@Umayalp07 Evlilik yoluyla vize başvurusu için iki türlü yol bulunmakta.
1 ) Türkiye'de evlenip başvurmak kişiler Türkiyede evlenir Türkiyedeki evlilik cüzdanının çevirisi yaptırılı noter onaylı bir şekilde sonrasında mümkünse apostil'de alınabilir belgenin geçerliliğini kuvvetlendirir. Akabinde kişiler I-130 Formunu internet üzerinden veya kağıt olarak tercihe bağlı online olarak doldurur ve USCIS'e yollar bu form 12-15 ay arasında güncel durumda onay süresi olan bir formdur. Finansal hiçbir belgeye bakılmaz tek esas aldıkları şey kişilerin evliliğinin gerçek olup olmadığına karar vermektir. Akabinde bu form için gelen onaydan sonra dosya NVC'ye aktarılır ve burada sizden pasaport fotoğrafları DS-260 göçmen vize formu gibi ekler istenir ve burada finansal konuşur Amerikalı eşin maddi durumu yeterliyse I-864 finansal destek formunu o doldurabilir yeterli değilse yeterli maddi gücü olan bir tanıdığı bu formu doldurabilir. Akabinde görüşme verilir sağlık testine gidilir vize alınır ve Amerikaya Green card sahibi olarak gidilir Bu yol biraz uzun bir yoldur ortalama 16-24 ay total bir süreç söz konusu. Daha kısa bitirenlere şanslı bakıyoruz.
2 ) Eğer kişiler hala tam olarak evli değillerse yani bir evlilik cüzdanı yok ise I-129F formu doldurularak K1 vizesi istenir bu vize göçmen olmayan bir vize türüdür onay süresi 8-9 ay civarında değişiyor bu aralarda Kişiler bu vizeyi alır Amerikaya daha erken giderler ve gittiklerinde 90 Gün içinde Amerika içinde resmi evliliklerini yapıp I-485 ile amerikanın içinden Green card'a geçiş yaparlar sürecin ABD'den devam ettirilen versiyonu sadece daha hızlı bir fiziksel kavuşma sağlanır biraz masraflı ve çetrefilli bir süreç daha fazla form kağıt formlar ve USCIS ofislerinde mülakatlar gibi detaylar söz konusu olabiliyor. Maddi durumu elveren herkesin izlemesi gereken yol bence bu. Ben maalesef şuanda ABD'ye gidicek maddiyata henüz tam olarak sahip olmadığım için ilk yol ile ierliyorum eğer maddiyatım yeterli olsaydı kesinlikle K1 yoluyla başlardım herşeye.
Özetle iki ana yol bu şekilde hocam. Tamamen kişilerin maddiyatına ve detaylarına göre değişiyor İlk süreç hakkında daha bilgiliyim içinde bulunduğum için ama ne yalan söyleyeyim ikinci süreç yani K1 süreci hakkındaki bilgim biraz yüzeysel kalabilir. Saygılarımla.
Ayrıca dipnot düşeyim DV lottery yani GC Çekilişi ile Evlilik üzerinden GC ikisi farklı yollardır ve hiçbiri bir ötekini etkilemez mesela bir kişi hayal edelim Hem GC çıkmış olsun hem evlilik üzerinden Green card dosyası NVC'ye ulaşmış olsun bu kişi 2 farklı kategoriden GC hakkı kazanmış olur isterse evlilik üzerinden aldığı kart için DS-260 doldurur ve beklemeye geçer isterse DV üzerinden. Benim bu konuyla alakalı bildiğim tek şey aynı anda 2 farklı kategori için DS-260 doldurulamayacağıdır. Yani teoride iki farklı hakka bile aynı anda sahip olabilirsiniz. Ama pratikte DS-260 formunu sadece tek bir kategori için doldurup vize talep edebilirsiniz. Benim bildiğim bu şekilde. Özetle DV lottery evlilik üzerinden başvurunuza etki etmez veya tam tersi evlilik lottery için etki yaratmaz.