Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐

    Tır şoförlüğü sanıldığı kadar zor değil bu hem size bağlı hemde direksiyon bilginize. çoğu insan ben tır kullanırım diyerek çıkar mesela buçuklu şanzımanlı olanı var 4 ağır 4 seri +takviyeli şanzımanlı olanı var ve yarı otomatik , tam otomatik şanzımanlı olanı var. bunun yanında birde ben kullanırım diyen arkadaşlar ( çok bilmişler için söylüyorum ) düz gitmesine gidiyor lakin aracı ya şeride sığdıramıyor yada zik zak çizerek gidiyor 🙂 ve iş geri geri gelmeye gelince dut yemiş bülbül gibi kalıyor. tavsiyem eğer bu mesleği amerikada yapacak iseniz kesinlikle burada bir müddet deneyim ve tecrübe kazanmanız olucaktır. ben iş makinası ve tır şoförlüğünü 20 seneden fazla yaptım bizim iş hafriyat damperli tır işiydi belkide tır işinde en tehlikeli işlerden birisiydi. burada tecrübe ederseniz en azından tırın ve dorse,lowbet in parçalarını tanımış olursunuz. yardım isteyen arkadaşlar olursa buralardayız seve seve yardımcı olurum.


  • Acaba hangi eyaletin CDL lisansı için daha kolay süreci ve şartları var? ya da daha doğrusu uygun? örneğin Mass eyaleti sanırım normal ehliyetin 2 yıllık olduktan sonra CDL' e başvurabilirsin diyor. Florida veya New Jersey diyenler de var ama açıkçası tam şartlarını netleştiremedim. Bilgisi olan var mıdır? Teşekkür ederim şimdiden


  • @romulus74 Florida Eyaletinde çok daha kolay ve rahat olduğunu biliyorum


  • @Oktay-İbiş hocam ABD'de mi tır işi yapıyorsunuz?

  • ⭐⭐⭐

    @aaktas29 hayır Türkiyede yaşıyorum ama uzun yıllar tır şoförlüğü yaptım yapacak olanlara yada düşünenlere bilgi amaçlı yazdım.... bende Greencard,a başvuranlardanım.


  • @Oktay-İbiş Ben talihliyim gitme ihtimalim var ve ABD'de tır şoförlüğü yapmayı düşünüyorum. Hiç tecrübem yok bu konuda ama 15 yıldır her gün araç kullanan birisiyim. Uzun yollar hoşuma gitmiştir. Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz mesela? Size de çıkar inşallah.

  • ⭐⭐⭐

    @aaktas29 size tavsiyem gitmeden bir yerde tecrübe yaşaman. eğer tırcılığı düşünüyorsan yapıcam diyorsan bir yerlerde tecrübe edinmen daha iyi olur. tırın motor , şanzıman , difransiyel , hava tüpleri , asklar , körükler vs bunun yanında çekiceğin dorse,lowbet,treyler,tenteli kasa,yada frigo kasa bu dorse tiplerini tanıman fikir edinmen senin açından önem arzetmektedir. tavsiyem burada öğrenebildiğin kadar öğren bu işi en azından amerikada çok fazla zorluk çekmezsin. genel olarak zorlanacağın tek konu geri geri manevra yanaşmalar olucaktır bunun yanında videolarda izleyebilirsin.

  • ⭐⭐⭐

    Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır!

    Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve yüce Türk milletine sonsuz minnetle.. Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun. NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE!

    Amerikada tır şoförlerinin aldığı saatlik ücretleri , yılllık maaşları yazmışlar. ayrıca nasıl CDL sertifika alınır yol anlatıyor yol gösteriyor umarım yardımcı olur

    https://www.cdl.com/becoming-a-cdl-driver/how-much-do-truckers-make


  • @Oktay-İbiş Bu paylaşım için teşekkürler.

  • ⭐⭐⭐

    @aaktas29 rica ederim kardeşim bilgi paylaştıkça çoğalır...


  • Merhabalar,
    Bir arkadaşımın daveti üzerine nasipse Amerika'da tır şoförlüğü yapacağım. Kendisi şirket kurdu, tır aldı. Yanılmıyorsam L1 tipi vize ile gideceğim. Gidersem şayet minimum 3 yıl kalmam gerekecek. Ancak evliyim ve iki çocuğum var. Benim merak ettiğim bu işte aile yaşamı nasıl oluyor? Ailem en erken ne zaman Amerika'ya gelebilir? Ailemin turist vizesi ile gelebileceğini söyledi başka bir arkadaşım. Bu durumda çocuklarım okula gidebilir mi?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Serkan-Acar, içinde söyledi: Amerika'da Tır Şoförlüğü?

    Merhabalar,
    Bir arkadaşımın daveti üzerine nasipse Amerika'da tır şoförlüğü yapacağım. Kendisi şirket kurdu, tır aldı. Yanılmıyorsam L1 tipi vize ile gideceğim. Gidersem şayet minimum 3 yıl kalmam gerekecek. Ancak evliyim ve iki çocuğum var. Benim merak ettiğim bu işte aile yaşamı nasıl oluyor? Ailem en erken ne zaman Amerika'ya gelebilir? Ailemin turist vizesi ile gelebileceğini söyledi başka bir arkadaşım. Bu durumda çocuklarım okula gidebilir mi?

    Eger esiniz ve cocugunuz sizinle gelecekse L2 vize basvurusu yapmalilar.

    Egitimle ilgili olarak su konuyu inceleyebilirsiniz:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/669/amerikan-vizeleri-ile-ilkokul-ortaokul-ve-lise-egitimi-almak-gocmen-olmayan-vizeler/


  • @Serkan-Acar Merhabalar. Arkadaşınızın hangi eyalette şirketi var? Ben de bu işi yapmayı düşünüyorum.

  • ⭐⭐⭐

    Serkan Yüreklinin yeni videosu az önce ekledi Tır ehliyeti almak ve sağlık raporu aşamalarını anlatıyor umarım faydalı olur düşünen arkadaşlar için.


  • @Oktay-İbiş İzledim 3uncu bölümü de yayınladı. Çok iyi bilgiler veriyor. Resmen kafamda netleşmesini sağlıyor driver işinin.

  • ⭐⭐⭐

    yeni bir video tır ehliyeti almak hakkında bilgiler veriyor

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Oktay-İbiş bu ikinci bölüm birinci bölüm

  • ⭐⭐⭐

    @ayvalik10 şimdi 1 ci bölümü izliyorum 🙂 yanlışlık oldu

  • ⭐⭐⭐

    deneme testi yapmak isteyen olursa buradan yapabilir ehliyet için. araba,motorsiklet,tır,kamyon https://driving-tests.org/


  • Merhaba arkadaşlar,

    - 15.11.2019 itibarıyla güncelleme yapılmıştır -

    ''Amerika'da Tır Şoförlüğü'' mesleği ile ilgili birkaç taze bilgi vermeye çalıştığım bu yazıda, elde edilen bilgiler tamamen uzaktan araştırmaya dayalıdır. Kaynaklar arasında, aralarında Türk şoförlerin de olduğu bazı insanların Roehl Transport Inc şirketindeki kişisel deneyimleri ve aynı prosedürü uygulayan diğer firmalarla olan kıyaslamaları da dikkate alınmıştır.

    Kıyaslama yapmak için önce şunları bilmemiz gerekiyor: Kendi imkanlarınızla CDL sahibi olmak için yaklaşık 3-4 ay zaman, sürücü kursu eğitim ücreti için 3k-7k dolar para ve direksiyon sınavı için de bir adet 26001 ve üzeri pound olan tır bulmanız lazım.

    Amerika'da Tır şoförlüğü, CDL denilen (Commercial Driver's Licence) ehliyeti ile yapılabiliyor. Bu yazıda CDL ile kastettiğim sınıf A sınıfıdır. Bir CDL sahibi olmak için de öncelikle bir CDP (Commercial Driver's Permit) izni almak gerekiyor. CDL sahibi olmak oldukça meşakkatli bir süreç olsa da bazı Amerikan taşımacılık şirketleri çeşitli teşviklerle süreci çok daha kolay ve pratik hale getirmişler.

    Kursu, sınavı, öğrenmeyi, alışmayı ve iş bulmayı tamamen bedavaya getirmek için çoğu eyalette şubesi olan Roehl diye büyük bir taşımacılık şirketi, tırcılık yapmak isteyen uygun adayları 3 fazdan oluşan bir süreçte Get Your CDL programı ile CDL sahibi yapıyor. Bu süreçte cebinizden 5 kuruş (pardon 5 cent) harcamıyor hatta eğitim süresince ve sonrasında para kazanıyorsunuz.

    1. Faz: 4 hafta süren bu süreçte şirket size günde 6 saat süren bir kurs veriyor. Bu kursu, içinde eğitim sınıflarının bulunduğu, tır sürüşü parkurlarının olduğu, orta ayar bir otelde konaklama yaptığınız, günde 3 öğün yemeğinizin verildiği ve A'dan Z'ye her kuralı, sınav için gerekli her bilgiyi öğrettiği kendi tesislerinde veriyor. Bu şirketin en önemli özelliği, ABD'deki şirketlerin arasında güvenli sürüş teknikleri veren en iyi firma olması. Arada bir 3-4 sürücü adayıyla beraber tıra çıkıp uygulama yapıyorsunuz. Bu süreç sonunda yazılı ve pratik sınava tam hazır hale geliyorsunuz. Bu fazın son haftasında CDL A (A sınıfı CDL ile B ve C sınıflarındaki araçları da kullanabildiğiniz) için hem yazılı hem pratik sınava girip geçiyorsunuz. Bütün sınav masrafı vs her şeyi şirket ödüyor. Bir güzel yanı da, şirket size 3. haftanın sonunda haftalık 500 dolardan yaklaşık 2000 dolar para ödüyor. Yani hem para hem vasıf kazanıyorsunuz. Bütün süreci başarıyla tamamladığınızda 'Defensive Driving Certificate of Completion' denilen, olası bir kahrolası federal çevirmesinde işinize çok yarayacak ayrıca bir belge sahibi de oluyorsunuz.

    2. Faz: Sınavı geçtiniz ve CDP'nizi aldınız fakat elinizdeki CDP ile henüz tek başınıza tır kullanamazsınız. Şimdi, bu süreçte şirket sizi kendi bünyesindeki deneyimli bir şoförle yaklaşık 3 hafta eğitiyor (bu süreç eksi veya artı olarak kişiden kişiye değişebilir) yani co-pilot olarak deneyimli şoförün yanında yola gidiyorsunuz, tırın içinde uyuyorsunuz vs. Bu süreçteki eğitim 1. fazdaki gibi 3-4 kişi ile değil, sadece size özel eğitim veriliyor ve 2. haftanızın sonunda şirket size yine günlük 90 dolardan ödeme yapıyor, ayrıca günde 3 öğün sıcak yemek veriyor, sandviç, burger falan değil, gerçekten güzel yemek(miş).

    3. Faz: Bu süreç aslında sizin tek başınıza araç kullandığınız, sorumluluğun sadece size ait olduğu yani profesyonel şoförlük hayatınızın başladığı ve mesleği bırakana kadar devam eden, gerçekten para kazanmaya başladığınız süreçtir. 2. fazın sonunda her şey tamam olduğunda şirket sizi uçakla veya araçla ilk tırınızı ve yükünüzü alacağınız yere gönderiyor, tabiki bileti vs şirket ödüyor. Evden en uzak ve en ağır çalışma şekli 11-14 gün yol - 3 gün ev şeklinde olan seçenek, yani bu en ağırı, diğer seçenekleri siz düşünün. Bundan sonrası artık size kalmış, ilk yıl biraz daha az olsa da, yıllık ortalama 50k, ustalaşınca 60k üzeri yeşil Amerikan Doları kazanıyorsunuz.

    Önemli:
    Roehl Transport Inc şirketi, sunduğu Get Your CDL programı çerçevesinde kursa katılırken sizinle sözleşme yapıyor. Bu sözleşmeyi mutlaka bilmeniz gerekiyor ki herhangi bir durumda haklarınızı hesaplayabilin.

    Firma, önceki yıllarda 6 ay olan zorunlu çalışma ölçütünü artık 75000 mile olarak revize etmiş. Bu sürece eğitimde geçen milleriniz dahil değil. Kontratınız, CDL'inizi alıp kendi aracınıza (yani şirketin sizin kullanımınıza verdiği araca) çıktığınız andan itibaren başlayıp 75 bin mil tamamlanınca sona eriyor. Bundan sonra millik ücretiniz yaklaşık 40 cpm (cent per mile) Yeni başlayanların aylık ortalama geliri (artı-eksi) 4k dolar oluyor fakat deneyim kazandıkça yıllık 60k üzerine çıkıyor. 75k millik bu süreç eğer tembel biri değilseniz yaklaşık 5 ayda bitiyor. Ortalama çalışmayla 7 ay sürebilir, sarf ettiğiniz efor burda çok önemli. Bu süreç sonunda ister devam edebilir, isterseniz hiç bir ücret ödemeden ayrılabilirsiniz, ancak ABD'de şirketler, eski işinizden 1 yıldan az çalışmışsanız altında nedenler arayabilir, makul bir neden elbette geçerlidir, kariyeriniz için buna dikkat etmenizde fayda var.

    Diyelim ki 75k mili tamamlamadan ayrılmak istediniz. O zaman şirket sizden eğitim ve kurs ücretini (3100-3400 dolar) talep ediyor. Tabi Türk aklıyla; tırcılık ve CDL için nerden başlayacağımızı bilmediğimizi, başlangıçta paramızın olmadığını, sıfırdan meslek sahibi olduğumuzu düşünürsek, zaten 3 haftalık kazancımızla ödeyebileceğimiz bir ceza ile sözleşmeyi yaksak bile CDL A ehliyetimizi almak her halükarda müthiş avantajlı, fakat asla böyle bir suistimali de hiç bir şekilde önermiyorum, zaten mantığı da yok. Eğer memnunsak neden ayrılalım ki?

    Tırcılık hayatını severseniz ve adam gibi çalışırsanız 1,5 - 2 yıl sonunda ikinci el olsa da kendi tırınızı alıp yine bu veya herhangi bir şirkette 2-3 katı para kazanabilirsiniz. Bu programı bu işe girmek isteyip de masrafları gözünde büyüyen ve nereden başlayacağını bilmeyen herkese önerebilirim. ABD'de her yıl artı 50 bin tırcıya daha ihtiyaç duyuluyor fakat çoğu Amerikalı bu işi yapmak istemediği için açık giderek artıyor. Ülkenin sadece tırcılık sektörü İsviçre'nin yıllık ekonomisinden daha büyük. Gelecek yıl ve sonrasında insanları bu işe daha fazla teşvik etmek ve açığı kapatmak için, mil başına olan ücretin önemli ölçüde artacağı söyleniyor. Zaten uzun olan yazı güncelleme ile upuzun olduğu için kusura bakmayın, sonuçta uzun ve geniş araçtan bahsettik 😉


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

117
Çevrimiçi

40.6k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.8k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum