Amerika'da Biracılık ve Bira Kültürü Üzerine
-
niye böyle bir başlık varkiii ben "amsterdam biraya 20 tl ödebilecekmiyim diye banka mobil uygulamasına girerken şifremi unuttuğum" kadar acı bir anıyı sadece türkiye gibi özel bir ülkede yaşabileceğimi farkediyorum. :(
-
@Alex, içinde söyledi: Amerika'da Biracılık ve Bira Kültürü Üzerine
IPA tadı ilk başta çok garip geliyor ama sonrasında alışıyor ve istiyorsun, bir süre sonra artık IPA dan başkasını içmeyi tercih etmiyorsun tecrübe ettim:)) Portland Oregon'da bira festivaline denk gelmiştim harikaydı 2 gün gittim ve birçoğunu tattım
IPA'yı tanımlayan en genel açıklama budur :)
"farklı tarz bira ne içebilirim?" sorusuna hep IPA tavsiye etmek zorunda hissediyorum kendimi. insanların böyle lezzetli bir biradan mahrum kalmamaları için elimden gelen her şeyi yapıyorum.. bu arada oregon'da abd'nin en iyi micro breweryleri bulunmakta. festivallerin en güzeline denk gelmişsiniz :) -
@ibrahimasar aslında hikayeniz türkiye'deki bira severlerinkiyle neredeyse tıptatıp aynı :) efes tombul şişeyle başlayan serüven, zaman zaman tuborg'a kaysa da yine "ben efesciyim" şeklinde devam ederken, tuborg'un %100 malt bira çıkartmasıyla tabiri yerindeyse "adam gibi bira" mottosuyle yerini tuborg'a yavaş yavaş bırakmak zorunda kaldı.
son dönemlerde iki firmanın da "filtresiz" tabir edien ve türk insanının damak zevkine daha çok yatkın olan biralarla bu rekabetin yavaş yavaş eşitlendiğini görüyorum. ancak tuborg'un "frederik serisi" gerçekten bu topraklarda yapılan en iyi işlerden biri, hakkını vermek lazım! o konuda biraz taraflı davranacağım sanırım :)
tat farklılıkları da aslında bu topraklarda senelerdir var ve var olmaya da devam edecek. almanlar gibi "bira saflığı yasası" olmadığı için bunu farklı üretim serilerinde bir yaşayabilirsiniz. teneke ve şişe birada da hakeza. bu seri üretim biralarda bizim gibi ülkelerde çokça yaşanan bir durum. bu yüzden asrtık micro breweryler gelişti ve yaygınlaştı.
ez cümle, bira bu topraklarda güzel ve özel bir yere sahip. umarım böyle de devam eder..
-
@MySea bu ikili yemeği sürekli yiyenler sık sık araba değiştirir gibi yatakları da değiştiriyorlardır
-
@ayvalik10 O kadar da degil, zevk meselesi..
-
2- eyalet bazında bira stilleri / farklılıkları / tüketim alışkanlıkları :beer_mug:

serimizin bu bölümünde kıtanın eyalet bazında bire stillerini / farklılıklarını / tüketim alışkanlıklarını inceleyeceğiz. ilk bölümde de bahsettiğim gibi bu kadar büyük bir coğrafyada hep aynı tip biraların tüketiliyor olması zaten mümkün olamazdı. peki bu farklılıkları neler belirliyor, gelin ilk önce bunları inceleyelim?
-
mevsim / iklim koşulları
kıta o kadar büyük olunca, mevsimsel farklılıklar da bir o kadar çok oluyor haliyle. eyaletin bulunduğu koşulları oradaki yerel üreticilerin de kullandıkları hammaddelerin (özellikle su ve şerbetçiotu) kalitesini çok değiştiriyor. bu da ister istemez biraların kalitesini ve stilini değiştiriyor. bu üretim kısmındaki etkendi. peki tüketim tercihleri açısından bu ne kadar değiştiriyor? işte burada da stillerin tüketim sıcaklıkları devreye giriyor. örneğin alaska'da size buz gibi bir pilsner ikram edilse ne yaparsınız? :) tabi ki içersiniz ancak; ilk tercihiniz bu olmazdı. çünkü bira her ne kadar susuzluk gidermek için de içilse bile bu bir süre sonra sizin damak tadınıza göre değişiklik gösterir ve tercihleriniz yavaş yavaş değişmeye başlar. tıpkı florida'da size smoked bir IPA servis edilse o sıcakta bu nereden çıktı dersiniz ister istemez. işte bu da tüketim tercihinin bulunduğunuz iklim koşuluna göre nasıldeğiştiğini anlatır bizlere. -
etnik yapı ve kültürel faktörler
burada ifade etmek istediğim aslında her yıl binlerce göçmen alan bir kıtadaki kültürel çeşitliliğin bu kadar fazla olduğu bir ülkede tercihler de aslında kültüre ve etnik yapıya göre şekilleniyor. bu siz isteseniz de istemeseniz de böyle ve bunu değiştirmeye çalışmak aslında abeste iştigal olur, özellikle bu kadar fazla göçmenin yaşadığı bir ülkede. örneğin; new york gibi çok farklı milletten yaşadığı bir eyalete ister istemez dünyanın bir çok ülkesinden bira bulma şansınız var. aldığı turist yoğunluğu da buna bir etken tabi ki. bu yüzden new york'ta yıl içinde en çok satılan bira her zaman lager stilinde biradır. sebebi neredeyse bütün dünyada lager stili bira vardır ve sıklıkla tüketilir. özellikle değişikliğe çok yatkın olmayan biri için tercih her zaman bildiği markadan / stilden yana olacaktır. bir de colorado'ya bakalım isterseniz.. burada da her mekanda buğday birası görürsünüz. çünkü colorado'nun gurur duyduğu buğdayı yani yerel haklın ifadesiyle çayır altını ister istemez tercih edilen bira stilini bu tarafa kaydırmıştır. (iyi ki de etmiştir. şahsen kıtadaki en iyi buğday biraları burada üretilir. bir gün demene şansınız olursa sakın kaçırmayın) peki güney kıyılarında durum ne? california.. meksika kültürüyle haşır neşir lan bir eyaletin de haliyle mexican LAGER tüketiminin fazla olması çok normal :)
bu görselde genel olarak hangi tarzların tercih edildiğini görebilirsiniz;

burada da eyaletlerin en ünlü biraları / stilleri ve genel olarak özellikleri bulunmakta. bulunduğunuz eyaletin takımını tutmak gibi, birasını da içmek sanırım elzem durumlardan biri :)
https://www.thrillist.com/drink/nation/every-state-in-the-usa-ranked-by-its-beer
-
-
her yıl belli başlı kuruluşlar ve internet siteleri abd'nin en iyi birasini / bira üreticisini seçmek için oylamalar yapıyor.
ama asil söz sahibi olan American Homebrewers Association (AHA),18. america'nin en iyi birasi / bira üreticisi oylamasının sonuçlarını açıkladı.
Top Ranked Beers
(*T indicates tie; indicates small and independent craft brewer):- Bell’s Two Hearted Ale*
- Russian River Pliny the Elder*
- Sierra Nevada Pale Ale*
- The Alchemist Heady Topper*
- Bell’s Hopslam*
- Three Floyds Zombie Dust*
T7. Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale*
T7. Founders Kentucky Breakfast Stout - Deschutes Fresh Squeezed IPA *
- North Coast Old Rasputin*
Top Ranked Breweries
(*T indicates tie; indicates small and independent craft brewer):- Bell’s Brewery, Comstock, Mich.*
- Sierra Nevada Brewing Co., Chico, Calif. and Mills River, N.C.*
- Russian River Brewing Co., Santa Rosa and Windsor, Calif.*
- Founders Brewing Co., Grand Rapids, Mich.
- Dogfish Head Craft Brewery, Milton, Del.*
- Tree House Brewing Co., Charlton, Mass.*
- Deschutes Brewery, Bend, Ore.*
- The Alchemist, Stowe, Vt.*
- New Belgium Brewing Co., Fort Collins, Colo.
T10. Firestone Walker Brewing Co., Paso Robles, Calif.*
T10. Stone Brewing, Escondido, Calif.*
*sierra nevada bu yil birinciliği bell's brewery'ye kaptırmış olsa da, son iki yıldır en iyi brewery seçildiğini belirtmem gerek.
https://www.brewbound.com/news/zymurgy-magazine-announces-the-best-beers-in-america-for-2020/
-
3 - amerika'da micro brewery ve craft beer kültürü
ilk olarak micro brewery ve craft beer kavramlarını açılayarak başlamak istiyorum.
micro brewery geleneksel usullerle, katkı malzemesi kullanmadan ve daha küçük ölçülerde (taze/fresh) bira üretimi yapan lokal işletmelere verilen ad. son 10-15 yılda kendini göstermeyi başarmış ve bütün dünyada artık bira severlerin tek adresleri olmaya başlamıştır. aslında uzun yıllardır bu tip bira üreticileri olsa da son dönemde (şahsi kanaatim sosyal medyanın ve internetin gelişip yaygınlaşması) gittikçe yükselen bir uğraş / trent olmuştur.
craft beer ise bu işletmelerde üretilen ve hiçbir katkı maddesi kullanmadan geleneksel usullerle üretilen ve en taze haliyle servis esilen biralara verilen isim.
peki bu biraları / üreticileri çekici hale getiren nedir?
ilk olarak elbette ki tat ve kalite. ticari bira dediğimiz, yani boy boy reklamlarını görüp market raflarının %80'ini kaplayan biralar tüketicilerin ihtiyacını karşılamak için geleneksel üretimlerin dışına çıkmak zorunda kalıp ilk günkü tat ve lezzetlerinden ödün vermeye başlamışlardır. bu durum talebin karşılanması için elzem olduğu kadar gereklidir de. yüzbinlerce litre bira üretimi için geleneksel koşullara bağlı kalmak neredeyse imkansızdır. bu yüzden de lokal üreticiler eski geleneksel yapılarını koruyarak ilk günkü lezzetlerini korumaya devam etmeyi amaçlamışlardır.peki amerika bu konuda nerede?
bana sorarsanız zirvede..
2020 yılı verilerine göre amerikada şuan toplamda 8275 adet (micro brewery, brewpub, taproom brewery ve regional craft brewery) bulunmakta. bu sayı gün geçtikçe artmakta ve biraya gereken değer layıkıya verilmekte :)
bununla ilgili çok fazla site bulabilirsiniz ancak; konunun en uzmanları tarafından yapılan sıralamaya göre ilkler aşağıdaki gibi;
- Sierra Nevada Brewing Co.
- New Belgium Brewing
- Duvel Moortgat
- Gambrinus
- Bell's Brewery Inc.
- CANarchy
- Stone Brewing
- Artisanal Brewing
peki siz kendi eyaletinizdeki yerel bira üreticilerinin biralarını deniyor musunuz?
denediyseniz beğendiklerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. -
4- amerika'da kendi biranı üretmek
serimize kaldığımız yerden devam edelim :)
ama bu sefer tanıdık bir sima ile.. eminim breaking bad dizisini bir şekilde bir yerlerden duyup izlemişsinizdir. dizideki nev-i şahsına münhasır karakterlerimizden biri olan hank schrader'in (asıl adı dean norris) evinin garajında bira imal ederken bir çok sahnesine denk gelmişizdir. aslında hank, bira alacak parası olmadığı için değil, bu işi sevdiği ve gerçekten de bira imalatına merakı olduğu için bu yapmaktaydı.
peki bu durum amerika'nın geneli için böyle mi?
2017 verilerin göre amerika'da toplam 1,1 milyon kişi kendi birasını üretip tüketmekte. bu da toplamda yıllık 1,7 milyon fıçı bira demek. bunun için hazırlanmış muhteşem bir infografik var. burada kendi birasını üretenlerin eğitim durumundan, yaşlarına.. medeni hallerinden, bulundukları bölgelere hatta ve hatta yıllık karlarına kadar her şeyi görebilirsiniz.

peki biranın bu kadar ucuz olduğu bir ülkede neden insanlar kendi birasını üretir?
burada temel sebep aslında insanların hobi edinebilme imkanlarının ve bir konu üzerine uzmanlaşma, zaman ve para ayırma özgürlüklerinin olması. tabi bu bir süre sonra da kendini gerçek bira lezzetine ulaşma durumuna bırakıyor.son 6 yıldır kendi birasını üreten ve tüketen biri olarak, ticari biraların (micro brewery hariç) lezzetsiz ve yavan olduklarını savunurum. bunu ürettiğim biraları deneyen çoğu insandan da duyuyorum açıkcası. biraz reklama girecek belki ama sanırım bunu hakettim :) bunlar son 6 yıldır ürettiğim biralardan sadece ikisi. bir çok farklı tarzda bira üretmeye çalışıyorum. soldaki, pilsner tarzında bir yaz birası. diğeri de greyfurt aromalı ve ekstra şerbetçiotu eklenmiş IPA.

ez cümle, amerika kendi birasını üretmek için bir cennet diyebiliriz. insanların evleri, maddi imkanları ve özellikle hammadde + ekipman bulunabilirliği amerika'yı bu konuda 1. sıraya oturtuyor demek yanlış olmaz.
-
Evde bira uretmenin zevki ve tadi baska ama cok ve duzenli bira tuketmiyorsaniz pek mantikli olmuyor. Amerikada bira cesidi cok ve fiyatlar makul. Eger yeni biralar denemek istiyorsaniz cok genis bir secenek yelpazesi mevcut. Bunun yaninda local breweryler cok enteresan tatlar iceren biralar uretiyor. Basta da belirtiigim gibi cok yogun tuketilmiyorsa, bence mevcut biralari denemk daha iyi bir tercih.
-
sn. @sigmoidalmammal aslında ilk başlarda ben de sizler gibi düşünüyordum ancak; olay bir süre sonra maddiyattan ve emekten bi' tık öne geçmeye başlıyor. bu konuya ilgimden dolayı yurtdışı kaynaklara ve forumlara sürekli göz gezdiriyorum. biranın birim fiyatı ne kadar ucuz olursa olsun, kendi ellerinizle şişelediğiniz biranın tadı cidden bir başka :)
bir de çeşitlilik açısından ürün yelpazesi inanılmaz fazla. olay sadece bu hobiye başlamak ve biraz sabır. sonrası emin olun çorap söküğü gibi geliyor.
-
Kesinlikle sizin yaptığınız, tüm karışımları özenle eklediğiniz, mayalanmasını beklerken ilk yudumun hayalini kurduğunuz biranızın içimi gerçekten bir başka. Benim favorim APA (American Pale Ale). Romanya'nın Yaş şehrinde bulunan, mönüleri inanılmaz zengin "Beer Zone" adlı mekanda çeşit çeşit biralardan hemen hemen her gün farklı bir tat denedim. Artık karar veremez boyuta geliyordum. Ama beni etkileyen bir bira vardı ki onu unutamam "Bishop's Finger"
-
uzun süredir bosladigimi farkettigim bu başlığı 2021 yili için güzel bir içerikle canlandiralim madem.. :)
https://vinepair.com/articles/best-highest-rated-beer-every-state/
-
Biz gecenlerde bir farm festivaline gittik. Orada farmda kendi urettikleri bira ve saraplari satiyorlardi. Esim sarap, ben bira cesitlerinden denedim. Oldukca iyiydiler. Tat ve kalite olarak begendim.
-
Ben de Colorado için hazırlıyordum. Denk gelmiş :)
https://yesilkartforum.com/forum/topic/68/colorado/76 -
-
Amerikada en çok merak ettiğim şey carlsberg klasik bira tadı amerikada hangi markalarda bulunabilir ? Alışkanlıklardan kopmak çok zor klasik o tadı yakalayamayacakmışım gibi geliyor hep..
-
@ilkerkaynar90 carlsberg aslında tam anlamıyla bir pilsner. abd gibi bir ülkede pilsner tarzı bira bulmak, içilebilecek su bulmaktan daha kolay aslında :)
marketlerdeki pilsner tarzı biraları deneyerek aradığınız tada ulaşabilirsiniz ama kendinizi bu tarz kalıplara sokmayın derim çünkü; carlsberg'den kat be kat güzel biralar bulacaksınız.
-
@gucarslan bu şekilde cümlelerle uçağa bindiğimi hayal etmeye başladım 😂 önerilerinizi eğer green cardı yakalayabilirsem dikkatle takip edeceğim :)
-
@ilkerkaynar90, içinde söyledi: Amerika'da Biracılık ve Bira Kültürü Üzerine
Amerikada en çok merak ettiğim şey carlsberg klasik bira tadı amerikada hangi markalarda bulunabilir ? Alışkanlıklardan kopmak çok zor klasik o tadı yakalayamayacakmışım gibi geliyor hep..
Total Wine da var Calsberg kutu. 8 lisi 14-15 dolar civarıydı.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
16
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.9k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum