Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @orhan-cabarov Hayırlı olsun. Hangi uygulamayı/siteyi kullandınız? Birde banka hesabı açmışmıydınız Amerikada?


  • @srhnkskn Merhaba. Henüz yapmadım hocam. TurboTax tavsiye ediliyor. Amerika'ya gidince hesap açıp yapmaya çalışacağım.

  • ⭐⭐⭐

    @freeworld Ben normalde TurboTax'den sürece başlamıştım ama TR'de 10,000 dolar altında banka hesabım bulunmasına rağmen, sanıyorum "yabancı banka hesabınız var mı?" sorusuna "evet" dediğim için 39 dolarlık Deluxe pakete geçmeden beyanı yapmıyor. TurboTax için "çok paragöz, bir yerden mutlaka para almaya çalışır" diye yorumlar duymuştum, doğruymuş sanırım.

    Ben de sizler gibi FreeTaxUSA'i kullanmayı düşünüyorum şu aşamada.

  • ⭐⭐⭐

    @sono Ben de sizin gibi bu sene TurboTax ile basladim ve bazi ekstra vergi iade talepleri yapmak zorundaydim (yatirim zarari vs).

    Herhangi bir ekstra islem icin hemen pahali paketi zorlamaya basladi. Hic ugrasmadan freetaxusa.com sitesinden yaptim ve oldukca memnun kaldim. Tavsiye ederim.


  • Tax konusunda yardımınıza ihtiyacım var. Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi ?

    1. Delivery işi yapıyorum ve yeni araba almıştım bunun içinde eyalet vergisi ödedim 700 civarında. Bunu masraf olarak gösterebiliyor muyum ? Ayrıca pc telefon vs de almıştım. Neleri göstererek iade alabiliyorum ?

    2. Borsa da 10 birim kar etmişim hisselerini sattığımda. Daha sonra tekrar aldim zarar ettim 8 birim bu zararı göstermek adına yıl sonunda sattım ve geri aldım hisseleri. Şuan zarara girdim bu durumda hala 2 bin karda mi gozekecegim.


  • @m-emir, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    Tax konusunda yardımınıza ihtiyacım var. Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi ?

    1. Delivery işi yapıyorum ve yeni araba almıştım bunun içinde eyalet vergisi ödedim 700 civarında. Bunu masraf olarak gösterebiliyor muyum ? Ayrıca pc telefon vs de almıştım. Neleri göstererek iade alabiliyorum ?

    2. Borsa da 10 birim kar etmişim hisselerini sattığımda. Daha sonra tekrar aldim zarar ettim 8 birim bu zararı göstermek adına yıl sonunda sattım ve geri aldım hisseleri. Şuan zarara girdim bu durumda hala 2 bin karda mi gozekecegim.

    1- Arac icin odediginiz eyalet vergisini tax return yaparken deduct yapabilirsiniz ama o takdirde itemized deduction yapmaniz gerekir. Eger home office veya bir business yapmiyorsaniz, PC veya telefon falan masraf olarak gosteremezsiniz.

    2- Borsa araci kurum size 2021 yili islemleri icin 1099 formu gonderecek veya siz websitelerinden print edeceksiniz ve orada yazanlara gore tax return yapacaksiniz.

  • ⭐⭐⭐

    @mysea @M-Emir telefonu delivery isi icin kullaniyorsa gosterebilir. Sirf is icin kullanmak amaciyla telefon almistim ve onu gider olarak gostermistim. Bu arada itemized degil mile bazli deduction yaptigim halde ekleyebilmistim.


  • Herkese merhaba, DV-2021 kazananıyım, Aralık ayında Amerika’ya 7 gün için giriş çıkış yapmıştım. Dün FreeTaxUsa üzerinden vergi beyanımı doldururken yanlışlıkla “2021’in yarısından fazla ABD’de miydiniz?” sorusuna “evet” işaretlemiş olduğumu farkettim fakat sadece 7 gün ABD’deydim. Form kitlendiği için değiştiremiyorum da, ne yapmamı önerirsiniz? IRS’ye mail yollamalı mıyım, yoksa onlar formumu reddeder mi? Eğer reddederse tekrar doğru bir şekilde doldurabilirim.


  • Herkese iyi gunler. Bu sene ilk defa vergi iadesi dolduracagim. Aslinda benim durumum baya kolay, maasli iste calisiyorum ve W-2 forumu aldim. Ama aklima takilan uc adet alengirli durum var duz vergi beyaninin yaninda, bilgisi olan varsa cok sevinirim;

    1. Earned income Credit
    2. Faiz gelirleri.
    3. Yurtdisindaki gelir.

    Iki sorumu sormadan once en iyisi gocmenlik durumumu ozetleyeyim;

    2021 Agustos'ta ABD'ye giris yaptim. IR1 vizesi ile, esim ABD vatandasi ama o da benimle birlikte yapti girisini, yani 2021 agustos'tan once ikimiz de ABD ikametli degildik. Dubai'de yasiyorduk. Ben Dubai'de 2021 temmuz'una kadar calistim. IR1 vizemi ise 2021 haziran'da aldim. Yani IR1 vizemi aldiktan sonra Dubai'de yaklasik 1.5 ay kadar daha gelirim oldu. Dusuk bir miktar, 5000 dolar civari. ABD'ye giris yaptiktan sonra Ekim 2021'de calismaya basladim. Hala ayni iste calisiyorum. Esim is ariyor ve calismiyor. Kiralik evimizi tuttugumuzda 1956 dolar depozito verdik. Bize bu depozitonun faiz hesabina konulacagi, ve uzerine faiz isleyecegi soylendi apartman yonetimi tarafindan. gecen hafta BoA'dan bu form elimize gecti. Toplamda 0.08$ faiz kazanmis depozitomuz!!! 0.03$ ini da withholding yapmis BoA. Ayrica burada bir credit union'da banka hesabim var. Bu hesap Saving hesabi olmasa da (Param checking hesabimda) her ay bana nedense 0.03$ faiz oduyor (Deposit Divident Post diye geciyor aciklamasi statementimda). 2021 yili boyunca Ekim 18'den Aralik 31'e kadar $19450 kazanmisim. Devletin hic bir covid yardimini ne ben ne de esim aldik su ana kadar. Evet gocmen gecmisim ve mali ozetim bu, simdi izniniz olursa uc sorumu sormak istiyorum;

    1. Earned Income Credit: Bunu epey arastirdim ve acikcasi anladigim kadari ile bu credit icin kosullari ben ve esim bir arada saglamiyoruz. Analdigim kadari ile her ikimizin de 31 Aralik 2021 oncesinde SSN'i olmasi gerekiyor. Bu tamam, karsiliyoruz. Ama her ikimizin de 2021 yilinda 6 aydan fazla sure ABD ikametinde olmamiz gerekiyor ayrica. Biz ABD'ye agustos'ta tasindik yani 6 aydan az sure 2021 yilinda burdayiz. Burda patliyor sanirim. Bu konuda bilgi verebilecek birisi var midir? Esim ABD vatandasi, ama IR1 vizesi surecince hep durust olduk, esimin benimle Dubai'de yasadigini bildirdik, "Intent of reestablishing Domicile" yolunu izledik. Yani esim de, ABD de bir adresi olmasina ragmen, Dubai'de ikamet ediyordu yasal olarak. Butun bu kosullara ragmen EIC'ye hak kazanmam icin bir yol var midir? Cocugumuz yok bu arada.

    2. Faiz gelirleri; durduk yere uc kurus faiz aldim iki yerden. Ne dis kavugunu doldurur ne eder ama benim bu faizleri gelir vergisi beyaninda bildirmem gerekiyor mudur? Toplamda 0.08+0.03+0.03 = 0.15$ faiz almisim. Gelir vergisinde bunu bildirmem gerekir mi? Gerekirse herhangi birseyi komplike yapar mi? Belge falan sunmam gerekir mi?

    3)Yurtdisindaki Gelir; Ben 2021 agustos ABD girisinden once yaklasik bir 25000$ gelir elde ettim bordrolu isimdem. Agustos 2021 oncesi greencard sahibi olmadigim icin bu gelirimin ABD'de bir onemi yok biliyorum. Ama esim ABD vatandasi ve 2021 vergi beyanimizi married filing joinly olarak yapacagiz. Yani esimin 2021 yilinin butununde vergi mukellefiyeti var vatandas oldugu icin. Ama esim 2021 yili boyunca hic calismadi, geliri yok. Evli oldugumuz icin bu yurtdisindaki geliri de bildirmemiz gerekir mi? Sanirim miktar bildirme zorunlulugunun altinda ama yine de bir danismak istedim.

    Cok tesekkurler zamaniniz icin.


  • @freeworld, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    @sono Ben de sizin gibi bu sene TurboTax ile basladim ve bazi ekstra vergi iade talepleri yapmak zorundaydim (yatirim zarari vs).

    Herhangi bir ekstra islem icin hemen pahali paketi zorlamaya basladi. Hic ugrasmadan freetaxusa.com sitesinden yaptim ve oldukca memnun kaldim. Tavsiye ederim.

    Bu ücretsiz vergi hesaplama yapan siteler güvenli mi? Yada güvenilir olduğunu denetleyen bir resmi kuruluş mu var?
    Sonuçta size ait kişisel bilgileri toplamıyorlarmı?

  • ⭐⭐⭐

    @kartalveat Elbette, freetaxusa IRS tarafından onaylanmış sağlayıcılar listesinde. Aşağıdaki linkte detaylar veriliyor;


  • Ben senelerdir H&R Block internet ustunden yapiyorum isterseniz birebirde gidip goruserek yapabilceginiz subeleride var. Ozellikle yeni gelen arkadaslara tavsiye ederim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @eire Faiz gelirini beyan etmeye ve bunun için endişe etmeye gerek yok. 10 dolarında altındaki faiz geliri beyana tabi değil. https://www.freshbooks.com/hub/taxes/minimum-interest-to-report-to-irs


  • @eire

    1- Tax return yaptiginiz uygulama sizi sorularla yonlendirip, eger earned income credit icin uygunsaniz, ona gore islem yapacaktir.

    2- Sayin @knnrn da belirtmis, $10 altindaki faiz gelirini beyan etmenize gerek yok.

    3- Married Joint olarak bildirim yapacaginiz icin, toplam iki esin geliri de beyan edilmelidir. 2021 yilindaki toplam ABD deki ve disaridaki (foreign income) gelirlerinizi beyan etmelisiniz.


  • Iyi Gunler,

    Ilk kez tax return doldurdum ve bugun tax return'um hesabima gecti. Kendi deneyimimi anlatayim belki birilerine yardimci olabilir.

    Oncelikle bilgiler; Agustos 2021'de ABD'ye yerlestim ve Ekim 2021'de ise basladim. 2021 icerisinde ABD'de kazandigim ucretler toplami "Married filing jointly" standard deduction'i olan 25100 dolarin altinda. Esim 2021 yilinda calismadi. Cocuk yok.

    Simdi bilgileri verdikten sonra;

    Tax return'u 7 subat'ta Turbotax uzerinden doldurdum. Ilk basta federal ve state icin ucretsiz olan secenek uzerinden ilerliyordum. Daha sonra HSA ile ilgili bolum geldi (Health Saving Account - Calistigim sirket benim HSA hesabima her paycheckte belli bir katkida bulunuyor, ben yatirmiyorum henuz kendim). Bu sikki doldurabilmek icin $39'lik deluxe paketini almami istedi Turbotax. Burda parantez acayim; aslinda hic bu HSA olayina girmesem ve parali versiyonu almasam da olurdu biliyorum, sanirim bu HSA kismi itimized deduction kullanmak icin ama bosver dedim ilk defa gelir vergisi beyani yapiyorum, nolur nolmaz ucuza kacma dedim kendime.

    Neyse bu sitenin direktifleri sayesinde W-2 bilgilerimi ve bir de kazandigim faiz icin bir belge gelmisti ondaki bilgileri gire gire ilerledim. Turbotax gayet kolay ve seni her adimda cok guzel yonlendiriyor.

    Federal beyan bitti ve Eyalet icin ikinci bir beyan doldurdum. New Jersey'de yasiyorum. Onu da ayni federal gibi sitenin yonlendirmeleri yardimi ile doldurdum. bu kisimda yine $39 istedi benden eyalet icin. Yani toplamda vergilerle birlikge $80 kusur odeme yaptim. Yapmasam ve bedava versiyonunu da kullansam olurdu acikcasi.

    Benim W-2 formunda federal vergi icin $2400, eyalet vergisi icin ise $850 gibi bir tutar withholding edilmisti. Vergi beyaninin sonucuna gore bu federal icin withholding edilen $2400 arti 2021 yilinda benim ve esimin almadigi kisi basi $1400 dolar olan covid yardimi ile toplamda $5200 gibi bir tutar geri odeme cikti. Ayni sekilde eyalet icin de paychecklerimden kesilen $850'nin tamami geri odenecek sekilde sonuclandi.

    Yani kisacasi 2021 yili icin gelirimden hic vergi kesilmemis gibi oldu arti covid yardimini aldik.

    vergi beyanini bitirdikten yaklasik 2 saat sonra IRS tarafindan federal tax return'umun oneylandigi emaili geldi turbotax'tan. Iki gun sonra da NJ eyalet tax returnunu onayladi.

    Bugun ise IRS $5200 federal tax return+covid yardimini hesabima yatirmis (Provizyonda su anda - ABD bankalarinin en sevmedigim yani su provisyon acikcasi). Sanirim yarin tam olarak hesaba duser.

    Eyalet icin ise daha bir odeme yok.

    Kisacasi pazartesi vergi bildirimini yaptim ve cuma gunu odemeyi aldim.

    Turbotax'i tafsiye edebilirim. Benim icin gayet guzel calisti, hizliydi, sorun yasamadim. Beyan bildirildikten sonra odeme almak sanirim turbotax ile ilgili degil. IRS baya hizli bir sekilde ilerleri bu durumda.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @eire Bu dediğiniz bildirimleri (ücret ödediklerinizi de) Cash App Tax ile ücretsiz yapabilirdiniz. Açıkçası basit gelir elde edenler için bu uygulamaları tavsiye etmiyorum. Vergi beyanı için ücret ödemek gerekmiyor.

    Ben de geçen hafta Cash App Tax ile ücretsiz bildirim yapmıştım, vergi iadesi dün hesabıma yattı.


  • @knnrn kesinlikle katiliyorum, sabit maasli bir iste calisan, geliri, kesintisi belli yani W-2 formu olan, baska da bir finansal karisikligi olmayan kisilerin hic bir para odemesine gerek yok. Benim de yoktu aslinda, "aman yaa neyse ne" psikolojisine girdim doldururken. Zaten Turbotax'tan dondurmamin da tek sebebi yillardik adini duymus olmak bu forumda ve etrafta, yoksa eminin bir cok hem bedava hem de isi duzgun yapan platform var.

    Benim de herkese tavsiyem, gercekten de vergi beyani icin ucret odemenize gerek yok. Platformlar bu konuda kurnazlar, sizi doldurma asamasinda durmadan delux, premium, titanium seceneklere yonlendiriyorlar koparabilmek icin. Gayet bedava yapilabilir.


  • @knnrn ben son 2 tax returnu credit karma ile yapmistim ancak bu yil credit karma tax return isini cash app uygulamasina yonlendiriyor. Eger siz deneyip, memnun kaldiysaniz ben de cash app ile yapmayi dusunuyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @murat-yılmaz Evet, ben beş yıldır aynı uygulama ile yapıyorum ve çok memnunum. Cash App logosu gelmiş ama her şey aynı zaten. Cash App hesabı açmak gerekiyor sadece. Aslında hoşuma gitti, hisse senedi, kripto para alım satım gibi şeyler de varmış.


  • @knnrn evet yeni bir account acmak gerekiyor, benim anladigim credit karma tax operasyonlarini kapatmis ve cash appi promote ediyor, ben de sanirim bildirimimi cash app ile yapacagim bu sene.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

97
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum