@MrOrion
Merhaba,
Oncelikle surecinizde kolayliklar diliyorum. AOS girdiginiz ofise gore durumun cok degistigi bir surec. Maalesef bu forumda bu gibi yasanan olaylar hakkinda cok bilgi yok ben yabanci bir forumdan daha detayli bilgi edinmistim ama biraz gec olmustu. Insanlar bu gibi tecrubeler yasayinca bir daha yazmak istemiyor. Benim basima gelenlerin detaylarini gecmis paylasimlarimda bulabilirsiniz. Hem ofis hem de danismanim Figen Atmaca nin kurbani oldum. Danismanim ofis olarak benim donemimde New York'un daha hizli ilerledigini, yakin zamanda New York'ta baska bir danisaninin mulakat aldigini soylemisti, ancak New York'ta cok fazla ofis var, hangi ofis oldugunu belirtmedigi icin sureci birlikte Brooklyn'den baslattik, ve Brooklyn ofis seciminden dolayi Greencard alamadim.
Benim disimda ayni ofisten girdigimiz bizzat tanidigim bir arkadasima Brooklyn ofisten son mulakat mektubu dahi gelmedi, surecin son haftasinda Amerikadan cikmak durumunda kaldi, hatta 6 ayi gectigi icin hala kafasi karisik Amerikaya sonraki girislerinde bir sorun cikar mi diye. Defalarca ofis kapilarina gititk, her defasinda kovulduk. Mektuplar attik, email gonderdik, gunlerce telefon ettik, kimseye sesimizi duyuramadik.
Baska bir AOS yapan arkadasimizin @onami ofisi, surece gec tepki verdi ve mulakati son haftaya kaldi. Kota doldugu icin de ne yazik ki Greencard alamadi, hatta mulakata da girmedi, kurum tarafindan yanlis anlasilmasin, iyi niyet gostergesi olsun diyerek.
Gene Teksas ya da Houston'da yasli bir cift vardi, ters bir mulakatciya denk gelip turist vizenizi yanlis kullandiniz seklinde itham edildi ve dava acildi. Apar topar Amerika'dan gittiler, kadincagiz telefonda agliyordu rezil olduk diye. Hangi ofis oldugunu hatirlamiyorum, misal Teksas'taki baska bir ofis de mulakatsiz vermisti o donem. Eyalet bazinda degerlendirmeyin ofisleri, her ofisin kendine has bir olayi oluyor.
Baska bir hanimefendi de @Mediha-Kiremitci doktora yapan esinin (F1 vizesi) yanina turist vizesi ile gidip, AOS yaparken ek izinle gecici calisma izni alarak ise girmisti, hatta bu forumda da cok cevap aradi ne yapacagim diye. Sonra kotadan dolayi Greencard alamadi ve sansini kaybetmis oldu.
Ayrica New York'ta calisan, benimle ayni ofisten (Brooklyn) sureci baslatan ve uzun suredir Amerika'da yasayan H1 basvurulari da, kotadan dolayi mulakat alamadilar. Bunlar ofis ozelinde ortaya cikan durumlar. Mantigi da su, Brooklyn ofis cok yogun calisan bir ofis, her gun kapisinda 400-500 kisi siraya giriyordu disarida, sokak koselerinden uzanan siralar olusuyordu, bu yuzden AOS randevularini Eylul sonuna birakiyorlarmis, kota da dolunca bircok kisinin hakki yanmis oldu. Bu bilgiyi sureci baslattiktan sonra yabanci bir forumdan ogrenmis oldum ve artik ofisi degistirmek icin cok gecti.
O donem WhatsApp ve Telegramlar gruplari kurulmustu, 10-15 Turk vardi bu sekilde kotadan dolayi mulakat alamayan. Globalde cok daha fazla ornekler oluyor haliyle. Hatta bir doktor bey vardi, adamcagiz cocuklarinin gelecegi icin Turkiye'de meslegine ara verip AOS yapmak icin Amerika'ya gitti, sonra geri dondu. 3-4 ay calisamadi.
Tabii bunlarin disinda sureci olumlu biten cok insan da var, ofisin yaklasimi daha once belirttigim gibi cok onemli. AOS guzel bir imkan ama riskleriyle beraber degerlendirin derim sonra benim gibi kesin olacak diye dusunup yikilmayin. Ben kendi deneyimimden dolayi avukatla calisma taraftariyim cunku ortaya boyle bir durum cikinca en azindan legal olarak bi yerinden surece dahil olabiliyor ya da yasalara gore bilgi veriyor. Eger danisman ile avukat arasinda muthis bi fiyat farki yoksa daha mantikli. Tabii iyi ve ilgili bir avukat lazim, keza New York'taki bazi Turk avukatlar da surec basinda ilgili gorunup sonra hic ilgilenmemis bazi arkadaslarimizla, yanlarindaki yardimcilara devretmisler.
Kisacasi ofisin tutumu ve kota durumu cok onemli. Bu sene kota konusunda nasil bir ilerleyis var bilmiyorum ancak su yorumu yapabilirim, kota hizla doluyorsa zamanla yarisiyorsunuz demektir. Kota dolduktan sonra AOS da yapsaniz Greencard alma sansiniz yok. Kota doldu diye bir kere aciklandiktan sonra imkansiz artik. O arada belki bana gelir gibi bir durum yok.
Bu olaylardan sonra tekrar Amerika'ya girmeyi denemedim, tekrar gidersem eger kapida bu durumu sorup, sen gecmiste boyle bir sey denemissin derlerse ne gibi sikintilar cikar, bilmiyorum.
Aklimda kalanlar bunlar, baska bir sorunuz varsa yardimci olayim.
Surec sonrasi icin de ayrica sunu soyleyeyim bir AOSzede olarak hala binlerce beddua ediyorum, basima gelenler icin. Maddi ve manevi korkunc bir donem gecirdim. Keske hic cikmasaydi Greencard diyorum.