Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐

@Didem-G, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Gittigimizde çok sevimli bir öğretmen cocukların esyalarını hazırlamış bizi bekliyordu. Türkiye’den gelen öğrenciler diyerek güler yüzle karşıladı. Okuldan , sistemden bahsederek cocukları sınıflarına götürdü ve bize de rahat olmamız için okulu detaylıca tanıttı.

Ne kadar duygulandım, harika. İşte bizim hasret kaldığımız ve olması gereken hareketler...

Yeni yaşamınızda mutluluklar🙏🌸

• @Didem-G çok güzel gelişmeler umarım başladığı gibi problemsiz mutlu bir şekilde devam eder yaşantınız 🙂 Tampa’ya yerleşmesine az kalmış bir aile olarak okul kaydı vs ile alakalı güzel bilgiler edindik. Bir arkadaş daha sormuş ama sağlık sigortası ile alakalı bir işlem yaptınız mı çocuğa özellikle medicaid başvurunuz oldu mu ?

• @Didem-G Herşey yolunda maşallah. Umarım daha da kolaylaşır gün geçtikçe. Benim merak ettiğim Amerika'ya ayak bastığınızdan beri (ev hariç) okul, aşı, ehliyet, ssn, gc basım, tel hattı v.s. ortalama ne kadarlık bir masraf yapıldı eğer sakıncası yoksa? Bunu merak ediyorum çünkü ABD
    'ye ayak basılana kadar yapılan harcamalar daha netken, sonrası için fikir oluşturmak istiyoruz..

• Yasaklı

@Yıldıray81 1 sene kira arti 15k dolar sart yani ortalama 30k iyi başlangıç olur.Bakmayin o 1 bavul 5 dolarla gelenlere dandik hotel geceligi 100 araba gunuk 50 mcdonalds menu 7 dolar ordan yap hesabini.amerikada fiyatlar 2014 turkiyesi gibi oyle dusun

• ⭐⭐⭐⭐

@Yıldıray81 @Henry-bloor’un ilettiği hesap yaklaşık doğru hesaplama bence de 1 kişi olarak düşünülürse.

@Yıldıray81 Sizin sorduğunuz harcama kalemleri telefon hattı hariç hepsi ücretsiz. Benim de hesaplamam geçinebilmeniz için düşünülmesi gereken tutar aylık kira + aylık kişi başı (yetişkin veya çocuk fark etmeksizin) USD 1.000 gelir olması aşırıya kaçmayan harcamalı bir yaşam stili için yeterli. Araç satın alımı, ev düzeni yapılacak harcamalar hariç bu tutarda.

• ⭐⭐⭐⭐

@Yıldıray81 ayak bastıktan sonraki masrafları hesaplamak ne yazık ki biraz zor oluyor çünkü herkesin talebi ve buna karşı masrafı farklı oluyor. Mesela birisi telefon faturasına 50$ öder at&tden almıştır hattı çekim kalitesi vs iyi olsun sorun yaşamasın diye ama başkası masrafını düşürmek ister mint mobiledan 15-20$ hat alır. Birisi ilk başta masraf olmasın diye araba almamıştır ihtiyacı çok yoktu onun için sigorta, aylık araç ödemesi, benzin gibi masrafı yoktur ama toplu taşıma masrafı olur diğerinin gittiği bölge nedeniyle araba alması şarttır bu masrafları değişir. Onun için gittikten sonraki masraf kalemini tutturabilmek biraz zor ancak gideceğiniz yer belliyse oraya göre kendiniz kalem kalem masraf oluşturmayı deneyebilirsiniz bence. Mesela gideceğiniz bölgede araca ihtiyacınız var mı hemen, profiliniz nedeniyle ev mi kiralayacaksınız oda mı, bu duruma göre fatura gideriniz ne olacak vs vs gibi

• ABD'ye göçmen olarak gelen birinin karşılaşacağı ilk masraflar, birkaç temel kategoriye ayrılabilir. Bunlar ev kiralama, araba satın alma, elektrik-su gibi hizmetleri açtırma, telefon hattı alma, ehliyet başvurusu ve ev için gerekli temel alışverişlerdir. Bu masraflar eyaletten eyalete ve yaşam tarzına göre değişiklik gösterebilir. Genel bir rehber olarak şu şekilde özetlenebilir:

1. Ev Kiralama

Depozito ve İlk Ay Kirası: Genellikle ev kirasının bir veya iki katı depozito istenir. Kiralar eyalete ve şehir bölgesine göre değişse de, başlangıç ​​maliyeti aylık $1,500–$3,000 arasında olabilir. Kredi history olmadigi icin, birkac aylik kirayi ilk basta odemek de gerekebilir.

Ev İçin Gerekli Eşyalar: Evi döşemek için gereken temel eşyalar (yatak, masa, sandalye, mutfak gereçleri) ikinci el olarak alındığında $500–$1,500 arasında bir maliyetle karşılanabilir.

1. İkinci El Araba Satın Alma

Araba Ücreti: İkinci el bir araç, modeline ve durumuna göre $3,000–$10,000 arasında değişebilir. Ucuz ve temel bir araba almak isteyenler için $3,000–$5,000 arası yeterli olabilir. Ama bu fiyata sorunsuz araba bulmak zor olabilir.

Sigorta: Araba sigortası yasal olarak zorunludur ve yaş, eyalet, aracın yaşı gibi faktörlere göre yıllık $500–$1,500 arasında değişebilir. Yeni gelenlerde bu daha yuksek olacaktir.

Kayıt ve Ruhsatlandırma Ücretleri: Eyalet bazında değişmekle birlikte, araç kaydı ve ruhsatlandırma genellikle $100–$400 arasındadır.

1. Utilities (Elektrik, Su, Gaz ve İnternet) Açtırma

Açtırma Ücretleri: İlk kez hizmet açtırırken eyalete göre $50–$200 arasında açtırma ücreti olabilir.

Aylık Fatura Tahminleri: Elektrik, su, gaz ve internet için aylık toplamda yaklaşık $100–$300 gibi bir maliyet çıkabilir.

1. Telefon Hattı

Hattın Alınması: İlk kez telefon hattı alırken $0–$50 arasında bir başlangıç ücreti olabilir.

Aylık Ücret: Sınırlı bir veri planı $20–$40 arasında olabilirken, sınırsız bir plan $40–$70 arasında olabilir.

1. Ehliyet Alımı

Başvuru ve Test Ücretleri: Eyalete göre değişir, ancak ehliyet almak için toplamda $30–$100 arasında bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Araç Kiralama (Sürüş Testi İçin): Eğer araç sahibi değilseniz sürüş testine girmek için bir araç kiralamanız gerekebilir; bu da $50–$100 arasında günlük bir maliyet getirebilir.

1. Ev için Gerekli Minimum Alışveriş

Mobilya: İkinci el bir yatak, masa ve sandalye için $200–$500 civarında bir maliyet olabilir.

Mutfak Gereçleri ve Temel Ev İhtiyaçları: İkinci el ve ekonomik seçeneklerle $100–$300 arasında temin edilebilir.

Gıda Alışverişi: İlk alışveriş için $100–$200 ayırmak iyi olabilir. Aylık olarak bu miktar kişi başına $200–$400 arasında değişebilir.

Tahmini Toplam İlk Maliyet

Bu giderleri topladığımızda:

Ev Kiralama (depozito ve ilk ay): $6,000

İkinci El Araba ve Giderleri: $5,000–$15,000

Utilities Açtırma ve İlk Ay: $150–$500

Telefon Hattı: $20–$70

Ehliyet Alımı: $30–$100

Ev için Minimum Alışveriş: $400–$1,000

Toplamda ilk masraflar: $10,000–$30,000 gibi bir bütçe gerekebilir. Bu eyalete ve kisiye gore degisebilir. Eger bir tanidik varsa ve yardimci olursa, tum bu islemler daha kolay halledilebilir. Ingilizce bilmek de kolaylik saglayacaktir.

• Yasaklı

@MySea tam dedigim gibi siz detaylandirmissiniz dedigimi 30k lazim 🙂

• @Yıldıray81 arkadaşlarında bahsettiği gibi masraflar çok değişken. Okul/aşı/gc basım vs gibi seylere bir ücret ödemiyorsunuz. Ehliyet için yaklaşık 75 usd , telefon hattı için İlk uyelikte aktivasyon ucreti dahil 100 usd ödedik. Bundan sonraki aylar 55 usd yansıyacak. @MySea nin bahsettiği tüm kalemler nokta atışı olmuş gerçekten, ona göre yaklaşık hesabınızı yapabilirsiniz

• @erenist cok tesekkurler size de bol sans diliyorum. Cocuklar için floridakidcare basvurusu yaptım sonuclanmasını bekliyoruz. Eşimle benim için su an araştırıyoruz. Poliçeleri kestirdiğimizde yine bilgi paylaşırım sizin için

• ⭐⭐

Telefon icin visible kullanin 25 dolar sinirsiz.
    Ev interneti icin de t mobile var, inanilmaz Rahat kuruluyor. 60 dolar civariydi o da.

• @MySea Valla sıkıntı ya daha gitmeden bunlar iyi paralar, iş bulmak lazım gider gitmez yoksa cepten nereye kadar ben tedirgin olmadım desem yalan olur

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea Tespitleriniz harika!
    Ben de şunları eklemek isterim:
    DV piyangosuna katılmak bedava ama mülakat alındığı andan itibaren her şey parayla.
    Hele yurt dışında mülakata girilecekse daha büyük masraf.
    Sağlık muayene ücreti, vize ücreti, yol yemek ve otel paraları, evrakların bazıları için yeminli tercüman masrafları, İngilizce bilmeyenler için tercüman ücreti gibi ABD’ye daha gitmeden epeyce bir miktar harcanmış oluyor.
    Vizeyi aldıktan sonra greencard için USCIS’e yatırılan para, ABD’ye uçak bileti, kalacağınız yere Uber ücreti, ev tutmadan önce tutulan otel veya airbnb paraları da tam yerleşmeden önce harcanan ekstra giderler. Yazdığınız bu tahmini masrafların öncesinde bir de bunlar var. Ciddi bir birikim olmayınca da zorluk çekiliyor ve pişmanlıklar başlıyor. Tutunamayıp geri dönenler başlığında okuduğumuz üzücü hikayelerde olduğu gibi.. Herkese kolaylıklar diliyorum.

• @MySea teşekkürler. Güzel bir bilgilendirme olmuş. Chatgpt tarzına benziyor 😉

• @finalhope I love Chatgpt 😍 😜

• Merhaba arkadaslar

Turkiyedeki Sosyal guvenlik mudurlugu beni GSS ( genel saglik sigortasi yapmis)

Turkiyede yasamadigim halde ,sigortadan faydalanmadigim halde her ay borc isletip duruyor.

Bunu nasil duzeltebilirim?Bagli bulundulur Sigorta mudurlugune EMAIL at dediler. Attim donen olmadi.

Amerikadan oraya posta mi atmam gerekiyor?

Bu Genel Saglik Sigortasini nasil iptal edebilirim ?

Tesekkur ediyorum cevaplariniz icin

• @Seyfi-Tonguc Amerika’daki konsolosluklar üzerinden adres kaydınızı Amerika olarak güncellemiş miydiniz? Adresi e-devlette Türkiye olarak kalanlar bu sorunu yaşıyor diye biliyorum.

• ⭐⭐⭐⭐

@Seyfi-Tonguc öncelikle ikametinizi amerikaya taşımanız gerekiyor ardından buradaki elçilikle iletişime geçin galiba artık adres taşıdığında gssyi iptal ediyorlar kendileri

• @Seyfi-Tonguc GSS sistemi eğer 18 yaşını bitirdiniz ve okul okumuyorsanız tr de yaşayanları otomatik GSS ye dahil ediyor. Buna dilekçe ile son verebilirsiniz. Ama önce adresinizi taşıyın. Sonra başvurunuzu yapın iptal edilir. Cimer'de deneyebilirsiniz başvuru için

• @Seyfi-Tonguc
    Resmi ikamet adresinizi (MERNIS) Amerika’ya aldırmanız lazım. Size en yakın TC Konsolosluğu’dan başvurunuzu yapınız. Geç kaldıysanız ceza da ödeyeceksiniz bu arada, bir süresi vardı tam hatırlamıyorum 40 gündü sanırım, onu geçirmemeniz gerekiyor, geçirseniz de önemli değil, işte cezalı olarak adresi aldırıyorsunuz. Siz bu işlemi yaptıktan sonra GSS borç tahakkuk işlemi otomatik devre dışı kalıyor. Mevcut tahakkuk eden borç için ise, Türkiye’de de size en yakın SGK kurumuna gidip, borç işleyen sürelerde yurtdışında olduğunuzu belgeleyip sildirmeniz gerekiyor. (E-devlet’ten yurtdışı giriş çıkış kaydınızı SGK’ya verilmek üzere yazdırabilirsiniz) Faiz tahakkuk etsin önemli değil, eğer Türkiye’ye bir ara dönerseniz bu işlemi yaptırırsınız. Eğer ben asla dönmeyeceğim, borç da görünmesin istiyorsanız, bir yakınız adına bu işlemi yapması için konsolosluğa adresinizi aldırmaya gittiğinizde vekaletname çıkartıp onu yakınınıza yollarsınız, o sizin adınıza SGK’dan borç sildirme işlemini e-devlet’ten çıktı alacağınız doküman ile yaptırabilir. Lakin bu işlemi yaptıktan sonra Türkiye’deki sağlık sisteminden çıkıyorsunuz, devlet hastanelerinden artık faydalanamıyorsunuz.

Benzer Başlıklar

• 18
  • 24
  • 2186
  • 2182
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

158

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |