Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @crazycells Yatırım amaçlı değildi gerçi benim savings hesabı, aylık ücret ödememek adına tutuyordum ama neredeyse 3,5 yıl sonra gerek olmadığını öğrendim. 😁 Yatırım kısmını borsa konusunda değerlendiririz, gerçi bu aralar pek sessiz orası da rekorlar kırıldığı halde. WSB rüzgarı dindikten sonra hareket olmadı🤔


  • Merhaba
    Kredi puanlarının hangisi kredi çekiminde degerlendirmeye alınıyor, experiana göre 709, credi karmaya göre 729 ve 738
    Boa da 715 capitalone da 729, şimdi kredi çekerken bunlardan hangisi degerlendirilecek? Min709 ile max739 arasında dünya kadar fark var.


  • @ahmetkocyigit BoA'deki FICO skorudur ve bildiğim kadarıyla bu dikkate alınıyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ahmetkocyigit, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    Merhaba
    Kredi puanlarının hangisi kredi çekiminde degerlendirmeye alınıyor, experiana göre 709, credi karmaya göre 729 ve 738
    Boa da 715 capitalone da 729, şimdi kredi çekerken bunlardan hangisi degerlendirilecek? Min709 ile max739 arasında dünya kadar fark var.

    O kurum degisebiliyor. Bankadan bankaya, hatta eyaletten eyalete... O an banka kiminle anlasmali ise oradan cekiyor raporu... Hatta bazen ikisinden de isteyebiliyorlar. 3'une de hazirlikli olun. Internette my fico forums gibi yerlerde insanlar bu konularda data point paylasiyorlar, ama bu tur bilgiler her an degisebilir. O nedenle siz hepsine de hazirlikli olun 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @MegaShintai, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    @ahmetkocyigit BoA'deki FICO skorudur ve bildiğim kadarıyla bu dikkate alınıyor.

    skor da onemli bir gosterge tabii, ama yeni kredi karti basvurularinda genelde son zamanlarda acilan kredi kartlarinin sayisina, hard inquiry miktarina ve kullanilan kredi oranina da ayrica bakiyorlar. O nedenle raporun tamamini degerlendiriyorlar diye dusunebilirsiniz.


  • @crazycells bilgi için teşekkürler ali bey, hard inquiry lerde degişken, 1 tane olanı da var iki tane de 3 tane olanda var. Anlaşılan bizdeki findeks gibi merkezi tek kurum üzerinden degerlendirilmiyor hangisi çıkarsa bahtımıza 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ahmetkocyigit, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    @crazycells bilgi için teşekkürler ali bey, hard inquiry lerde degişken, 1 tane olanı da var iki tane de 3 tane olanda var. Anlaşılan bizdeki findeks gibi merkezi tek kurum üzerinden degerlendirilmiyor hangisi çıkarsa bahtımıza 🙂

    evet iste o hard inquiry'lerin sayisini bankalar belirliyor. Eger iki karta basvuru yaptiysaniz ve ikisi de misal "Experian"dan cektiyse raporu... Bu durumda Experian raporunuz 2 hard inquiry gorunecek ve puan biraz dusecek , ama Equifax ve Transunion'da hala 0 gorunecek o nedenle o puanlar biraz daha yuksek olacak.

    ( @MegaShintai ) Ayrica yukarida belirtmeyi unuttum, bazen bankalar kartlara gore de kredi reporting agency'i degistirebiliyor. Misal (tamamen uyduruyorum 🙂 ) Citibank, Double Cash kredi karti icin Experian'dan raporu cekerken, Rewards+ kredi karti icin Equifax'dan cekebilir. Ama gelecek yil bu tercihlerini degistirebilir 🙂

    Yani, sizin de anlayacaginiz uzere onu kontrol etmek pek mumkun degil.


  • @crazycells Doğrudur sayın crazycells, söylediğiniz gibi farklı verileri inceliyorlardır. Skor herşey değildir. 🤣


  • Normalde 750 uzeri kredi skoru her yerde iyidir. Uc buyuk kredi kurumunun ucu de 750 ustundeyse, herhangi birsey alirken veya kart basvurularinda sorun yasamazsiniz.

    Bir diger onemli faktor ise aylik veya yillik gelir durumu. Gelir miktariniz sizin kredi kartinizdaki limitler uzerinde etkili olur. Yillik $30k geliriniz varsa, size toplamda $30k limitli kart kolay kolay vermezler.

    Kisaca, sizin affordability durumunuza bakiyorlar. Yani birseyi almaya gucunuzun yetme ve tabii ki geri odemeye gucunuzun yetme durumuna bakiyorlar. Bunun icinde sadece kredi skoruna degil ama ayrica gelir durumuna ve o andaki borclarinizin durumuna da bakiyorlar.


  • Bu kredi skoru isi garip. Ben 2020 Subat basinda bankaya gittim (BOFA) , hesap zaten 3-4 olmustu acilali, kredi karti ister misin diye sordu, olur deneyelim dedim ki bunu paylasmistim forumda. Cat sistem 1000 dolar limitli kart verdi. Esimde ise ilk hesap actigimizda karti olsun diye 400 dolar limitli secured kart vardı. Gecen hafta bankaya gittik, para yatirdik, esim de secured kartikredi kartina degistirmek istedi. FICO skoru 780. Bankadaki hanim denedi , sistem esimi onaylamadi 🙂 . Dedki bir 6 ay denemeyin sakin. Tamam dedik. O hafta daha sonra Toyota dealer a gittik, bir araba lease ettik, saglam bir co-signer vardi. Co-signer a gerek kalmadan Toyota leasing esimin kredisini onayladi. Biri banka biri leasing firmasi ama , isler ilginc ilerliyor burada 🙂

  • ⭐⭐

    Capitol One Virginia merkezli bir banka. Biz kullanıyoruz. Stimilus lar oraya yatmıştı bizim. Benzer isimli bir banka daha var, oradan da bize reklam gelip duruyor sürekli. Kartondan kredi kartı var içinde reklam olarak. Bizim oğlan koleksiyon yapıyor.


  • @berkyurdum, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    Merhabalar 2014 Haziran-Eylül ayları arasında WAT programı ile South Carolina eyaletinde çalıştım ve ikamet ettim. Bank of Amerika'da hesap açtırdım ve debit kart aldım. WAT programı bittiğinde ise Amerika'yı gezmeye başladım. Dönmeme 1 hafta kala New York'ta bir hostelde kaldım. 300 dolar ücreti olan konaklama tutarı hostele giriş yaptığımda provizyona alınmış. Bende son gün kartımda kalan parayı harcamak için alışveriş yaptım ancak işlem provizyonda olduğu için aslında hesabımda görünen tutar otelin alacağı tutarmış ve benim hesabımda para kalmamış. Farkında olmadan provizyonda olan tutarı alışverişte harcadım ve uçağa binmeden 1 saat önce fark ettim ki bank of Amerika hesabım -300 $ olarak görünüyor. Ayrılmadan şubeye giderek internet bankacılığı ve kartımı iptal talebi iletmiştim. Bu nedenle ne kartım ne de internet şubesinden hesap numaramı alarak para gönderemedim Türkiye'ye dönünce. Sonra faiz işleyecek diye panik olup Türkiye'den bankayı aradım ve durumu anlattığımda ''borcunuz bizimle güvende Amerika'ya bir daha ki gelişinizde ödeyebilirsiniz. Herhangi bir faiz işlemeyecek'' dediler. Zaten hesap iban bilgilerim olmadığı için de parayı gönderemedim. 5 yıl sonra eşime green card çıktı ve bu -300 bakiye hem kredi skorumu hem de green card durumu için sorun yaratır mı diye merak ediyorum. Tüm konularda olduğu gibi gördüğüm kadarıyla en deneyimli olan @crazycells belki bir yorum getirebilir bu konuya. Şimdiden teşekkürler.

    uzun zaman sonra herkese selamlar. Forumda ki bu sorumdan sonra Amerika'ya 9 Mart itibariyle giriş yaptım. Dün itibariyle bankaya gidip eski banka dökümanlarım, eski pasaportum ve SSN'im ile sorgulama yaptırdım. Bilgilerim ile sorgulama yapıldığında bana dair bir bilgi bulunmadığını ilettiler. 7 yıl geçtiği için 300 dolar borcumdan ziyade bana dair de bankada bir bilgi kalmamış ve profilimin tertemiz olduğunu söylediler. Tabiri caizse borç zaman aşımına uğramış ve uzun süredir hesap da kullanılmadığı için imha olmuş. Kredi skorumda kredi kartım olmadığı için zaten oluşmamış ve skorumun olmadığını zaten debit hesapların kredi skorunu etkilemediğini ilettiler. Güncelleme yapmak istedim. Teşekkürler.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @berkyurdum ilk olarak tebrikler, sağ salim girişinizi yapmışsınız.
    bu konu benim de kafama takılan bir konuydu aslında. bankaya borcum olmamasına rağmen wat sonrası kalan hesabıma "hesap işletim ücreti" yansıyıp yansımadığını öğrenmek istemiştim.

    ben de bankaya (bank of america) twitter üzerinde ulaştım ben beni aradılar. bir kaç bilgiden sonra kontrol ettiler ve borcum olmadığını öğrendim ben de.

    bu durumda olanlar varsa bu şekilde kontrolünü sağlayabilirler.

    deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler 🙂


  • Merhaba, yaklaşık 15 gün önce ilk girişimi yaptım ve debit cartla kredi kartı başvurumu gerçekleştirdim. Garip bir şekilde sıkıntısız olarak hem debit hem de 1000 dolar limitli kredi kartımı aldım. Şuanda en kısa süre kredi skorumu yükseltmek için araştırmalar yapıyorum. Konunun genelinde kredi kartınızın limitinin %10 nunu kullanın fazlasını geçmeyin şeklinde tavsiye ediliyor. Fakat anlamadığım nokta tam olarak ne zaman ödeme yapmam gerektiği. Şimdi bugün 2 dolarlık bir alışveriş yaptım ve uygulama üzerinde pay kısmı gözüktü. Şuan ödemeli miyim bunu? Yoksa yazan tarihten hemen önce mi ödemeliyim? Ya da tarihin süresi geçtikten hemen sonra mı? Bu kısmı tam çözemedim aydınlatacak biri var mı?


  • @ozN Next closing date, bir aylik cycle sonu demektir. O tarihte yeni bir aylik sure baslayacak. Eger o tarihten once oderseniz, herhangi bir faiz eklenmez. O tarihte hesapta herhangi bir borc varsa, faiz eklenir ve yeni 1 aylik donguye baslanir. Size zaten posta ile veya online olarak her ay statement gelecek. O statement da son odeme tarihi ve minimum odemeniz gereken miktar yazar. Son odeme tarihinden once oderseniz, faiz eklenmez.


  • @MySea Anladım, sonuç olarak ne zaman ödemeliyim?


  • @ozN, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    r. Fakat anlamadığım nokta tam olarak ne zaman ödeme yapmam gerektiği. Şimdi bugün 2 dolarlık bir alışveriş yaptım ve uygulama üzerinde pay kısmı gözüktü. Şuan ödemeli miyim bunu? Yoksa yazan tarihten hemen önce mi ödemeliyim? Ya da tarihin süresi geçtikten hemen sonra mı? Bu kısmı tam çözemedim aydınlatacak biri var mı? Daha net anlaşılması için aşağıya resim koyuyorum uygulamamdan.

    Once ektrenizin kesilmesini beklemeniz gerekiyor. 18 Nisan'da kesilecek gozukuyor burada. Muhtemelen 15 Mayis'ta son odeme tarihiniz olacak. Daha sonra 18 Mayis'ta tekrar ekstreniz kesilecek. Onemli olan ekstre kesilirken %10 un altinda olmasi ve sifir olmamasi. Ornegin simdi 100 dolar harcadiniz, 18 nisandan once hepsini oderseniz sifir kesilir.Fakat 50 dolar oderseniz, 50 dolar kesilir. Yani limitinizin %5'i. bir sonraki ay 50 dolar ekstre tutariniz olacak 15 mayis odemeli. Siz arada baska harcamalar yapsaniz bile, onemli olan son odeme tarihinden once minumum odemeyi yapmis olmaniz, 18 inde kesilmeden once ise %10 un altina indirmeniz.


  • @Ryback Şimdi net oldu teşekkür ederim. Peki ekstre kesildikten sonra son ödeme tarihine kadar herhangi bir günde ödeyebilir miyiz? Yani ekstre kesildikten hemen sonra ya da son ödeme tarihinden hemen önce ödeme gibi şeylerin bir yararı var mı?


  • @ozN, içinde söyledi: Kredi Skoru / Credit History

    @Ryback Şimdi net oldu teşekkür ederim. Peki ekstre kesildikten sonra son ödeme tarihine kadar herhangi bir günde ödeyebilir miyiz? Yani ekstre kesildikten hemen sonra ya da son ödeme tarihinden hemen önce ödeme gibi şeylerin bir yararı var mı?

    Bir farki yok. Sayin @MySea 'nin dedigi gibi, ay icerisinde yaptiginiz harcamalari son odeme tarihinde oderseniz faiz islemez.


  • @ozN En guzel yontem: Kredi kartinizi duzenli kullanin ama 30% den fazla harcamamaya calisin. Sizin durumunuzda $300 gecmeyin. Statementlari takip edin ama bu arada duzenli olarak her iki haftada bir belirli bir miktar online odeme yapin (mesela $150 gibi). Yaptiginiz odeme kadar obur odemeye kadar harcayin ve iki hafta sonra ayni sekilde devam edin. Bu sekilde devam ederseniz, hem kartinizda her daim bir miktar borc gorunur, hem faiz odemezsiniz hemde kartinizi duzenli kullanirsiniz. Bu sayede 6 ay, 1 yillik gibi kisa surede credit history ve dolayisi ile credit score yapmaya baslarsiniz. Zaten BOA bir sure sonra sizin kredi limitinizi de kendiliginden yukseltir.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

102
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.3k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum