Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Bu ileti silindi!

  • Değişime gelişime ve oryantasyona açık olmayan , eşşek geldim ancak öküz giderim ,cebime giren paraya bakarım diyen güruhlardan tabiki uzak kaçmak gerekir ; hala burdan gittiği kafayla yaşayan , yaşadığı yeri kültürü benimsemek istemeyen (sadece Amerika değil Avrupa dahil) sığ insan kümelerine girmemek en doğrusu bencede

  • ⭐⭐

    İnanın insan yine kendi dilini konusan, ortak kültürü paylaştığı insanları özlüyor ve arıyor burada en önemlisi coook yıllar önce gitmiş eğitim sıfır vatandas olsa bile dagda ki ayıdan daha kaba, sizin eğitiminizin buralarda bir önemi yok diye yırtınan ve asagılamaya çalısan sümsüklerden uzak durmanız. Canada 'da bir hayli böyle gereksiz kişilere sahit olup ışık hızıyla kaçtık.... Eğitim şart diyorum başka birsey demiyorum. (ihtisas anlamında değil de daha cok dünya' da insan olmayı gerektiren görgü kuralları, insani değerler anlamında)


  • New Jersey'de yaşayan bir tanıdık Türk var. Artık Türklerle sık görüşmediğini ve uzak durduğunu söyledi. Nedenini sordum?

    O da. Ev tadilat, tamirat işin de çalıştığını söyledi. Türklerle iş yaptığında bunlar yapılacak, bunları kullanacağım bu kadar tutar diyorsun. İş başlıyor başlıyor başında dikilmeye, öyle yap böyle yap, şu malzemeyi kullanma bu malzemeyi kullan, farkını isteyince ne farkı? Görünmeyen bir arıza varmış. Bedavaya yaptırmaya çalışmaları. Kavga, dövüş, stres iş bitiyor parayı almaya gelince binbir parça olarak yalvara dilene paranı geri alıyorsun. Etrafta bir duyuyorsun. Seni kötülüyor.

    Yabancı ile iş yapınca bunu bunu yapacağım, şu malzemeyi kullanacağım, şu kadar tutar. Müşteriyi bir işi almadan bir de iş bitimi görüyorsun. Kontrol ediyor veriyor paranı gidiyorsun. Kavga, dövüş, stres yok. İşinden memnun ise etrafına tavsiye ediyor. Belli bir süre iş yaptıktan sonra kontrol etme gereği bile duymuyorlar. Yamuk yaparsan bir daha çalışmıyorlar. Arada yamuklar çıkıyordur. Bir daha gitmeyi veriyorsun oluyor bitiyor. İşini yaptığın sürece nezih müşterin hep oluyor.

    Bu durumda sizler ne yaparsınız?


  • @yavuz Konu basligi oldukca kotu, sohbet etmek amaciyla mi bilgi vermek amaciyla mi acilmis belli degil. Iletisim sozcugu gectigi icin burada actiniz sanirim ama maalesef ABD'deki meslekler hakkinda hicbir bilgi vermemissiniz, o nedenle basligin acildigi yer de dogru degil. Forumu kurallara uygun kullanmalisiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Kusura bakmayin @yavuz bey, forumu bu sekilde kullanan birine anlayisli olamayacagim 🙂

    Size sorum su "amele" olmak kotu ya da utanilacak bir sey mi? Gordugum kadariyla siz bu kelimeyi asagilayici anlamda kullaniyorsunuz.

    Ikincisi ise, bazi insanlarin eli calisiyor, bazilarinin sadece cenesi...


  • @crazycells sayın crazycells bu arkadaş foruma egosunu tatmin için üye olmuş. İnsanlara kötü sözler sarfedip kendince alay ediyor. Tepeden bakarak rahatlıyor gibi düşünüyorum. Kendisini lütfen 2.kere uyarınız. Forumun adı gibi çeşitlilik iyidir lakin farklı sivrilmeye başladı sanki.


  • @annecik Goc edip Turklerden kacmak içinde söyledi:

    Değişime gelişime ve oryantasyona açık olmayan , eşşek geldim ancak öküz giderim ,cebime giren paraya bakarım diyen güruhlardan tabiki uzak kaçmak gerekir ; hala burdan gittiği kafayla yaşayan , yaşadığı yeri kültürü benimsemek istemeyen (sadece Amerika değil Avrupa dahil) sığ insan kümelerine girmemek en doğrusu bencede

    +1


  • Yurtsdisinda yasayan Turkler de tipki Turkiye'dekiler gibi degisik egitim ve kultur seviyesine sahip insanlar. Turkiye'de oldugu gibi bu Turklerin arasindaki iliskileri de yine icinde bulunduklari sosyo-ekonomik gelismislik duzeyleri belirlemekte. Ornegin, iyi kazanan ve yuksek egitim gerektiren meslek guruplarindan doktorlar, avukatlar, sirket yoneticiler vs yine kendileri gibi doktor, avukat vs kisilerle dostluk kurup gorusmekteler. Buradan ornegin bir Turk doktorun bir Turk taksiciyle oturup kahve icmeyecegi anlami cikmaz elbette ama anlatilmaya calisilan bu cogunlukla ailece gorusulen surekli bir dostluk iliskisi olmaz. Dogru degil denebilir ama durum bu.

    NJ'de Turk tamircinin Turklerle calismak istememesi ornegi buraya nasil uyarlandi bilmiyorum ama sikayet edecegine Turklerle is yapmazsin, kapasiten yetiyorsa gider Turk olmayanlarla calisirsin. Ama bilirsin ki yabancilar senden mutlaka fatura isterler. Warranty isterler. Eger en ufak bir hatani, yanlisini gorduklerinde gozunun yasina bakmaz gerekli makamlara sikayetlerini mutlaka yaparlar. Bunun yanisira yabanci dil sorunu olmayan Turkler dahi yine de Turk doktorlari veya avukatlari tercih ederler. Cunku daha cok ve yakin ilgilenirler. Yani ister egitimli olsun ister egitimsiz Turkiye'de oldugu gibi yurtdisinda da Turk toplumu birbirini tamamlar.

    Merak ediyorum yurtdisinda yasayan Turkler ne yapmalari gerekir ki yeni gelecek bu yuksek egitimli, cok kulturlu "eşşek geldim ancak öküz giderim" DEMEYEN insanlara yaranabilsinler? En azindan bu asagilamalara maruz kalmasinlar. Bu tur gorusleri zerre onemsedigimden, deger verdigimden degil ama hakketen merak ettim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @newman sayin @newman bence baska bir element daha var... Sadece sosyo-ekonomik durum veya egitim seviyesi degil bence bu... ABD'deki Turk etkinliklerinde bunu farkediyorum (sokaklarda yapilan festivallerden, konsoloslugun duzenledigi Cumhuriyet balosuna kadar her etkinlikte), henuz tam teshis koyamadim 🙂 su an icin en iyi ifade edebilecegim sekilde soyle diyebilirim ki farkli farkli gruplar bir araya gelince bir sonradan gorme hareketler ve sark kurnazligi gozlemliyorsunuz insanlarin hareketlerinde.

    ABD'deki Turklerin cogunu 1. nesil gocmenler olusturdugu icin mi bu durum olusuyor acaba? (soru olarak sordum ama ben en iyi bu sekilde anlamlandirabiliyorum bu durumu)

    Bu konudaki dusuncelerinizi merak ediyorum... Sizin bu sekilde gozlemleriniz oldu mu?


  • Haklisinizdir sayin @Crazycells, hani hikayeyi bilirsiniz; deve'ye sormuslar, o da nerem dogru ki demis. Yurtdisinda'da ki Turk toplumu da Turkiye'de ki toplumun kucuk bir kopyasi. Dolayisiyla toptanci bir anlayisla hepsi iyidir veya kotudur saptamasi bence absurt'dur. Bireysel olarak bahsettiginiz turden insanlari bende gozlemledim elbette ama genelleme yapabilabilir mi bilmiyorum. Benim yaptigim saptama yuzeyseldi, sizin sorunuz ise Amerika'da ki Turkler konusunda cok detaya inmeyi gerektiriyor. Bu konuda izninizle ben konusmayayim. Amerika hakkinda sizin gibi uzun suredir orada yasayanlarin tecrubeleri daha degerlidir.

    Bilirsiniz ingilizcede "birds of a feather flock together" diye bir laf var. Yani "ayni cins, ayni karakter yapisina sahip insanlar, birbirlerine benzeyenler birbirlerini bulurlar" anlaminda. Bence eger bir kisi yurtdisina ciktiginda kurnaz, cambaz insanlarla biraraya geliyorsa ilkonce niye onlarla biraraya geldigini sorgulamali, ozelestiri yapmali. Benzetmek gibi olmasin; Galata Kulesini, Haydarpasa Garini yuzlerce insana satan Sulun Osman bile olmeden once verdigi bir roportajda "ben durust hic kimseyi dolandirmadim, benim dolandirdiklarimin hepsi dolandiriciydi" demisti 🙂

    Benim takildigim nokta ister Turkiye'de ister yurtdisinda bizlerin hic ozelestiri yapmadan surekli karsi tarafa vurma cabalarimiz. Oysa ozelestiri yapmadan hatayi hep karsi da aramanin bizi goturecegi nokta, deve'nin nerem dogru ki yakinmalarinin otesine gecmez.


  • Yurt disinda Turkler Turksuz yapamaz 🙂

    Ben konusmuyorum, kurtuldum diyenlere bir bakiyorsunuz, ne kadar facebook grubu forum varsa hepsine uye ve ic dokuyor 🙂

    Bazen cumleler yanlis kuruluyor yada arkasinda ki nedenlere bakilmiyor...

    Kendi sektorum ile ilgili ornek vereyim...

    Turklere guvenerek araba satisi isi yapilmaz... Olumsuzluk cagristiran dogru bir cumle... Bir cok kisi sorun yasanacagini vs dusunur bu cumleyi duyunca... Olaya hedef kitle analizi olarak bakalim mi?

    Turklere araba satmak kotu bir secim mi? Evet... Cunku Turkler sik araba degistirmiyor burada... Bir cogu memuriyet tarzi isleri tercih ettigi icin, ilk bir iki arabadan sonra aliyor bir sifir araba... Turkiyede ki gibi araba fiyatlari yukselmedigi icin, bir yil sonra bir bakiyor... 10bin dolar zararda... Kalbine iniyor 🙂 Sonuc olarak arabayi nufusuna kaydettiriyor, nikahina aliyor... (Keyifliyim biraz, tabirlerimin kusuruna bakmayin) 🙂

    Galericilere bakan yonu... Turkler kotu musteri... Cunku arabayi satiyorum, bir sonraki satis o araba kullanilamayacak hale gelene kadar bekliyor... 2yil 3 yil 4 yil vs vs...

    Peki... araba satisi bu sekilde... Servis isi? Oda tam tersi... iste o nufusuna kaydettirdigi araclar bakima gelmek zorunda... Tamir ettiirir ettirir kullanirla cunku... Servis isi olunca Turkler ile is oluyor yani...

    Suan yeni bir yere geciyorum, biraz daha buyutmeye calisiyorum isi... Yeri paylastigimiz kisi Turk olmasina ragmen Turklere araba satmiyor... Istesede satamiyor cunku dodge charger, challenger, Mustang, Buick, lexus IS250 gibi araclar ile Trucklara agirlik veriyor... Satiscilari siyahi... Hedef kitlesi siyahi... Honda Toyota tutmamayua calisiyor... Soyledigi sey su... Cimri, 10 bakip 1 alan gocmenlerle (genelde hint, Cinli ve Turkleri kastediyor) ugrasamam diyor...

    Defalarca soyledigim gibi... Turkiye de cevrenizde ne kadar iyi kotu hirsiz yolsuz bagnaz partili partisiz okumus okumamis vs adam varsa burada da onlardan olusmus konsantre bir Turk toplumu var... Buna ragmen, Avrupa gocmenlerine gore elbette ki egitim seviyesi biraz daha ustte ve kendine guven olayi Amerika gocmenlerinde daha fazla... Cunku zor bir yer ve ayakta kalma zorunlulugu insanlari gelismeye ve guclu olmaya zorlayabiliyor...

    ha birde... basit islerle hayati devam ettirebilme kolayligi ise potansiyeli olan ama gayreti eksik insanlari torpuleyip gelisimlerini sonlandirabiliyor... Insan ne ediyorsa kendine ediyor sonucta 🙂


  • @semavi Goc edip Turklerden kacmak içinde söyledi:

    Yurt disinda Turkler Turksuz yapamaz 🙂

    Ben konusmuyorum, kurtuldum diyenlere bir bakiyorsunuz, ne kadar facebook grubu forum varsa hepsine uye ve ic dokuyor 🙂

    Bazen cumleler yanlis kuruluyor yada arkasinda ki nedenlere bakilmiyor...

    Kendi sektorum ile ilgili ornek vereyim...

    Turklere guvenerek araba satisi isi yapilmaz... Olumsuzluk cagristiran dogru bir cumle... Bir cok kisi sorun yasanacagini vs dusunur bu cumleyi duyunca... Olaya hedef kitle analizi olarak bakalim mi?

    Turklere araba satmak kotu bir secim mi? Evet... Cunku Turkler sik araba degistirmiyor burada... Bir cogu memuriyet tarzi isleri tercih ettigi icin, ilk bir iki arabadan sonra aliyor bir sifir araba... Turkiyede ki gibi araba fiyatlari yukselmedigi icin, bir yil sonra bir bakiyor... 10bin dolar zararda... Kalbine iniyor 🙂 Sonuc olarak arabayi nufusuna kaydettiriyor, nikahina aliyor... (Keyifliyim biraz, tabirlerimin kusuruna bakmayin) 🙂

    Galericilere bakan yonu... Turkler kotu musteri... Cunku arabayi satiyorum, bir sonraki satis o araba kullanilamayacak hale gelene kadar bekliyor... 2yil 3 yil 4 yil vs vs...

    Peki... araba satisi bu sekilde... Servis isi? Oda tam tersi... iste o nufusuna kaydettirdigi araclar bakima gelmek zorunda... Tamir ettiirir ettirir kullanirla cunku... Servis isi olunca Turkler ile is oluyor yani...

    Suan yeni bir yere geciyorum, biraz daha buyutmeye calisiyorum isi... Yeri paylastigimiz kisi Turk olmasina ragmen Turklere araba satmiyor... Istesede satamiyor cunku dodge charger, challenger, Mustang, Buick, lexus IS250 gibi araclar ile Trucklara agirlik veriyor... Satiscilari siyahi... Hedef kitlesi siyahi... Honda Toyota tutmamayua calisiyor... Soyledigi sey su... Cimri, 10 bakip 1 alan gocmenlerle (genelde hint, Cinli ve Turkleri kastediyor) ugrasamam diyor...

    Defalarca soyledigim gibi... Turkiye de cevrenizde ne kadar iyi kotu hirsiz yolsuz bagnaz partili partisiz okumus okumamis vs adam varsa burada da onlardan olusmus konsantre bir Turk toplumu var... Buna ragmen, Avrupa gocmenlerine gore elbette ki egitim seviyesi biraz daha ustte ve kendine guven olayi Amerika gocmenlerinde daha fazla... Cunku zor bir yer ve ayakta kalma zorunlulugu insanlari gelismeye ve guclu olmaya zorlayabiliyor...

    ha birde... basit islerle hayati devam ettirebilme kolayligi ise potansiyeli olan ama gayreti eksik insanlari torpuleyip gelisimlerini sonlandirabiliyor... Insan ne ediyorsa kendine ediyor sonucta 🙂

    Son cumleye daha fazla katilamazdim herhalde : ) Kolay bir sekilde ortalama yasam standartlarini saglamak inanilmaz motivasyon dusurucu bir durum. Sizi tetikleyen bir etken yok, rahatiniz yerinde : ) Guzel ev gormek guzel araba gormek, mal mulk bir yere kadar. Tabii ki kisilerin ABD'ye gelmek icin farkli nedenleri var ama hepimizin motivasyonu daha iyi bir yasam surmek. Ben buraya niye geldim diye kendi kendine sormak lazim arada : )
    (Birazcik kendime hatirlatma mahiyetinde yazmis oldum kusura bakmayin : ) )


  • Sorun büyük ihtimal özgürlük kavrayışında oluşuyor. Başkasının özgürlüğünü önemsemeden sadece kendimiz özgürüz diye düşünülüyor. Bir apartmanın orta kattakindeki çıkartıyor kilimi,halıyı pat pat silkeliyor. Aşa kattaki napıyorsun evi toz içinde bırakıyor. Orta kattaki özür dilemek yerine açıyor çenesini bir yandan söyleniyor bir yanda kilime, halıya vurmaya devam. İş bitince açıyor hortumu şapur şupur pencereyi yıkamaya. Sonra bir üst kattaki başlıyor aynını yapmaya başlıyor terbiyesi aşada insan oturuyor evin içi toz oldu diye bağırmaya. Bir sürü örnek verebilirim.

    Müşterimin evinde bilgisayarı ile ilgili sorunu halletmek için çıktık yola. İşlek bir ara sokaktayız. Kaldırımdan yürüyorum oda sokağın ortasında yürüyor. İki de bir araç geçiyor onlarda yayıla yayıla giden adama sokağın ortasından çekilsin diye korna basıyor. Bu da her defasında arkasına bakıp bağırıyor. "Kaldırımdan yürü işte rahat rahat" dedim. "Babalarının yerimi arabalar sadece kullanıyor yolu" dedi. Arabasının yanına geldik. Bindik. Kemerimi bağladım. Bana güvenmiyormusun diye tuhaf tuhaf baktı. Almanya da arkada otururken bile kemer takarım. Çattık. Gidiyoruz. Yolda giden insanlara korna basıp "kaldırım varken yoldan yürüsenize hayvanmısınız" diye bağırıyor. Özgürlük böyle bir mi?

    Hayvan demişken. İzmir de sahilde oturmuş arkadaş grubu olarak çiğdem (çekirdek) çitliyoruz. Kabuklarını elimde tuttum. Elim dolunca da biraz uzaktaki çöp tenekesine gidip döküp geldim. Oturdum yerine başladım çiğdem çitletmeye. Arkadaş "sen oraya niye gittin" diye sordu. Bende "çiğdem kabuklarını çöpe atmak için" dedim. Şaşırdı tuhaf tuhaf baktı. Sonra "sen hayvanmısın" dedi. Şaşırdım kaldım. "Niye "diye şaşkınlıkla benim niye sorum çöpü çöpe atmanın etrafı kirletmemin niye hayvanlık olduğu şaşkınlık. Gelen cevap. "Yere atsana". Yuhhhh tartışmadım bile.


  • @toronaga Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Bizim milletimiz vatanı için öleceğini, bir karış toprak vermeyeceğini söyler de durur. Din, vatan, millet söylemleri gırla. Deseniz ki bu vatan için ne yaparsın canımı veririm bir karış toprak vermem der. Be güzel kardeşim yere çöp atıyorsun, tükürüyorsun bu kirlettiğin vatan toprağı değil mi. Vatanseverlik algımızın dar kalıplardan çıkması lazım. Ama tam tersine sayın @toronaga sizin de dediğiniz gibi olması gerekeni yapınca "enayi, aptal, değişik" damgaları yiyorsun. Çok muzdaribim bu konudan. Müthiş bir bencillik hüküm sürmekte.


  • Açıkçası böyle soruları tahrik edici buluyorum , kim ne yapsın sizi görüşseniz ne olur görüşmeseniz.

    Ben merak ediyorum Türkleri zorluyorlarmı ? Türk grubuna girin etkinliğe katılın türk yürüğüşüne katılın yada herhangi bir yardım etkinliğine katılın gibi gibi

    Kimse kimseyi zorlamıyor iş yerinde türk biri yoksa zaten bir türkü görmen onunla iletişime geçmen zor nerde kimi göreceksın. Herkes işinde güçünde.

    Sen ararsın ve onları bulursun İş iştemek için araba almak için belli konularda yardım istemek için yada onlar sana teklif eder iyi olan iyi kötü olan kötüdür.

    Ben 2 defa amerikaya gittim ve her gittiğimden genelde türk tanıdım ve orada tanıştım hepsi çok aktif çalışlan ve yardım sever insanlardı .

    Bir şey anlatayım bilgisayarım bozuktu ve ben nerede tamır ettirimim bilemedim adam kendi arabasıyla 1 saat arana kullandı adamı buldu ( yabancı bir yerdi) gittik yaptırdık üstüne kahvemı aldı 🙂 sağ olsun ( ben ısmarlayım abi dememe rağmen) gibi gibi bir çok şey . 2 hafta kaldım bu sürede tanıdğımı türklerın hepsi gerçekten çok cana yakındı ve yardım severdı .

    Sizin karşınıza kimler çıkıyor bilmiyorum ama benım karşıma bunlar çıkıyor .

    Sen talep etmesen zaten hiç bir türkü göremezsın sen içlerine gidersen tanışırlar insanlar bir birleriyle. Yoksa adam sana bir iki defa selam verir baktın almıyorsun adam ne yapsın senı o zaman .

    Yapmayın bence böyle .

    Görüşmek istemezsen görüşme ama gelip böyle başlık açmak bence iyi bir tavır değil.

    Açtığın yer yinde Türk ve Amerikada yaşayan Türklerin yeri unutma.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

92
Çevrimiçi

40.2k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum