzde yüz de hakim değilim, bu devlet işlerini başımıza geldikçe öğreniyoruz, deneyimliyoruz ☺️