Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Doğumdan dolayı ABD Vatandaşı olup Türkiye'de yaşayan kişinin ABD'ye taşınma süreci


  • Merhabalar, ilk başlık açışım umarım başarabilmişimdir. Neyse soruma geleyim. 22 yaşındayım doğumdan dolayı Amerikan vatandaşıyım fakat uzun süreli hiç Amerika'da bulunmadım. Şimdi Amerika'ya gitmek istiyorum, benzer bir süreci yaşayan var mı? Nasıl bir yol izlemem gerektiğine dair tavsiyeniz var mı? ( Ek bilgiler: birikmiş bir param yok, üniversiteden yeni mezun oldum diyetisyenim, İngilizce seviyem A2 fakat geliştirmeye çalışıyorum) Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.


  • Oncelikle cok kiskandim 🙂 Sizin yerinizde olsaydim derhal is aramaya baslardim. Bir miktar para biriktirdikten sonra ve es dosttan bankadan borc alarak ulkece secime girmeden topuk.


  • @bilge

    Sn. @celica 'nin da yazdigi gibi oncelikle is aramaya baslamanizi oneririm. Isiniz yasayacaginz yeri de belirleyecektir.

    SSN kartinizin ve pasaportunuzun(ABD) oldugunu varsayiyorum; eger pasaport almaniz gerekiyorsa ve yakinda bir ABD seyahat planiniz yoksa: https://tr.usembassy.gov/u-s-citizen-services

    Oncelikle resumenizi hazirlayin ve Indeed, Monster, LinkedIn, Glassdoor, FlexJobs (ozellikle remote isler icin) gibi platformlardan kendiniz icin uygun is ilanlarini secin.

    Ayrica surada profilinizi olusturup fedearal is ilanlarini takip edin https://www.usajobs.gov (bazi is ilanlarinin Turkiye ve diger lokasyonlardaki pozisyonlar icin oldugunu goreceksiniz).

    ABD Turkiye buyukelcilik/konsolosluklariyla iletisime gecip danisabilirsiniz.

    Turkiye'de bulunacaginiz sure boyunca Citizen Liaison Volunteer (CLV) Programina katilmayi dusunebilirsiniz (ekli pdf).

    Siz zaten dusunmussunuzdur, ABD'deki tanidiklarinizdan is bulma veya kalacak yer konusunda bilgi/yardim isteyebilirsiniz.

    Mesleginizin denkligini saglamak mumkunse, ilgili islemleri baslatabilirsiniz.

    ABD'de Master programlari icin burs arastirmasi yapabilirsiniz. Online arastirmalarinizin yaninda Turkiye'deki danismanlik hizmetlerinden faydalanabilirsiniz (mumkun oldugunca burs/finansal yardim alarak ilgi duydugunuz bir konuda Master yapabilirseniz hem yeni hayatiniza adaptasyon sorunlarini en aza indirmis olursunuz hem de mezun olurken muhtemelen is teklifleri almis olursunuz):

    Eger ilginizi cekiyorsa:

    CLV-Handbook-Mission-Turkey.pdf


  • @bilge

    Bu arada eger bugune dek ehliyet ve kredi karti almadiysaniz ve bir bankada hesap acmadiysaniz, bu islemleri listenize almanizi oneririm.

    Ornegin CapitalOne icin online olarak ve kredi skorunuzu etkilemeyecek sekilde kredi karti alip alamayacaginizi ogrenebilirsiniz:

    ABD'deki guvendiginiz bir tanidiginizin adresini veya en son kullandiginiz ve hala gecerli olan adresinizi kullanabilirsiniz. SSN ve kisisel bilgilerinizi girdikten sonra "student" secip mutevazi bir yillik kazanc belirtebilirsiniz (ornegin $20,000).
    Sistem size kart onerileri yapacaktir. Eger "secured" olmayan normal bir kredi karti onerisi alirsaniz (Quicksilver gibi) teklifi degerlendirmeyi dusunebilirsiniz.

    Ayni sekilde isletim ucreti olmayan bir checking account (vadesiz hesap) acmak da listenizde bulunsun. Kredi karti alamasaniz bile debit card sayesinde odeme/alisveris yapmak, size para yollanmasi gibi islerde rahat edersiniz:

    Eger bir telefon numarasi almadiysaniz, basvuracaginiz is ilanlarinda ve resumenizde kullanmak uzere:


  • @Sharm Cevabınız ve eklediğiniz linkler için çok teşekkür ederim. Çok açıklayıcı ve yardımcı bir cevap oldu.


  • @celica Cevabınız için teşekkürler, yani böyle bir fırsat varken değerlendirmeyi gerçekten ben de istiyorum. Umarım başarabiliriim 🙂


  • @bilge



Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

109
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum