Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Ön edit: Bu başlık arşivlenmiştir. Güncel bilgiler, deneyimler ve soru-cevaplar için şu başlığı incelemelisiniz:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/4583/i̇dari-i̇şlem-administrative-process-ap-süreci


    Administrative processing (idari işlemler) kısaca vize başvurunuz için gerekli görülen ek bir soruşturma süreci. Hakkında çok fazla somut bilgi bulunmuyor. Genelde 4 hafta ile 6 ay arasında sonuçlandığı söyleniyor ama 4 haftadan daha kısa sürede sonuçlanan dosyalar olduğu gibi maalesef 6 aydan uzun süredir sonuçlanmayan dosyalar da bulunuyor.

    Kendi tecrübelerimi yazmam gerekirse 2 kere bu süreci geçirdim. İlki yıllar önce work and travel programı için başvurduğum vize içindi ve yaklaşık 3 ay sonunda olumlu sonuçlandı ( genelde geçmiş dönemlerde ap'ye kalanların sonraki başvurularında da ap'ye takıldığı söyleniyor, kendi örneklemimden yola çıkarak bu durumu doğrulayabilirim ama bu net bir bilgi değil). Diğer ve asıl önemli olanı ise bu sene green card sürecinde karşılaştığım AP durumuydu.

    Temmuz'un ilk haftası mülakatımız olumlu sonuçlanıp, vize onayı alarak konsolosluktan ayrıldık. Ertesi gün ise pasaportları vizesiz, AP kağıdıyla beraber PTT'den teslim aldık. Kağıtta AP sürecine kaldığımız ve DS-5535 formunu mail olarak konsolosluğa göndermemiz isteniyordu. Olayın şokunu atlatıp sürecin bir an önce başlaması için formu doldurmak istedim fakat evrak üzerinde forma ulaşabileceğim belirtilen konsolosluk sayfası "error" verip açılmıyordu (bu yazıyı yazarken görüyorum ki hala açılmıyor). Forma ulaşmak için konsolosluğu aradım fakat kimseye ulaşamadım, konsolosluğun soru sayfasına not bıraktım dönüş olmadı, travel.state.gov'da broken link sayfasına form doldurdum sonuç alamadım, konsolosluğun facebook sayfasına dahi mesaj yolladım tabi ki oradan da sonuç alamadım. Formla ilgili internette çok fazla bilgi bulunmuyor. Formun pdf formatına ulaştım fakat gönderilen kağıtta özellikle fosforlu kalemle boyanarak formun word formatında gönderilmesi istenmişti. En sonunda formu göndermem istenilen adrese durumu anlatan bir mail attım (türkçe). Bir kaç saat sonra konsolosluktan formun ekte olduğu bir mail aldım.

    DS-5535 formu (linkini verdiğim konsolosluk sayfasındaki pdf dosyasıdır, benim doldurduğum formda case number vb. farklı bilgiler de isteniyordu, olası bir durumda linkteki formu değil konsolosluk tarafından yönlendirildiğiniz formu doldurmalısınız) genel anlamıyla kişisel bilgilerinizin, geçmişteki yurtdışı ziyaretlerinizin ve sosyal medya hesaplarınızın talep edildiği basit bir form. Ben talep edilen tüm bilgileri detaylarıyla doldurup gönderdim. Bu noktada eksik bilgi vermeden mümkün olan en kısa sürede formu göndermek önemli.

    Kısaca özetlemek gerekirse ayın 5'inde konsolosluk görüşmemizde vizemiz onaylandı, 6'sında pasaportlar geri gönderildi ve DS-5535 formu talep edildi. 7'sinde formu doldurup konsolosluğa gönderdim. Bu arada görüşmeye ben, eşim ve kızım ile girdik fakat formu sadece benim doldurmam istendi. (asıl talihli benim).

    Sizden istenilenleri yaptıktan sonra yapılması gereken tek şey sabırla beklemek, açıkcası süreç tamamlandıktan sonra bunları yazmak kolay ama özellikle ilk zamanlardaki belirsizlik gerçekten can sıkıcı, herşeyden önce sebep-sonuç ilişkisi kurabileceğiniz bir durum yok, tüm belgeleriniz tam, amerika'da işiniz hazır olmasına rağmen sadece isim benzerliği veya tahmin edemeyeceğiniz bir nedenden ötürü bu sürece dahil olabilirsiniz, ayrıca süreci hızlandıracak veya etki edecek bir imkanınız bulunmuyor. Sürecin ne aşamada olduğunu da bilemiyorsunuz. Bu noktada ap'de olan dosyalar arasında herhangi bir sıralama da bulunmuyor. Benim dosyam Temmuz ayında ap'ye girip, Ağustos ayında sonuçlandı. Ocak ayında ap'ye kalıp hala dönüş bekleyen arkadaşlarımız var. Kısaca genelleme yapılacak bir durum bulunmuyor. Ocak ayında ap'ye kalıp Şubat'ta da, Eylül'de de sonuç alabilirsiniz.

    Elimizdeki en net durum bu sürecin her halükarda 30 Eylül'e kadar sonuçlanmak zorunda olduğu, eğer 30 Eylül'e kadar dosya sonuçlanmaz ise maalesef gc hakkınız geçerliliğini kaybediyor. Bir diğer bilgi ise Haziran ve Temmuz dönemlerinde ap dosya işlemlerinin hızlandırıldığı. Bu da resmi bir bilgi değil ama bu sene genel anlamıyla dosyalar bu tarihlerden sonra sonuçlanmaya başladı.

    AP sürecine kaldıktan sonra dosya durumunuzla ilgili çok net geri dönüşler alamayabilirsiniz. Hatta konsolosluk sayfasında AP ile ilgili sorulara dönüş yapılmayacağına dair bir not bulunuyordu, bu noktada durumunuzu konsolosluğun dosya takip sayfasından ve ceac'ın vize durum sayfasından takip edebilirsiniz. Fakat şunu belirtmeliyim en güncel ve doğru bilgiyi mail yoluyla alacaksınız. Bu sebeple maillerinizi sık sık kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

    Net bir bilgi değil fakat son dönemde ben de dahil olmak üzere dosyası sonuçlananların ceac sayfasındaki "Case Last Updated" güncellemeleri sıklaşmıştı. Benim ilk başlarda haftada bir kez güncelleme olurken, son dönemlerde iki-üç günde bir güncellemeyi izleyen günlerde dosyamın tamamlandığını belirten maili aldım. Dediğim gibi bu sadece bir ön görü dosyanızın sık güncellenip güncellenmemesin sonuca doğrudan bir etkisi olmayabilir.

    ve umarım bu sürece takılan herkesin alacağı mail;

    Case Number: 2017EUxxxx

    Dear x x x,

    Further instructions regarding the status of your visa case are detailed below.

    Processing Completed

    We are pleased to inform you that the administrative processing for your case is completed. You do not need to check our website, as this email has the most current information on your case.

    Mailin alt bölümlerinde "Applicants whose status is marked "Processing Completed" or "Ready" are encouraged to send in their documents to the Embassy at least two weeks prior to their processing expiration date. Applicants with "Processing Pending" or other statuses should not send in their passports and should not come to the Embassy. Applicants whose case processing is pending may check their status at the "Status Check" link below" gibi bir uyarı olsa da siz maildeki ilk cümleyi dikkate alıp, sitelerdeki durumu dikkate almadan size gelen mail üzerinden işlemlerinize devam edebilirsiniz. Keza site güncellemeri siz işlemlere başladıktan daha sonra yapılabiliyor.

    Eğer sağlık raporunuzun tarihi geçmemiş ise bu noktadan sonra sizden talep edilen evrakları en kısa sürede konsolosluğa göndermeniz gerekmekte; benden pasaportlar, ilgili mailin çıktısı ve PTT kayıt çıktısını göndermem istendi. Bu noktada randevu öncesinde girdiğiniz PTT (CSC kaydı) sayfasına tekrar girip konsolosluk eksik belge göndermemi istedi vb. seçeneği seçip tekrar bir gönderi kaydı oluşturmalısınız, bilgilerinizi girmenizin devamında da PTT görevlisine vermeniz gereken ve konsolosluğa göndereceğiniz zarfın içine koymanız gereken sayfaların çıktısını almanız gerekiyor. PTT'den gönderiyi yaptıktan sonra takip numarasından kargo takibini yapabilirsiniz. Ben ayın 11'i Cuma günü dosyamın sonuçlandığı bilgisi olan maili aldım, 12'si Cumartesi günü (çoğu PTT Cumartesileri yarım gün çalışıyor) kargoyu PTT'ye teslim ettim, 15'inde kargo konsolosluğa teslim edildi. 17'sinde gönderdiğim dosyanın işleme alındığına dair konsolosluktan bir mail aldım ve tam bir hafta sonra ayın 24'ünde vizelerimizi ve sarı zarflarımızı daha bir ay önce büyük hayal kırıklığı yaşadığımız PTT şubesinden teslim aldık.

    Benim kısa sürede yaşadığım ap tecrübesi bu şekilde, green card talihlisi olduğumu Nisan 2017 gibi oldukça geç bir tarihte öğrenip, randevu tarihi alıp alamayacağımızı düşünürken, bu kısa sürede önce randevu alıp üzerine bir de ap süreci geçirerek vizelerimizi almış olduk. Her ne kadar can sıkıcı bir süreç olsa da kendi adıma sabırlı ve inançlı olmanızı tavsiye ederim. Ben bu süreçte her zaman olduğu gibi @crazycells'den ve ap süreci hala devam eden @orhanvegs'den önemli bilgiler ve destek aldım. Her ikisine de tekrar teşekkür ediyorum.

    Umarım bu süreçte olan/olacak herkesin dosyası zamanında tamamlanıp, herkes için en hayırlısı olucak şekilde sonuçlanır.


  • hayırlı olsun 🙂 . Yeni hayatınızda başarılar dilerim.


  • @orhanvegs sizin iyi haberlerinizi de bekliyoruz.

  • ⭐⭐

    yeni hayatında başarılar arkadaşım


  • Hala AP durumunda olan arkadaşlar için, kongre sizin için dışişleri bakanlığına yazı göndermiş.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @apostleoftruth hala AP surecinde olanlardan cok Iran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaslarini ilgilendiren bir dilekce; ama bence de AP surecindeki arkadaslari da dolayli olarak etkileyen bir surecten bahsetmisler. DV2017 icin son 9 gun, umarim AP surecinde bekleyen forum uyelerinden sevindirici haberler aliriz.


  • haftaya kalırsa yetişme durumu yok gibi tatilleri çıkarırsak 6 gün kaldı.
    2 gün sağlık raporundan 1 gün ptt dersek 3 günde konsolosluğun onaylaması gerekir

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @orhanvegs evet, maalesef dediginiz gibi cok az is gunu kaldi. Fakat hizlica hemen aciklansa pek cok kisinin dosyasi yetisebilir. Zaten oyle bir durumda PTT yerine elden pasaportu goturecektir pek cok kisi.


  • @crazycells
    Elden götürmeye izin veriliyor mu? Geçen konsoloslukla görüşmek için ankaraya gittim içeriye almadılar. Sadece vize randevusu olanlar girebiliyor dendi.
    2 haftadır konsolosluk maiilere cevap vermiyor. O yüzden detaylı birşey öğrenemedim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @orhanvegs evet, eger boyle bir acil durum varsa kapidaki gorevlileri durumdan haber edip elden alabilirler. Daha onceki yillarda "government shut down" ihtimaline karsin boyle bir tedbir almislardi.


  • @orhanvegs merhaba var mı bir gelişme?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ikizbabasi var 🙂 sayin orhanvegs yakinda aktaracaktir foruma gelismeleri 🙂


  • sevindik valla :))


  • oo iyi haber ise bende sevindim. inşallah hayırlı olmuştur

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    sayın orhanvegs kusuruma bakmasın 🙂 sevincimi dayanamayıp kendisi haberi duyurmadan paylastim ama haberler iyi 🙂


  • ISTE BUDUR...


  • Süper forumda @orhanvegs fenomen oldu. Sevinci bizi de sevindirdi. :))

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Aynen, lakin ben kendisinin sevincini birazcık çalmış oldum 🙂 lütfen sevgili orhanvegs de haberleri foruma aktarınca ilk kez duymuş kadar sevinin 🙂


  • Çok güzel haberler bunlar. Orhanvegs'den gelişmeleri bekliyoruz 🙂


  • Ooo süper ya. Ben de bugün kendi kendime üzülüyordum, bugün son gün bir haber yok bekleyen arkadaşlardan, diye. Hayırlı olsun orhan beye. Umarım bekleyen diğer arkadaşlar da hayırlı haberler almıştır. 🎆🎊


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

79
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum