Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhabalar herkese iyi günler. Bir kaç sorum var şimdi hepsini bir arada soracağım yardımcı olursanız sevinirim. J1 ile Amerikaya geldim F1 yada B2 ye çevirerek kalmak istiyorum ve New jerseye yerleşmeyi planlıyorum. Vize tarihim 1 Ekimde son buluyor.
    Soru 1) Vize tarihim bittikten sonra ehliyet alabilir miyim Change of status sürecinde olacağım eğer alabilirsem nereden alabilirim? (Israrla seattle diyenler oldu New jerseyde Türk ehliyetimi değiştime gibi birşey duydum bilgim yok)
    Soru 2) Eğer b2 ye Çevirmeye başvursam o arafta bekleme sürecinde ehliyet alabiliyor muyum?
    Soru 3) Eğer F1 e başvurursam arafta bekleme sürecinde I20 formu ile ehliyet alabiliyormuyum?
    Herkese teşekkürler şimdiden..

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @furkan-atak Change of status sürecinde ehliyet almak içinde söyledi:

    Merhabalar herkese iyi günler. Bir kaç sorum var şimdi hepsini bir arada soracağım yardımcı olursanız sevinirim. J1 ile Amerikaya geldim F1 yada B2 ye çevirerek kalmak istiyorum ve New jerseye yerleşmeyi planlıyorum. Vize tarihim 1 Ekimde son buluyor.
    Soru 1) Vize tarihim bittikten sonra ehliyet alabilir miyim Change of status sürecinde olacağım eğer alabilirsem nereden alabilirim? (Israrla seattle diyenler oldu New jerseyde Türk ehliyetimi değiştime gibi birşey duydum bilgim yok)
    Soru 2) Eğer b2 ye Çevirmeye başvursam o arafta bekleme sürecinde ehliyet alabiliyor muyum?
    Soru 3) Eğer F1 e başvurursam arafta bekleme sürecinde I20 formu ile ehliyet alabiliyormuyum?
    Herkese teşekkürler şimdiden..

    1. Change of Status'u bilemiyorum maalesef, sanirim eyaletlerin DMV sayfalarina bakmaniz gerekecek. Su sayfadaki eyaletleri ozellikle incelemenizi tavsiye ederim, yasal olmayanlara da bir sekilde ehliyet verilmesini destekleyen eyaletlerde sansiniz daha yuksek olabilir:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Driver's_licenses_for_illegal_immigrants_in_the_United_States

    1. Sanirim hayir.

    2. I20 sureniz baslamamis olacagindan izin vermeyeceklerdir diye dusunuyorum, ama normalde gecerli bir I-20 ile alabiliyorsunuz.


  • 12 eyalette statüye bakılmadan ehliyet veriliyor. benim merak ettiğim abd de başka bir eyaletten aldığın ehlıyetı dıger eyalete gecınce degıstırebılme hakkın var fakat ssn vs olmadan bu 12 eyaletten bırınden ehlıyet alan kişi örneğin arkansas'a gidip bir ev tuttuktan sonra benim adresim bu ehliyetimi arkansas ehlıyetıyle degıstırmek ıstıyorum derse ne olur?

    ya da nevada dan aldığı ehlıyetı baska bır eyalette ne kadar kullanabılır?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @dustyblue Change of status sürecinde ehliyet almak içinde söyledi:

    12 eyalette statüye bakılmadan ehliyet veriliyor. benim merak ettiğim abd de başka bir eyaletten aldığın ehlıyetı dıger eyalete gecınce degıstırebılme hakkın var fakat ssn vs olmadan bu 12 eyaletten bırınden ehlıyet alan kişi örneğin arkansas'a gidip bir ev tuttuktan sonra benim adresim bu ehliyetimi arkansas ehlıyetıyle degıstırmek ıstıyorum derse ne olur?

    ya da nevada dan aldığı ehlıyetı baska bır eyalette ne kadar kullanabılır?

    Eyaletten eyalete uygulamalar degisiyor. Genelde diger eyaletlere gecseniz de SSN'nizi gormek isteyecekler. Ornek olmasi acisindan New York'u vereyim; baska bir eyaletten gelince, o eyalete ait ehliyeti 30 gun kullanabiliyorsunuz. NY'taki adresinizi gosteren belgeleri (2 ayri belge istiyorlar genelde), kimlik (diger eyaletin ehliyetini cogunlukla kullanabiliyorsunuz), SSN'nizi ya da neden SSN'niz olmadigini aciklayan SSA'dan bir mektubu ve ehliyet ucretini goturup yeni ehliyete sahip olabiliyorsunuz.

    Suradan diger eyaletlerdeki uygulamalara da bakabilirsiniz:


  • Bir eyaletin ehliyeti başka bir eyaletin ehliyetine çevirildiği zaman eskisini alıyorlar mı acaba? Bir kişi bir kaç eyaletin ehliyetine sahip olabiliyor mu?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @murat-taskin Change of status sürecinde ehliyet almak içinde söyledi:

    Bir eyaletin ehliyeti başka bir eyaletin ehliyetine çevirildiği zaman eskisini alıyorlar mı acaba? Bir kişi bir kaç eyaletin ehliyetine sahip olabiliyor mu?

    Eger ehliyetinizi ceviriyorsaniz vermeniz gerekiyor, sil bastan sureci yasiyorsaniz siz de kaliyor diye biliyorum.


  • @murat-taskin Change of status sürecinde ehliyet almak içinde söyledi:

    Bir eyaletin ehliyeti başka bir eyaletin ehliyetine çevirildiği zaman eskisini alıyorlar mı acaba? Bir kişi bir kaç eyaletin ehliyetine sahip olabiliyor mu?

    Farkli bir eyalette ehliyete basvururken, ya eskisini deliyorlar (hole punch), bu sekilde gecersiz hale gelmis oluyor, ya da el koyuyorlar.
    Ayni anda birden fazla eyaletin ehliyetine sahip olmak yasal olmayabilir (emin degilim), cunku ayni anda sadece bir eyalette resident olabiliyorsunuz.


  • Öğrenmek istediğim ettiğim şu. NY'da yazlık, FL'da kışlık 🙂 iki evi olup her ikisinde 6 şar ay yaşayan birisinin residency ve ehliyet problemi nasıl çözülüyor? Farklı eyalette 3 aydan fazla araba kullanılmıyor ve iki ayrı yerde resident olunmuyor. Vergi, oy kullanma, mahkemeye çağırılma v.b. daha birçok problem...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @murat-taskin Change of status sürecinde ehliyet almak içinde söyledi:

    Öğrenmek istediğim ettiğim şu. NY'da yazlık, FL'da kışlık 🙂 iki evi olup her ikisinde 6 şar ay yaşayan birisinin residency ve ehliyet problemi nasıl çözülüyor? Farklı eyalette 3 aydan fazla araba kullanılmıyor ve iki ayrı yerde resident olunmuyor. Vergi, oy kullanma, mahkemeye çağırılma v.b. daha birçok problem...

    Residency olayi karmasik ama dediginiz durumda iki eyaletin ehliyetini tasiyabilirsiniz.

    ABD'nin genelini dusundugunuzde boyle bir sey pek istenmiyor, cunku tum sigorta, kaza ve diger surucu kayitlari vs. tek bir ehliyet uzerine islenmeli, eyaletlerin istedigi ya da izin verdigi bir durum degil ama Florida eyaleti, sizin dediginiz gibi part-time resident'lar icin ayri bir sadece Florida'da gecerli olan bir ehliyet de veriyor. Bu durumda diger ehliyetinizi gecerli oldugu surece kullanabilirsiniz ama Florida'dan alacaginiz ehliyetin uzerinde "Valid in Florida only" diye yaziyor olacak.

    Resident'lik ise daha karmasik cunku eyaletlerin resident olup olmadiginizi belirlemek icin farkli kurallari var. New York misal 1 yil boyunca NY'ta yasamanizi gerektiriyor, siz de bence daha cok vakit harcadiginiz yeri resident, diger yeri ise non-resident olarak secmelisiniz. Cunku iki eyalette resident olmak sizin de isteyeceginiz bir durum degil, cunku iki kere vergi odemek durumunda kalirsiniz.


  • Merhabalar, j1 internship programı ile gelip change of statüs yaptım. Colarado dan ehliyet alacagım, seçeneklerde istedigin belgelerde I 94 ve unexpired pasaport diyor. Ikiside bende mevcut fakat I 94 ün herhangi bir geçerlilik süreci var mı? Yoksa sadece yasal girişimi mi gösteriyor. Normalde vize in bitmesine 2 ay daha var ama change of statüs yaptığımdan şuan pendingteyim. Herhangi bir bilgiye ulaşamadım, pasaportunu süresi daha çok var, onunla bu I 94 ü götürsem kabul ederler mi bir bilgisi olan var mıdır?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Hüseyin-Huseyın, içinde söyledi: Change of status sürecinde ehliyet almak

    Merhabalar, j1 internship programı ile gelip change of statüs yaptım. Colarado dan ehliyet alacagım, seçeneklerde istedigin belgelerde I 94 ve unexpired pasaport diyor. Ikiside bende mevcut fakat I 94 ün herhangi bir geçerlilik süreci var mı? Yoksa sadece yasal girişimi mi gösteriyor. Normalde vize in bitmesine 2 ay daha var ama change of statüs yaptığımdan şuan pendingteyim. Herhangi bir bilgiye ulaşamadım, pasaportunu süresi daha çok var, onunla bu I 94 ü götürsem kabul ederler mi bir bilgisi olan var mıdır?

    Evet, eger J1 vizesindeyseniz I-94 suresi D/S'tir diye tahmin ediyorum, yani duration of stay, bu durumda ABD'de vizenin izin verdigi kadar gecerli I-94 belgeniz...


  • @crazycells Evet I 94 geçerlilik tarihi D S diyor. Ama şuan cos durumunda oldugumdan vizem ve Ds formum geçerli mi hala? Yani bu belgeler ile ehliyeti hala alabilir miyim.? Ds son tarihi 2 ay sonra bitiyor.


  • @crazycells yani merak ettigim vizem geçerli olmadıgından, cos durumunda pendingte oldugumdan dolayı I 94 ümü yinede kabul ederler mi? Yoksa sistemden kontrol edip sizin ds ve I 94 geçersiz mi derler onu anlamadım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Hüseyin-Huseyın, içinde söyledi: Change of status sürecinde ehliyet almak

    @crazycells Evet I 94 geçerlilik tarihi D S diyor. Ama şuan cos durumunda oldugumdan vizem ve Ds formum geçerli mi hala? Yani bu belgeler ile ehliyeti hala alabilir miyim.? Ds son tarihi 2 ay sonra bitiyor.

    statunuz bitene kadar kullanabilirsiniz diye dusunuyorum, ama sonrasi icin gecerli bir I-94'unuz varmis gibi kabul etmeyeceklerdir. Ben de ehliyet konusunda ne karar vereceklerine emin degilim, ehliyet alacaginiz eyaletin DMV sitesini incelemenizi tavsiye ederim.


  • bir yerde görmüştüm paylaşayım belki işinize yarar;


    New York Eyaletinden 5 yıllık Ehliyet Almak
    Arkadaşlar New York eyaleti J1 vizesi bitmemiş olanlara, Vize süresinin ne zaman bittiğini ehliyete yazıp 5 yıllık ehliyet veriyor.

    alt metni

    Ama işin güzel yanı J-1 Vizeniz bittikten sonra da ehliyetin 5 yıllık süresi dolana kadar ehliyetinizi kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

    İhtiyacınız olan belgeler:

    1. Pasaportunuz
    2. Süresi Geçmemiş Vizeniz ve DS-2019 Formunuz
    3. New York'ta yaşadığınız Adresinizi gösteren 2 adet belge: Örnek: Banka faturası, Kira Sözleşmesi, Telefon Faturası, Elektrik faturası. Eğer 2. bir adres kanıtı bulamıyorsanız USPS ile çözüm yöntemi var.
      Üzerinde adınız ve adresinizin yazdığı ve USPS tarafından damgalanmış ve tarih basılmış (postmarked) herhangi bir zarfı adresinize yollayın. Zarf adresinize geldiğinde o zarfı adres kanıtı olarak kullanabiliyorsunuz.
    4. Social Security Card

    Belgeleri topladıktan sonra bu linkten MV-44 formunu dolduruyorsunuz ve çıktı alıyorsunuz.

    Daha sonra bu linkten bakıp size en yakın DMV ofisine gidip yazılı sınava giriyorsunuz. Ücreti $75

    Sınava girmeden önce online olarak örnek testleri çözerek sınava hazırlanın mutlaka. Baya faydalı oluyor.

    Yazılı (%70 başarılı olmanız lazım) ve şekilli (şekil sorularında da %50 başarılı olmanız lazım) Sınavı geçerseniz, 2 hafta içinde adresinize geçici bir öğrenme belgesi yolluyor.

    Normalde öğrenme belgesiyle tek başınıza araç kullanamıyorsunuz ama Türk ehliyeti olanlar öğrenme belgesiyle tek başlarına araç kullanabilir.

    Öğrenme belgesi elinize geçtikten sonra 5 saatlik bir Ehliyet kursuna yazılmanız gerekiyor.
    Normalde bunu $50'a yapan firmalar var ama groupon'da $18'a yapan firmalar mevcut. (Hatta indirim kodu bulursanız $13)

    1. $18 https://gr.pn/33gm2nT
    2. $18.5 https://gr.pn/33hBm3O
    3. $22 https://gr.pn/31pL3LA
    4. $24 https://gr.pn/31pL3LA
      Diğer sürüş kursları için: https://gr.pn/33iEuwr

    5 saatlik Sürüş Kursunu tamamladıktan sonra bu linkten Yol sürüş Testi randevusu alacaksınız. Yol sürüş Testini geçmek için 2 ücretsiz hakkınız var. İlk 2 seferde geçemezseniz $10 daha verip 2 sürüş testi hakkı daha alabiliyorsunuz.

    Sürüş testini geçerseniz, sürüş testindeki görevli sizin Türk ehliyetinize el koymak isteyebilir (çünkü yasa öyle). Bu durum başınıza gelirse Türkiye'ye 60 gün içinde geri döneceğinizi ve ehliyetinize ihtiyacınız olduğunu söyleyerek ehliyetinizin kesilip atılmasına engel olabilirsiniz.

    Sürüş testinden sonra 5 yıllık ehliyetiniz adresinize posta ile gönderiliyor.

    Fotoğrafta geçen yıl bu anlattığım şekilde ehliyetini almış bir arkadaşımızın ehliyetini görebilirsiniz.



  • Her eyalette durum farklı olsa gerek. J1 den F1 a geçerkenki change of status bekleme sürecinde durum nedir bilmiyorum ama ilerisi için kaynak olması açısından buraya Virginia özelinde turist vizesinden öğrenci statüsüne geçişteki change of status bekleme sürecinde durum nedir aktarayım. USCIS ten onay gelip dersleriniz başlayana kadar ehliyet alamıyorsunuz DMV den. Okula statü değişimi için ilk kaydolduğunuzda okul size eğitime başlayabilceğiniz tahmini bir dönem üzerinden I-20 veriyor. Ancak bu I-20 DMV de hiç bir işe yaramıyor çünkü buradaki DMV ile USCIS in anladığım kadarıyla ortak bir ağı var. Sistem üzerinde elinizdeki I-20 belgesi ile kendilerindeki bilgiyi karşılaştırıyorlar. Dolayısıyla sizin statü değişim onayınız USCIS ten geldikten sonra ( bu genelge geç olduğu için okulun size ilk verdiği I-20 belgesindeki tarihi kaçırmış oluyorsunuz) okula gidiyorsunuz ve yeni I-20 belgenizi alıyorsunuz. Ardından okulun sizi aktif öğrenci olarak sisteme işlemesiyle beraber ( bunu benim okul dersler başlamadan yapmamıştı) DMV ye gidip ehliyet sürecinizi başlatabiliyorsunuz. Eğer Türk ehliyetiniz var ise sizin için en uygun olan zamana yazılı sınav randevusu alıyorsunuz. Sınavı bilgisayar üzerinden Türkçe olarakda alma şansınız var. Sınavı geçtiğiniz takdirde, eğer DMV de uygunsa direksiyon sınavını aynı gün bile alma şansınız var. Eğer Türk ehliyetiniz yok ise, yazılı sınavı aldıktan en erken 2 ay sonra direksiyon sınavı randevusu verirler. Bu iki aylık sürede bir şekilde araba sürmeyi öğrenmeniz gerekir. Elbette bunun için de size studen driver belgesi verirler. Yanınızda birisi varken bu süreçte araba kullanabilirsiniz. Türk ehliyetinize burada el konulmuyor size ehliyet verdiklerinde. Ayrıca size verilecek ehliyetin geçerlilik süresi I-20 ninizin süresiyle sınırlı.

    İlk Ehliyet Başvurunuzda veya Her Ehliyet Yenilemenizde Götürmeniz Gereken Belgeler:

    1.Geçerli Pasaport
    2. Varsa Türk ehliyeti (sadece ilk başvuru için) / VA State ehliyetiniz ( ehliyetinizi yeniliyorsanız)
    3. Güncel I-20 belgeniz
    4. USCIS den size gönderilen statü değişiminizin onaylandığını belirten belgeniz. ( Her defasında götürmeyi unutmayın.)
    5. Adresinizi gösteren iki farklı kurumdan gelen belge. Kira kontratınız, banka hesap ekstreleri, faturalar vb. gibi. Aynı kurumdan olmamasına dikkat edin. Örneğin aynı bankanın bir kredi kartınız için bir de mevduat hesabınız için gönderdiği ekstreleri götürürseniz o kadar süreyi boşa beklemiş olursunuz DMV de ki DMV ler sabır taşı çatlatan yerlerdir.
    6. DMV nin doldurulması gereken formu. İnternetten indirip önceden de doldurabileceğiniz gibi DMV ye gittiğinizde de oradan temin edip doldurabilirsiniz.


  • @crazycells ehliyeti alacağım sitede '' Can you demonstrate temporary lawful presence in the U.S.?'' bunu sorup I 94 wit Unexpired foreign passport diyor. Anladıgım kadarıyla yasal girdigini kanıtlamamı mı istiyor? Eyalet Colarado


  • @Hüseyin-Huseyın Şu Required Document Matrix ve Applying for a Colorado
    License, Permit or ID Card?
    bağlantılardaki bilgilere göre siz yasal olarak ülkede bulunduğunuz için sizden tarihi geçmemiş geçerli pasaport, I-94 belgeniz (şuradan I-94 bilgilerinizi girerek yazdırabilirsiniz.), ve geçerli vizenizi göstererek yasallığınızı kanıtlamanızı istiyor.


  • @Hüseyin-Huseyın Ayrıca o belgelerin dışında bir de Colorada sakini olduğunuzu istaplamanızı, üzerinde sizin isminiz, adresiniz ve dokumanın tarininin olduğu ( son bir yıl içinde diyor) şu belgelerden biriyle yapmanızı istiyor:
    Utility Bill, Credit Card Statement, Transcript/Report Card, Bank Statement, Mortgage Document, Insurance Policy, Tax Document, Pay Stub, Vehicle Registration/Title, Rent Receipt, Phone Bill, First Class Mail w/Postmark.


  • @mydream tam olarak sormak istedigim sorunun cevabini yorumlari okurken buldum ben de suan da change of status durumundayim b2 den f1 e cevirdim neredeyse 8 ay oldu hala bekliyorum. Yine aktif olarak arac kullaniyorum fakat turk ehliyetimin yaninda international bir ehliyet daha cikarttirdim 25$ bir fiyata bir defa polis tarafindan cevrildim ve ID, International Driver Licence ve Turk Ehliyetimi verip, ceza bile almadan geri birakildim. Benim gibi durumda olanlar en azindan statunuz gelene kadar International Driver Permit alabilirsiniz gecici olarak.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

85
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum