Herkese merhaba,
Oncelikle Figen Hanim'la calistigimi belirterek baslamak istiyorum. DV 2023 artik tamamen sona erdigi icin surecimi sizlerle paylasiyorum. Ne yazik ki butun cabalarimiza ragmen bazi hatalar yuzunden Greencard alamadik, bu surec sonunda maddi ve manevi cok ciddi bir zarara ugradim. Yasadiklarimin, sizlerin de basina gelmemesi icin elimden geldigince yardimci olmak istiyorum.
2022 Mayis ayinda cekilis sonuclari aciklandiktan sonra Ds260 formunu gonderdim ve mulakat tarihi icin beklemeye basladim. Case number'i 10xxx olarak Ankara icin sinirda bir rakama sahiptim. Alternatif yollari bu yuzden arastirmaya basladim. AOS ve CP'yi bu sirada ogrenmis oldum.
Ankara, Subat ayina kadar az sayida dagitim yapti ve sonrasinda 3 ay boyunca herhangi bir mulakat vermedi, bu 3 aylik surecte dosyamizi CP ile tasimayi denedik ama basarili olamadik. Greencard hakkimiz yanmasin korkusuyla, kesin olacagini dusundugumuz yontem olan AOS'u degerlendirdik ve yapmaya karar verdik. Figen hanimla konustuk, ve kendisinden danismanlik almaya basladik.
Bu asamada yaptigimiz ilk hatayi paylasmak istiyorum, AOS icin fee odedigimiz an itibariyle Ankara'daki mulakat hakkimiz elimizden gitti. Ne yazik ki Figen Hanim dahil bu bilgiye sahip olmadigimiz icin yanlis bir karar vermis olduk. Eger Ankara'daki mulakat hakkimin gidecegini bilseydim son bulten tarihi olan Temmuz ayina kadar bekler sonra AOS icin basvururdum cunku benim case number'im icin Ankara'da bir ihtimal vardi. Bu asamada sirami kaybetmis oldum, ama AOS nasilsa KESIN olacak diye bu durumu sineye cektik. Daha onceki paylasimlarimdan bu asamada neler yasadigimi gorebilirsiniz.
Simdi sizlere AOS konusunda en kritik olan karari anlatacagim. Bu surece basladiginiz andan itibaren ilgili kurumlara bir Amerika adresi bildiriyorsunuz. Bu Amerika adresinin bulundugu yere gore sizleri bir USCIS ofise veriyorlar. Bu ofis, surecinizdeki EN ONEMLI kurum, durum vs. Bu asamadan sonra Amerikan Baskani dahil kimsenin daha buyuk bir onemi yok sizin icin.
Ben ne yazik ki surecimi basarisizliga goturen ikinci hatayi USCIS Brooklyn ofisini secerek yaptim. Gorece hizli ilerleyen bir ofis ile devam etmek istedim, aklimda Los Angeles ve Miami vardi. Figen Hanim'la bu sekilde konustuk. Kendisi bu tercihin papatya fali gibi oldugunu ancak bu sene NJ ve NY diger yerlere gore biraz daha hizli ilerledigini belirtti. Bunun uzerine Figen Hanim yuzunden New York'ta Brooklyn tarafinda surece baslamis oldum. Simdi burada bilmeniz gereken sey su, AOS yaparken surec eyaletlere gore ilerlemiyor, her eyaletin icinde bulunan farkli USCIS ofisleri var ve bunlarin hepsi birbirinden tamamen farkli hareket ediyor. Hizli ilerleyen NY ofisi ile benim surece basladigim Brooklyn ofis ayni eyalette ama birlikte hareket etmiyor, benzer bir davranis sergilemiyor.
Bu asamadan sonra beklemeye basladik, ancak benimle birlikte basvuru yapanlar mulakat alirken bana haber gelmiyordu, bunun uzerine konuyu farkli kaynaklardan arastirmaya basladim ve Brooklyn ofisin gectigimiz senelerde AOS yapan dosyalari Eylul ayina kadar biriktirdigini ve son anda hareket ettigini ogrendim. Tabii bir yandan kota takibi yapiyordum ve surecimizin tehlikeye girdigini bu sirada anlayabilmis oldum, ancak artik ofisi degistirme sansim yoktu. Bu asamadan itibaren mulakat almak icin her yontemi denedim ancak USCIS ofislere ulasmak ve sureci hizlandirmak gercekten cok zor bir islem, ben ve bir cok arkadasim bunu basaramadik. Sizlere tavsiyem su, surece nereden basalayacaginizi cok iyi arastirin, ofisiniz gecmis yillarda ne yapmis, nasil ilerlemis bunlar cok onemli. Eger bu asamada yardima ihtiyac duyarsaniz, sizlere elimden geldigince yardimci olmaya calisayim, benim basima gelenler sizlerin basina gelmesin yeter ki.
Agustos sonuna dogru mulakat haberim geldi, 8 Eylul'de mulakat girecektim ancak 7 Eylul'de yapilan aciklamada DV2023 kotasinin doldugu ve surecin sonuna gelindigini bildirdiler. Konsolosluklar mulakatlari iptal etti ancak AOS yapanlara ne olacagini tam kestiremiyorduk. 8 Eylul'de mulakata girdim, her sey guzel gecti ve beklemeye basladik, 4 gun sonra adresimize deny letter yani RED mektubu geldi ve surecimiz sona erdi. Bu asamada sunu ekleyelim, kota doldugu an itibariyle surec butun mulakatlar icin sona ermis oluyor. O ana kadar IVAMS dedigimiz sistemden onay almadiysaniz artik alma sansiniz KESINLIKLE YOK.
Hikayemiz boyle son buldu, geriye baktigimizda elimizden bayagi cok seyin kayip gittigini gorduk, bunlarin arasinda harcanan para (25 bin dolar civari birikimimi harcadim bu surecte), gecen zaman, gelecege dair ihtimallerimiz ve bozulan psikolojimiz. Ne yazik ki bu sene benim gibi magdur olan cok insan oldu, kimi arkadaslarimiz Amerika'da 6 aydan fazla kaldiklari icin overstay durumuna dustuler, tekrar Amerika'ya girerken ne olacagini henuz bilmiyoruz. Kimi arkadaslarimiz calismaya basladi (Gecici calisma izni alabiliyorsunuz beklerken) ama yesil kart alamadiklari icin yeni girdikleri islerini birakmak durumunda kaldi. Beni en cok uzen hikaye ise bir ciftimizin mulakat sirasinda NOID almasi oldu, yani "Siz Amerika'ya gelirken turist vizesi ile gelmissiniz ama simdi buraya gocmeye calisiyorsunuz, bu yaptiginiz Visa Fraud yani vize dolandiriciligidir." diye Immigration Officer tarafindan suclanmasi oldu. Bu sanirim basiniza gelebilecek en sikintili durum, bu durumda ayrica bir avukat tutmaniz gerekebiliyor.
AOS guzel bir ihtimal, imkaniniz varsa degerlendirin ancak bizim bu sene yasadiklarimizi mutlaka gozden gecirin. Bu yasadiklarimiz ilk defa olan seyler degil ayni surec 2017 yilinda da yasanmis. Benim hatam butun konularda danismanima guvenmek ve bu yuzden gectigimiz senelerde AOS yapanlarin neler yasadigini yabanci kaynalardan arastirmamam oldu. AOS kesin olur diye yola cikmayin, aklinizi bir kosesinde olmama ihtimalini hep tutun.
DV kazanani olarak AOS yapmak cok nadir bir durum oldugu icin bu konuda cok az bilgi var. Avukatlarin bu konuda pek bilgisi olmuyor, danismanlik olarak Figen Hanim kritik kararlarin verilmesi gerektigi noktalarda bilgi sahibi degil, Greencard gecmisine yonelik bilgi sahibi degil. Form doldururken yardimci oluyor ancak bu baslikta gorebileceginiz 61.soru orneginde oldugu gibi hatalar yapabiliyor. USCIS'lerin eyalet bazinda hareket ettigini saniyor. Benim Brooklyn USCIS tercihimde direkt etkisi olmustur dolayisiyla kendisiyle calismanizi tavsiye etmem. Bu surecte herseye sizin hakim olmaniz gerekiyor.
Aklima gelenleri yazmaya calistim, sizlere yardimci olacagini umuyorum. Simdiden hepinize kolayliklar diliyorum.