Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @mhepekiz, içinde söyledi: Texas, Austin

    @umutaga ve @jure burada bir arkadaşla tanıştım çok bilgili ve yetenekli ayrıca iş geçmişi olduğunu söyleyen bir front end developer olduğunu anlatmıştı. Yaklaşık 1.5 yıldır iş arıyordu... keşke her şey oradan bakıldığında göründüğü gibi olsa... zaten biraz da demek istediğim bu benim.. öyle olmuyor o işler...

    İstisnalar kaideyi bozmaz. Herkes kendine göre çok bilgili ve yeteneklidir. Demekki çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip değil. Artık sektörde bir alanda derinlemesine bilginiz olması gerekirken diğer yazılım dilleri için de bilginiz olması bekleniyor.

    İş bulmanız ingilizceniz belli bir seviyeye geldikten sonra belki bir süre sürebilir ama iyi bir ingilizce ile 1.5 yılda iş bulamıyorsa bence başka sektörlerde kendisini denemesi gerekli. Demekki mülakatlarda vs. kendini anlatamıyor. Ayrıca yazılımcı olarak başka eyaletlerdeki işleri alıp remote çalışma, kendi şirketini kurma ve ilgili konularda başkalarına kurs verme şansınızda var.

    Özellikle büyük şirketlerde Amerika'da okumak ve bilgisayar mühendisliği okumak artıdır. İlanları incelerseniz bilgisayar mühendisliğinde lisans seviyesi istiyor çoğu. Ama bununla birlikte bazı ilanlarda ise benzer sürelerde (4 sene) sektörde tecrübeli yazmış.

    Diğer yandan Greencardı çıkıp daha amerikaya gitmeden iş bulup giden yazılımcılarda mevcut. Sonuç olarak ben Austin'e gelir miyim? İş bulursam olabilir fakat daha çok yazılımın bu kadar büyümediği, rekabetin bu kadar fazla olmadığı ama iş açısından da iyi olan yerleri tercih ederim. Hem senden beklenen belli bir noktada olur hem de iş az olsa da rakiplerin sana göre daha alt seviyelerde olabilir.

  • Yasaklı

    @jure peki 😉


  • Neyse o tarafa gelebilirsem kaç ayda iş bulduğumuza bakarız. Hoş önümüzde yaklaşık 1.5 sene var 🙂


  • @jure, içinde söyledi: Texas, Austin

    İyi bir yazılımcının ve anlayacak / anlatacak kadar ingilizce bilen birisinin iş bulmama imkanı yok.
    Tabi burada önemli olan iyi yazılımcı. 20 yıldır yazılımcı olup iyi bir yazılımcı olmayabilirsiniz.
    Hoş bu noktada daha küçük şirketlerde iş bulursunuz.

    Bence bu şartlarda yazılımcı dünyanın hiç bir gelişmiş ülkesinde aç kalmaz.

    Aslinda bu konuyu Austin basliginda tartismak yerine yazilim ile ilgili olan baslikta konusmak daha dogru, ancak alintiladigim iletiye guzel bir ornek olacagini dusundugum, gecen ay bizzat gorustugum 2 adayin hikayesi paylasmak istiyorum. Belki birine yardimi dokunur, kafalardaki soru isaretlerini siler.

    Bu 2 aday da Sr iOS Developer ilanina basvurup HR ile olan mulakati gectiler. Ekibimdeki Architect ve ben telefon mulakatini gerceklestirdik.

    Ilk aday: 8 yillik developer. Daha onceki tecrubelerinin hepsinde title'inin iOS developer (yada Sr iOS developer) oldugunu yazmis. Contractor oldugu icin baya fazla projede calismis. Interview oncesi bi kac tanesini google'ladim, app'lerin puanlari yorumlari gayet iyi. Sadece resume'sinde skills bolumu biraz garip gelmisti bana. Yani Swift'inden C#'ina, Kotlin'inden C/C++'ina kadar yok yoktu. Onun disinda kagit ustunde gayet iyi bir profil sergiliyordu.

    Interview sonrasi architect'in verdigi feedback'i yapistiriyorum asagiya

    @lokiboi and I had a chance to chat a bit after the interview. Didn't come off as senior. Struggled with some basics.
    Not sure if it can be attributed to interview anxiety or lack of in-depth knowledge.

    (Son cumleye ekstra dikkat cekmek istiyorum)

    Birkac gun sonra 2. aday ile benzer gorusmeyi yaptik. Kendisi 4 yillik tecrubeye sahip. O da contractor ve bolca projede calismis, ancak onlari google'ladigimda bir onceki adayda oldugu gibi guzel sonuclar alamadim acikcasi. Kagit ustunde kesinlikle cekici gelmiyordu. Hatta mulakata girmeden once "ya acaba bosuna mi giriyoruz interview'a, neyse en kotu 1 saat bosa gecmis olur" diye konustuk is arkadasimla.

    BOY, WAS I WRONG! Interview sonrasi ayaga kalkip alkislamamak icin zor tuttum kendimi. Confidential yazilar oldugu icin biraz kirptim ama architect'in feedback'i su oldu

    I liked his responses in general..very pragmatic… identified real world scenarios.. was confident….

    Sonuc? 2. aday isi aldi.

    Bu arada soylemeyi unuttum ilk aday Brezilyaliydi. Bu adam arkadaslarina "8 sene tecrubem var ama is bulamiyorum, ABD'de okumayinca zor" diyor mudur? Buyuk ihtimalle! Gel gelelim o adam ABD vatandasi Ivy League mezunu da olsa bu isi alamazdi. Arjantinli 4 yillik tecrubeye sahip 2. aday kendini daha iyi gosterdi ve ABD'de okumamis olmasina ragmen isi aldi.

    Yazilimci olarak is bulamamanizdaki tek sebep "iyi bir yazilimci olmamaniz" veya ingilizcenizin cop olmasi degil tabi ki. Bunun disinda yuzlerce sebep var. En basitinden interview anxiety yuzunden degerinizi gosteremiyor olabilirsiniz. Is kod yazmaya gelince muthissinizdir, ancak algoritma sorulari cozmek konusunda iyi olmayabilirsiniz. Gorusmeyi yapan HR ya da muhendis yeterince kalifiye olmayabilir, hatta o gun cok alakasiz bir sey yuzunden morali dusuk olabilir. Siz UI ve test konularinda muthis bilgilere sahipsinizdir, ancak sirketin app performans'i konusunda uzman birine ihtiyaci olabilir.

    En basta dedigim gibi bunlarin Austin ile ya da burdaki sirketler ile alakasi yok. Durum Seattle, NYC, SF Bay Area, Denver vs vs vs icin de ayni. Birkac gun icinde kendi basarisiz oldugum interview tecrubelerimi uygun basliga yazmayi dusunuyorum, bu iletiyi editler en sona da link atarim

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/1879/mülakat-başarısızlık-deneyimleri/22


  • @loki-boi, içinde söyledi: Texas, Austin

    @jure, içinde söyledi: Texas, Austin
    Yazilimci olarak is bulamamanizdaki tek sebep "iyi bir yazilimci olmamaniz" veya ingilizcenizin cop olmasi degil tabi ki. Bunun disinda yuzlerce sebep var. En basitinden interview anxiety yuzunden degerinizi gosteremiyor olabilirsiniz. Is kod yazmaya gelince muthissinizdir, ancak algoritma sorulari cozmek konusunda iyi olmayabilirsiniz. Gorusmeyi yapan HR ya da muhendis yeterince kalifiye olmayabilir, hatta o gun cok alakasiz bir sey yuzunden morali dusuk olabilir. Siz UI ve test konularinda muthis bilgilere sahipsinizdir, ancak sirketin app performans'i konusunda uzman birine ihtiyaci olabilir.

    Ben zaten bu konuda hem fikirim ama iyi yazılımcı demek ilk başta algoritma ve problem çözme yetisi olan kişi demek. Yukarıdaki yazımda da belirttiğim gibi mülakatlarda kendini anlatamıyor olabilir. Onun üzerine çalışarak geliştirmesi gerekli. Hem iyi bir yazılımcı olup hemde 1.5 senede iş bulamamak gerçekten zor.

    Eğer kendinizi senior seviyesinde görüyorsanız ve işe giremiyorsanız maaş ölçünüzü biraz daha düşürüp Mid-Level olarak başvuru yapıp, orada çalışırken başka fırsatları aramaya devam edebilirsiniz.

    Ben ilk başvurduğu işe hemen girer veya hemen 100 bin$ lık bir işi gider gitmez kapar demedim. Yanlış anlaşılma olmasın.

    Önemli konulara değiniyorsunuz, bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.


  • @jure Rica ederim, ustteki mesajiniz gozumden kacmis. Ozellikle "Hem iyi bir yazılımcı olup hemde 1.5 senede iş bulamamak gerçekten zor." konusunda ayni fikirdeyiz. Dediginiz gibi ilk asamada, en azindan CV'ye ABD tecrubesi ekleyene kadar, title/maas beklentisini dusurmek dogru bir yaklasim.

    Bu arada zaten yazi dili yanlis anlasilmalara yeterince sebep verebiliyor, ustune Turkce'yi de konusmadigimiz icin unutuyoruz yavastan. Ustteki mesajim sert ya da suclayici ne bileyim asagilayici gibi anlasiliyorsa simdiden ozur dilerim, oyle bir amacim kesinlikle yok.


  • Kesinlikle ben öyle bir şey anlamadım, ne kadardır oradasınız bilmiyorum ama Türkçeniz gayet iyi. Biz Türkiye'de yaşamamıza rağmen yazdığımızı tek tek kontrol etmediğimiz için biz de anlatım bozukluğu yapıyoruz. Herkes farklı fikirlerini beyan edecek ki bir şeyler gelişsin. Hepimiz aynı şeyi söylersek zaten hep yerimizde sayarız.

  • Yasaklı

    Insallah herkes Austin'e gelir ve geldigi gibi is bulur. Ben Austin konusunda yazdigim kotu seyleri siliyorum buyuklerim "Diyen gitti" derdi o hesap 😉


  • @mhepekiz, içinde söyledi: Texas, Austin

    Insallah herkes Austin'e gelir ve geldigi gibi is bulur. Ben Austin konusunda yazdigim kotu seyleri siliyorum buyuklerim "Diyen gitti" derdi o hesap 😉

    Umarım bize de greencard çıkar 🙂 Siz baya öndesiniz.

  • ⭐⭐

    @mhepekiz, içinde söyledi: Texas, Austin

    Insallah herkes Austin'e gelir ve geldigi gibi is bulur. Ben Austin konusunda yazdigim kotu seyleri siliyorum buyuklerim "Diyen gitti" derdi o hesap 😉

    Keşke silmeseydiniz. Haklı ve değerli uyarılardı.

  • ⭐⭐

    @umutaga, içinde söyledi: Texas, Austin

    Şu anda Austine gelmenin bir anlamı yok o zaman gibi bir fikir canlandı kafamda 🙂
    Houston daha mantıklı olabilir.
    Austine sıcak bakmamın nedeni yazılım sektörünün Houstan’dan daha yaygın olduğu izlenimi vardı bende ancak kariyer sitelerini incelediğimde Houston’da da bir çok developer pozisyonu var gibi duruyor.

    Houston ile Austin arası 3 saatlik bir karayolu. Halkalı'dan Pendik'e o sürede gidiyorsunuz yoğun saatlerde. Houston'a gelince Austin'de de iş arayabilirsiniz, şehirler arasında geçiş yapabilir, taşınabilirsiniz. Bunlar birbirine çok ayrı ve uzak yerlermiş, iki şehir arasındaki tercih çok önemli bir yol ayrımıymış gibi, birine gidince diğerinden yoksun kalıyormuşsunuz gibi düşünmeyin.

    Ayrıca imzanızdan gördüğüm kadarıyla size daha green card isabet de etmemiş. Çok çok çok erken şehir seçimine bu kadar kafa yormak için.


  • @saulgoodman Evet henüz GC isabet etmedi ancak hazırlıklı olmakta fayda var. 🙂 Malum bu sene herkes şansın yükseldiğinden bahsediyor. Nitekim eşimle başvuru yaptığım için çifte şans yaptık.
    Kasım ayında Austin'de developerweek hackaton var. Ona da katılmayı düşünüyorum. Belki şehri canlı görmek daha iyi bir fikir verebilir.


  • öncelikle @mhepekiz 'in değerlendirmelerini oldukça gerçekçi bulduğumu söyleyerek başlayayım. çok önemli noktalara dikkat çektiğini düşünüyorum.

    1- IT sektöründeki insanların veya bu sektöre girmek isteyenlerin google, apple vb. şirketlere olan talep ile ilgili husus
    2- Austin'in çok güzel havası var, manzarası güzel hadi oraya gidelim.

    bu iki argüman ekseninde değerlendirecek olursak konuyu;

    Austin, şehir olarak yeni gelişmekte olan ve IT sektörünün son on yılda ivmelendiği bir şehir. diğer Teksas şehirlerine göre genç nüfusun olması, eyalet kapsamında vergi avantajları ve IT şirketleri için teşviklerin olması apple, google, adobe gibi büyük firmaların, Bay Area ve Seattle bölgelerindeki maliyetleri düşürmek açısından yaşam maliyetlerinin düşük olduğu, firma açısından da vergi avantajları vb. sunan, genç nüfusun olduğu bölgelere kayma stratejileri var. Bu bölgelerden sadece birisi Austin ve şu dönemde en popüleri. Seattle ve Bay Area bölgelerine göre yaşam maliyetleri çok daha düşük ancak maaşlarda buna göre belli seviyelerin üzerine çıkmıyor. Zaten firmalar da bu nedenle buralarda ofisler açıp belirli birimleri kaydırıyor.

    İyi bir Sr. Software Engineer / Developer için Auistin bölgesinde 100-150K erişilebilir bir rakam gibi görünüyor istatistikleri incelediğimizde. Ancak iyi bir Sr. Engineer / Developer nedir? nasıl olmalıdır? Ben bu şartları karşılıyor muyum diye düşünmek gerekir.

    Biliyorum bu başlığın konusu değil ancak Austin konusuyla ilintili olduğu için bu girdinin devamında değinmek istiyorum bu konuya. İyi bir Sr. Engineer / Developer'ın tanımını yapmadan önce bize Sr. niteliğini katacak şeyin ne olduğuna bakalım. Tecrübe dediğimiz şey kesinlikle yıl değil. Çalıştığınız süre içerisinde kaç farklı projede, kaç farklı problemi, nasıl çözdüğümüz ve bunların bize neler kattığı ile alakalı. Özetle yazılım geliştirme / mühendislik konusunda tecrübe, çözdüğümüz problemlerdir diyebiliriz. 10 yıl tecrübemiz olabilir ancak bu 10 yılı nasıl geçirdiğimiz önemli. 10 yıl içerisinde sıradan işler yapıp, hiç bir çalıştığı projenin sonunu görmemiş, uçtan uca tasarım, geliştirme, devreye alma süreçlerini görmeden geçirmiş birisindense, 5 yıl süre çalışmış, bir yazılım yaşam döngüsünün tüm süreçlerinde yer almış, bu süre içerisinde karmaşık problemleri çözmüş ve nasıl çözdüğünün farkında olup, bunu aktarabilen bir kişi ile çalışmak elbette bilinçli mühendislik takımlarının çalışma arkadaşı seçerken tercihi olacaktır. Burada kilit nokta, problem çözme yeteneğinizin ne kadar geliştiği, kaç farklı case ile karşılaştığını ve bu caselerden çıkardığınız derslerin yeni işe gireceğiniz firmaya katacakları. Eğer bir işe alım uzmanı ve mühendislik takımını bu konuda ikna edebilirseniz o işi almamanız için bir neden olmayacaktır.

    Şimdi Austin konusuna dönecek olursak, eğer gerçekten iyi bir geliştirici / mühendis iseniz ve bunu gösterebilecek yeteneklere sahipseniz Austin'de iş bulma şansınız olacaktır. Şu an açık pozisyon / kalifiye çalışan oranı doyum noktasına ulaşmamış görünüyor. Şayet gerçekten iyi bir geliştirici / mühendis isek ve uzun süredir iş bulamamışsak oturup kendimizi yeniden değerlendirip, eksiklerimizi görüp, kendimizi yeniden konumlandırmalıyız ve eksiklerimizi gidermek için neler yapmamız gerektiğini belirleyip, gerekirse mesleki açıdan bizden daha tecrübeli ve objektif birilerinin görüşlerine başvurmamız gayet iyi bir başlangıç olacaktır.

    "ABD tecrübemiz yoksa bir step geriden başlamalıyız" konusuna, şayet kendimizi doğru konumlandırmış isek, yani yukarıda tanımını yaptığım kapsamda bir geliştirici / mühendis isek, Türkiye'de veya dünyanın başka bir yerinde Sr. Engineer olarak konumlanabiliriz, bunun için bir engel yok. Ancak sırf çalıştığımız yıl ve firmaların bizlere verdiği unvanlar sebebiyle kendimizi böyle konumlandırmış isek, yeniden konumlandırma yaparak bulunduğumuz ortama uyum sağlamamız kaçınılmaz bir gerçek olacaktır.

    Bu noktada kendimden örnek verebilirim. Yaklaşık 15 yıldır, çok farklı domainlerde farklı teknolojilerle, farklı seviyelerde bir geliştirici olarak çalıştım Türkiye'de. Şu an büyük bir IT entegratör / telekomünikasyon şirketinde mimar olarak çalışıyorum. Uçtan uca kurumsal çözümlerin tasarımı, geliştirmesi ve devreye almasından sorumluyum 20'den fazla mühendise teknik liderlik yapıyorum. Pozisyonum gereği, müşteri ve iç paydaşlarla yoğun iletişim halindeyim ve çalıştığım departmanın diğer departman ve müşteriler ile teknik kontak noktasıyım. Bu veya benzer pozisyonlarda (örn. pre-sales / teknik satış vs.) mevcut yetkinliklerimle ABD'de çalışmaya kalkarsam, iş bulmakta zorlanabilir veya çalışmakta zorlanabilirim. Bunun sebebi dil ve kültür. Burada bir çok problemi çözerken sadece teknik konularla uğraşmıyoruz. İnsan faktörü de var ve bunlarla da uğraşmak durumundayız. Örneğin bir teknik satış / satış öncesi ekibinde çözüm geliştirici / mimar olarak çalışmak o ülkenin çalışma kültürünü, sosyal yaşamını, genel kültürünü, tarihini, popüler kültürünü, insan ilişkilerini yönetebilmek için bilmeyi gerektirir. Bu sebeple ülkenin çalışma kültürüne ve saydığım diğer değişkenlere alışıp benimseyene kadar kendimi Sr. Engineer / Developer olarak konumlama kararı aldım. Kendini yeniden pozisyonlama, bu örnekte bahsettiğim gibi teknik yetkinlik dışındaki nedenlerden dolayı da gerçekleşebilir.

    Burada front-end developer şöyle olmalı, şunu bilmeli, backend developer dediğin şöyle olur gibi noktalara girmeyeceğim. Onunla ilgili düşüncelerimi fırsat bulduğumda ilgili başlıkta paylaşacağım.


  • Merhaba arkadaşlar, İzmir'de yaşıyorum yazılımcıyım. 8 kasım'da Houston'a 18 kasım'da Austin'e geleceğim. Birlikte kalabileceğim yada beraber ev tutabileceğim bir arkadaş arıyorum. İlan bırakmak için facebook gruplarına baktım fakat bulamadım. Nereye ilan bırakabilirim? İlgilenen kişiler varsa iletişime geçebiliriz. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mertsahin bu forumun facebook grubu var houston diye grup var usailan var


  • Tamamdır çok teşekkür ederim. @ayvalik10


  • Austin guzel sehir. Gittiginde Hooters a ugramani tavsiye ederim.
    Garsonlar cok guzel bikinili bayanlar 😃 Chicken Wings leri harika...


  • Teksasın girişinde teksaslılar gibi kibar sürün yazıyor mu ? 🙂 şimdi bir film de gördüm de


  • @Nothing-Man öyle bişey görmedim ben şu ana kadar ama yazılar ve uyarılar esprili ve eğlenceli genelde. Halloween'da mesela "Yayalara ve zombilere dikkat edin" tarzı uyarı yazıları vardı. Bugün de geyik çifltleşme mevsimi dikkatli olun diye bir lehva gördüm.


  • Merhabalar, 24 kasımda houstona geliyorum 26-27 kasım gibide Austin'e geçmeyi planlıyorum ancak kalacak yer sorunum hala. Austin'de ev arkadaşı arayan, odasını kiralayan kimse var mı ya da beni yönlendirebileceği bir tanıdığı olan? Bu süreçte tüm sorularıma ve sorunlarıma forum sayesinde cevap ve çözüm buldum bu sebepten bu sorunumu da danışmak istedim sizlere. Bu arada 28 yaşındayım ve tek olarak geliyorum. Cevaplarınız veya yönlendirmeleriniz için şimdiden çok teşekkürler.


Benzer Başlıklar

  • 125
  • 19
  • 34
  • 76
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

98
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum