Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    Merhaba,

    Amerika'da college veya üniversite eğitimi için alabileceğimiz FAFSA ve benzeri eğitim yardım fonları konusunda bilgi sahibi olanlar bilgi ve tecrübelerini bu konu altında paylaşırlarsa çok sevinirim.

    Hatta ilk soruyu da ben sorayım. FAFSA nedir, kimler alabilir, ne şekilde alınır, ne kadar yardım sağlarlar ve geri ödemeli midir?

    Teşekkürler.


  • Bu konuyu bende merak ediyorum. Mesela eğitim kredisi aldık, ödemeyi okul bitince mi yapıyoruz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    FAFSA, Free Application for Federal Student Aid yani Ogrencilere Federal Yardim icin Ucretsiz Basvuru anlamina geliyor...

    Lisans ya da lisansustu ogrencilerin basvurabilecegi bir maddi yardim basvurusudur. Genelde su sartlari gerektiriyor:

    • ABD Vatandasi, Green Card sahibi ya da ABD'ye ait bolgelerden birinin vatandasi olmak

    • Sadece erkekler icin -eger gerekiyorsa- SSS'ye kayit olmus olmak. Ayrintili bilgi icin: https://yesilkartforum.com/forum/topic/157/amerika-da-askerlik-kaydi-selective-service-system

    • SSN sahibi olmak

    • Yeterli bir ogrencilik sureci gecirme
      (1) 4.0 not ortalamasi uzerinden lisans icin en az 2.0, lisansustu icin en az 3.0 not ortalamasina sahip olmak
      (2) Her donem derslerin en az %70'ini gecmek
      (3) Maksimum 6 yilda universite egitimini tamamlama(lisan egitimi icin)

    • Federal yardim alirken, yasal olmayan uyusturucu satmak ya da bulundurmak sucu islememis olmak

    FAFSA basvurulari 2017-2018 egitim ogretim doneminde 1 Ekim gunu basladi, bazi yardimlar basvurular geldikce verildiginden ve bitebileceginden, basvurunun ne zaman yapildigi onemli olabiliyor, o nedenle cogunlukla cok geciktirmeden basvuruyu yapmak gereklidir. Basvuruda son 2 yillik vergi odemesi bilgileriniz de sorulmaktadir. FAFSA basvurusu yaptiktan sonra genelde su 4 yardimdan birine kabul edilirsiniz:

    Pell Grant – Bu burs yillik ~$6000 dolara kadar burs almanizi saglar. Bu geri odemesiz bir burstur, yani egitiminiz bittikten sonra aldiginiz parayi geri odemeniz gerekmemektedir.

    Stafford Loan – Daha onceki ismi Garanti Edilmis Federal ogrenci kredisi olan bu kredi, ogrencilere %4.29 sabit faizle verilmektedir.

    Federal Perkins Loan – Bu kredi de Stafford Kredisi gibidir ama bazi secili okullar tarafindan direkt bir sekilde ogrenciye verilir, bu kredinin faizi %5'tir.

    The Federal Work-Study Program – Bu programa kabul alan ogrenciler, part-time is alabiliyorlar. Pek cok durumda federal hukumet ogrencinin maasinin yarisini oduyor, diger yarisi da okul tarafindan odeniyor.

    Ayrica FAFSA disinda da mali yardim basvurulari yapabilirsiniz. Bunun icin en iyi site hangisidir maalesef bilmiyorum ama durumunuza uygun olan farkli yardim turlerini internette arayarak bulabilirsiniz. Askeriyeye katilmis olmak, azinlik bir topluluktan gelmek, lbgt toplumunun bir uyesi olmak vs. gibi nedenlerle ayri burs basvurulari yapabilirsiniz.


  • Peki kredilerden biri çıktı. Ödemesini okul bitince mi yapıyoruz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @schadow aldiginiz krediye gore degisiklik gosterebilir, ama genelde geri odemeler okulu bitirdikten 6 ay sonra basliyor.

  • ⭐⭐

    Bilgiler için teşekkürler @crazycells
    Peki vermiş oldukları bu kredileri kaç ay vadeye bölüp geri alıyorlar? Aylık 2000 2000 istemiyorlar değil mi? 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @edelweiss bu biraz hangi krediyi aldiginiza, ne kadar borcunuz olduguna ve nasil bir odeme plani sectiginize bagli.

    Geri odemeler 10 yil ile 25 yil arasi surebilir (genelde faiz orani daha az olacagindan 10 yillik seciliyormus). Asagidaki sitelerden anladigim kadariyla genelde kazandiginiz paranin %10 ile %20'sini geri odeme icin kullanmanizi bekliyorlar.


  • Küçük bir araştırma yaparak üniversiteler ve burslar hakkında bilgi toplamak istedim. Bu araştırma sürecinde Harvard, Stanford ve MIT üniversitelerinin hesaplama araçlarını kullanarak kabul edilmem durumunda ödeyeceğim net ücretleri öğrendim.

    Harvard: $3000
    Stanford: $5000
    MIT: Ücretsiz

    Bu hesaplama araçlarına göre kabul edilmem durumunda ödemem gereken ücretler bu şekilde. Bu ücretlerin hatalı mı yoksa doğru mu olduğunu anlayamadım.

    Örneğin Harvard için ABD vatandaşı olan biri olmayana göre (yıllık gelirleri aynıyken) daha fazla ödüyor. Niye kendi vatandaşlarından daha fazla ücret aldıklarını anlamadım.

    Bu üniversitelerin vizyon sahibi kişileri kabul ettiğini düşününce ücreti önemsememeleri mantıklı geldi.

    Şimdi merak ettiğim konu şu. Bu üniversitelerin istedikleri kriterleri karşıladıktan sonra başvurur ve kabul edilirsem ödemem gereken ücretin farklı tutarda çıkması söz konusu olabilir mi?

    Eğer kabul edilirsem hesapladığım bu ücretleri ödeyebilirim fakat daha fazla ödemem gerekirse ödeyemeye gücüm yetmeyeceği için kabul edilmemin bir anlamı kalmayacak.

    Bu nedenle bu konu hakkında bilgisi olan var mı diye sormak istedim. Bilgisi olan varsa detaylarıyla paylaşırsa sevinirim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Yıllık okul ücreti Harvard için 72500 dolar görünüyor. Okula kabul edilen öğrencinin ve ailesinin gelirine göre %100'e kadar burs verilebiliyormuş. Türkiye'deki özel üniversitelerde burslu okumak gibi düşünebiliriz. Bu hesaplama araçları kabaca bir fikir vermek için kullanılabilir ama tüm giderleri göstermiyor olabilir. Okulun kayıt kabul birimine mesaj atmak iyi olur bence.


  • @knnrn Yanıt için teşekkürler. O zaman hesaplama araçları doğru bilgi veriyor. Dediğiniz gibi kayıt-kabul birimine ulaşmak mantıklı olacak.


  • @crazycells Yüksek Lisans öğrencileri alabiliyor mu?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sinan301 FAFSA ve Üniversite Eğitimi için diğer burs ve kredi olanakları içinde söyledi:

    @crazycells Yüksek Lisans öğrencileri alabiliyor mu?

    Evet, FAFSA'yi alabiliyorlar.

  • ⭐⭐

    @crazycells 6 -12 aylık sertıfıka programları için Fafsa alınabılıyor mu? yada ne tür yardımlar mevcut geri ödemeli de olur? tecrube edenınız var mı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @hockeyumpire2 FAFSA ve Üniversite Eğitimi için diğer burs ve kredi olanakları içinde söyledi:

    @crazycells 6 -12 aylık sertıfıka programları için Fafsa alınabılıyor mu? yada ne tür yardımlar mevcut geri ödemeli de olur? tecrube edenınız var mı?

    Bu cok baska bir konu, isterseniz bu konuyu ayrica konusmak icin baslik acabilirsiniz.

    FAFSA'yi universite egitimi icin alabiliyorsunuz, sertifika programlari icin verip vermediklerini bilmiyorum ama sanmiyorum. Sanirim dediginiz programlar icin ancak ozel burs ve kredi programlari bulabilirsiniz.


  • Fafsaya basvurmak public charge olayını etkiler mi?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @It-s-thilda Green Card sahibi olmadan FAFSA alamazsiniz.

    Ayrica egitim konusunda alinan yardimlar "public charge" olarak degerlendirilmiyor. Neticede amaciniz kendinizi gelistirip, bir is bulup topluma katkida bulunmak...


  • @crazycells green carddan sonrasını bahsetmistim zaten teşekkürler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @It-s-thilda, içinde söyledi: FAFSA ve Üniversite Eğitimi için diğer burs ve kredi olanakları

    @crazycells green carddan sonrasını bahsetmistim zaten teşekkürler

    "public charge" kural ve kosullari Green Card basvurusu icin gecerli. Su an icin sonrasini ve vatandaslik surecini etkilemiyor.


  • FAFSA basvurusu icin vatandas veya greencardli olmak gerekiyor. Dept of Education sizin girmis oldugunuz bilgileri SSA (social security administration) ile dogrulama yapiyor. Pell Grant gibi geri odemesiz egitim grantlari almak icin ise vatandaslik sart.


  • Türkiye'de okulu bitirip orada denklik almak için gerekli kuruma başvurdugumda benden bazı dersleri almamı isteyecekler bu dersleri almak için üniversiteye başvurdugumda (denklik için muhtemelen az ders alacagim) da fafsadan yararlanma şansım var mı


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

107
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum