Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• ABD'de borç ve yönetimi üzerine bazı sorularıma yanıt arıyorum. Tam olarak bir başlık veya yanıt bulamadığım için bunu kendim oluşturmaya karar verdim. Sadece sorularımı yazıp geçmek yerine öncesinde birkaç bilgi ekleyeceğim. Böylece bu konuda bir havuz oluşabilir çünkü ABD'deki kişi başına düşen borç istatistiklerine baktığımız zaman bu konunun bireysellikten öteye geçtiğini görüyorum.

Önemli not: Bu başlıkta yer alan bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir finansal tavsiye niteliği taşımamaktadır. Kişisel mali durumunuz, ihtiyaçlarınız ve hedefleriniz göz önünde bulundurulmadan hazırlanan bu bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Finansal kararlarınızı almadan önce bir danışman veya uzmanla görüşmeniz önemle tavsiye edilir. Bu makaleden edinilen bilgilerin doğruluğu ve güncelliği garanti edilmemekle birlikte yazarlar veya yeşilkartforum.com bu bilgiler nedeniyle oluşabilecek herhangi bir zarardan sorumlu değildir.

Borç nedir?

1. Geri verilmek üzere alınan veya ödenmesi gerekli para veya başka bir şey.
    2. Birine karşı bir şeyi yerine getirme yükümlülüğü.

Amerika'daki Borç İstatistikleri

Ben sadece bir istatistik ekleyeceğim. Kaynakta daha fazla istatistik yer almaktadır. Veriler, 4 Aralık 2023 tarihinde debt.org'da yayımlanan "Borç Demografisi" isimli makaleden alınmıştır. (Verinin yılı ve kaynağı akademik ya da özellikli bir çalışma yapılmıyorsa durumu anlamanın önüne geçmiyor.)

1. Yaşa Göre Toplam ve Kişi Başı Ortalama Borç
    18-29 yaş :
    toplam 69 milyar dolar, ortalama 12.871 dolar
    30-39 yaş: toplam 1,17 trilyon dolar, ortalama 26.532 dolar
    40-49 yaş: toplam 1,13 trilyon dolar, ortalama 27.838 dolar
    50-59 yaş: toplam 98 milyar dolar, ortalama 23.719 dolar
    60-69 yaş: toplam 64 milyar dolar, ortalama 16.661 dolar
    70 yaş ve üzeri: toplam 36 milyar dolar, ortalama 9.827 dolar

Borçtan Nasıl Kurtuluruz?

Federal Ticaret Komisyonu, "Borçtan Nasıl Kurtuluruz" isimli makalesinde bazı seçeneklerden bahsediyor:

1. Kendi Başınıza Ne Yapabilirsiniz - What You Can Do On Your Own
    Bütçe, mali durumunuzu planlamak ve harcamalarınızı takip etmek için önemli bir araçtır. Faturalarınızı, gelirlerinizi ve günlük harcamalarınızı gözden geçirerek bütçenizi oluşturabilir ve gereksiz harcamaları azaltarak borcunuzu yönetebilirsiniz. Ayrıca, borçlarınızla ilgili alacaklılarınızla iletişime geçerek yeni bir ödeme planı oluşturmanız da faydalı olacaktır.

2. Kredi Danışmanlığı - Credit Counseling
    Danışmanlar, kredi sorunları, para ve borç yönetimi ve bütçeleme konusunda sertifikalı ve eğitimlidir. Saygın bir kredi danışmanı veya ajansı, borç yönetimi ve bütçeleme konusunda danışmanlık yaparak kişiselleştirilmiş finansal planlar oluşturmanıza yardımcı olur. Danışmanlar, mali durumunuzu kapsamlı bir şekilde değerlendirir ve size çeşitli materyaller sunarak borcunuzu geri ödemeniz için stratejiler geliştirir.

3. Borç Düzenlemesi - Debt Settlement
    Borç düzenlemesi, kâr amacı güden şirketlerin önemli miktarda kredi kartı borcu olan bireylere sunduğu bir programdır. Bu programda şirketler alacaklılarla pazarlık yaparak borcunuzu daha düşük bir miktarda kapatmanızı sağlar ancak bu süreç risklidir ve ödemelerin gecikmesi ek ücretler ve faizle sonuçlanabilir. Ayrıca dürüst olmayan şirketlere karşı dikkatli olunmalı ve borç tasfiye sürecinin kredi notunuza olumsuz etkisi olabileceği unutulmamalıdır.

4. Borç Konsolidasyon Kredileri - Debt Consolidation Loans
    Borç konsolidasyon kredisi, mevcut borçlarınızı tek bir aylık ödeme ile birleştirmenizi sağlayan bir finansman seçeneğidir. Bu tür krediler genellikle ev gibi varlıklar teminat göstererek alınabilir ancak ödemeleri geciktirirseniz evinizi kaybetme riski taşır.

5. İflas - Bankruptcy
    İflas, borçlu bir kişinin veya şirketin finansal zorluklar yaşadığında yasal bir çözüm bulmak için mahkemeye başvurmasıdır. İflas süreci, borçların yeniden yapılandırılması veya tasfiye edilmesi gibi farklı yolları içerir ve genellikle Chapter 7 (tasfiye) veya Chapter 13 (borç düzenlemesi) gibi farklı bölümleri kapsar. Borçlu, iflas başvurusunda bulunduğunda mahkeme tarafından koruma altına alınır ve alacaklıların borçlarını tahsil etmeleri engellenir. Sürecin sonunda borçlu bazı borçlarından kurtulabilir veya ödemelerini daha yönetilebilir hale getirebilir.

Bu konuda daha önce açılmış bir başlık var ancak yeterince derinleştirilmemiş: İflas Etmek ve Kredi Kartı Borçlarının Yapılandırılması

6. Kredi Onarımı - Credit Repair
    Hiçbir kredi onarım şirketi kredi raporunuzdan bilgileri kaldırma yetkisine sahip değildir. Bu nedenle bu tür vaatlere itibar etmemek gerekir. Olumsuz bilgiler genellikle yedi yıl; iflas bilgileriyse on yıl boyunca raporlanır.

Sorum: İflas etmiş (Bankruptcy) yeşil kartlı bir kişinin vatandaşlık süreci ve sonraki ABD hayatı olumsuz etkilenir mi? Etkilenirse nasıl etkilenir? (Kredilerden yararlanamama gibi olumsuzlukları kastetmiyorum.)

Deneyimlerinizi, ipuçlarınızı ve sorularınızı paylaşmanızı teşvik etmek için bu başlığı açtım. Lütfen yanlış ya da eksik bilgi görürseniz bildirin.

Hayatınız boyunca sağlıklı, huzurlu, faydalı ve borçsuz bir yaşam sürmenizi dilerim.

• Guzel bir baslik olmus tesekkurler.
    Nacizane bir kac katki sunmak isterim. Borcsuzluk icin temel mottom sudur; sahip olmadigin parayla ihtiyacin olmayan seyleri alma, sahip oldugun parayla ihtiyacin olan seylerin en iyisini al. Bu aslinda Dave Ramsey'nin soru ben biraz susledim.

Bunu rehber edinerek bazi finansal kurallar belirlemek ve bunlara muhakkak uymak gerekir. Benim takip ettigim kurallar soyle.

1- 'En buyuk servet olusturma araciniz duzenli gelirinizdir.' DR. -Dogru bir is-
    2- Dogru zamanda ve dogru yerde minimum orta vadede satmayacak sekilde mortgage ile ev satin almak servet olusumu icin en gerekli adimlardan biridir.
    3- Pahali araclardan kacinmak. Olabildigince hizli odenebilecek, dayanikli araclar tercih etmek onemlidir. Eger iki arac olacaksa bir tanesi yakit tasarrufu icin elektirikli tercih edilebilir.
    4- Kredi kartinin borcunun muhakkak tamami odenmelidir. Enflasyonist donemlerde 18-21 ay 0 APR kartlar tercih edilebilir. (borcu kontrol etmek sartiyla)
    5- 401k hesabi olmazsa olmazdir. Calisan bir kisi eger varsa is yerinin katki sagladigi oranin tamami kadar 401k ya koymalidir. Bu cogunlukla %4 civaridir.
    6- Vergi dilimine gore IRA hesaplari opsiyon olarak akilda tutulmalidir.
    7- Disarda yemek en buyuk tuzaktir. Oalbildigince kacinmak gerekir.
    8- Cocuklu aileler icin muhakkak 529 hesabi acilmalidir. Mumkunse cocuk dogduktan itibaren. Eyaket katkilari da takip edilerek duzenli birikim yapilmalidir.
    9- Bunlardan sonra hala birikim yapacak paraniz artiyosa, bir yatirim hesabi acarak surekli alim yapmak uzun vadede isinize yarayacaktir. enflasyona karsi en koruyucu yatirim araci borsadir. s&p 500 gibi guclu, riski az olan sepetler degerlendirilebilir. Yatirim tavsiyesi degildir klasigimizi de yapistiralim hemen.
    10- Para hesaba girerken, tasarruf kisimlari gerekli yerlere gitmis olarak girmelidir.

Bu kurallarla beraber kalan parayi korkmadan harcamanin bereketi artirdigina inanirim. Fazla acmak kadar fazla sikmak da problemli bana gore. Denge.

Son olarak Dave Ramsey podcastlerini tavsiye ederek iyi forumlar dileyeyeyim. Hayirli aksamlar.

• ⭐⭐⭐⭐

Ben de nacizane kendi mottomu ve yontemimi aciklayayim. Cogu kisiye ters veya sacma gelebilir ama bu yontemle yasamimdan hep memnun kaldim.
    Mottom soyle: "Para harcamak icindir, biriktirmek icin degil" 🙂

Eger yapabiliyorsam kazandigimin maksimum %10'unu biriktiririm. ufak bir guvence olarak. Geri kalanini canim neye istiyorsam ona harcarim.

Ben gencken, yani 22-33 yas arasi meslegimden dolayi cok iyi kazandim. Kazandigimin hemen hemen hepsini harcadim. Gezdim, tozdum eglendim. Her daim mutlulukla ve gulumsemeyle hatirladigim cok guzel, essiz anlarim, anilarim oldu. 33 yasinda evlendigimde sadece bir araba vardi elimde. Iyi ki de oyle yapmisim. Simdi yas oldu 55. Ne kafada sac kaldi ne agizda dis. Gencligin o butun guzellikleri, dinamizmi mazide kaldi. Simdi onume cuvalla milyon dolar doksen isime yaramaz. Ne o genc zamanlarin ortamina donebilirim ne de o dinamizmi bulabilirim. Firsat varken bir seyleri yasadin yasadin, yasamadin bir daha o yaslara donmek mumkun degil. Gecen zamani kimse geri getiremez. Biriktirdigin parayla oylece oturu kalir gecen zamana, kacirdiklarina ah vah edersin.

Yanlis anlasilmasin, musrif degilim, etrafa para sacmadim. Yaptigim sey yasalilikta lazim olur diye kendimden kisip hic bir seyden kendimi mahrum birekmadim. Yaslilikta da her turlu guzel yasar giderim, artik cok paraya ihtiyacim yok. Sakin huzurlu bir yasam icin biraz cabalayip vasat bir is yapmak bile yetiyor.

• ABD'de 2024 yilinda ortalama household (3 kisilik aile) para birikimi $65k civarindayken (emeklilik hesaplari haric), ortalama household borc miktari ise $104k dir. Borclarin en buyuk kalemi mortgage (ev) borclaridir. Daha sonra ise ogrenci ve arac kredi borclari gelir. Yani cogu Amerikali "borc yigidin kamcisidir" felsefesi ile yasamaktadirlar. Veya yasamak zorunda birakilmaktalar!

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

146

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |