Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Kapitalizmin başkenti belki de Amerika.
    Her şey harcayın diye tasarlanmış.
    Filmler, diziler sürekli dışarda yeme içme sahneleri içeriyor, oyuncuların kıyafetleri sürekli değişiyor.
    Sosyal medya zaten insan evladının içindeki görgüsüzlük canavarını ortaya çıkaran ve algoritmalara ters yüzmezseniz kullandıkça doğal olarak canavarı beslemeye yönelik mecralar.
    Yılın bilmem kaç özel günlerinde çoğunluğu sahte indirimlerle büyük bütçeler ayrılarak araştırılan insan psikolojisi üzerinden para/emek/tüketim alışkanlığı avına çıkıyor şirketler.

Bunca şeyin içinde bütçenizi yönetmek için bilinçli olmak yeter mi sizce? Markete listeyle gitmek yeter mi? Hiç mağaza gezmemek mümkün olur mu? Film dizi izlememek mi gerekir? Sosyal medyada yemeğini, kıyafetini gezdiği yerleri hunharca paylaşanları takipten mi çıkmalı?

Benim için şöyle oldu. Öyle oldum olası çok tüketen biri olmamakla birlikte pek para biriktirebilen biri değilimdir. Krediyle araç alıp o şekilde biriktirdim sayıyordum. Ki Türkiye’de aracın kredisi bittikten sonra para biriktiremediğim gibi kredi kartı borcum oluştu. Buraya geldikten sonra borcumu ödedim bide araç kredisine girecek kadar küçük bir meblağ peşinat biriktirdim. Sonra ne göreyim ben yine kredi kartı borcuyla uğraşıyorum.

Bir yıldır money management isimli bir app kullanıyorum. Ana sayfasında aylık takvim görünümü var. Gün gün harcadıklarınızı ve gelen maaş veya gelirlerinizi kaydediyorsunuz. Kategoriler oluşturup onları seçiyorsunuz. Böylece haftalık aylık yıllık hem toplam geliriniz hem gelirinizin kaçta kaçı nereye gitmiş görüyorsunuz.

Ben çok güzel bunu kullandım ve nereye ne harcadığıma da bakıyordum ama bütçe yapmak aklıma gelmedi veya zaten uyamam diye düşündüm. Baktım kredi kartı borcum artıyor ve kazancım sabit, artmıyor sonunda bütçe yapmayı düşünebildim. Uygulamada her kategori için aylık (belki haftalıkta vardır) bütçe belirledim. 3-4 ay oldu bir de ne göreyim! Bir kadın olmama rağmen 🙂 gayet de tutumlu olabiliyormuşum. Ki zaten savurgan değildim ama gereksiz harcama yapıyormuşum veya ayağımı yorganına göre uzatmıyormuşum veya duygusal harcama yapıyormuşum. Ben bu tecrübemden şunu çok net yaşadım ve anladım ki beyniniz kontrolü ele geçiriyor ve o bütçeye sadık kalmak için duygularınıza sözünü geçiriyor. Bütçeyi aşınca bar kırmızı oluyor aşmazsanız mavi kalıyor. App kullanmak biraz işi oyunlaştırıyor ve görsel chartlar ve yüzdeliklerle parayı nerelere harcadığınızı görünce bir durup ipleri elinize alabiliyorsunuz.

Benim kendimde çok şaşırdığım önemli bir konu oldu bu. Buradaki Türklerde gördüğüm genellikle para biriktirme odaklı oluyorlar evet ama o koca koca mağaza ve marketlerde illaki gereksiz harcamalar yapılıyordur.

Bu dışarda yeme içme konusunda da şöyle bir bakınca adım başı restoran, kafe, bar vs var. Yani bir şehirdeki müşteriyle fiziksel teması olan küçük işletlemeler sayılsa heralde yeme içme sektörü başı çeker gibi. Düşününce o kadar o kadar tuhaf ki…

Benim tecrübeme göre: Küçük marketleri/mağazaları tercih etmek, medya içerik tüketiminde dikkatli olmak, modern hayatın keşmekeşine kapılmamak için kendinizi anlayıp kendi yolunuzda olmak, özenti olmamak, kitap okumak (zihni meşgul etmek ve geliştirmek önemli psikolojik açıdan), dışarda yeme konusunu ele almak, ve çok önemlisi bütçe takibi yapmak için bir app kullanmak bence gerekli şeyler.

Birde gelirin en az %10 unu kenara ayırmak ona hiç karışmayıp belli meblağlara gelince yatırım yapmak lazımmış bunu da yarım yamalak dinlediğim Babilin en zengin adamı kitabından (Storytel sesli kitap dinlemek için harika bu arada) öğrendim.

Sizin tecrübeleriniz nedir? Başka yöntemler olarak neler var merak ediyorum 🙂

Ve son söz niyetine kanaat en büyük zenginliktir 🙃

Bu arada bahsettiğim app’ten görüntüler))

• ⭐⭐⭐⭐

@muse Bahsettiginiz money management isimli app'in linki var mi? App store'da bir cok benzer urun var, en azinda kullanilmis guvenilir olan bir tanesini incelemek isterim.

• @ATS16

Ben memnunum başka bir uygulama denemedim bunun kullanımı kolay geldi.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

160

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |