Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)


  • @Gül-Ağar

    @handuş

    USCIS gecen Persembe gecesi CRIS sisteminde calisma yapacakti ve bu surede birkac modul devre disi kalacakti; online filing de bunlardan biriydi. Saniyorum tatil nedeniyle ya calisma bitmedi ya da ongorulmeyen bir sorun yasaniyor. Yarin cozulecegini umuyorum 🙂

    Bu arada, N-400 tamamlayip gonderdikten sonra myUSCIS hesabinizda "IOE" ile baslayan bir kayit numarasi/receipt number goreceksiniz (greeencard icin odeme yaptiginiz zamanlardaki gibi); basvurunuzun durumunu ya myUSCIS login olup ya da https://egov.uscis.gov/casestatus sayfasindan kontrol edebileceksiniz.

    Basvurunuzda bir status degisikligi oldugunda hizlica haberdar olmak icin asagidaki uygulamayi oneririm. Uygulama, basitce, surekli olarak "status check" gerceklestiriyor ve bir degisiklik olduysa da size haber veriyor (USCIS veya Homeland Security kurumlariyla bir baglantisi yok).

    Screenshot 2022-11-14 at 1.32.24 AM.png


  • @Sharm tesekkur ederim sevgili grup üyesi , çok yardimci oldunuz. Bu arada suan N400 formunu dolduruyorum hiç hata vermedi, sanırım websitesinde ki sorunlarda düzeltildi. tekrardan çok teşekkür ederim


  • @handuş

    Rica ederim. En kisa surede ABD pasaportunuza kavusmaniz dileklerimle.


    @handuş
    @Gül-Ağar

    N-400 tamamlayabildiniz mi?


  • @Sharm evet tamamladım şükürler olsun, sanırım haftasonumu sizinde dediğiniz gibi websitesinde calışma vardi yüzden error veriyordu, bugun hiç error vermedim işlemimi tamamladım . çok teşekkür ederim desteginiz icin...


  • Sevgili @Sharm,

    Tam da sizin tahmin ettiğiniz gibi bugün sistem düzeldi lakin cevabından emin olamadığım bir çok soru var bu sebeple formu tamamlayamiyorum. Meselâ 1 Şubat 2018 de ABD'ye giriş yapmama rağmen sistem Kasım 2017'den beri beni Amerika'da algılıyor. Halbuki ben o tarihte hala Türkiye'deydim. Muhtemelen 5 yıl olarak hesapladigi için. Lakin vatandaşlığa 4 yıl 9 ay sonra basvurulabilecegini düşünüyordum..
    Öte yandan hangi zaman dilimlerinde çalıştığımda emin değilim. IRS ya da W2 formlarında çalışma zamanları ile ilgili bilgi de bulamadım..
    Cok teşekkür ederim ilginiz ve yönlendirmeniz için. Sanırım bir avukat tutmam gerecek 😕

  • ⭐⭐

    @Gül-Ağar, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)

    Sevgili @Sharm,

    Tam da sizin tahmin ettiğiniz gibi bugün sistem düzeldi lakin cevabından emin olamadığım bir çok soru var bu sebeple formu tamamlayamiyorum. Meselâ 1 Şubat 2018 de ABD'ye giriş yapmama rağmen sistem Kasım 2017'den beri beni Amerika'da algılıyor. Halbuki ben o tarihte hala Türkiye'deydim. Muhtemelen 5 yıl olarak hesapladigi için. Lakin vatandaşlığa 4 yıl 9 ay sonra basvurulabilecegini düşünüyordum..
    Öte yandan hangi zaman dilimlerinde çalıştığımda emin değilim. IRS ya da W2 formlarında çalışma zamanları ile ilgili bilgi de bulamadım..
    Cok teşekkür ederim ilginiz ve yönlendirmeniz için. Sanırım bir avukat tutmam gerecek 😕

    Son 5 yıldaki ilk 3 ay için Türkiye’deki adresinizi gireceksiniz. Amerika’ya ilk giriş yaptığınız tarihten itibaren Green Card’ların gelmesi için verdiğiniz adresle başlayarak, Amerika adreslerinizi gireceksiniz. Hepimiz o şekilde yapıyoruz herhangi bir sorun yok bunda. 4 yıl 9 ay sonunda başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Avukat’tan yardım alacağınız bir durum yok şu an. Çalıştığınız yerleri hatırlayıp sisteme girmelisiniz. Sosyal güvenlik kurumundan, çalıştığınız dönemlere ait çıktı isteyebilirsiniz belki.


  • @Gül-Ağar

    Evet sizin de dusundugunuz gibi ve Sn. @Ryback paylastigi uzere; Form N-400 sizin formu doldurdugunuz gunden geriye 5 yil sayiyor. Sizin 90gunluk (LPR olarak 5 yili doldurdugunuz tarih-90gun) basvuru zaman araligi 03Kasim2022'de acildi ( 👉 USCIS Early Filing Calculator).

    N-400 doldurma tarihiniz 01Subat2023 veya sonrasi olsaydi sadece ABD adreslerinizi girmis olacaktiniz. 90gun kuralindan yararlanarak vatandaslik basvurusu yapan her LPR sizin durumunuzda, dolayisiyla endise edecek bir sey yok.

    Calisma tarihlerinize gelince; IRS ve SSA kayitlarinda hangi sirkette calistiginiza ve yil bazindaki gelirinize dair bilgileri bulabilirsiniz ancak tam tarih araliklari goremeyebilirsiniz.

    Size onerim banka kayitlarinizdan (isveren tarafindan transfer edilen ucretlerinizin, banka hesabiniza yatirdiginiz maas ceklerinizin tarihleri), calistiginiz sirketlerin -varsa- HR departmanlarindan, eski is arkadaslarinizdan, kendi kayitlarinizdan (is teklifine, isten ayrilmaya, istifaya, transfere dair email, SMS veya notlariniz, isverene verdiginiz W4 formlariniz vs) mumkun oldugunca ilgili tarihleri belirlemeniz. Elinizden gelen herseyi yaptiginiza inandiginiz durumda da o bilgilerle N-400 doldurmaniz.

    Form SSA-7050-F4 ile SSA'den bilgi istemeniz mumkun ancak gorebildigim kadariyla bu bilgileri "my Social Security" kayit olarak da gorebiliyorsunuz. Detayli arastirmak isteyebilirsiniz.

    Bu arada, ben de bir avukata -en azindan simdilik- ihtiyaciniz olacagini dusunmuyorum.

    Kolayliklar dilerim!


  • 📢 USCIS - Tools Outage


    Screenshot 2022-11-15 at 12.48.31 PM.png


  • Sevgili @Sharm ve @Ryback,

    Çok teşekkürler desteğiniz için.
    Emin olun avukat tutsam bana sizin kadar iyi niyetle yardımcı olmazdı. Tüm samimiyetimle minnettarım.

    Biliyorum fazla rahatsızlık veriyor olabilirim ama 90 gün öncesi başvuranlarda bu durumun normal olduğunu söylemişsiniz. Lakin bir soruyu hala netleştiremiyorum.

    Şöyle ki;

    Ben 1 Şubat 2018’de Amerika’ya ilk girişimi yapıp Greencard’imi teslim aldım. 10 gün sonra Türkiye’ye geri döndüm (10 Şubat 2018). Greencard alım tarihinden itibaren 6 aylık sureyi hesaplayarak bu sureyi gecmeden 10 Temmuz 2018’de Amerika’ya temelli taşındım. Ancak ben bu bilgileri girdiğim zaman sistem ‘You may not meet the continuous residence requirement’ olarak bana bir uyarı veriyor. Sanırım 90 gün öncesini de hesaba kattığı için USA dışında 6 aydan fazla kalmışım gibi bir durum var. Bu noktada nasıl bir yol izlemeliyim?


  • @Gül-Ağar

    Rica ederim; vatandaslik surecinizi hizlica tamamlamaniza cok kucuk de olsa bir katki saglayabilirsem memnun olurum.

    Verdiginiz bilgilerden sunu anliyorum:

    __

    GulAgar_N400_YesilkartForum.jpg


    N-400 un kapsadigi zaman zarfinda once Turkiye'de (2 aydan biraz fazla), ardindan da ABD'de ikamet ettiniz. Sonrasinda da -yesil LPR zaman dilimi boyunca- ABD disina seyahatler yapip geri dondunuz.

    • Grafikte N-400'un kirmizi(Turkiye) ile kesistigi tarihlerde Turkiye'de yasadiginizi belirtin (Part 5. Information About Your Residence)

    • 01 Sub 2018'de ABD'ye giris yaptiginiza gore bir sure ABD'de yasadiniz. Bu sure boyunca kaldiginiz adresinizi girebilirsiniz.
      Eger bir tanidiginizin yaninda kalmissaniz ya da kendi evinizi satin almissaniz bile bir sure sonra Turkiye'deki islerinizi haledebilmek icin Turkiye'ye seyahat ettiniz (Part 9. Time Outside the United States: Soru3 'e gireceginiz ilk ABD disina seyahatiniz bu olacak)

    • ABD'ye ilk girisinizin ertesinde, kalan islerinizi halletmek icin, 10 Sub 2018'de Turkiye'ye gidip 10 Tem 2018 tarihinde ABD'ye geri donmussunuz. Bu seyahatinizde yurtdisinda gecirdiginiz sure 149 gun (180 gunu asmiyorsunuz).

    • Bu arada, 10 Tem 2018 sonrasinda ABD disina yaptiginiz seyahatlerinizde hic 180 gun veya daha uzun sure yurtdisinda kaldiniz mi? (Toplam yurtdisinda kaldiginiz gunleri hesaplarken; ABD disina ciktiginiz gunu ve ABD sinirlarindan iceri girdiginiz gunu ABD'de gecirmis sayiliyorsunuz)

    N-400 formu sadece sari renkli bir kutucukta uyari veriyorsa, sizin de tahmin ettiginiz gibi, sizin daha LPR olmadiginiz Turkiye gunlerinizi de hesaba katiyordur. Diger kisimlarini da tamamladiktan sonra odemenizi yapip formunuzu submit edebilirsiniz.

    Yine de N-400 formunun su bolumlerini tekrar kontrol eder misiniz?

    • Part 9. Time Outside the United States: Soru-3
    • Part 5. Information About Your Residence


  • Herkese merhaba,
    Önümüzdeki hafta Oath Ceremony’im var ve hemen ardından Türkiye’ye gideceğim. Pasaport başvurusu için Oath Ceremony’yi beklememiz gerekiyor diye düşünüyordum ama şansımı denemek için aradığımda pasaport randevusu alamaya bir engel olmadığını gördüm. Sorun verdiğim seyahat tarihinden önce randevu bulunmaması. Bir aramada bir tek seyahat tarihi verebiliyorsunuz eğer değiştirmek isterseniz bir daha aramanız gerekiyor. Ben 14 gün içinde seyahatim olacak şeklinde söyledim. Planım da bu? Sorum

    1. daha önceden ceremony öncesi randevu almış olanlar var mı? Nasıl ilerlediniz?

    2. farklı bir eyalette randevu alsam sıkıntı olur mu? Pasaportu mutlaka adrese mi yolluyorlar yoksa agency’den alabiliyor muyuz?

    3. en hızlı şekilde nasıl alabilirim pasaportu?

  • ⭐⭐

    @Lenore, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)

    Herkese merhaba,
    Önümüzdeki hafta Oath Ceremony’im var ve hemen ardından Türkiye’ye gideceğim. Pasaport başvurusu için Oath Ceremony’yi beklememiz gerekiyor diye düşünüyordum ama şansımı denemek için aradığımda pasaport randevusu alamaya bir engel olmadığını gördüm. Sorun verdiğim seyahat tarihinden önce randevu bulunmaması. Bir aramada bir tek seyahat tarihi verebiliyorsunuz eğer değiştirmek isterseniz bir daha aramanız gerekiyor. Ben 14 gün içinde seyahatim olacak şeklinde söyledim. Planım da bu? Sorum

    1. daha önceden ceremony öncesi randevu almış olanlar var mı? Nasıl ilerlediniz?

    2. farklı bir eyalette randevu alsam sıkıntı olur mu? Pasaportu mutlaka adrese mi yolluyorlar yoksa agency’den alabiliyor muyuz?

    3. en hızlı şekilde nasıl alabilirim pasaportu?

    Ceremony’den bir ay önce ceremony günü öğleden sonraya randevu aldık biz. Eve istedik, 3-4 hafta içerisinde geldi. Acil randevular oluyor, uçak bileti istiyorlar. O dönem covid dönemi olduğu için biz randevu alamıyorduk acil seçeneğinden. Aynı gün veriyorlarmış pasaportu. Belki şimdi alabilirsiniz. Yani randevu için ceremony günü beklemenize gerek yok. Ceremony’nin hemen sonrasına rutin veya acil paraport randevusu alabilirsiniz. Aşağıdaki linkten acil nasıl alınıyor bakabilirsiniz. Farklı eyalet olayını bilmiyorum. Ama sorun olacağını sanmıyorum federal bir konu olduğu için.

    https://travel.state.gov/content/travel/en/passports/get-fast/passport-agencies.html


  • @Ryback teşekkürler. Acil randevu 14 gün içinde seyahat durumunda alınıyor fakat şu anda randevular dolu denildi.


  • Bir sorum daha var. Pasaportu adresimize almak yerine agency’den alma şansımız var mı. Sorun şu son zamanda taşındım ve henüz yeni adres bildirmedim. Türkiye seyahatim öncesi NY’a gideceğim pasaportu oraya istesem kaybolma riski olur mu acaba ya da gecikme? Bunun yerine agency’den istesem? Çünkü şu an geçici bir adres görünüyor ikametgahım ve o adrese erişimim zor olabilir arkadaşlarım evde olmazlarsa. Biraz karışık bir durum.

    Bu arada randevu aldım 28ine ama belki de dediğiniz gibi ceremony sonrası hemen alınabilir yalnız bir tek telefonla randevu alınıyor yazıyor. Aynı güne alanlar nasıl aldı acaba? Direkt agency’ye gitme şansımız var mı?


  • Bu ileti silindi!

  • Sayin @Sharm,

    Cok tesekkur ederim kiymetli bilgiler icin. Sureci ayni sekilde, aktardigim gibi ifade etmissiniz. Hic bir sekilde Amerika disina seyahatimde 180 gun limitini gecmedim. LPR donemindeki uyari bildirimi biraz kafami karistirmisti, ama sizin aciklamaniz ile taslar yerrine oturdu. Lakin henuz formdaki seyahat ve calisma surelerini netlestiremedigim icin formu submit edemedim hala. Umarim bilgileri en kisa zamanda netlestirip sizlerin de destegi ile basvuru surecini tamamlarim.

  • R Ryback bu başlıktan bahsetti

  • Merhaba,
    Green Card cekilisi ile geldigimiz ABD de Esim ve 2 cocugumla beraber ben, vatandaslik icin 5 yilimizi doldurduk. N400 formunu ben kendi adima doldurdum(esimi ve cocuklarimi da ekledim) gonderdim. Kendim icin 1 kisilik odemeyi de yaptim.
    Bana parmak izi icin randevu geldi ama esime gelmedi. Esim icinde mi ayri bir N400 formu doldurmam gerekiyor ve ayri odeme yapmam lazim? Yani esim icinde ayri bir dosya numarasi mi olusturmam lazim?
    Cocuklar icin herhangi bir islem yapmam gerekiyor mu? Bilgi icin tesekkur ederim

  • ⭐⭐

    @Oral-Kucuk, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)

    Merhaba,
    Green Card cekilisi ile geldigimiz ABD de Esim ve 2 cocugumla beraber ben, vatandaslik icin 5 yilimizi doldurduk. N400 formunu ben kendi adima doldurdum(esimi ve cocuklarimi da ekledim) gonderdim. Kendim icin 1 kisilik odemeyi de yaptim.
    Bana parmak izi icin randevu geldi ama esime gelmedi. Esim icinde mi ayri bir N400 formu doldurmam gerekiyor ve ayri odeme yapmam lazim? Yani esim icinde ayri bir dosya numarasi mi olusturmam lazim?
    Cocuklar icin herhangi bir islem yapmam gerekiyor mu? Bilgi icin tesekkur ederim

    Evet. Eşiniz içinde ayrı form dolduracaksınız, kendinizi ve çocuklarıda ekleyerek. Eşinizin ve sizin süreçleriniz ayrı işleyecek. Siz vatandaş olduğunuzda, Amerika’da bulunan 18 yaşından küçük çocuklarınız otomatik olarak vatandaş olacaklar.


  • @Ryback cok tesekkur ederim bilgi icin saolun. Emin olmak istedim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Ryback @Oral-Kucuk

    Çocuklar otomatik olarak vatandaşlık hakkı kazanıyor ama sertifikayı almak için N-600 formunu doldurmak gerekiyor. Çocuklar için ayrıca1170 dolar ücret ödeniyor.


Benzer Başlıklar

  • Turkiye'de yasayan 15 yaşındaki çocuğuma vatandaşlık islemleri

    Vatandaşlık Süreci ve İşlemleri
    3
    0 Oy
    3 İleti
    227 Bakış
    gezgin51G
    @Redblue merhaba sizinle aynı durumdayım çocuğunuz için vatandaşlık sürecini hallettiniz mi n600k başvurmayı düşünüyorum iletişime geçebilir miyiz acaba
  • Greencard Aldıktan Sonra Vatandaşlık Almak

    Vatandaşlık Süreci ve İşlemleri
    3
    -1 Oy
    3 İleti
    754 Bakış
    ProgrammerP
    @Laçin-Boz Merhaba bakmanız gereken başlık şu : ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization) Vatandaş olduktan sonra giriş çıkışlarda süre sorunu olmuyor. Ama vatandaş olmak için 5 yılı orada geçirmeniz gerekiyor.
  • 2 Oy
    44 İleti
    9k Bakış
    R
    @Sam-Sams N400 Basvuru formunda konuyla ilgili birkac soru var o da su sekilde. Vergi beyaninizi yaptiniz mi ve vergi borcunuz var mi? Hic devlet imkanindan veya benefitlerden yararlanmak icin yalan beyanda bulundunuz mu veya kendinizi oldugundan baska turlu tanittiniz mi gibi birkac tane sorular var. Eger kendi durumunuzla ilgili durust davranip, mali durumunuz ne olursa olsun sadece benefitlerden yararlanmak icin hic yalan beyanda bulunmadiysaniz endiselenmenize gerek yok diye dusunuyorum. Yukarida bahsettiginiz imkanlardan yararlanmak icinde belli bir gelir seviyesinin altinda olmaniz gerekiyor diye biliyorum ve ona gore eligible olmaniz gerekir. Eger bu seylerden faydalanmak icin yalan beyanda bulunmuyor ve gelirinizi gereken tutarin altinda beyan etmiyorsaniz endiselenmeyin. Sonucta insan hayati bu ve hayat her zaman ayni cizgide gitmiyor. Gun gelir boyle seyleri herkes yasayabilir. Vatandaslik basvurusunda geliriniz veya ne is yaptiginizin hicbir onemi yok.
  • ABD'de Yasal İsim Değişikliği Yapmak

    Vatandaşlık Süreci ve İşlemleri
    82
    7 Oy
    82 İleti
    19k Bakış
    T
    Merhabalar, Amerika’da B2’den F1e statü değiştirdim. Statü değiştikten sonra pasaportu değiştirdim ve esimin soyismini kullanmaya basladim. Universiteye durumu bildirdik ve I-20de yeni soy ismime göre güncelleme yaptilar ama I-797A formu, I-94, driver licence gibi yerlerde hep eski soyismim kaldi. Avukatla gorustum USCIS ile bu durum icin herhangi bir islem yapmaya gerek yok, I-20’nin guncellenmesi yeterli dedi ama DMV, I-797a’da eski soyisim olduğundan dolayi driver licence’i guncellemedi. Boyle bir durumla karsilasan var mi? Ne yapmak gerekir?
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

43

Çevrimiçi

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k

İleti

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum