Merhaba, amerikaya 2023 Aralık ayında girdim, evraklarım ve sosyal güvenlik numaram gelmediği için iş bulamadım ve çalışmadım, sadece amerikada açtığım banka hesabıma türkiyeden getirdiğim parayı yatırdım. 2024 Nisan ayında vergi ödemesi ya da herhangi bir beyan yapmam lazım mı?
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Vergi bildirim tarihini ertelemek için yapılması gerekenler
-
@yapay-zeka Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler içinde söyledi:
peki vergi bildirmini muhasabeci aracılığıyla yapılırmı yapılırsa muhasebeciler ne kadar para alıyor bilginiz varmı
Evet, muhasebecilerle de yapabilirsiniz. Ne kadar para aldiklarini bilmiyorum maalesef.
-
@yapay-zeka @crazycells biz muhasebe aracılığı ile yaptık New york Longisland ta 150$ para ödedik...
-
Merhabalar,
Ilk giris : 04.11.2017.
Daha US'e yerlesmedik.
Adres olarak arkadasimin NY daki adresini kullaniyoruz. Vergi beyani isini nasil yapmamiz gerekiyor. Anladigim kadari ile eyaletlere gore beyan ediliyor.
1 ) Vergi beyani icin @knnrn bahsettigi https://www.creditkarma.com/tax kullanabiliriz degil mi? ( Fakat icinde resmen kayboldum
).
2 ) US disinda oldugumu creditkarma da bir yerlerde belirtmek gerekecek degil mi?
3) Benim vergi yukumlulugum basladi degil mi? ve ne kadar paranin alti vergilendirilmiyor.
4) vergi bildirimi yapmazsak ne olur?
5) Baska tavsiyeleriniz ve neler yapmam gerekiyor?
bilgilendirmeler icin tskler -
@wahap Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler içinde söyledi:
Merhabalar,
Ilk giris : 04.11.2017.
Daha US'e yerlesmedik.
Adres olarak arkadasimin NY daki adresini kullaniyoruz. Vergi beyani isini nasil yapmamiz gerekiyor. Anladigim kadari ile eyaletlere gore beyan ediliyor.
1 ) Vergi beyani icin @knnrn bahsettigi https://www.creditkarma.com/tax kullanabiliriz degil mi? ( Fakat icinde resmen kayboldum
).
2 ) US disinda oldugumu creditkarma da bir yerlerde belirtmek gerekecek degil mi?
3) Benim vergi yukumlulugum basladi degil mi? ve ne kadar paranin alti vergilendirilmiyor.
4) vergi bildirimi yapmazsak ne olur?
5) Baska tavsiyeleriniz ve neler yapmam gerekiyor?
bilgilendirmeler icin tskler- ABD disinda oldugunuz icin sadece IRS'e yapmaniz yeterli, herhangi bir eyalette yasamadiginiz icin eyalet vergi bildirimi yapmaniza gerek yok.
- Maalesef o siteyi kullanmadigim icin bilmiyorum ama belirtiyor olmaniz lazim (genelde alisilmisin disina cikarsaniz bu tur formlar hata verebiliyor, o nedenle kagit form doldurup da gondermeyi deneyebilirsiniz)
- evet, basladi. Yurtdisindaki yillik kazanciniz $102,100 'in altindaysa vergi odemiyorsunuz. Su sayfada ayrintilari bulabilirsiniz.
- Eger vergi odemesi gerekmiyorsa, vergi bildirimi yapilmamasi da bir sorun yaratmaz. Fakat kayitlara gecmesi icin yapmanizi tavsiye ederim, en azindan ben olsaydim yapardim diyeyim

- Su siteyi inceleyebilirsiniz: https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/taxpayers-living-abroad
-
@wahap ABD'deki geliri beyan etmek için CreditKarma kullanabilirsiniz. ABD dışındaki geliri beyan edemiyorsunuz maalesef. Vergi beyanını Ocak-Nisan 2019 tarihleri arasında yapacaksınız. Bu yıl için bence bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece giriş yapmışsınız, herhangi bir gelir elde etmemişsiniz. Türkiye'de çok büyük geliriniz yoksa bir şey yapmaya gerek yok.
-
@crazycells ABD'de kaç çeşit vergi ödüyoruz? Benim gördüğüm kadarıyla
- Income Tax; yani gelir vergisi
- Federal Tax
- State Tax
- Sales Tax; yani satış vergisi
- VAT; yani katma değer vergisi
Mesela; satış işinden para kazanan biri (Deleware eyaletinde) satış vergisi ödemiyorken, o satıştan elde ettiği geliri mi ödüyor sadece?
-
@entelman Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler içinde söyledi:
@crazycells ABD'de kaç çeşit vergi ödüyoruz? Benim gördüğüm kadarıyla
- Income Tax; yani gelir vergisi
- Federal Tax
- State Tax
- Sales Tax; yani satış vergisi
- VAT; yani katma değer vergisi
Mesela; satış işinden para kazanan biri (Deleware eyaletinde) satış vergisi ödemiyorken, o satıştan elde ettiği geliri mi ödüyor sadece?
Zaten Federal ve State Tax, Gelir vergisi oluyor sayin @entelman , gelirinizden federal hukumete ve eyalet hukumetine vergi veriyorsunuz. Ayrica bazi sehirlerde ekstra vergi de veriyorsunuz. Mesela New York eyaletinin icindeki New York sehri ve Yonkers sehri icin de ayrica vergi oduyorsunuz.
Dolayisiyla income tax'i (federal / state/ city) diye 3'e ayirabilirsiniz...
Yani dediklerinizi soyle tekrar yazabilirsiniz:
-
Income tax (Gelir vergisi)
Federal, state ve local vergiler...
Federal vergi, kazandiginiz orana gore %10 ile %40 arasinda degisebilir, eyalet ve sehir vergileri bu orandan cok daha kucuk...
Ayrica uzerinize bir mulk miras kaldiginda, bir gayrimenkul satisindan kazanacaginiz gelir veya size biri tarafindan verilecek bir hediye para (gift tax) da vergilendirilir. -
Property tax (Emlak ve Varlik vergisi)
Emlak ve varliginiz genelde sehir ya da eyalet tarafindan vergilendirilir. Bu vergiyi yillik olarak ya da aylik mortgage odemenize eklenerek odeyebilirsiniz. Ev disinda sahip oldugunuz otomobil, bot, karavan ya da ucaklar da bu vergiye tabidir. -
Goods and Services taxes (VAT)
Bu kategoriyi katma deger vergisi gibi dusunebilirsiniz. Bahsettiginiz satis vergisi eyalet ve sehir vergileri dahilindedir.
Ayrica bir urunun miktarina gore kesilen excise tax (tuketim vergisi) de bu kategoridedir. Misal satin aldiginiz her galon benzine bir miktar vergi odersiniz, bu vergi miktari benzinin satis fiyatindan bagimsizdir.
Sin taxes (gunah vergileri
) sigara ve alkolden alinan vergiler...
Kullanici vergileri (user tax), ozellikle ucak biletleri, kiralik arabalar, ucretli yollar, otel odalari gibi durumlarda odenilen vergiler...
-
@knnrn Ben 2004 yılından bu yana green kartlıyım. ABD'de hiç gelir elde etmedim, vergi formu doldurmadım ve herhangi bir beyanda da bulunmadım.
Bir şey yapmam gerekiyor mu? TR'de de sadece emekli maaşım var. -
@murat-taskin Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler içinde söyledi:
@knnrn Ben 2004 yılından bu yana green kartlıyım. ABD'de hiç gelir elde etmedim, vergi formu doldurmadım ve herhangi bir beyanda da bulunmadım.
Bir şey yapmam gerekiyor mu? TR'de de sadece emekli maaşım var.Gelirinizi gosteren belgeleri temin etmeniz yarariniza olur, en azindan neden vergi bildirimi yapmadiginizi sorarlarsa belgelerle durumunuzu gosterebilirsiniz.
-
@murat-taskin Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler içinde söyledi:
Bir şey yapmam gerekiyor mu? TR'de de sadece emekli maaşım var.Gelir nerede olursa olsun beyan etmek gerekiyor. Yıllık 10 bin doların altındaysa geliriniz, beyan etmek şart değil. ABD dışındaki gelir yıllık 100 bin dolar civarının üstündeyse vergiye tabi olabilir. Türkiye'de vergisi ödenen gelir için ABD'de ayrıca vergi alınmaz.
-
@crazycells ABD'ye 26.12.2018'de giriş yaptım ve henüz çalışmıyorum. Gelir elde etmedim yani. Gene de boş beyanname türü bir şey vermem gerekiyor mu?
-
@entelman Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler içinde söyledi:
@crazycells ABD'ye 26.12.2018'de giriş yaptım ve henüz çalışmıyorum. Gelir elde etmedim yani. Gene de boş beyanname türü bir şey vermem gerekiyor mu?
Bence yılın son birkaç günü için gerek yok.
-
@knnrn @crazycells Hrblock sitesi üzerinden birkaç günlük için de olsa 0$ gelirli vergi beyanında bulundum ama meblağ düşük olduğu için e-file yapmama izin vermedi. Bilgisayarıma kaydettiğim pdf dosyasını print edip, IRS Austin'e mi postalamam gerekiyor? Tam anlamadım bu kısmını.
-
Merhaba Kolay gelsin,
vergi beyanı ile ilgili bilgileri okudum,açıkçası tam anlamadım,ayrıca verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ederim.
Benim sormak istediğim,2018 talihsisi olarak 2 defa giriş çıkış yaptım,ailece.Green card sahiplerinin vergi yükümlülüğü hakkında,irs 1040 ve 2555 formunu şimdiden benim doldurmam gerekiyormu?
Gelirim yıllık barajı aşmıyor.Ayrıca şu an daha abd ye taşınmış değiliz.
Bu form larla ilgilide link bulamadım eğer doldurmam gerekiyorsa,hangi formu doldurmalıyım?
bir yazıdada eğer abd de yaşamıyorsanız kesinlikle doldurmayın diyor.diğer başka bir yazıda da doldurmak zorundasınız deniyor.
Şimdiden teşekkür ederim -
@knnrn @crazycells Hrblock sitesi üzerinden birkaç günlük için de olsa 0$ gelirli vergi beyanında bulundum ama meblağ düşük olduğu için e-file yapmama izin vermedi. Bilgisayarıma kaydettiğim pdf dosyasını print edip, IRS Austin'e mi postalamam gerekiyor? Tam anlamadım bu kısmını.
Evet oraya postalamalisiniz, adresler surada:
-
@hakisalapaki Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler içinde söyledi:
Merhaba Kolay gelsin,
vergi beyanı ile ilgili bilgileri okudum,açıkçası tam anlamadım,ayrıca verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ederim.
Benim sormak istediğim,2018 talihsisi olarak 2 defa giriş çıkış yaptım,ailece.Green card sahiplerinin vergi yükümlülüğü hakkında,irs 1040 ve 2555 formunu şimdiden benim doldurmam gerekiyormu?
Gelirim yıllık barajı aşmıyor.Ayrıca şu an daha abd ye taşınmış değiliz.
Bu form larla ilgilide link bulamadım eğer doldurmam gerekiyorsa,hangi formu doldurmalıyım?
bir yazıdada eğer abd de yaşamıyorsanız kesinlikle doldurmayın diyor.diğer başka bir yazıda da doldurmak zorundasınız deniyor.
Şimdiden teşekkür ederimDoldurmanizi belirleyen sey ABD'de olup olmamaniz degil, dolayisiyla soylediginiz turden yazilar herkes icin anlamli yazilar degil. Kisiden kisiye bu gereksinim degisebilir, bunu belirleyen sey sizin vergi odemenizin gerekip gerekmedigi.
Eger ABD'de yasamadiysaniz veya calismadiysaniz ve yillik geliriniz de belirlenenden az ise buyuk ihtimal vergi odemeniz veya bildirim yapmaniz gerekmeyecek, ama buna kendi durumunuza gore karar vermelisiniz:
-
teşekkürler
-
@crazycells income vergi ,federal vergi ,eyalet vergisi nedir ?
-
@sami-nur, içinde söyledi: Vergi bildirim tarihini ertelemek icin yapilmasi gerekenler
@crazycells income vergi ,federal vergi ,eyalet vergisi nedir ?
income, gelir vergisi oluyor. 1 yil boyunca kazandiginiz tum gelirleri saymalisiniz...
federal vergi, federal hukumete yani IRS'e verdiginiz vergi...
eyalet vergisi de, o yil yasadiginiz ve calistiginiz eyaletlerin hukumetlerine verdiginiz vergi demek...
-
Nisan 15'e kadar IRS form 4868 doldurarak tax filing suresini Ekim 15'e kadar 6 ayligina uzatabilirsiniz.
Bu sadece tax filing icin bir uzatma olur. Eger daha onceden falan vergi borcunuz varsa, onun odeme tarihleri icin bir uzatma olmaz.
Benzer Başlıklar
164
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.3k