Bu konuyla ilgili kısa bir deneyim yazısı yazmak isterim, bakmayın kısa dediğime, muhtemelen kısa olmaz, olabilemez :))
2025 Aralık sonunda ilk girişimizi yapıp, BofA'dan eşimle kredi kartlarımızı alıp, ssn bilgilerimizi profillerimize işletip Türkiye'ye dönmüştük. Bununla ilgili de detaylı bir yazı yazmıştım zaten o dönem.
2026 Ocak başından beri, credit score'un doğru şekilde oluşabilmesi için gerek burada gerek youtubeda verilmiş tavsiyelere uyacak şekilde harcamalar yaptık. O yüzden tavsiye verenlere çok teşekkür ederim, varolsunlar 🙂
Oradaki hesabımızdaki dolarları hızlı şekilde eritmeyelim diye sadece limitlerimizin($1.200 ve $2.000) %5-%15 i arasında harcamalar yaptık genel olarak, yani makul sınır olan %25-30 lara pek çıkmadık. %30'luk sınır için ara ödemeye bir kez ihtiyaç duyduk, yüksek bir kalemde harcama yapmıştık, kısmî bir ara ödemeyle statementı yine hedeflediğimiz aralıkta tuttuk.
Bu arada credit karma kurmuştum telefonuma. İlk görüntülememizi credit karmada sanırım 3.veya 4.statement sonrasında Equifax ve TransUnion verilerinden yaptık. 705-720 aralığındaydı bu ikisi, ikimizde de.
BofA daki Fico Score'u (8 di sanırım) ise 4.veya 5. statement ile görüntüleyebildik. (Ayda 3 kez refresh yapma hakkımız var bu arada) Bundan önceki aylarda çıkmadı hiç. BofA'daki Fico Score umuz ise 769 du.
Normalde Fico Score diğerlerinden düşük olur, daha sıkı kriterleri var deniyordu hep, hem deneyimler hem chatgpt bunu teyit ediyordu ama bizde tersi oldu. Tabi bu Fico Score 8 de böyledir, diğer Fico Score'larda daha düşük olabilir bilemeyiz tabi, o kadar detayı da bizim için şuan hiç önemli değil. İnşallah ev araba alma aşamasına geçebilirsek ileriki yıllarda, o zaman önemli olacak herhalde.
Bizim amacımız, burada geçireceğimiz 6-7 ayı boşa geçirmemekti.
Oraya gittiğimizde elimizin bomboş olmasındansa en azından bir score'umuzun olması yeğdir dedik. Bazen hatta büyük kredi kullanımlarında çoğu zaman score'dan da önemli olduğu söylenen Credit History için de 6-7 ay kazanmış olduk. Bu işleri biraz araştırmış olanlar bilir ki, bazı durumlarda score da yetmez, history yani kredi geçmişiniz de önemlidir, ve bu geçmişin uzunluğu, bu geçmişte bir kredi kullanımı bir borçlanma olmuş mu, o kredi ödeme alışkanlıkları nasılmış vs bunlar da çok önemliymiş. Bizim için eksik kalan kısım bu oluyor. Zamanı eğme bükme yeteneğimiz henüz olmadığı için tabi bu konuyu mecburen zamana bırakıyoruz 🙂 ancak dediğim gibi, sıfırdan başlamak yerine, fena olmayan bir score ile ve 7 aylık bir geçmişle gitmiş olacağız.
(7 ay diyorum çünkü Temmuz sonu gibi gideceğiz mecburen, takvim biraz sarktı, bunu da iş ile ilgili başlıkta birkaç gün içinde alacağımız güzel haberlerle birlikte anlatacağım inşallah, iş durumlarıyla da ilgili deneyim yazısı bir gün birilerine faydalı oalcaktır diye umuyorum, çünkü o kısımla ilgili araştırmalarımda yeteri kadar deneyim bulamadım)
Bir, sıfırdan büyüktür ve iyidir arkadaşlar. Eğer imkanı olan, kredi kartı alıp dönebilecek olanlar varsa bence bunu yapsınlar. Mutlaka şunlar çıkacaktır, bize de yaptılar aynısını; yaa abartmayın, nasılsa gelince halledersiniz, yaaa zorlamayın bu kadar gerek yok, raaaat olun, kasmayın yieaaa falan :))) Dinlemeyin hiç birini 🙂