Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @loser Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı? içinde söyledi:

    @opctebur Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı? içinde söyledi:

    Bence bu ailenin yapmış olduğu video'yu yanlış anlamışız!... Kendisi esasen bu video'yu neden yayınladığını açıkça söylemiş aslında, "bütün aşamalardaki heyecanımızı kendi deneyimlerimizle birlikte sizinle paylaştık. Hepsi iyi ve güzeldi, şimdi de kötü yanı var ve buda benim deneyimimdir. Bundan çıkarım sağlayın ( kendi yaptığı hataları da öz eleştiri ile birlikte anlatmış)" demek istemiş. İnsan psikolojisine soluduğu havanın bile etkisi olduğu aşikardır. Amerika'da hiç bulunmayan bizler, buradan oturup bu aile için eleştiri, yargılama yada fikir beyan etme gibi bir hakka sahip değiliz. Bize düşen tarafı, oraya gittiğimizde bu anlatılanlardan bir ders çıkararak en kolay şekilde ailemizin adaptasyonunu sağlamak olsa gerek. Ve aynı zamanda bizimle her şekilde deneyimlerini paylaşan bu ailelere, yalnız olmadıklarını buradan yada sosyal medya yardımı ile belli etmektir. Bu takipçileri için borç'tur bence.

    yargılama haricinde söylediklerinize katılmıyorum. eleştiri hakkımız da, fikir beyan etme hakkımız da gayet vardır bence. bunu kötü ve negatif anlamda ima ettiğimi algılamayın lütfen. yapıcı eleştiri veya pozitif fikir beyanı da bunlara dahildir. forumdaki hemen herkes gibi ben de kendilerini severek takip ettim ve ediyordum. hatta kendime örnek dahi aldım ve şu anki duygu durumlarından bir an evvel sıyrılıp yeniden oraya tutunmaları gerektiği kanaatindeyim. forumda hala bulunan ve yazılar yazan @gizemyavuz92 nick'li arkadaşımızınkine benzer duygular yaşadıklarını düşünüyorum ve bunu atlatacaklarından eminim.

    Bana söz hakkı doğuyor sanırım 🙂 Oradaki homesickness dediğimiz olayı aslında size tam olarak şöyle anlatabilirim, aynı jetlag olmak gibi, kimisi hiç olmaz uykularına rahatlıkla devam eder, kimisi hiç uyuyamaz, günler haftalar hatta aylar boyu jetlagın etkilerini çeker, kimisi de en başta jetlag olduğunu hissetmez ama sonradan düzensiz uyuyup uyandığını fark eder... Bazı şeylerin geri dönüşü hemen o anda olmaz, içine biriktirirsin, etrafında insanın vardır ama dilinden anlayanın olmaz, bazen en yakınım dediğin eşin bile anlayamaz seni.. Sanırım Çisem 'de bende bu ortak duyguları paylaşıyoruz..
    Çisem arkadaşım ve ailecek görüşüyoruz, benim yaşadıklarımı da biliyor. Böyle bir durumda ona da söylediğim kendine zaman tanıması, bunu kendim için de söyledim hep.. Nisan'da tekrar dönüyoruz Houston'a, hatta aynı uçakta olacağız, onlar Temmuz'da dönmeyi düşünüyorlar ve Çisem'lerin düşünmeye, Houston’da nasıl bir hayata sahip olduklarını ve nasıl bir hayat yaşamak istediklerini tekrar gözden geçirmesi için 3 aylık bir zamanları var. Ama artısıyla ve eksisiyle..
    Amerika'ya girdiğinizde ev kiralayım, hat alalım, ucuzundan araba alalım, banka hesabı açalım hoopp tamam işte bi de uber indirip sefer atmaya başladık mı tamaaamm diyip hayata başlayamıyoruz malesef.. Siz hayatınızla ilgili planlar yaparken, hayatta sizinle ilgili planlar yapıyor.. Belki de gerçekten Amerika siz hiç gitmeyen ama gitmek için gün sayan arkadaşlarımız için gerçekten de düşündüğünüz bir yer olarak karşınıza çıkmayacak veya çıkacak belki de ama yaşamadan bilemezsiniz, herkesin yaşam şekli ve koşullarına göre de değişir bu durum.. Bize sadece yaşanmışlıklardan, ya onlar bunları yaşadı, biz de dikkat edelim de öyle yapmayalım diyerekten kendimize pay çıkarmak düşer diyorum..

  • ⭐⭐

    @gizemyavuz92 👏👏👏emeğine sağlık.


  • @gizemyavuz92 bende kanalın takipçisiydim ve üzülerek izledim videoyu. Haklarında hayırlısı . Sadece merak ettiğim konu şu türkiyeden gc ile gelip aynı bloğa yerleşen bir çift daha vardı. Onlarda dönme kararı aldılar mı acaba . Selamlar


  • Yok onlar devam ediyor...


  • Bu konu tartışmaya bile açık değil bence Amerika herkes gözünde büyüttüğü gibi olmayacağını hepimizin bilmesi gerekiyor bence de illa birilerinin gidip geri dönmesi gerekmiyor. Çisem arkadaşımızı ilk defa izledim bence kendileri için alınabilecek en güzel kararı almışlar. İnsan nerede mutluysa orada yaşamalı .....

    Açıklayım :))
    Bülbülü altın kafese koymuşlar, "ah vatanım" demiş
    Anlamı :))
    İnsan doğup büyüdüğü ortamdan, yurdundan uzakta ne kadar iyi bir yaşama ortamında bulunursa bulunsun, yinede yurdunu arar; onun özlemini çeker.

    Benim bakış açımda hayat çok kısa ve hayatımızda mutlu zamanlar geçirmek için çokta uzun yaşamlarımız yok herkesin amaçları ve hayalleri farklıdır. Burada alınan karar bence çok önemlidir. Herkesin doğrusu benim için doğru olmayabilir. Amerika'ya gitmek isteme sebeplerim var. Bu sebepler doğrultusunda hareket edip mutlu olmayı arzuluyorum tam tersi de olabilir ama bu bir başkasının olumsuzluklarıyla benim yaşantımın aynı olacağı ve aynı sıkıntıları çekeceğim anlamına gelmez. Burada yapılan en büyük hata bence insanların videolarından mutluluk veya mutsuzluklarını tespit etmeye çalışmak. ""Tecrübe ve Deneyimler Hariç"" Amerika'ya gitmek için sebeplerim ülkenin içinde bulunduğu durum artık her gün siyaset konuşmaktan insanalar birbirine merhaba demez oldu dün bak gene ne konuştu gördün mü gibi muhabbetlerden insan portföyünün sürekli bozulmasından yozlaşmasından eğitim sisteminin sürekli yapboza dönmesinden gibi gibi gibii .... bir gün Amerika'ya gidersem daha fazlasını yazarım şimdilik bu kadar yaza biliyorum :)))) Söylemek istediğim kendi amaçlarınız doğrultusunda hareket edin her insan için hayat farklı deneyimler farklı tecrübeler içerir.
    Herkesin arzuladığı bir şeyi kazandım ama geri döndüm diye düşünecek bir durum yok şuan ne yaşayacağımı bilmiyorum sadece çıkartım yapıyorum. Mutsuz olursam geri dönebilirim yeter ki mutlu olun yoksa yaşamanın anlamı kalmaz ....:)))))


  • Çisem Hanım bunları paylaştığına göre yorum yapmak da herkesin hakkı bence. Zaten olumsuz bir lâf eden de yok. Haklarında hayırlısı olsun.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Evet, tabii ki herkes yorum yapabilir; ama kirici yorumlardan uzak duralim arkadaslar. Zaten ben de olumsuz bir yorum yapildigini dusunmuyorum ama @Çisem-Bali Hanim da ayrica rica ettigi icin belirtmek istedim.

    Gectikleri bu donemde kirici olmak yerine, yapici yorumlarla kendilerine destek olmaliyiz. Sonucta sadece kendi hayatlarini ilgilendiren bir karar, yasadiklarindan herkesin yararlanmasi icin -sagolsunlar- bu kararlarini acik bir sekilde dile getirdiler; eger destek olursak hem Bali cifti bu sureci daha iyi ve hizli atlatirlar, hem de ilerde bu sekilde karari olan arkadaslar bunlari yine bizimle paylasir, dolayisiyla insanlarin gectikleri sureci ve yasadiklarini daha iyi anlayip, bundan dersler cikarabiliriz. Sonucta herkes nasil mutlu oluyorsa hayatini o sekilde yasamali, eger Turkiye'de mutlu olacaklarina karar verdilerse bu kararlarini sorgulamak bize dusmez. Kirici ve sorgulayici yorumlar sadece bu sekilde karari olan arkadaslari susmaya iter. Ve bu gibi durumlardan hicbirimiz haberdar olamayiz.

  • Yasaklı

    Bence beklentleri minimumda tutmakta fayda var böylece hayal kırıklıkları da daha düşük seviyede olacaktır. Bir de adım adım gitmek lazım ne derler blirsiniz "hızlı koşan tez yorulur" Çisem hanımlar kendileri için en dogru kararı alacaklardır bundan şüphem yok. Geri dönmek bir yenilgi degil, Amerikaya gitmek bir zafer degil ya da bunların hiç biri çok önemli degil . Önemli olan nerede huzur buluyorsun nerede kendini iyi mutlu ve saglıklı hissediyorsun hayattan nerede nasıl zevk alıyorsun bu önemli. Bir anne mutsuzsa bütün aile mutsuzdur. Onun için dilerim haklarında en hayırlısı ne ise o olsun bu vesileyle hepinizin regaib kandilinizi kutluyorum arkadaşlar her yeni gün size huzur ve saglık getirsin sevdiklerinizle beraber inşallah selamlar Aksaray/Türkiye' den. 🙂


  • @sinem-akçam hayırlı kandiller.


  • @gizemyavuz92 un görüşlerine katılıyorum. Hayat enteresan bir vaka yaşam döngümüzde. Hayattan tad alma ve mutluluk herkes için göreceli bir husus, an ve an hep değişmekte. Bu değişim bazen bizi mutlu ve huzurlu hissettirmekte. Bazen ise o yaşadığımız kürkçü dükkanını özlemekteyiz. Esas büyük problem Hayatın bize oynadığı oyunlar ve Hayatımızdaki dalgalanmalar. Bazen bize kazık atıyor. Bazende dertsiz başımıza tatlı belalar açıyor. Green Card gibi bir anda yeni bir yaşam ve düzene alış diye bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Doğru herkese göre değişiyor, Eşler arasında bile farklı sesler çıkıyor.
    Esas olan bence Hayatın akışına bırakmak ,mutlu olmak sağlıklı olmak ve huzuru hayal ettiğin yerde bulunmak. Geriye baktığınızda bu sınamanız doğruda olabilir yanlışta Ama burada bakmamız gereken en önemli husus Yaşananların tercübe olduğu ve torunlarınıza anlatılacak hikayelerin bolluğu. Yoksa kös kös oturmak kim ister bu dünyada


  • Bu konu başlığı gidecekler için çok değerli bir kaynak ,tecrübeyi satın alamayız.Dönme kararları örnekleri gelince içimde bir ürperti olmuyor değil. Bu insanların cesurca bunu paylaşmaları alkışlanacak bir hareket. Bu tecrübeleri bizimle paylaştıkları için teşekkür etmek gerek.


  • Yalnizlik ve kulturel izolasyon ABD'ye tasinan bir insanin asmasi gereken en buyuk iki engel kanimca. Ben tasinali yaklasik 6 ay oldu ve ilk 4 ay gercekten onceden tahmin etmedigim siddette bir kultur soku yasadim. Elbette bunda Turkiye'deki orta-ust gelir seviyesinde oldukca rahat yasamimi birakip buraya hicbir seyle gelmemin ve aylarca is basvurulari yapip olumsuz donusler almamin da etkisi oldu. Calismadigim icin insan etkilesimim de minimumdaydi ve bir sure gercekten buranin insanlarina, kulturune hic alisamayacakmisim gibi geldi. Daha once 14 ulke gezmis biriyim, Ispanya'da da yaklasik 6 ay yasadim. Oldukca da acik fikirli oldugumu dusunuyorum. Ancak burasi Avrupa ulkelerine gercekten hic benzemiyor. Bunlarin ustune Turkiye ile 8 saatlik saat farki ve ha deyince ucaga atlayip gidemeyecek olma hissiyati da eklenince insan kendini cok izole hissedebiliyor. Ben New York gibi bir metropolde yasamama ve burada birkac Turk arkadasim olmasina ragmen kendimi cok fazla izole hissettim, kucuk bir sehirde kimseyi tanimadan yasasam nasil olurdu dusunmek bile istemiyorum.

    Zorlu gecen ilk 4 ayin sonunda part time da olsa bir ise girdigim icin gunluk insan etkilesimim artti ve farkinda bile olmadan cok hizli bir sekilde buradaki yasama adapte oldum. Simdi ise buradaki hayatimdan cok memnunum. Elbette hala sevdigim herkesi Turkiye'de birakmis olmanin uzuntusu zaman zaman geliyor. Burada henuz disari cikip vakit gecirecek yabanci arkadaslar edinemedim. ABD'lilerin kulturu biraz daha mesafeli, hemen samimi olmuyorlar. Isin komigi beni Turkiye'de taniyan kime sorsaniz cok mesafeli ve soguk biri oldugumu soylerlerdi 🙂 Ben bile buraya gore canayakin kaliyorum.

    Son olarak sunu soyleyebilirim, eger buraya ev hanimi olarak gelmis olsaydim ve beni oyalayacak - sosyallesmemi saglayacak herhangi bir is, okul, kurs vb. olmasaydi ciddi anlamda depresyona girip donmeye karar verebilirdim. Ayni sekilde hala is bulamamis olsaydim Turkiye'deki yasamim daha cekici gelebilirdi. Bu yuzden geleceklere tavsiyem calismayacaksaniz bile sizi aktif tutacak bir egitime, hobiye vb. kendinizi yonlendirin. Bu gercekten cok onemli. Insan hangi sebeplerle goc etmis olursa olsun gurbet psikolojisi geride biraktiginiz hayati bir sure sonra cok daha guzel gostermeye basliyor. Donmek bir basarisizlik degil elbette ama donenlerin de bir kismi dondukten sonra pisman olup tekrar buraya gelmek istiyor. Bu nedenle ABD'ye gelmeye de, donmeye de karar verirken bu buhranlarin yasanacagini hesaba katip oyle degerlendirmekte fayda var.


  • @semavi Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı? içinde söyledi:

    Kitabin ortasindan ve sert konusayim... Aile iseniz... Erkek tarafi gibi yaziyorum genellikle ama bu sorunlar iki tarafin ortak sorunu... Cok kullanmadigim bir dil kullanayim, daha akilda kalici olsun...

    1. esiniz araba kullanmiyor ve kullanmayi dusunmuyor/kullanamayacak ise... Gelmeyin...
    2. Esiniz ile aranizda sorunlar var ise 10 kere dusunun
    3. Esiniz devamli bir sekilde telefonda ailesinin, ablasinin, annesinin etkisinde kaliyor ise... 10 kere dusunun...
    4. Esiniz ailenizin 'annesi' degil de hala annesinin kizi gibi davraniyor ise... yine dusunun....
    5. Bu tip sorunlari, guvendiginiz bir eyalet yada sehirde, Turklere yakin olarak kismen cozebilirsiniz... Ama burada herkes kucak acmis kimseyi beklemez. Nasil ki sizlerin supheleri var ise burada yasayanlar ile ilgili, onlarinda yeni gelenlerde dilinin yandigi cok konu var...

    Erkeklere gecelim...

    1. otursun evinde ya, bende disarida para kazanacagim, aglamasin.... diyorsaniz, kalin orda kardesim. Esinize yazik etmeyin...
    2. Bu konuda kjendinize durust olun... "Turkiye'de arada kaynamis, calismayi sevmeyen, kolay para kazanan, geldigi noktaya baglantilari ile gelmis (parti, cemaat, dernek, spor klubu vs) birisi iseniz Cennet Ulkemizin size ihtiyaci var, burada harcanirsiniz...
    3. Duygusal anlamda esinizi siz mi tatmin ediyorsunuz yoksa esiniz Turkiye'de ki cevresinde bir sekilde tatmin oluyor mu? BUrada o cevre olmayacak ta!
    4. Birikim yaparak degil, nitelik kazanarak burayi yasayacaginizi bilin... BUrada keyif aldikca, daha ozguvenli yasayacaksiniz...

    Sonuc: Cok farkli ailelerle tanistim, cok farkli tecrubelerimiz oldui yakin arkadas ve akraba cevresinde... Gozlem yetenegime az cok guvenen bir insanim... bir kardes, bir abi tavsiyesi olarak yukarida ki dusuncelerimi goz onunde bulundursaniz faydali olacaktir diye dusunuyorum... Cunku evliler aslinda iki taraf... Bir taraf cok ister, oteki istemezse geri donus kacinilmaz olur... Bir taraf cok cok cok ister, oteki istemezse burada yada Turkiye'de farketmez, o is bosanmaya kadar gider... Bana gore Amerika hayali bir evlilikten degerli degil.... Anlasilmayan ya da yanlis anlattigim bir yer var ise, acabiliriz...

    selamlar...

    Sayin @annecik in mesajinda Adim gectigi icin tekrar alinti yapayim dedim. Yanlis anlama olmasin, bu mesajim benim cok daha eski tarihli... Herhanghi bir kisi ile alakali degil... Birden cok kisi ve aile alakali gozlemlerimden cikardigim tespitlerdi...

    Ben hala bu fikirdeyim...


  • @rüzgar helal olsun be!


  • @semavi çok güzel bir tespit olmuş ağzınıza sağlık. Aslında mekanlar önemli değil önemli olan insanların birbiri ile olan ilişkileri

  • Yasaklı

    @uslanmaz teşekkür ederim. 🙂


  • @semavi çok iyi.tespitleriniz güzel👍🙋♂😀


  • Hepimiz kendi tercihlerimizin sonucunu yaşıyoruz başkalarına göre doğru yada yanlış tartışılır. Burada önemli noktanın ne kadar istemeniz olduğunu düşünüyorum.Yeni bir ülkeye gittiğimizde yaşayabileceklerimizi az çok tahmin ederek gitmeliyiz hani Amerika’da yaşayanlar diyor ya burada hayat toz pembe değil evet değil ama seçim yapmak kendi elinizde . Ya 1 sene dolmadan ev alacak maddi birikimi yapmak için günde 12 saat çalışıp yeni geldiğiniz bir ülkede birbirinize destek olmaya her zamankinden fazla ihtiyacınız varken ailenize daha az zaman ayıracaksınız yada bazı şeyleri zaman yayacaksınız.Bekar olup geri dönme kararı veren bir kişiye göre evlilerin geri dönme kararında bana göre tek sorun geri dönmek sizin mutluluğunuz olurken eşinizin mutsuzluğu olabilmesidir. Gitmek isteyeninde dönmeye karar vereninde hakkında hayırlısı olsun.


  • Olumsuz yanlari da konusulsun ne ala. Ancak yeni gelecek arkadaslar bu ve bunun gibi karamsar basliklardaki postlardan etkilenip umutsuzluga kapilmasin. Bu ya da bunun gibi basliklardan genellemeler cikarmamanizi oneririm nacizane.
    Burada mutlu mesut yasayan, kisa surede belli bir refah ve mutluluk seviyesine erismis cok kisi oldugunu tahmin ediyorum. Ancak foruma gelip de yazmak icin yeterli sebepleri yok. Herkes isine bakiyor. Keyfi yerinde olan kisi gelip de neden boyle karamsar basliklarda mesaj yazip vakit gecirsin. Zira ben zaman zaman buradaki yasantimla ilgili bu tur seyler yazdigimda genellikle olumlu karsilansa da ozellikle bir tane nefretci abi var ki hemen taciz etmeye kalkisiyor forumda. Ben sahsen 2016'da tum greencard surecinde bu forumdan (esasen bir onceki versiyonundan) cok yararlandigim icin ve kendimce foruma "geri vermek" icin kararli oldugumdan siklikla gelip katkida bulunmaya calisiyorum. Neredeyse 3 yil oldu. Somut sorular olunca cevaplamaya calisiyorum. Hepinize guzel gunler, mutlu yarinlar.


  • @sadriabi Tam olarak katiliyorum. 🙂


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

84
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum