@MySea Kanada yaşam masrafları belli ve iş bulup gelirinle yaşamak tek odada konaklama ile öğrenci hayatı gibi olur.
Kanada'da şu an hayatta kalmanız için minimum 4000 dolar gerekiyor. Ortalama maaşlar ise saatlik 20 dolardan haftada 40 saat aylık 3200 dolar yapar vergiyi çıktığında kalan rakam 2500-2800 dolar kusurlerde olur.
Gelelim masraflara:
kira: eğer bir göz odada yaşamak istiyorsanız en kötü 1000 dolar. studio ya da 1+1 ev ise 1800-2000 dolar civarında. (eee, maaşın çoğu buraya gitti bile.)
faturalar: aylık 200 dolar.
araç: eğer bir finansmanla araç aldıysanız, diyelim en basitinden bir corolla, aylık 600 dolar + sigorta (insurance) 300 dolar. yani yakıtıyla birlikte 1000 dolar en kötüsü araç masrafınız. ki bunun yağı, suyu, kış lastiği demiyorum. bir de bakım (maintenance) kısmı var.
yeme içme: kanada tarihinin en yüksek enflasyonunu yaşıyor. market alışverişi (grocery) artık öyle ucuz değil eskisi gibi. aylık 600-800 dolar gider, eğer iyi bir diyetiniz varsa ve evde besleniyorsanız. hadi dışarıda yediniz, haftada 1 gün 50 dolardan 200 dolar da oradan koyun, ben size 800 dolar diyeyim.
sosyalleşme: arkadaşlarınızla dışarı çıktınız diyelim, 100 dolardan aşağı gitmez.
Kanada'ya kontrolsüz şekilde aşırı göç geldi. ve kanada, yıllık açılan iş pozisyonlarıyla bu göçün %1-2’sini bile karşılamıyor arkadaşlar. bunu bilen işverenler de diyor ki "zaten bir sürü insan var, siz birer arz-talep ürünüsünüz." ben de öyleyim. bir de bu işin yapay zeka kısmı var ama henüz bu tarz pozisyonlara o kadar gelmedi. bakalım.
Doktor ve mühendisseniz buraya geldiğinizde uber ve doordash'ten başka seçenek bırakmıyorlar. onu da tam zamanlı yapamazsın. garantisi yok. Kazançıda çok değil geçici ek olarak yap ama ana iş olarak yapamazsınız. öyle bir dünya yok.
Kanadalılar bile amerika'ya kaçmanın derdinde. ki çoğu kanadalı, beyaz nüfus new york'ta ya da california'da takılıyor. vancouver, hong kong'luların istilası altında. her geçen gün her şeyin fiyatını şişiriyorlar. bir de trump ile yeni tarifeler gelsin bakalım, kanada ne olacak göreceğiz.