Kasim 2023'te tirimi aldim, Aralik 2023'te yola cikardim, o gun bugundur yolda, Subat'ta E-2 vizemi aldim, 2 ay once de yine ayni tir sayesinde uzattim. Etrafimda tir sahibi yuzlerce insan var ve sanirim tirinin parasini cikaran nadir insanlardan biriyim, ustune de kendi tirimi islettigim sirkette yoneticiyim. 40 tiri yonetiyoruz ve tir sahiplerinin %80'i benim gibi E-2 statusune sahip. Bu is iki turlu yapilir, ya 0 tir alir 300k miles olunca satarsiniz ya da 20-30k maliyetle 700k milesda bir tir alip tecrubeli bir soforle beraber para kazanirsiniz. Ilk dedigimde risk dusuk, yatirim buyuk, ikinci opsiyonda ise yatirim dusuk risk cok buyuk. Cok buyuk derken 30k$'a aldiginiz tirda tam o kadar hasarlik hasar cikabilir.
Belirli bir sure ABD'de kalmaniz ve statu sahibi olmaniz lazimsa eski bir tir alinir, gelir beklenmeden statu alinir, yoksa para kazanilmaz. Para kazanmaniz icin yuzlerce sizin elinizde olmayan faktorun lehinize calismasi lazim. Ha bu arada para kazanan yok mu, mesela bir arkadasim gecen sene aldigi tirdan kazandigi paraya 14 ay hic dokunmadi ve gecen ay 53k bedele yeni bir tir daha satin aldi. Bir baskasi ucuncu ayinda cok para kazanip 2 yeni tir daha aldi, zorla durdurdum.
Sahip oldugu 2 tirdan her ay en az 10k kazanan is ortagimiz var ( toplam yatirim bedeli 300k ). Bununla beraber 52kya aldigi tira daha ikinci haftadan 30k masraf cikaran da var. Sosyal medyada e-2 reklami yapan carrier firmalara kanmayin, ispat edemem ama %100 eminim hepsi sizin cironuzdan caliyorlar. Bu arada carrier sirketlerin ownerlardan kazanacagi para cironuzun %5'ini gecmez, %5 icin de emin olun o cile cekilmez.
Ozan Bey'in dedigi dogru, carrier olmadan para kazanmak cok zor, ama carrier olmak da kolay degil, amac sirf MC numarasi almaksa o isin en basiti, akliniza gelemeyecek sorunlarla ugrasip aninda cozum bulmaniz lazim. Ornek vereyim, maddi durumu kotu olan ve bu sebeple soforune para odeyemeyen bir tir sahibinin soforu, tiri yukuyle beraber kacirdi, ucaga atlayip issizligin ortasinda polisle beraber gidip tiri aldim, baska tirdan sofor indirip yanima getirttim ve tiri ona teslim ettim. Kendi tirimi da soforlerden birisi ara sokaklardan birine birakip kacti anahtari vermedi, en yakin yetkili bayiye gidip yeni anahtar kestirdim ve tirimi aldirdim. Bunun gibi akliniza gelemeyecek 100lerce sorun sayarim, bazen bunlarin hepsiyle ayni anda ugrastigim bile oluyor. Ayrica iyi bir carrier olmak icin de 10 tir ve 300k$ isletme sermayesi sart, aksi takdirde isiniz kesin batar, ne zaman batacagi ise sizin yeteneginize ve sansiniza baglidir.
Ezcumle alternatif bir is kolunuz varsa tir almayin, ne is yapacaganizi bilmiyorsaniz ve zanaati olmayan bir beyaz yakali iseniz tir sizin icin en dogru model, gidip sagda solda kimseye binlerce dolar odemeyin, bana yazin ben elimden geldigince yardimci olurum. Tekrar ediyorum, alternatif is kolunuz varsa bu ise girmeyin.
Simdi bir de yeni moda box truck cikti, eger surmeyecekseniz sakin bulasmayin (sirketimde 4 box truck var).
Esenlikle kalin, saygilar.