Herkese selamlar, surec tamamlandiktan sonra artik insanin yazasi gelmiyor ancak bu sitenin bana cok yardimi dokundugu icin paylasmayi bir borc olarak goruyorum ve benim gibi fikir edinmek isteyenler icin sadece bilgi olarak sureci paylasiyorum. Sizlerde benim gibi sadece bir kac kisinin yazdigi ile degil ilgili butun paylasimlari okuyup, ortalamasini alip ona gore hareket edin isterim.
Surec asla kolay degil ve hem maddi hem de manevi olarak cok zorlayici geciyor, ciddi ciddi gozu karartmak gerekiyor.
Yonlendirme yapmayacagim, kimsenin alacagi karara mudahale etmek istemiyorum. Sadece yasanan bir tecrube olarak okuyunuz.
Konuya girmeden once; surece @Figen hanimla basladik ve devam ettirdik. Iyi ki de oyle yapmisiz. Surec boyunca ve devaminda da kendisi cok yardimci ve bilgilendirici idi, hala da oyle, kendisinin ustlendigi her seyi eksiksiz yapti.
Ilk giristen, son mulakata kadar yasadiklarimizi cok uzatmadan anlatmaya calisacagim, bu surece girecek olanlar da kendilerini “bu ihtimaller de varmis” diyerek hazir tutarlar umarim.
Ulkeye esimle gercekten turistik amacli giris yaptik, katilmak istedigimiz bir kac organizasyon vardi, benim ve esim icin onemli konularda idi. Yaklasik 3 bucuk ay burada gecirdigimiz icin ve numaramiz aktif oldugu icin surece burada devam etmeye karar verdik.
Ulkeye girerken pasaport kontroldeki gorevli ilk olarak ne kadar kalacagimizi sordu’ 2 ay kadar kalmayi dusundugumuzu soyledik, “cok uzun sure, ne yapacaksiniz o kadar burada” diye sordu. Katilmak istedigimiz organizasyonlari ve tarihlerini soyledik. Bize “ilk 2 hafta kalacagimiz yerlerin adresleri ve o konuda kanit istedi, BNB uygulamasini gozunun onunde actik, herkes 1 hafta 10 gun dedigi icin rahatca gecerken, biz durustce biraz uzun kalacagiz dedigimiz icin 10 dk kadar sorguladi bizi. Sonunda *kanitlari ile ikna ettik ve girdik.
I-94
Figen hanim I-94 icin ozellikle bakmamizi ve sistemde mutlaka dogru sekilde gorunmesi gerektigini soylemisti, artik pasaporta damga vurmuyorlar burada. Sistemde esimin bilgileri gorunmuyordu, alandan duzeltilmesi gerekiyordu, biz o kismi maalesef ihmal ettik, ilk giris yaptigimiz Miami den baska bir eyalete gectik, tam 2 ay sonra Miami ye geri gittik bu form icin. Oradaki gorevli, gozunuzde canlandirin: cizgi filmlerde ayagindan tutup silkeleme sahneleri vardir ya, aynen oyle yapti bize. En son banka uyugulamasini acmami istedi ve para akisina tek tek bakti, sonunda duzeltmeyi yaptirdik. Sakin ihmal etmeyin.
BANKA HESABI ACMAK
Banka hesabi acmanin en kolay yolu kira kontrati yapmak, biz furnished f… diye bir siteden sahibinden ev kiraladik, uzun sureli kontrat yaptik ve bu bize tum resmi islem kapilarini acti. Cok zor ve masrafli, sans da gerekiyor. Bir kac aylik pesin verip ikna etmeniz gerekiyor.
DOGUM BELGESI
Konsolosluk, saglik raporu gibi asamalar herkesin anlattigi gibi, oralari atliyorum, sadece konsolosluga dogum belgesi almaya gittigimiz icin sag olsunlar bizi hemen yurt disinda yasiyor diye sisteme girmisler, hemen TR adresimizdeki saglik ocagindan atildik, hem de TR bankalari gurbetci zannettigi icin uygulamalarda bazi kisitlamalara gittiler aninda. (hesapta para gostermek icin kredi cekip sonra kapatmayi dusunuyorsaniz konsolosluk oncesi halledin). Kredi cekecekseniz sonra yapamiyorsunuz bilginiz olsun.
Dosyamizin gerektirdigi evraklari hazirladik ve Figen hanimin yonlendirmesi ile eksiksiz tamamlayip gonderdik, ellerine ulastiktan 3 hafta sonrasina parmak izi, ondan 1 hafta sonraya da mulakat verdiler, waive olmadi maalesef.
MULAKAT
SC, Ofiste bizden baska sadece 6 cocuklu Uzak dogulu bir aile vardi!!! Sanirim bu tarz islemler yapmak isteyenler “ortalik karisik, vaziyet alalim biraz bekleyelim” diye dusundukleri icin bombostu. Kucucuk bir odada raflari dosya dolu, masasinin karsisina oturttu bizi gorevli. Pasaportlarimizi aldi, dosyalar onunde acikti, dosyalari kapatti veee hazir misiniz?
“bence siz vize sahteciligi yapiyorsunuz, ben isleminizi onaylamayacagim” dedi. “Siz turist olarak bu islemi yapmak icin geldiniz bence, beni aksine ikna edin simdi” dedi.
Her gun karsima en az 10 kisi oturup bana surekli yalan soyluyor, yalan soylerseniz anlarim dedi.
Tam 1 saat boyunca bizi sorguya cekti. Eger boyle bir mulakata girerseniz sakin yalan soylemeyin, evirip cevirip ayni soruyu size farkli sekillerde sorabilir. Gercekten Saglam gerekceleriniz olmali oraya gk harici bir sebeple de gittiginizin. Mutlaka ama mutlaka bir gerekce sunmaniz gerekebilir. Biz gerekcelerimizi anlatarak ikna ettik.
Kesinlikle irkci bir yaklasimi yoktu, eger bu isin bir kitabi varsa adam her satirina bagli kalarak yapti isini. En sonunda tebrik etti, onayliyorum dedi. O odada yasadigimiz stresi size anlatabilmem mumkun degil.
Kartlarimizin adresimize yollandigi mesajini da 5 gun sonra aldik.
Sizin basiniza mulakatta hic biri gelmeyebilir, daha zoru da olablir. Yazdiklarim da bir tecrube, en iyi-en kotu senaryoya hazirlikli olunmasi gerekiyor.
Herkesin isi rast gider umarim.