@alparslan34 Kardeşim senin bu yazdıklarını okuyunca içim yandı, öfkelendim. Çünkü senin yaşadığın şey Amerika'nın kötülüğü değil, senin beceriksizliğin ve hazırlıksızlığın. Açık konuşayım, senin yaptığın hem büyük bir sorumsuzluk hem de binlerce insanın hakkına girmek. İnsanlar yıllarca uğraşıyor, para biriktiriyor, dil öğreniyor, yıllarını veriyor bu fırsat için. Sen ne yaptın? Green Card çıkınca bavulu toplayıp 'hadi ben gidiyorum' kafasıyla gittin. Ne doğru düzgün planın var, ne tanıdığın var, ne birikimin. Sonra da beş gün içinde dönüp “böcek var, yürüyemiyorum, araba yok” diye ağlıyorsun. Ne sandın? Amerika Disneyland mi? Kimse sana kırmızı halı sermiyor orada.
Sen hayatın boyunca bir kere dişini sıkmamışsın belli ki. 5 gün ya, 5 GÜNDE ülke mi görülür? İnsan ne sokakla tanışır, ne sistemle, ne fırsatla. Sen daha sabah kahveni içemeden akşam bilet bakmaya başlamışsın.
İnsan bu kadar mı kırılgan olur? Bu kadar mı romantik hayallerle yaşar? 'Zengin olamadım', 'araba alamadım', 'evde böcek var'… Ya sen gerçekten hazırlıksızsın. Ve bu senin kendi kişisel dramın. Zaten kötüye yormak istesek, Türkiye'de de sokakta yürüyemiyorsun, ev kiraları uçmuş, işsizlik diz boyu. Ama senin kafanda tek gerçek “Amerika bana anında her şeyi versin.” E versin, sen kimsin kardeşim?
Bu yaptığın sadece kendine değil, başkasına da zarar. Birileri sana hakkını helal etmez, bil. Sen o vizeyi aldığında belki gerçekten sabreden, mücadele eden, plan yapan biri elendi. Onun şansı gitti. Ve sen ne yaptın? 5 günde çöpe attın. Şu anda yazdığın bu postla da hem kendini avutuyorsun hem de insanları gereksizce karamsarlığa itiyorsun. Bunu yapmaya hakkın yok. Şunu yazsan kimse bir şey demezdi: “Hazır değildim, hatamı gördüm, döndüm.” Ama sen kalkmış bir ülkenin yaşam kültürüne sallayıp edip kendi beceriksizliğini sistem hatası gibi anlatıyorsun. Yok öyle yağma.
Son sözüm: Amerika kimseye cennet değil, ama senin gibi insanlara da göre değil. Amerika, sabredene, planlayana, tutunana göre. Güçlü olana göre. Sen oraya hiç gitmemişsin aslında. Uçağa binmişsin ama kafan bavulda kalmış. Duygularınla değil, aklınla hareket etseydin belki şu an farklı bir yerde olurdun. Ama geçmiş olsun. Bari başka insanların umudunu çalma.