Amerika'ya gitme sebepleriniz ?
-
@azuleverde Amerika'ya gitme sebepleriniz ? içinde söyledi:
Gitme sebepleriyle ilgili aklımda olan bir düşünceyi paylaşmak isterim. Çok gerekli olur mu bilmiyorum ama bahsedeceğim konuya dair çoğunlukla söylenenlerden aksi yönde bir görüş olduğu için tartışırsak belki bakış açımıza katkı sağlar.
Birçok iletide çocuğumun daha iyi şartlarda yaşaması, çocuğumun daha iyi bir eğitim alması, gitmeyi düşünmezdim ama çocuklar için düşünmeye başladım gibi sebepler yazıldığını görüyorum. Evli değilim; çocuğum yok, olsaydı daha farklı düşünür müydüm bilmiyorum ama Türkiye'deki eğitim sisteminde yetişmiş biri olarak sözlerimi Amerika'da daha iyi yetişsin diye düşündüğünüz çocuğunuzun sözleri gibi görebilirsiniz belki. Ana baba olarak sizler benim göremediğim açılardan bakabiliyor olabilirsiniz; ben de kendimi çocuklarınızın bu eğitim sisteminden geçmiş, lisans eğitimini bitirmiş ve de lisansüstü eğitimin bir kısmını görmüş hâli gibi düşünerek yazmak istiyorum (:
Ben gitme sebepleri olarak kişilerin öncelikle kendilerini değerlendirmesinden yanayım. Demek istediğim, orada yaşamayı gerçekten istiyor muyum, oradaki insanların sahip olduğu kültürü, yaşayışı, hayat anlayışını benimseyerek yaşayabilir miyim? Diyelim ki bu dediklerimizi bir şekilde sağlayabileceğimize kanaat getirdik veya gidince üstesinden geldik, sorun olmadı. Bir de acaba buranın havasını, suyunu, yemeklerini, muhabbetini, aklınıza gelen burada sevdiğiniz şeyleri gerçekten bırakmak ve orada bulamamak sizin için kısa veya uzun vadede kabul edilebilir, sorun olmayan konular olacak mı? Çocuklar için gitmeyi düşünüyoruz diye yazılanları okuyunca bende bazen ana babalara dair şu sözlerle ifade edebileceğim bir his oluşuyor, bir fedakârlık olarak: "çok da sevmeyeceğiz sanki, burayı da çok özleyeceğiz, çoğu zaman ne oralı ne de tam olarak buralı gibi olacağız ama ne yapalım çocuklar için her şey feda". Bu arada gitme isteği aslında kendisi için olup da çocuklarını öne sürenleri buna dâhil etmiyorum. O insanları burada her şeye bir kılıf bulan, her söylenene bir cevabı olan kişiler olarak görüyorum. Gitmeyi istemelerinin, bulundukları çevrede muhtemelen tepkiyle karşılanacağını düşündüklerinden, sen niye gitmek istiyorsun denince "işte ne yapalım eğitim sisteminin durumu belli, çocuklar için..." diyorlar gibi geliyor bana. Bunu bahsettiğim fedakârlık durumuna dahil etmiyorum.
Şunu belirtmemde fayda var, insanlar gitmek isterken tek bir sebebi göz önünde bulundurmuyorlar elbette. Hem bizim için iyi olur, hem çocuklar için; biraz daha huzurlu bir ortamda oluruz, daha çok gelirimiz olur, doğayla daha çok iç içe yaşarız gibi birçok sebebi düşünüyorlar. Benim bu iletiyi yazmadaki amacım bu istekler arasından çocuklarla ilgili olana kendimce bir yorum ve açıklık getirmek; yeterince doğru ifade edebilirsem de konuyla ilgili görüşlerin paylaşılmasını sağlamak, ki insanların düşüncelerine bir katkı olabilsin.
Bana göre daha iyi bir eğitim alsın diye düşündüğünüz çocuklarınız burada da iyi bir eğitim alabilir. Evet burada çok eksikler var, dediğim gibi Türkiye'deki eğitim sisteminde yetişmiş biri olarak bunları söylüyorum. Ben hep devlet okullarında okudum. Türkçenin kurallarını da, İngilizceyi de, edebiyatı da matematiği de çok fedakâr öğretmenlerden öğrendim. Ailem bu öğretmenleri bulmak için uğraşmadı. Ben önce ailemin bana verdiği emekle, sonra da bu öğretmenlere denk gelmekle veya denk geldiğim öğretmenlerden iyi şeyler almayı bilerek bir şeyler öğrendim. Evet şu an çok faydasız olduğunu düşündüğüm öğretmenlerim de oldu, bana hiçbir katkısı olmayan, hatta zararı olduğunu düşündüğüm sınıf arkadaşlarım, onların etkiledikleri sınıf ortamları oldu. Üniversitede çok hırsları olan, bize pek de değer vermeyen hocalarım oldu ama aynı zamanda çok kıymetli, bana çok şey katan hocalarım da oldu. Ortak birçok şeyi paylaştığımız birçok arkadaşım oldu. Ana dilimde birçok muhabbet ettiğim, birlikte birçok anı biriktirdiğim arkadaş, eş dost akraba içinde bulundum.
Konu Amerika'da yaşamaya gelince, üniversiteden sonra burs kazanıp, gittiği üniversitede araştırma görevlisi veya direkt araştırmacı olarak çalışan arkadaşlarım oldu. Ben onlar kadar başarılı olamadım ama baktığınız zaman aşağı yukarı aynı yerlerde okuduk, İngilizceyi, matematiği aynı yerlerde öğrendik. Onlar bana göre biraz daha fazla çalıştılar, kendilerine akademik açıdan daha fazla şey kattılar ve konu yurt dışında yaşamaya veya Amerika'ya gitmeye gelince o çalışmalarının karşılığıyla gittiler. Evet eğitim sistemimiz yeterli değil ama gitme motivasyonu da çocukların geleceği, eğitimi olmamalı diye düşünüyorum. Eğer burada aile içinde çocuğunuz için yeterince güzel, bilinçli bir ortam yaratırsanız, çocuklarınız kötü olan eğitim sisteminde bile var olan iyi insanlarla karşılaşıp, kendilerini yeterince donanımlı yetiştirerek sizin Amerika'ya gidip onlara vermek istediğiniz hayatı ve belki de daha iyisini veya fazlasını onlar kendilerine kurabilirler inancındayım. Giden arkadaşlarım (sizin daha iyisini yaşasın dediğiniz çocuklarınız) o başarıyı çok özel formüllerle veya özel okullara giderek, özel dersler alarak sağlamadı. Örneğin okul hayatı konusunda belki biraz daha bilinçli ana baba (burada da bu siz oluyorsunuz) sayesinde, mesela ben ders çalışma konusunda kendi halime bırakılmışken veya tembellik yaparken, onlar böyle bir durumla karşılaştıklarında, ki karşılaşmışlardır, tembellik yapmışlardır, aşağı yukarı aynıyız, uygun şekilde müdahale edilen bir aile ortamında bulundular.
Yukarıda da yazdığım gibi, gitmek isterken elbette sadece çocuklar göz önünde bulundurulmuyor, gitmek için birçok sebep var. Çocuklar için gitmek çocukları bir yandan da buradaki kültürün güzel yanlarından, buradaki aile ortamından, değerlerden uzakta bırakmak aslında. Çocuklar buradaki kültürün içinde büyüse hayatları mahvolacak değil elbet, siz de sonuçta buradaki kültürde büyüdünüz, Amerika'ya gitseniz yaşayamayacak mısınız veya orada bir hayat kurabilecek kadar çalışmayı başaramayacak mısınız? Elbette bunları yapabileceksiniz. Neden çocuklar burayı öğrenerek, burada da birçok değer kazanarak büyümesin ki? Oruç olanlar kusura bakmasın, bir ev yoğurdundan, doğal tereyağından, köy peynirinden, bir haşhaşlı börekten, halk ekmeğinden, oruç olsa da olmasa da bir iftar çadırına gidip insanlarla birlikte yemek yemekten; bağlamadan, sazdan, halk türkülerinden, halk danslarından, kemençeden, akordeondan, halaydan, horondan; büyüklerin küçüklere yaptığı şakalardan, kuzenlerinden, anneanneden, dededen yani aklınıza gelebilecek tüm bu şeylerden neden uzakta kalsın ki? Ailem beni küçükken Amerika'ya götürseydi muhtemelen bu kafa yapısına sahip olmazdım ama oldu da Türkiye'deki güzellikleri görme fırsatım oldu ve bir şekilde şunu dedim, neden beni buradaki güzelliklerden mahrum bıraktınız, neden ben burada yaşayamadım, neden burayı deneyimleyemedim, belki de ben okulda başarılı olup bir gün kendim gidecektim Amerika'ya?
Son kez tekrar edip birkaç şey de ekleyip bitireyim istiyorum. Tabii ki gitme sebepleri sadece çocuklar değil. Herkes de sebepleri yüzde yüz ona indirgediğini söylemiyor. Sadece çocuklar için gitme konusunda fikrimi belirtmek ve konu başlığına dair genel görüşlerimi bir miktar aktarabilmek istedim. Vakit de geç olduğu için çok fazla dönüp yazdıklarıma bakamayacağım. Umarım doğru bir şekilde ve yeterince ifade edebilmişimdir. İyi ve güzel şartlarda yaşamak herkesin temennisi ve hakkı elbette. Ben de birçok sebepten ötürü çoğu zaman gitmek istememe rağmen pek çok zaman da burada her konuda elimizdekilerle neler yapabildiğimizin daha önemli olduğunu düşünürüm. Bu yılki çekiş sonuçlarının açıklanmasına saatler kala yazdığım bu iletimi eğer sonuçlar istediğiniz gibi çıkmazsa hem çocuklarınız hem de kendiniz için teselli edici, rahatlatıcı bir bakış açısı olarak da görebilirsiniz belki. Değişik görüşler yazıldıkça konu daha da anlaşılır, daha faydalı olacaktır eminim. Bunun için de vakit ve enerji lazım elbette. Umarım yazdıklarımla kimsenin çok vaktini almamışımdır. Herkese sevgiler...
Sayın @azuleverde, bu ve önceki yazılarınızdan gördüğüm kadarıyla uzun yazılar yazmayı seviyorsunuz. :) Elbette nasıl yazacağınıza karışmak haddim değil, sadece bir önerim olacak... Biraz daha kısa ve öz yazmaya çalışırsanız çok daha fazla kişi yazdıklarınızı okuyabilir diye düşünüyorum. Sevgiler... :)
-
@azuleverde çocuğunuz olduğunda bu kadar düşüneceğinizi sanmam, kimse zaten sadece çocuklar iyi eğitum alsın diye gitmez. Dediginizi tersinden de dusunursek o da aynı kapıya çıkar, kısaca çok da derinlemesine incelenecek bir şey değil bu. Belki de çocugunuz büyüdüğünde neden imkanin varken beni oralarda yetistirmedin diye de sorabilir( ben mesela anneme babama çok kızgınım bu konuda)
-
@azuleverde sadece çocuğun eğitimi olarak bakılmamalı olaya... Evet biz de devlet okullarında okuduk eğitim aldık ama bizim zamanımızla şimdiki zaman arasında çok fark var. Ben okul görüşmesinde Atatürk dediğimde yüzü ekşiyen müdür yardımcısı da gördüm. Hadi eğitimi hallettik. Hani imkan yok ama oldu verdik özel okula okudu etti. Sadece eğitim değil kaygımız, güvenlik var mesela. Sadece çocuk için de değil üstelik kendim, eşim, dostum için. Ben Ankara' da ilkokuldan lise sona kadar okullarıma yürüyerek gittim geldim, cep telefonu da yok. Ama ailemin kaygı duyduğunu düşünmüyorum, mahallede her ev bizim evimizdi. Mahalle sınırları dışında seni mahalleden bir teyze-amca görse ne işin var hadi bakalım eve derdi. Amerika da süt beyaz değil orada sorunlar olmuyormu mutlaka oluyordur ama adalet sistemleri artık adamların kültürü olmuş.
Neyse ben de uzatmayayım çocuk olunca sadece eğitim değil, güvenliğinden gelecek kaygısına bin bir türlü his mevcut. 1 hafta sadece çocuk haberlerini takip et ve empati kurmayı dene, o zaman biraz belki anlayabilirsin. Rabia Naz örneği var mesela en son :/
-
@saulgoodman her başlığa dadansam olabilecekleri siz düşünün sayın @saulgoodman :D şaka bir yana uyarı/öneri için teşekkür ederim, yememiş içmemiş yazmışım resmen :D başarabilir miyim bilmiyorum ama daha çok dikkat etmeye çalışırım, hem yazarken hem de okunurken vakit alıyor sonuçta..
Sizi de iletilerinizden biliyorum, kullanıcı adınız aklımda kalanlar arasında diyeyim. Austin'e gittiniz sanırım, yeni ortamınızda başarılar dilerim. Austin, Texas'ta en çok merak ettiğim yer, denk geldikçe okuyorum Austin'le ilgili yazılanları. Uzun yazmak demişken genel olarak tecrübelerinizi yazmak isterseniz kendinizi kısıtlamayın uzun uzun yazın ben okurum mutlaka :D
-
@reader çocuğum olsa bu kafayla muhtemelen küçük yaşta yaz tatillerinde çalışabileceği bir yerlere veririm, kız veya oğlan ayırmadan, çalışsın eşek sıpası derim hatta :P (kullandığım bu söz için kusura bakmayın, ben bunu genelde sevgi sözcüğü olarak duydum ve de kullanırım). Çok uzatmayayım, bana da şöyle geliyor, ben şu anki durumuma bakarak Türkiye'de yetişmiş olmayı birçok yönden iyi, güzel buluyorum. Kesinlikle zorlukları, artıları, eksileri var. Herkes gibi ben de iliklerime kadar hissettim bunları.
Benim şu anda sahip olduğum genel kanı örneğin eğitim konusunda, üniversitenin tamamını, veya bir bölümünü yurt dışı değişim programlarında geçirmek kaydıyla, burada okumak (eğitimin çoğunu, hayatının bir kısmını burada geçirmek), bu süreci de bilinçli bir şekilde başarılı geçirip lisansüstü eğitim veya çalışma amacıyla yurt dışına gitmek. Bu dediğim bana göre çok büyük çoğunlukla öğrencinin kendi elinde olan bir durum, aileme hiçbir zaman diyemezdim sanırım neden imkanınız varken beni oralarda yetiştirmediniz diye. Bana doğruyu yanlışı hiç göstermemişlerse kızardım sanırım ki o da zaten her ailenin çocuğu için yaptığı şeylerdir, dolayısıyla ben pek kızmadım. Hatta en çok kendime kızıyorum örneğin green card çıkmasını bekleyerek işimi şansa bıraktığım, elimdeki fırsatları iyi değerlendiremediğim için.
Gitme sebebi olarak çocukları düşünmeyebilirdim hatta gitmeme sebebi olarak düşünürdüm belki, yaşamadan bilinemez tabii, çok öznel bir konu
-
İnsan gibi yaşayabilmek için.
-
@omertug güvenlik konusunda söylediklerinizi çok iyi anlıyorum sayın @omertug Yukarıda hiç bahsetmedim belki ama benim de çok huzursuz olduğum bir konu bu. Bahsettiğiniz haberleri gördükçe kahroluyorum ben de. Hatta bu yüzden empati kurma durumuna empatinin kötü etkileri diyorum.
Forumdaki birçok üyenin çocuklarının yaşlarında kuzenlerim var, çoğuyla sürekli bağlantı halindeyiz. Bir tanesiyle de yakından ilgileniyoruz. Ortaokula gidiyor ve ilkokulun sonundan beri her veli toplantısına giderim. Okuldaki öğretmenleri, etütteki öğretmenleri vs. beni tanır. Ana babanın yetemediği konularda biz kuzenler destek oluruz. Bu ortaokula giden mesela çok saf bir çocuk. Kötü niyetli biri parkta, bahçede görse çok rahat kandırabilir. Zaman zaman kaygılanıyorum yaşı yirmi beşe de gelse duygusal ve fiziksel olarak istismar edilmeyeceğinin bir garantisi yok.
Sizin de belirttiğiniz gibi Amerika süt beyaz değil elbette, bu söylediklerimizin hiçbir yerde garantisi yok. Her biri tek başına bir sebep olamaz tabii ki, ancak bir bütün halinde genel bir kanıya varmamıza yarayabilir düşüncesindeyim.
Keşke ülkemizdeki bütün bu olumsuzluklar olmasa da belli başlı gitme sebepleriyle değil de sadece gitmek istediğimiz için gitsek. Umarım herkesin dileği ne ise o olur.
-
Keşke :/ @azuleverde
-
İstanbul' da 20 milyon insanın seçme ve seçilme hakkına saygı duyulmamasını da sebeplere ekleyebiliriz. Seçimler iptal olmuş. Hakkımızda hayırlısı..
-
@omertug Amerika'ya gitme sebepleriniz ? içinde söyledi:
İstanbul' da 20 milyon insanın seçme ve seçilme hakkına saygı duyulmamasını da sebeplere ekleyebiliriz. Seçimler iptal olmuş. Hakkımızda hayırlısı..
Simdi siz yazinca haberim oldu.
Inanilir gibi degil. Demokrasi naralari atiliyor desenize. Yaziklar olsun -
@omertug evet bunu da sebeplerim ekledim bende
-
-öncelikli sebebim çocuğumun geleceği
-ikiyüzlülerden ve menfaati uğruna gözünü karartmışlardan kaçış
-güzel bir arabanın türkiyede 200bin tl oluşu
-geçim dünyası -
@omertug demokrasiyi sadece sandığa gidip oy kullanmak zannedenlere de,çıkan sonuclari sindiremeyenlere de üzülüyor insan.Ama maalesef olan yine güzelim ülkeme oluyor.Ne zaman düzlüğe çıkabiliriz,tünelin ucundaki ışığı ne zaman görebiliriz bilemiyorum.. Aristo 2300 küsur sene önce söylemiş söyleyeceğini;Onemli olan demokrasi de değil önemli olan Adalet ve Erdem!
-
Yaşadığım ülkede evlenme hakkım yok çünkü bu yüzden gitmek istiyorum. Düşünce özgürlüğüm yok çünkü bu yüzden gitmek isityorum. Hiç bir türlü istemiyorum bu ülkede ölmeyi. Doğacağım yeri ben seçemedim ama öleceğim yeri ben seçeceğim. Bu yüzden gitmek istiyorum.
-
Alıntı:
"15 yildir turkiye-avrupa-abd seklinde bolunen bir hayatim var. bundan 6-7 sene oncesine dek turkiyeden ayrilan insanlar ya para icin ayrilanlar veya yeni macera pesindekiler idi. son yillarda bu profiller degisti. ulkenin en kaliteli ve yetismis degerleri goc etmeye basladi. onlar ile sohbet ettigimde, yeni bir ulkeye yerlesmenin oldukca yorucu ve riskli bir surec oldugunu ancak cocuklarinin gelecegi icin bunlara katlanmak zorunda olduklarini soyluyorlar. en son bu yilbasi turkiye ye geldigimde belimde hafif bir agri vardi ve yillardir tanidigim bir prof u ziyaret etmek icin aradigimda, abd ye yerlestigini soylediler. turkiye adina cok uzuldum. kendisi ulkemizdeki bransinin en iyi isimlerinden biri olmanin yanisira ogretim uyesi idi, bilgilerini yeni nesillere aktariyordu . abd adresini almak icin ortak arkadasimiz olan baska bir prof aradim. anlattigina gore abd ye yerlesme sebebi cocuklari imis. kaliteli ve yetismis insanlarin bosaltigi yerler kalitesiz insanlar tarafindan dolduruluyor. turkiye icin oldukca uzucu
bazilari bu isleri lay lay lom zannediyor. biraz empati yapmak lazim. gecen sene havaalanina gitmek icin kiraladigim aracin soforu turktu. turkiye de bir sirkette yonetici oldugunu, cocuklarin okul cagina geldigi ve onlarin geleceginden endise ettigi icin abd ye geldigini soylemisti."
ekşi sözlük, 31.03.2019 01:19 ~ 01:25, britcol58
-
bizde namaz kılan kılmayan diye fişliyorlar fakat amerikada ki olaya bakar mısın
https://www.abdpost.com/new-york-polis-teskilatina-imam-atandi/21756/?fbclid=IwAR2sbAGEiG9r_5El7-qWiCC3v2n4M9xMI5XnLWbbuHPo3YbHkKBKzhE-PdQ -
kuruluşundan beri siyasal islam belası ile uğraşan bir ülke ile abd yi kıyaslamakta çok ilginçmiş. imam devleti ele geçirmeye kalkarsa ne olur izlemek lazım.
-
@dustyblue burada politika siyaset konuşulmaz @crazycells bu duruma müdahale ediyor bilgin olsun. Burada sadece düşünce tarzındaki farklılığı anlatmaya çalıştım o kadar
-
@DustyBlue @ayvalik10 arkadaslar, sanirim daha dogru bir karsilastirma, Turkiye'deki azinliklarla, ABD'deki azinliklarin kiyaslamasiyla yapilabilir... Nitekim, ABD'deki muslumanlarin azinlik oldugunu unutmamak gerekir.
-
youtube'da farklı eyaletlerden ve şehirlerden yayın yapan bir sürü insan var.. gördüğümüz şeylerden biri de sokakların temizliği.. ülkemizde ne belediyeler bu konuda yeterli çalışıyor ne de insanlarımız temizi korumayı bilip kirlilikle mücadele ediyor.. gerçekten yöneticileriyle çok uyumlu bir milletiz.. =)
artık gitmek istiyorum diye mi bilmem her an gitmek için yeni bir sebep buluyorum kendime.. şu başlık en çok yazdığım başlıktır muhtemelen.. tabi bunlar belki ayrı ayrı değil ama bir araya gelince benim için çok geçerli sebeplere dönüşüyor..
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
19
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum