Nihayet Chicago area’da aldigim ehliyet deneyimimi paylasacak vakti bulabildim. Forumda yalnizca 1 adet deneyim oldugu icin ben de kendi tecrübemi yazmak istedim.
Chicago ozelinde DMV’de herhangi bir islem icin randevu almaniz sart, walk-in hicbir DMV kabul etmiyor. Randevu icin https://apps.ilsos.gov/dlexamcheck/ adresine girip “New DL or Instruction Permit” secenegine basiyorsunuz. “Are you a current Illinois resident? (If you hold a valid DL from another U.S. state, please answer No.)” sorusunda, eger benim gibi Amerikada yeniyseniz ve ilk ehliyetinizi alacaksaniz Yes secmelisiniz. Daha sonra “I am applying for” seceneginde zaten sadece 2 secenek cikiyor, herhangi birini secebilirsiniz bir degisiklik olmuyor. Sonra “Make appointment” diyorsunuz.
Ayni gun icin randevu almak istiyorsaniz her sabah 6:30’da yeni slotlar aciliyor. Ben sabah 6:25’te kalkip surekli yenileyerek randevu bulmustum. Daha ileri tarih icin genelde oglen 11-12 gibi de randevu bulabiliyorsunuz. Ornegin bu yaziyi yazarken (saat 12pm) baktigimda Des Plaines DMV’de 30 September sabah 09:00-11:30 arasi randevu alinabiliyordu. Randevu buldugunuzda saat ve tarihi secip isim, soyisim, telefon bilgilerinizi giriyorsunuz, size bir mesaj geliyor. O mesaji 1 yazarak yanitladiginizda randevunuz onaylaniyor.
Not olarak soyleyeyim: Yogun DMV’lerde bazen hic randevu acilmiyor. Genelde suburb’lerdeki DMV’lerde her sabah ayni gun icin slotlar aciliyor. Henüz ABD’de araba surmedigim icin en azindan yazili sinavi gecip learner permiti alayim dedim Deerfield DMV’den ayni gun randevu buldum. Gitmisken Real ID de almak icin 2 adres kaniti goturdum (SSN kartinin geldigi mail kagidi ve Chase bank statement). Bunlara ek olarak SSN kartimi ve Green Card’imi da yanima almistim.
Randevu saatimden 10 dk once gidip kapidaki gorevliye gelen SMS’i gosterince iceri girdim (randevusuz gelenleri hic almiyorlardi). Sira bana geldiginde telefon numaramla randevumu teyit ettiler. Islemi sordugunda ehliyet icin geldigimi, road test icin hazir olmadigimi ama yazili sinavi aradan cikarmak ve Real ID almak istedigimi soyledim. Bana ehliyet ve state ID islemlerini ayri yapabilecegini soyledi, kabul ettim. Daha sonra sira numarasi verilip fotograf cekimine yönlendirildim.
Foto cekimi ve imza verildikten sonra numara alip bekledim. 30-40 dk sonra sira bana geldi. Belgeler tekrar istendi, sisteme girildi. Guvenlik amacli 4 soru soruldu (kanunlarla ilgiliydi ama tam hatirlamiyorum). Organ bagisi yapmak isteyip istemedigim soruldu. Vision test yapildi. Ardindan imza ve initial atmam icin bir kagit verildi, bu belgeyi de kasiyere teslim ettim. Ehliyet ve ID islemleri ayri oldugu ve kartla ödeme yaptigim icin odemem 41$ tuttu. Sonra yazili sinav icin bekledim. Sira geldiginde gorevli üstünde telefon, kulaklik vs varsa bir yere birakmam gerektigini soyledi, bos bilgisayara oturup listeden kendi ismimi secip sinavi baslatmam istendi. Yalniz oldugum icin telefonumu emanet edebilecegim kimsenin olmadigini mümkünse cebimde kalip kalmayacagini sordim, gorevli bana guvendigini soyleyip cebimde kalmasina izin verdi 
Bilgisayarda dil secimi cikti, yaklasik 20 farkli dil secenegi vardi (aralarinda gürcüce bile vardi) ama Turkce yoktu. Neyse ki Ingilizceme güvendigim icin benim icin sorun degildi. Sinav 35 soruydu, bazilari true/false bazilari coktan secmeliydi. 28.soruyu da dogru yapinca sinav otomatik olarak sonlanip bu sekilde bir ekran cikti.

Sonra gorevliye gidip gectigimi soyledim, learner permit ve gecici state ID’mi verdi, isimin bittigini ve learner permit ile yanimda gecerli ehliyet olan birisi olmak sartiyla araba kullanabilecegimi belirtti.
Yaklasik 1.5 ay sonra road test ile ehliyetimi alabildim. Burada Turkiye’den farkli olarak sinava gireceginiz arabayi kendiniz bulmaniz gerekiyor. Yasim ve ABD ehliyetim olmamasi sebebiyle araba kiralamak cok pahaliya geliyordu. Daha sonra aklima bir fikir geldi Uber‘dan sürücü cagirip saatlik kazancinin 1.5 katini teklif ederek ehliyet konusunda bana yardimci olup olmayacagini sordum. Kabul etti. Road testten once parkurda 2 kez prova yaptik.
roadtest icin randevumu chicago north elston dmv‘den almistim normalde bu dmv asiri yogun oldugu icin genelde ayni güne randevu bulmak asiri zor oluyor ancak bu sefer sansim yaver gitti. Parkuru asiri basit, dmv cevresinde kare cizip sinavi tamamliyorsunuz güncel olarak parkur bu sekilde (
) daha sonra ayni sekilde gelen smsi kapidaki görevliye gösterip iceri girdim tekrardan ayni islemler oldu (telefon numarasi teyidi sira numarasi alip fotograf cekimi imza vs) belge olarak sadece state id, learner permit ve greencardimi verdim. bu islemlere ek sadece roadteste girecegim arabada gecerli insurance olup olmadigi soruldu. Uber sürücüsünden policeyi bana sms olarak atmasini istemistim (bu konuda arabanin herhangi bir insurance’i olmasi yeterli adiniza olmasina gerek yok) ve telefonumdan gösterdigimde kabul ettiler. Daha sonra bana tekrar bir form verildi bu formu kasiyere götürüp onaylatmam istendi herhangi bir ödeme yapmamin gerek olmadigi söylendi. Kasiyere gidip onaylattiktan sonra arabayi parkurun baslangic kismina sürmem söylendi. Burada bir görevli gelip insurance policenizi kontrol edip arabanin stoplari kornasi ve sinyallerinin calisip calismadigini test ediyor. Bütün roadteste girecek adaylarla beraber bir sirada bekliyorsunuz daha sonra sinavinizi yapacak görevli arabaniza binip size kurallardan bahsediyor. Yukarida paylastigim videoya ek otoparka girip arabayi park edip sonra parktan cikariyorsunuz. Parkuru sorunsuzca tamamladiktan sonra görevli tebrik edip arabada beklememi gecici ehliyetimi verecegini söyledi. Yaklasik 10dk bekledikten sonra kagida basilmis sekilde ehliyetimi teslim edip fiziksel olarak 8-10 is günü icerisinde ehliyetimin postayla gelecegi bilgisini verdi. Daha sonra uber sürücüsüne ödeme yapip anlastigimiz gibi ödemesini yapip tesekkürlerimi ilettim ve böylece ehliyet sürecim tamamlanmis oldu. Olabildigince her detayi aktarmaya calistim ek sorunuz varsa yardimci olabilirim.