Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

@Tuna-Erdem Evet, oturum izniniz yoksa sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ret almanıza çok üzüldüm, ortaklık yapısı veya ortak işletme ile ilgili bir durumu beğenmemiş olabilirler.

• Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   serel serel 

• Merhabalar TR dan başvuru için E2 danışmanı tavsiyeleri yönlendirmeleri alabilirmiyim ? Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

• @denizci10 merhabalar hangi sektör üzerine 23000 dolar ile e2 işi başlatmış bilgi verirseniz çok mutlu olurum

• ⭐⭐⭐⭐

@cagri-gok temizlikçilik.

• Merhabalar,

Ocak ayında E2 vize görüşmem vardı.
    Görüşme sonunda ek belge istediler ve pasaportuma ihtiyacım yoksa durabilir mi dediler. Ben de geçerli pasaportumu ve eski geçersiz pasaportumu(içinde geçerli B1 vizemin olduğu) pasaportu bıraktım.

Ertesi günde istedikleri belgeleri mail attım.

Neredeyse 4 ay oldu ve herhangi bir gelişme yok.

Seyehat etmek içinde pasaportumu istedim. Bana sadece geçerli pasaportumu göndermişler ve eski vizemin olduğu pasaportu göndermemişler.

1)AP değerlendirme süreçleri bu kadar uzun sürüyor mu sizce ne kadar daha beklerim?

2)Turist vizemin olduğu diğer eski pasaportumu da istetsem sürecimi olumsuz etkiler mi?

Şimdiden teşekkürler

• ⭐⭐

@alimayab belge eksikligi mi yoksa ap mi?
    Ap ise olabilir, belge eksikligi ise daha cabuk onaylanmasi gerek.

• Delaware-Dover

• @ozan-dalkiran Ozan bey , öncelikle E2 vizesindeki kafa karışıklığı için bilgi vereyim . Uzun zamandır bende araştırıyorum , 10 günlük bir ziyaret yapıp geldim . Şimdi hazırlıkları yapıyorum . E2 vizesi için 2 türlü yol var , İlk olarak turist vizelerinizle ailecek Amerikaya gidersiniz , 90 gün sonra E2 statüsüne baş vurursunuz . Hızlandırlımış olarak 15-20 gün , normal olarak 3-4 ayda Statünüzü Turistten , E2 yatırımcı statüsüne çevirebilirsiniz . Bu size orada 2 yıl çalışma , yaşama hakkı verir yasal olarak . Bu süre içerisinde ülke dışına çıkmazsınız , çıkarsanız statünüz düşer ve turist olarak devam edersiniz , sonraki gelişinizde muhtemelen kapıdan alınmazsınız . Turist vizesi ile gelip bu yoldan gittiğinizde , çocuğu okula kayıt ettirebilirsiniz , bunda bir problem yok , Amerikalı çocuklarla aynı haklara sahip olarak okuluna devam eder . Çocukların eğitim hakkı bakidir , turist olarak giriş yapmanız bunu değiştirmez , ama E2 vizesine başvuran kişinin eşi E2 statüsü ile birlikte gelen SSN ve çalışma izni olmadan yasal olarak çalışamaz . Bu yoldan gideceklerin şirket kuruluş zamanlarına , süreç içinde destek alacağı avukatı önceden bulmaları , mümkünse şirleti gitmeden kurmaları tavsiye edilir .
    Dİğer bir yol ise , E2 statusunu aldıktan sonra , giriş çıkış yapabilmek için gerekli E2 vizesine başvuru yapmaktır . Bunun için dosya amerikadan başlatılabilsede ( yine avukat desteği alarak ) , Vize görüşmesine Türkiyede girersiniz . Bunun için burada turist vizesi için beklenilen süreler konuşulmakta , ayrıca bu sıralar amerikanın bu tip vizeleri çok kolay onaylamadığı belirtilmektedir . 2 yol arasında bir de şöyle bir fark vardır , Statü değişikliği için 30-40K lık bir yatırım ve tek çalışan yeterli iken , Vize için yatırımın 150K üzeri olması ve 3-4 çalışan gösterilmesi tavsiye edilmektedir , her ne kadar bu da vize garantisi vermesede tavsiye edilen miktarlar bu şekildedir . Vize için ailenizle birlikte , orada kurduğunuz tüm düzeni bırakıp %50 - % 50 şans oranıyla alabileceğiniz vize için istanbul konsolosluğunda görüşme günü mülakata girersiniz . Artık bundan sonrası oradaki memurun 2 dudağı arasında kalmış , vizeyi verebilir , vermeyebilir , turist vizenizin üzerinide çizebilir .
    Bu süreçte en iyisi avukat desteği almanızdır , fakat hiç bir avukat bu vize ve/veya statu için garanti vermez , veremez . Statü de genelde problem olmasada , vize de daha sağlam bir dosya ile gitmek gerekmektedir.

• ⭐⭐

@sushy2025 hocam genelde doğru yazmışsınız ama bazı yanlış tarafları düzelteyim;
    -USCIS yoluyla statü değişikliği yaptığınızda en çok dikkat ettikleri konu source of funds. Ciddi bir şekilde bakıyorlar. Elçiliklerde bu kadar dikkat edilmiyor.
    -eğer ki statü değişikliği yaparsanız, eşinize çalışma izni gelmesi uzun sürebiliyor.
    -statü değişikliği yapanların daha sonra abdye girememesi diye birşey yok. ABD'de x süre geçirdiyseniz yurtdışında belli bir süre geçirmeniz gerekli ki cbp bu adam burada yaşamaya çalışıyor demesin.
    -Çocukların eğitim hakkı 21 yaşına kadar. bundan sonra f1e geçmeleri gerek.
    -Statü değişikliği için belli bir yatırım miktari yok ama USCIS daha düşük yatırım miktarlarına onay veriyor. Yurtdışındaki elçiliklerin yazılı olmayan kuralları var, mesela örnek vereyim;
    Londradaki elçilik 5 sene değil de genelde 2-3 senelik veriyor(hatta websitelerine de yazmışlar)
    Kanadadaki elçilik en kolayı. 75bin civari bir miktar bekleniyor ama işe göre daha düşük yatırım miktarlarına da onay veriyorlar. Çok organize çalışıyorlar. Kaynak; Torontodaki elçilikte e2 vizelerine bakan eski vize memuru.
    Trdeki elçilik(bu 3.dünya ülkelerindeki elçilikler için geçerli) yatırım miktarınıza + işe aldığınız kişilerin sayısına dikkat ediyor.
    -USCISte olsa elçilikte olsa şirketinizde çalışan göstermenize gerek yok. Business plan'da x ay sonra çalışan alınacaktır tarzı yazmanız yeterli. Çalışan göstermek genelde marginality koşulunu karşılamak için yapiliyor ama zorunlu değil.
    -İşin operasyonlara başlamasına da gerek yok. Yasada diyor on the verge of being operational.
    -Önerilen yol statü değişikliği yapılması(özellikle 2 kere,toplam 4 senelik), bu sürede işin geliştirilmesi, vergi vs. verilmesi,çalışanların olması ve bu belgelerle elçilikten vize alınması şeklinde. Özellikle tax returnler düzgün ise, şirket güzel para yapiyorsa + çalışanlar varsa red almanız çok düşük. Bazı elçilikler çalışan sayısına önem gösteriyor, bazıları yatırım miktarına.

• Merhabalar, değerli bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Bizde eşim ile birlikte E2 statü değişikliği yapacağız. Birçok bilgi net olmasına rağmen bir konuda çok net bir cevap bulamadım maalesef.1- Peki turist vizesiyle Amerika'ya gidip, orada E2'ye başvurup, 2 yıllık statü değişikliği alan kişinin eşi, bu 2 yıl içerisinde istediğinde Türkiye'ye gidip gelebilir mi sorun yaşamadan? Buna cevap bulamadım. Bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

• @Cabbar-çadırcı Eşi de aynı statüde olacağı için, ABD den çıkınca statüsü biter, dönüşte uygun bir vizesi olursa girebilir ancak. Bu süre 2 yılla sınırlı değildir, statü 2 yılda bir yenilenebilir, ABD dışına çıkınca, tekrar girmek için vize gerekir

• Çok teşekkürler, bilgi için. Bu çok can sıkıcı bir durum maalesef. Acil bir durumda çok zor karar almak.

• ⭐⭐

@Cabbar-çadırcı siz statu aldiysaniz, esiniz yurtdisindan abd elciligine vize icin basvurabilir. Lakin cok kisinin AP'ye girdigini okudum. Elcilikler statu degisimine ayar oluyor.
    Ayrica ds156e formunu doldurmaniz gerek.

• Amerika’ya geliş aşamasında AOS veya vize süreçlerinden birisinin seçimi en zor aşamaların başlangıcıdır. İçerisinde bulunduğum E-2 sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri işinize yaraması ümidiyle paylaşmak istiyorum. 6.ayımdayım,turist vizemin bitmesine 20 gün kaldı ve henüz E-2 konusunda benden kaynaklı olmayan sebepler nedeniyle planladığım noktanın çok dışındayım. Buraya geldiğinizde önceden sosyal platformlarda gördüğünüz veya tanıştığınız kişiler ile irtibata geçiyorsunuz. Ak ile karayı ayırt etmek biraz zaman alıyor. Sonrasında size önerilen işleri, yapılabilirliğini ve bütçenizi analiz ederek bir karar veriyorsunuz. Uzun süredir burada bulunan kişilerin (danışmanlığı meslek edinenler dışında) belki bir bıkkınlıktan çok yardıma istekli olmadığını ama yeni gelmiş olanların taze duygular ile daha samimi yardıma istekli olduklarını görüyorum. Bir işyerini devir alarak E-2 yapmak istedim ve kendi tecrübelerimi paylaşıyorum. İşyerini (bütün sektörler için) satıcı veya aracıya fazlaca inanarak gözü kapalı hızlıca devir alabilirsiniz. Yada dikkatlice bu süreci kendiniz yönetmek isterseniz öncelikle iyi bir business broker aramanızı öneriyorum. İş yerini bir şekilde buldunuz (öneri,ilan,tesadüf vb.) sonrasında işyerini temsil eden broker ile iletişime geçerek bu işyeri ile ilgili bilgi almanız gerekiyor. Eğer ingilizceniz iyi düzeyde ise kendiniz bu iletişimi sağlayabilirsiniz ama eğer yeterli değilse (bence her durumda) sizin çıkarlarınızı koruyacak bir broker bulmalısınız. İşin güzel tarafı iki tarafan broker ücretini satıcı karşılıyor. O yüzden bir broker ile çalışmak çok avantajlı. Karşı taraf bir sunum dosyası ile yaklaşık gelir-gider,kira bedeli,personel vb. Hakkında bilgi sağlıyor. Bu bilgiler ışığında bu işyeri ilginizi çekiyor ve daha detaylı bir şekilde işletmeyi incelemek (özellikle finansal) istiyorsanız duo dilegence sürecini başlatıyorsunuz. Bunun için 21 sayfalık duo diligence belgesini doldurarak karşı tarafa bir fiyat teklifinde bulunuyorsunuz. Eğer karşı taraf fiyat teklifinizi kabul eder ise belgede yazılı süre dahilinde (20 gün idealdir) satıcı taraftan istediğiniz her türlü bilgiyi alabiliyorsunuz. Nedir bu bilgiler? Yıllık vergileri(en önemlisi), banka ekstreleri(son 3 veya 5 yıllık ve aylık), kira sözleşmeleri, personel ödemeleri,devir alınacak demirbaşlar ve durumları, pos terminali aylık raporları vb. iyi bir broker ile çalışmak bu aşamada çok önemli çünkü duo diligence belgesine eklenen veya eklenmeyen bir madde sizi zor durumda bırakabilir. Bu arada önemli bir ayrıntı satıcı sizin ile bu bilgileri paylaşırken sizin ciddiyetinizi görmek adına tarafsız bir escrow(yeddi emin gibi) avukatına genelde alım bedelinin %10’unu depozit olarak yatırmanızı istiyor. Zaten bu depoziti yatırdığınızda avukattan alacağınız belgeyi karşı tarafa iletiyorsunuz ve sonrasında size istediğiniz bütün bilgileri veriyorlar. Ne oluyor bu depozite derseniz, duo diligence süresince kaşının üzerinde gözün var diyerek alımdan vazgeçebilir ve bu parayı kesintisiz geri alabilirsiniz. Yalnız duo diligence periyodu biter ve sonrasında landlord(dükkan sahibi) sizi onaylar ve siz alımdan vazgeçerseniz bu para satıcıya ödenir. Bir hak iddia edemezsiniz. Eğer işletmeyi satın almaya karar verirseniz kalan %90’lık kısmı ödeyerek süreci tamamlayabilirsiniz. Karşı taraf ile duo diligence süreci başlattığınızda sayısal verilerin kontrolü için mutlaka bir CPA(mali müşavir) ile çalışmanızı(2-5K alıyorlar bunun için) öneririm. Bu CPA tüm bilgileri karşı taraftan aldıktan sonra size bir rapor hazırlayacak ve sunum ile bu işyerinin finansal durumunu ve yaklaşık alım bedelini söyleyecek. Bu rapor eğer kötü çıkar ise karşı taraf ile tekrar pazarlık yapabilir ve fiyatı düşürmeye çalışabilirsiniz yada vazgeçebilirsiniz. Vazgeçsenizde CPA parasını alır(bir nevi işin sigortası gibi düşünün) Tecrübelerime göre dikkat etmeniz gereken noktalar ise;
    1- yapacağınız işe göre değişir ama kira/ciro oranı 1/10 geçmemeli. Aylık 5K kira veriyorsanız, 50K cironuz olmalı.
    2- kira haricinde CAM veya NNN (aidat diyebiliriz, çöp, güvenlik, çevre bakımı vb. İçin alınan ücret) için ödenecek aylık ücret. (60 kadar işyeri inceledim, ortalama aylık 1K civarında) üzerinde ise hesaplamayı doğru yapmak gerek.
    3- satıcının sağlayacağı vergi bildirimlerinin satıcının söylediği satış rakamları veya size verdikleri kendi CPA raporları ile uyuşup uyuşmadığı. Mesela size yılda 500K ciro yaptıklarını söylüyorlar ama tax formlarında gelir 250K ise bilinki orasının cirosu 250K’dır. Burada da mutlaka vergi kayıpları/kaçınmaları olmakla beraber genel olarak ülkemizde alışık olduğumuz durumdan farklı bir şekilde vergi beyanları gerçekçidir. karşı taraftan 1120-s,8879 corp gibi tax dökümanlarını isterseniz burada yıllık gelir ve giderlerini ayrıntılı şekilde görürsünüz. Bunun dışında kendi ve personel maaşları ve buna bağlı vergi bildirimleri için W-2, 1099 formlarını mutlaka isteyin. CPA ile çalışırsanız zaten talep edecektir. Şu kısım çok net, eğer size söylenen rakamlar tax formları ile uyuşmuyorsa o işletmeyi almayın. Kandırılırsınız. Bu tarz yerleri iyi komisyon ile yeni gelenlere pazarlayanlarda var, dikkatli olun.
    4-herşey ok ama landlord(yerin sahibi) size onay vermezse malesef gene o işletmeyi devir alamazsınız.
    5- işletmelerin google, yelp vb. Yorumları çok önemlidir ve hepsini okursanız işletme hakkında bir öngörü edinebilirsiniz.
    6- size önerilen işletme karlı değil hatta başa baş noktasının gerisinde negatif getirideyse(zarar) ve eğer bu alanda tecrübeniz yok veya az ise(farkli kültürde ve dilde insanların müşteriniz olacağını unutmayın) işletmeyi kara geçirebileceğiniz gibi hayaller ciddi zarara yol açabilir.
    7- lease (kira kontratı) süresi(genelde 5 yıl+opsiyonlu yapılıyor) çok önemlidir. Eğer karlı bir işletmeyi devir alıyorsanız kalan lease süresi büyük önem arzeder. Burada lease süresi dahilinde dükkandan herhangi bir sebeple çıkamazsınız. Eğer lease’de bir tazminat maddesi varsa ödenerek çıkılabilir(1 yıl civarı kira karşılığı) yada böyle bir madde yok ise lease süresince o kirayı ödemek zorundasınız. Olmadı kaçarım diye düşünmeyin zaten yabancılardan iyi bir alışveriş merkezi 6ay-1 yıllık kirayı depozit almadan lease onayı vermiyor. Neredeyse bedavaya verilen işletme ilanları görürseniz bunun sebebinin kira olduğunu bilin.
    8- yaptığınız yatırımın geri dönüşü 2 yıldan fazla sürecek ise bir kere daha düşünün.

Ben kendim 8 haftadır landlord onayı bekliyorum ve umarım bu tarz bir landlord ile kimse karşılaşmaz. Herkese E-2 sürecinde güzellikler diliyorum.

• ⭐⭐

@pulcet çok güzel bilgiler teşekkürler. Sürecinde başarılar dilerim

• ⭐⭐

@pulcet bilgiler gayet yararli,lakin due diligence dogrusu,duo diligence degil.

Avmlerin 6-12 aylik kirayi deposito olarak aldiklari cok dogru degil. Ben phoenixte 3 avmden lease agreement almistim, ilk ayin kirasini odemek yetiyordu. Bu avmye,Ingilizce seviyenize vs. gore cok degisir. Herkese yeni oldugunuzu soylemek zorunda degilsiniz.

Diger yazdiklariniz dogru. Duzgun bir CPA olmasi onemli. Bazi avukatlar e2 hizmetinin icinde due diligence vs. de sunuyor.

• @charon yazdıklarınızın neredeyse tamamı gerçeklerden uzak olmasına rağmen, doğru veya değil şeklinde cevaplama hadsizliğini kendime yakıştırmam. İçinde bizzat başrolünde olduğum, hergün para ve emek harcadığım bir durumu kimse benden iyi bilemez. Bu yazımı okuyan arkadaşlar buraya geldiklerinde değil ilk ay kirasını verip dükkan kiralamayı, ilk ay ve son ay kirasını ve artı depozito vermeden oda bile kiralayamayacaklarını görecekler. Ben 1 yıllık kirayı peşin ödeme taahhütüme rağmen (Kimco şirketi landlorddur, internetten bakın lütfen) 8 haftadır bekliyorum. Bu süreçte landlord temsilcilerinin yüzünü görmedim ve telefon ile bile görüşmedim. Bütün süreç brokerlar ve avukat üzerinden yürüyor. (Bundan önce CPA raporu nedeniyle almaktan vazgeçtiğim işletmede de benzer şekilde gelişmişti süreç)Dün avukatımdan ( M.Üzüm) E-2 süreci ile ilgili mektup aldık ve kalan vize sürecim ile ilgili formları gönderdik. Burada ne kadar zamandır bulunduğunuz ve bulunacağınız, uzun süreli lease yaptıkları için çok önemli. Kanıtlayamayacağım ve kendimi komik duruma düşürmeyeceğim için bulunduğumdan daha uzun süredir burada bulunduğum şeklinde bir imaj oluşturmadım. (Bu ülkede beyan esas olmakla beraber, madem burdasın uzun süredir getir son 1 yıllık banka dökümünü dediklerinde biter oyun) Burada yapılacak bütün anlaşmalar avukatlar üzerinden yapılıyor, yapılmalı, onun için ingilizce bilgisi kesinlikle önemli olmakla beraber bu aşamada benim açımdan bir anlam ifade etmiyor(anlaşmaları avukatsız hazırlayıp, imzalayacaksanız aşırı önemli ama hiç tavsiye etmem) Ne mutlu ki, siz kendiniz Avm yönetimleri ile iletişime geçebilmiş, bir kira bedeli ile kiralama yapabilmişsiniz. Kıskandım doğrusu
    . E-2 yolunda hepimizin yolu açık olsun,
    Ekleme: değil bazı, hiçbir taraf avukatı due diligence hizmeti veremez. Due diligence sürecinde alıcı ve satıcı tarafın çıkarlarından bağımsız iki tarafın üzerinde anlaşacağı escrow avukatı hizmet verir. (Malesef bu avukatada 2.5K ödeme yapıyorsunuz) Bütün kapanış evraklarını o hazırlar, siz kendi avukatınız ile paylaşarak ancak kontrolünü sağlayabilirsiniz.

• @mesut1905 çok teşekkür ediyorum, hepimiz için hayırlı olsun bu süreç.

• ⭐⭐

@pulcet isterseniz lease agreementi yollayabilirim 😉

Ben avmde yer bulmak icin sirket acip, sirket emaili ile herhalde 30 40 avmye mail atmisimdir(edit 57 tane mail atmışım). Macerich,Brookfield, Simon zaten en buyukleri.

Avm isinde hicbirseyin kesin bir kurali yoktur. Avmlerdeki leasing managerlar esasen emlakcidir ve kendi targetlari vs. vardir. Avm ne kadar bossa, leasing managerla o kadar pazarlik yapma sansiniz olur. Ama avm bos ise, orada kiralamak istermisiniz o kismi bilemem iste.

Benim tecrubem bu sekilde. Siz de tecrubenizi yazmissiniz. ABDde Tek dogru diye birsey yoktur. Ayni bankanin x subesine gidersiniz sizi Adam yerine koymazlar, y subesine gidersiniz size hesap acip kredi karti verirler.

Edit: kimse sizden kisisel 1 senelik banka hesabinizi isteyemez. Yasal degil.

• @charon lease aggrementi benimle paylaşmaktan ziyade TR’den kısıtlı bütçe ile gelecek veya yüksek risk almaktan çekinen forum üyelerine yardımcı olması için belirttiğiniz gibi tek kira bedeli ile kiralama yapacakları 3 Avm’yi burada paylaşmanız çok yararlı olacaktır. Sizi zor durumda bırakmayacak ise lease aggrementleri paylaşmanız TR’den gelecek E-2 planlayanların,sözleşmelerin nasıl olduğu hakkında,belki sizinde eklemek/dikkat çekmek isteyeceğiniz noktalar ile beraber kafalarında belli şeyleri şekillendirecektir. Ayrıca adınızın yanındaki yıldızlardan forumda etkin bir üye olduğunuzu anlıyorum. Tecrübelerini paylaşan üyelere, yazdığının o kısmı doğru,bu kısmı doğru değil şeklinde (ki benim yazdıklarımın tamamı doğru,kişisel içinde bulunduğum süreç) yargı dağıtmaya çalışmak yerine,yukarıda yazdığınız gibi kendi tecrübelerinizi paylaşmak çok daha ergen,çok daha şık olacaktır. 6 ve 9 harflerine karşılıklı bakan 2 insan farklı sayıları görürler ama bu onların doğru olmadığını göstermez. Yazdığınız gibi tek bir doğru yoktur sözünde mutabığız. Şansınız bol olsun,

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

115

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |