Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Tek bir cümleyle anlatmak gerekirse, niyet mektubunuzu başvuracağınız bölümden kız ister gibi yazmalısınız. Birlikte çalışmak istediğiniz hocayı kızın çirkef babası/annesi olarak düşünün. Kendinizi öyle bir tanıtmalısınız ki size bir şans vermek istesinler!

    Burada vereceğim taslak sadece genel bir bilgi amaçlı. Her mektubu bölüme göre biçimlendirmek size kalmış 🙂

    Stanford'dan aldığım bilgiyi kendi yorumlarımla birlikte aşağıya aktardım:

    Bir niyet mektubu;

    1. ÖZ OLMALI. Arkalı önlü bir sayfayı geçmemelisiniz (toplam 2 sayfa). Akademik çalışmalarda da kısalık esas olarak görülür. Üç kelime ile anlatılabilecek bir şeyi altı kelime ile anlatıyorsanız, daha öz yazabilen bir adayı size tercih edebilirler. Dosyanızı okuyan öğretim üyelerinin zamanlarının oldukça kısıtlı olduğunu unutmayın. Bugüne kadarki başarılarınızdan tabii ki bahsetmek isteyeceksiniz ancak bunu yapayım derken sayfaları doldurmamak lazım Hakkınızdaki detayları dengeli bir biçimde vermelisiniz. Öz yazmakla kısa yazmak birbirine karıştırılmamalı. İçerik olarak da sadece başarılarınızı listelemeyin. Çeşitliliğin kalbinde yaşıyorsunuz Stratejik oynayın.

    2. KESİNLİKLE GRAMER, İMLA HATASI İÇERMEMELİ VE OLABİLDİĞİNCE AÇIK OLMALI. Mektubunuzu okuyanlar en iyi yazı örneklerinizden birinin bu olduğunu düşünecekler. O yüzden birden fazla taslak yazmaya hazır olun ve mektubunuzu size yardımcı olabilecek dil becerisine güvendiğiniz kişilere içerik ve yazım açısından birkaç kez kontrol ettirin. Okuyan kişi mektubun bir oturuşta yazılmadığını anlamalı.

    3. PROGRAMA UYGUN OLMALI. Doktora programına mektup yazdığınızı unutmayın. Yüksek lisanstan farklı olarak doktorada bir uzmanlığa yöneleceğiniz için çalışma alanınızı olabildiğince daraltmalı ve amaçlarınızdan bahsetmelisiniz. Niçin bu alanda doktora yapmak istiyorsunuz? Örneğin, eğitim alanında bir başvuru yapacaksanız "İnsanlara yardım etmek için" demek belli olanı tekrar söylemeye giriyor. Daha net ve kendinize özgü olmalısınız. Başvurduğunuz üniversitedeki araştırmaya aşina olduğunuzdan, hatta danışmanınız olabilecek muhtemel öğretim görevlilerinden bahsedebilirsiniz. Örneğin: "Bölümünüze başvurma sebeplerimden biri Dr. X ile çalışma fırsatı yakalayabilmek. ABC alanında uzmanlaşmak istediğim için Dr. X'in bu alandaki çalışmaları bana hali hazırda bir temel oluşturdu. Kendisi akademik kariyerimde bana çok değerli bir mentor olacaktır."

    Mektuba öğretim üyeleri sizi işe alacakmış gibi yaklaşabilirsiniz ki aslında öyle. Neden sizi kabul etsinler? Sizin farkınız nedir? Kimin araştırma alanlarıyla uyuşuyorsunuz? Kim sizin için iyi bir danışman olabilir? Bu gibi soruları düşünerek hareket edebilirsiniz.

    1. BAŞVURDUĞUNUZ OKULA UYGUN OLMALI. XYZ Üniversitesine gitmek sizin için ne gibi bir fark yaratacak? Varsayın ki çalışmak istediğiniz alanda sadece 3 üniversite eğitim veriyor. Hepsine başvursanız dahi mektuplarınız birbirinden az da olsa farklı olmalı. Kurumun kendisine hitap etmelisiniz. Örneğin neden özellikle Michigan State? Neden Purdue? Neden Northwestern? Sizi kültürü mü etkiledi, öğretim üyeleri mi, programları mı? Sebeplerini açıkça ve ikna edici bir biçimde belli etmelisiniz ki sizi kabul etmekten başka şansları kalmasın Bu üniversiteler size neler katabileceklerinin farkında. Siz onlara ne katabilirsiniz?

    Sevgiler.


  • Teşekkürler


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

103
Çevrimiçi

39.8k
Kullanıcı

5.7k
Konu

418.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum