Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
-
@redsat2000 @waterman Sanirim sikinti su; benim Turkiye'de SGK'dan emekli olmak icin 850 gunum kalmis. Green Card kazanip istifa edip ABD'ye geldim. Fakat ben ABD'de calistiklarimi borclanip emekli olmak istersem devlet bana diyorki "sen yurtdisi borclanarak Bagkurdan emekli olabilirsin ve 5500 gun odeme yapman lazim" dogrumu? Yani Sayin @karaçay 'in sordugu gibi, Turkiye'de o 850 gunu calissam ve SGK'dan emekli olsam daha mantikli degilmi? Birde SGK odemelerim asgariden yapilmadi hic bir zaman, ortalama ucretler kazandim. Ne sekilde emekli olursam maasim daha yuksek olur? Sizin, izlemem gereken yol icin bir tavsiyeniz varmi?
-
@Ryback bende aynı durumdayım ABD'de çalıştıklarımı saydirirsam emekli olabiliyorum ama şöyle bir sıkıntı var. Eğer yurtdışı borçlanma yaparak emekli olursaniz turkiye devleti bir daha yurtdisinda çalışmanızı istemiyor. Yani ileride sıkıntı olur. Benim 350 günüm kaldı .Türkiye ye gittiğim zaman ara ara çalışır primi öderim diye düşünüyorum.
-
@Ryback bir de 850 gün kaldıysa bağ kur a gecmezsin SSK dan emekli olursun. Sigortalının son 1260 gün (tam rakamdan emin değilim) hangi kurumdan odendiyse o kurumdan emekli olur.
-
@israfil Tesekkur ederim. Yani ben yurtdisi borclanma yapip 850 gun parasi odeyip SGK'dan emekli olabiliyormuyum? Yoksa illa Turkiye'de calisacakmiyim?
-
@Ryback Ben ilk emekli sandığı ile başladım. Daha sonra SSK geçtim. Daha sonra yabancı bayrak gemi nedeniyle İsteğe bağlı ödedim. En son SSK’da çalıştım. Benim dönemime göre 2 Sizin dönemimize göre 3 SGK kuruluşu var. Emekli olurken Emekli Sandığına ait kaydımı ve primlerimi SSK devri için Emekli Sandığına dilekçe verdim. Tüm kaydım SSK aktarıldı. Emekli olana ve kaydım SSK geçene kadar Sistemde hep SSK giriş tarihim gözüktü . Emekli Sandığı giriş 1983 SSK giriş 1996 . Yani Sen isteğe bağlı öderken Bağkur giriş tarihin nedeniyle 5500 gün gözükür. Eskiden Son 1 yada 3 yıldı hatırlamıyorum. Emeklilik O en son SGK dan oluyordunuz. Unkapanı İstanbulda Emeklilik Şube yada İl SGK Emeklilik Şubeye bu devrin yapılıp yapılmadığını uzmanına sorun. Çünkü hesaplamayı o yapıp emekli edecek. Eğer hala geçerli ise Abd deki süreyi isteğe bağlı yöntemle saydırırsınız. Ancak Dikkat SSK maaşı Bağ-Kur’a göre daha fazla bilginiz olsun.
-
@redsat2000 Ben ABD'de yasarken Turkiye'de bir sirkete danisman olarak girip 850 gun calisip SGK'dan emekli olsam en iyi yontem degilmi? Ayni anda iki ulkede calisabiliyormuyum?
-
@Ryback Daha iyi SSK dan olmuş olacaksınız. Ancak SSK piriminizin yattığından e devlette göründüğünden emin olun.Ancak ikametgah sorun çıkarabilir.
-
@redsat2000 Cok tesekkurler.
-
@israfil , @Ryback Aynı soru benimde aklımda var benzer durumdayız, SSK'lıyım 4500 gün e 750 günüm kaldı , Amerikaya gitme durumumuz var.
Bu durumda ikameti Amerikaya aldırmadan , TR'den bir iş yerine para yatırıp süreyi doldurma şansım varsa o şekilde ilerlemek istiyorum ama tam durumu netleştiremedim.
Sizin tarafınızda konu netleşirse buraya yazarsanız sevinirim teşekkürler.
-
@waterman teşekkür ederim. yalnız, @Ryback in de dediği gibi biliyorum. saydırılan günler bağkur olarak işleniyor. eğer öyle ise, tutarını arkadaşıma ödeyerek, yüksek tutardan SSK dan emekli olursam çok daha ciddi bir emekli maaşı olur.
yasal olarak o firmanın abd temsilcisi gibi görünsem, ama ABD de farklı bir iş yapsam, arkadaşımdan firmasından hem sigortamı yatırsa, maaşımı da yatırıp kendisi geri çekse acaba sorun olur mu? bir de abdye bunun için bir vergi ödemem olur mu. -
@AE123 ben de ayni durumdayim. Ikametimi TR ye aldirmis olmama ragmen boyle birsey yapmiyorum. ABD de yasiyorum su anda. Yurtdisinda iken istege bagli sigorta olmuyor. Yatirirsaniz ve yurtdisinda oldugunuz tespit edilirse emeliliginiz iptal olur ve o ana kadar odenen maaslari geri isterler. Yurtdisinda oldugunuz gumruk kayitlarindan ortaya cikar. Bu sekilde emekliligi kesilen almanci cokmus son donemde.
-
@karaçay, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@waterman teşekkür ederim. yalnız, @Ryback in de dediği gibi biliyorum. saydırılan günler bağkur olarak işleniyor. eğer öyle ise, tutarını arkadaşıma ödeyerek, yüksek tutardan SSK dan emekli olursam çok daha ciddi bir emekli maaşı olur.
yasal olarak o firmanın abd temsilcisi gibi görünsem, ama ABD de farklı bir iş yapsam, arkadaşımdan firmasından hem sigortamı yatırsa, maaşımı da yatırıp kendisi geri çekse acaba sorun olur mu? bir de abdye bunun için bir vergi ödemem olur mu.Bu konuda dogru bir bilgiye ulasirsaniz lutfen bana bildirin. Ben de ayni durumdayim.
-
Bu ileti silindi! -
01/10/2008 tarihinden itibaren söz konusu maddelerin yerini alan 5510 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde isteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de ikamet etmek şartı yer aldı. Dolayısıyla artık yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları isteğe bağlı sigortalı olamazlar.
Düzenleme benim bulunduğum dönemden sonra değişmiş . Onun için bir önceki mesajı sildim.
-
@redsat2000 hocam cruise gemisi çalışanı olarak ben bu yazdıklarınızı araştırdım lakin sadece BES oluyor bize.
-
@charon Evet doğrudur. Sadece BEŞ Ben 2008 öncesi çalışmıştım. İsteğe bağlı ile ilgili Bu kanunu uyanıklar değiştirmişler
-
Türk sosyal güvenlik sisteminde zorunlu (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) sigortalılığın yanı sıra isteğe bağlı olarak da sigortalı olunabilmektedir.
Kişinin talebine bağlı olma özelliğinden dolayı, SGK isteğe bağlı sigortalılığı Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) benzerlik göstermektedir. Ancak, bu iki sistem birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı niteliğindedir.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler, sosyal güvenliklerini sağlamak amacıyla SGK isteğe bağlı sigortalılığına prim ödeyebilmektedir.
Bu anlamda, 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılık, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle emeklilik (uzun vadeli sigorta kolları) ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigorta türüdür.
İsteğe bağlı sigortalılık için hangi şartlar aranıyor?Türkiye’de ikamet etmek
18 yaşını doldurmuş olmak
Zorunlu sigortalı (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) olarak çalışmamak
Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak
İsteğe bağlı sigortalılık için SGK’ya başvuruda bulunmak
Gerekmektedir.Yukarıda belirtilen şartları yerine getirenler daha önce sigortalılık başlangıcı ve prim ödemesi olmasa dahi isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.
Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir?
İsteğe bağlı sigortalı olmaya ilişkin şartları taşıyanlardan;
Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar
Kendi sigortalılıkları nedeniyle aylık bağlanmamış olanlar,
Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi hükümleri kapsamında Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre’de ikamet edenler ya da çalışanlar,
İsteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunanlardan Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan, çalışan veya ikametini sonradan sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkeye taşıyan Türk vatandaşları,
193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen işleri yapan (vergiden muaf) kadın sigortalılar,
Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin tesis atölye ve benzeri ünitelerinde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular,
Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler,
İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme ve geliştirme kurslarına katılan kursiyerler,
Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri,
Kamu idarelerinde çalışmakta iken iş sözleşmesi askıda kalanlar,
İşsizlik ödeneği almakta olanlar,
İş sözleşmesi sona ermemiş olmakla beraber grev, ücretsiz izin ve işçinin mevsim ya da kampanya sonu bıraktığı işine yeni mevsim ya da kampanyada devam edecek olması nedeniyle iş sözleşmesi askıda kalanlar,
2008 yılı Ekim ayı başından sonra 5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesi uyarınca isteğe bağlı iştirakçilik şartlarını taşımayanlar,
Harp malulleri, 3713 ve 2330 sayılı kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış maluller,
talep etmeleri halinde isteğe bağlı sigortalı olabilirler.İsteğe bağlı sigortalılığa nasıl başvuru yapılabilir?
İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesini” doldurarak bizzat veya posta yoluyla SGK’ya başvurmaları gerekmektedir.
Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri bu kapsamdaki sigortalılıkları devam ettiği sürece isteğe bağlı sigortalı olabileceklerinden, bu sigortalıların başvuru ve takip işlemleri sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenin işyeri sicil dosyasının işlem gördüğü SGK Müdürlüklerinde yapılmaktadır.
Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde bulunanlardan isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talepleri ise mahkemece tayin edilen vasileri tarafından yapılmaktadır.
Yurtdışında bulunanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir mi?
Kural olarak isteğe bağlı sigortalı olabilmek için, “Türkiye’de ikamet etme” şartı aranmaktadır. SGK bununla ilgili kontrolü de Kimlik Paylaşım Sistemindeki ikamet adresini esas alarak yapmaktadır.
Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişilerin Türkiye’de ikamet adresi yoksa isteğe bağlı sigortalılığı kabul edilmemektedir.
Ancak, bu genel kuralın bazı istisnaları vardır.
Buna göre, 5510 sayılı Kanunun 5/g maddesi uyarınca Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden dolayı yurtdışından da ülkemizde isteğe bağlı sigortaya devam etme hakkı olanlar için Türkiye’de ikamet şartı aranmamaktadır.
Yine, Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarından, isteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunanların yurt dışına çıkmadan önce Türkiye’de ikamet ettiklerinin Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS) tespit edilmesi halinde sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkede bulunsalar veya daha sonradan ikametini taşısalar bile isteğe bağlı sigortalı olabilmektedirler.
Ülkemiz ile diğer ülkeler arasında imzalanan ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri Anayasanın 90’ıncı maddesine göre milletlerarası antlaşma niteliğinde olduğundan, milletlerarası antlaşmalarla ülkemiz kanunlarının aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınmaktadır.
Bu çerçevede, Ülkemizle imzalanmış ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre’de bulunanlar ile bu ülkelerde sigortalı olanlardan Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaksızın isteğe bağlı sigortalı olma şartlarını yerine getirenler ülkemizde isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilmektedirler.
-
@redsat2000 bu bilgiler icin kaynak gosterebilir misiniz? tesekkurler.
-
@hasbelkader Dünya Gazetesi Sosyal Güvenlik konusunda Direktörüne ait bir makale . Ben herhangi bir şey eklemeden paylaştım. Google da araştırırken buldum.
-
@redsat2000, içinde söyledi: Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek
@hasbelkader Dünya Gazetesi Sosyal Güvenlik konusunda Direktörüne ait bir makale . Ben herhangi bir şey eklemeden paylaştım. Google da araştırırken buldum.
Umarim buradayken istege bagli yatirmamizda sorun cikarmazlar. Cok tesekkurler.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
26
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum