Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • ilk defa tax return yaptim , sagolsun forumdan @knnrn credit karmayi onermisti ve ucretsiz olarak tax returnu credit karma ile yaptim.
    2019 yili icerisinde w2 uzerinden calistigim 3 farkli yerden w2 formlarini istemistim, onlari aldim. Esim zaten calismamisti , ikimizin yerine tek bir bildirim yaptim. w2 formlarindaki bilgilerle tax return yapmaniz zaten cok basit, ayrica ucretsiz ve gayet hizli, benim icin iyi ve kolay bir deneyim oldu, credit karmayi herkese onerebilirim,


  • selam knnrm ,tax return için özelden yazissak bana yardımcı olurmusun.Ben çalışmıyorum engelliyim,eşim çalışıyor W2 formu için.Mail adresim [email protected] bekliyorum.Tesekkurler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ardaumut, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    selam knnrm ,tax return için özelden yazissak bana yardımcı olurmusun.Ben çalışmıyorum engelliyim,eşim çalışıyor W2 formu için.Mail adresim [email protected] bekliyorum.Tesekkurler

    Son birkaç ekran görüntüsü daha aldıktan sonra Credit Karma ile vergi beyanı rehberimi buraya yükleyeceğim. Acele etmeyin, orada zaten tüm soruların yanıtlarını bulacaksınız. Özel sorular olursa da yardımcı olurum tabii ki.


  • @knnrn süper haber

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    CREDIT KARMA TAX ILE VERGI BEYANI

    2019 yılı için yaptığımız vergi beyanını burada paylaşmak istiyorum. Bu yıl da Credit Karma kullanarak ücretsiz ve kendi başıma yaptım.

    Hangi durumdayız: Ben ve eşim çalışıyoruz. Ücretli çalışanız, yani sadece birer işverenden aldığımız W-2 formlarımız var. Bu formları 2020 Ocak ayı ortasında işverenlerimiz bize elektronik olarak verdi. Vergi beyanını eşimle birlikte ortak yapıyoruz. Bir çocuğumuz var. Geçen yıl açtığımız bir hesap için bankadan aldığımız 300 dolarlık hediye dışında başka bir gelirimiz yok. Texas eyaletinde yaşadığımız için eyalet gelir vergisi ödemiyoruz.

    Gerekli belgeler:
    Kimlik bilgileri (eyalet ehliyeti vb)
    SSN kartları
    W-2 formları
    Başka ilave gelir varsa onların formları
    Varsa geçen yılın 1040 formu
    Dependent care statement/tax formları (çocuk için hizmet alınmışsa)

    Öncelikle Credit Karma web sitesine gidip üyelik hesabı açmanız gerekiyor. Bu aşamada bazı kimlik doğrulama adımları olabilir. Ben bunu yapalı yıllar olduğu için elimde nasıl yapıldığına dair ekran görüntüleri yok. Bu aşamayı geçtikten sonrasını aşağıda bulabilirsiniz.

    • Öncelikle Credit Karma Tax ana ekranına giriyoruz. (Ben bu ekran görüntüsünü aldığımda bazı bilgileri girmiştim, o nedenle sizde bu bilgiler boş olacak)

    Bu aşamada filing status konusunda karar vermeniz gerekecek. Bekar olanlar doğal olarak "Single" seçecek. Evli olanlar için de genelde en mantıklı olan "Married filing jointly" olanı seçmek. Böylece iki kişi için tek form doldurmuş olursunuz.
    Şu aracı kullanarak sizin için en doğrusunun hangisi olduğunu bulabilirsiniz: https://www.irs.gov/help/ita/what-is-my-filing-status

    alt metni

    • Basic Info kısmına tıklayıp kendiniz, eşiniz ve varsa çocuğunuz ile ilgili bilgileri doldurun. Tüm aile üyeleri için SSN bilgisini vermeniz gerekiyor.

    alt metni

    • Şimdi Income bölümüne geçip W-2 formlarını girmeliyiz. Aşağıda bizim formları paylaşıyorum. W-2 formundaki bilgiler ve kutucuklar işaretli olduğu için çok kolay. Sistem de sizi adım adım yönlendiriyor. W-2 formunuzda boş olan kısımları sistemde de boş bırakabilir veya bazılarını 0 girebilirsiniz.

    Birden fazla işyeri varsa hepsinden W-2 formlarının gelmesini bekleyin, eğer gelmezse eski işyeriniz ile iletişime geçmeniz gerekebilir. Adres değişikliği vb olmuşsa bunu geçen yıl içinde çalıştığınız kurumlara da bildirmek gerekiyor.

    alt metni

    alt metni

    alt metni

    alt metni

    • Daha sonra Family Credits bölümüne geçiyoruz.

    alt metni

    Çocuğu olanlar burada bilgilerini girip çocuk başına 2000 dolar olan Child Tax Credit'ten yararlanacak.

    Ayrıca çocuğunuz siz çalışırken okul sonrası etüt, yaz kampı vb yerlere gittiyse, bunlara dair ödemeleri Dependent Care Credit altında girerek vergi iadesi alabilirsiniz. Bu formlardaki bilgileri ilgili kutucuklara yazmak yeterli.

    alt metni

    • Bankanın hesap açma karşılığı verdiği 300 dolarlık bonus/hediye için gelen 1099-INT formunu giriyoruz. Bu form da Ocak ayı başında postayla geldi. Böyle bir geliriniz yoksa böyle bir form da sizin için geçerli olmayacaktır. Bu durumda bu adımı atlayabilirsiniz.

    alt metni

    • Hepsi tamamlandıktan sonra ana ekrana dönüp bilgileri gözden geçiriyoruz. Hesaba göre bu yıl için 8 dolar eksik vergi ödemişim. Bunun ödemesini daha sonraki bir adımda yapacağız.
      Hesabı incelerseniz "married filing jointly" yapanlar için geçerli olan 24400 dolarlık standard deduction/gider kullandığımızı, giderlerimizi tek tek beyan etmediğimizi göreceksiniz. Çoğu kişi için bu şekilde yapmak mantıklı olacaktır.

    alt metni

    alt metni

    alt metni

    • Her şey doğru görünüyorsa, formu submit etmek için devam tuşuna basıyoruz. Bu aşamada kimlik doğrulama için bazı bilgiler girmemiz gerekiyor.

    alt metni

    • Yine kimlik doğrulama amacıyla sizden geçen yılın vergi beyanı bilgilerini girmenizi isteyecek. Geçen yılın 1040 formundaki 7 satırdan bu bilgiyi bulabilirsiniz. Eğer ilk defa vergi beyanı yapıyorsanız burada 0 olarak girmeniz gerekiyor.

    alt metni

    alt metni

    • Bir sonraki ekranda, eğer borçlu çıktıysanız ödeme için banka bilgilerini gireceksiniz. Eğer vergi iadesi alacaksanız yine bu ekrandan paranın yatacağı banka bilgilerinizi girebilirsiniz.

    alt metni

    alt metni

    • Bu ekranda Credit Karma'nın sizin adınıza beyanı göndermesine onay vereceksiniz.

    alt metni

    IRS web sitesinden durum takibi yapabilmek için 5 haneli bir PIN kodu oluşturmanız da gerekiyor.

    alt metni

    • Vergi beyanı başarıyla gönderildi. Durum takibini yine bu ekrandan yapabilirsiniz.

    alt metni

    Ayrıca bu ekrandan ayrılmadan View My Tax Forms bağlantısına tıklayarak bu yıla ait 1040 formunuzu indirip güvenli bir yerde saklayın.

    Önceki yıllara ait vergi formlarınıza da buradan ulaşabilirsiniz. Ben bunların hepsini yıllara göre ayrı ayrı klasörlerde saklıyorum.

    alt metni

    2019 yılının vergi beyanını başarıyla tamamladınız. Geçmiş olsun. Bir sonraki vergi dönemine kadar çalışmaya, vergi ödemeye devam.

  • ⭐⭐

    @knnrn teşekkür ederim anlatım için yeni yapacaklar için güzel olmuş


  • @knnrn emeğinize sağlık


  • @knnrn acaba preschool ödemeleri de deductible mı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gkhanfeez, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    @knnrn acaba preschool ödemeleri de deductible mı?

    Çalışmak veya okula gitmek için çocuğa kreş/bakıcı hizmeti almak zorundaysan evet, bunları da vergiden düşebilirsin.


  • Merhaba arkadaşlar. 2020 gc talihlisiyim eşimle birlikte kasımda vizemizi aldık. Nisan 2020'de abd'ye ilk girişimizi yapacağız. Benim bir kaç sorum var araştırdım ama net bir cevap bulamadım. 2019'da work and travel programıyla minnesota'ya gittim ve yaklaşık 2 ay çalıştım. sonrasında türkiyeye döndüm ve kız arkadaşımın da benimle birlikte vize alması için evlendik. şimdi malum vergi beyanı dönemi başladı. ben 2018'de ücretsiz bir şekilde h&r kullandım gayet memnun kalmıştım. şimdi tekrar beyanda bulunurken medeni durumumu soruyor. evli dediğimde jointly or seperated seçenekleri geliyor onların da devamında kız arkadaşımın ssn'sini soruyor. sevgili @redsat2000 abinin de buna benzer durumu var ama eşinin gc sahibi olmaması da kafamı karıştırdı.
    1-çalıştığım dönemde bekardım ancak 2019 yılı içinde evlendiğim için evli demem mi gerekiyor?
    2-kız arkadaşım 2019'da abdde değildi ancak 2018'de W&T yaptığı için ssn'si var. türkiye'de de geliri yoktu. ama sitede ya ssn'sini gir ya da non-residental alien seçeneğine bas diyor. hangisini yapmalıyım?
    3- 6 aydan daha uzun süre yaşadın mı diye soruyor. ben 2 ay kadar orada bulundum. buna doğru cevap vermem vergi iadesinde kesintiye yol açar mı?
    4- H&R değil de credit carma ya da turbotax kullansam orda da bu sorular sorulur mu?
    çok yazdım kusura bakmayın... şimdiden teşekkür ederim


  • @knnrn abi peki itemized deduction bölümü nasil hesaplanir ?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sami-nur, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    @knnrn abi peki itemized deduction bölümü nasil hesaplanir ?

    Maaşlı çalışan sade vatandaş için itemized yapmanın hiçbir mantığı yok. Ama illa ki yapacağım derseniz tüm vergi uygulamalarında (Turbotax, Credit Karma, H&R Block) bunu yapabilirsiniz. Neyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bir muhasebeci ile çalışmak daha mantıklı olacaktır.
    Ancak dediğim gibi, evli çift için yıllık 24400 dolarlık gider düşmek çok zor bir iş. Her harcama itemized için uygun değil. Faturaları saklamak lazım vb. Zor iş.


  • @knnrn ya'ni siz ancak standard deductionimi kullaniyorsunuz ? itemize deductionu kullanmiyorsunuz.ben böyle anladim

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sami-nur, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    @knnrn ya'ni siz ancak standard deductionimi kullaniyorsunuz ? itemize deductionu kullanmiyorsunuz.ben böyle anladim

    Evet, standard deduction kullandık, itemized yapmadık.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @koç, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

    Merhaba arkadaşlar. 2020 gc talihlisiyim eşimle birlikte kasımda vizemizi aldık. Nisan 2020'de abd'ye ilk girişimizi yapacağız. Benim bir kaç sorum var araştırdım ama net bir cevap bulamadım. 2019'da work and travel programıyla minnesota'ya gittim ve yaklaşık 2 ay çalıştım. sonrasında türkiyeye döndüm ve kız arkadaşımın da benimle birlikte vize alması için evlendik. şimdi malum vergi beyanı dönemi başladı. ben 2018'de ücretsiz bir şekilde h&r kullandım gayet memnun kalmıştım. şimdi tekrar beyanda bulunurken medeni durumumu soruyor. evli dediğimde jointly or seperated seçenekleri geliyor onların da devamında kız arkadaşımın ssn'sini soruyor. sevgili @redsat2000 abinin de buna benzer durumu var ama eşinin gc sahibi olmaması da kafamı karıştırdı.
    1-çalıştığım dönemde bekardım ancak 2019 yılı içinde evlendiğim için evli demem mi gerekiyor?
    2-kız arkadaşım 2019'da abdde değildi ancak 2018'de W&T yaptığı için ssn'si var. türkiye'de de geliri yoktu. ama sitede ya ssn'sini gir ya da non-residental alien seçeneğine bas diyor. hangisini yapmalıyım?
    3- 6 aydan daha uzun süre yaşadın mı diye soruyor. ben 2 ay kadar orada bulundum. buna doğru cevap vermem vergi iadesinde kesintiye yol açar mı?
    4- H&R değil de credit carma ya da turbotax kullansam orda da bu sorular sorulur mu?
    çok yazdım kusura bakmayın... şimdiden teşekkür ederim

    Yeni evlilik durumunda 31 Aralik'taki medeni duruma bakiyorlar diye biliyorum, eger 31 Aralik'ta evli iseniz tum yil evliymis gibi dolduracaksiniz formu. Ama 1 Ocak veya sonrasinda evlendiyseniz onceki yilin vergilerini bekar olarak doldurabilirsiniz.

    1. Eger cevaplardan emin degilseniz Married, filing separately diyebilirsiniz sanirim, bu sekilde bekar gibi vergi oduyorsunuz cunku. Oranlari ayni, isterseniz kendi geliriniz icin kontrolunu yapabilirsiniz.

    2. SSN kismina 000000 olarak girin isterseniz.

    3. Bu tur sorulara yanlis cevap vermemelisiniz. Eger bir yanlislik gorurlerse size belgeler geri donebilir.

    4. Genelde hepsinde ayni/benzer sorular soruluyor, ama isterseniz sansinizi deneyebilirsiniz.


  • @knnrn bu harika rehber için çok teşekkürler. Tam bir başucu eseri olmuş.


  • @knnrn Kenan bey ellerinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız.


  • @crazycells öncelikle yanıtınız için teşekkürler.
    Yaptığım araştırmada yılın son gününde bile evlensek o değişiklik bütün yılı etkiliyormuş. Dolayısıyla Married, filing separately dedim.
    Eşimin SSN'sini de eksik ya da yanlış yazmadan doğrusunu yazdım, herhangi bir çalışma aktivitesi olmadığından vergi beyanı yapmak zorunda değilmiş.
    Evet, gerçek neyse onu yazdım. Şuana kadar bir sıkıntı çıkmadı, mart ayının başında iadem gelmiş olur. Tekrardan burayı güncelleyeceğim.


  • Duygu Sayiner 16 Şub 2020 14:20

    Merhabalar,
    Vergi doldururken (esim Amerikan vatandasi) fakat benim daha social security numaram gelmedi, joint olarak vergi dolduramiyormusuz bu durumda. Biraz kotu anlattim cunku hic bilmedigimiz durumlar, benzer bir durum yasayan var midir? ITIN numarasi almam gerekiyormus sanirim Ama onun da gelmesi uzun surebiliyormus


  • @koç sıkıntısız bir şekilde vergi beyanımı onaylandı. Sadece 2 ay çalıştığım için üst sınırın altındaydım ve vergilerimi geri aldım.
    Ek Bilgi:Moneygram'a 900 dolar için 18 dolar işlem ücreti verdim.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

83
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum