Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @caglaror
    Hocam mesela sadece Glassdoor'u ele alırsak; iş bulma konusunda LinkedIn'den hariç nasıl bir artısı var?
    Aradığınız işler hakkında maaş, company review, vs daha fazla bilgi edinebiliyorsunuz ama bu bilgiler maalesef size iş bulabilme konusunda ciddi katkı sağlamıyor bence.
    Merak ettiğim için soruyorum, iş bulabilme konusunda bundan farklı olarak bildiğiniz başka artıları varsa bizi de bilgilendirebilir misiniz?

  • ⭐⭐⭐⭐

    @ICu size tavsiyem glasdoordan çok indeed dir. ABD de daha aktif kullanılıyor ve ilanların çoğu oraya geliyor. Monster, careerbuilder ve Ziprecruiter bir alt segmentte. Glassdoor sadece maaş ve bazen bir kaç iş dışında kullanamadım. Resume olayına gelince Sadece bir sayfa , her iş için her kelime özel seçilmiş ve Upwardly deki örnek resumelar gibi çok detaya girmeden işe odaklı bir yapıda olmalı. Fotoğraf ,yaş ,Okul bitiş tarihi, detaylı adres gibi şeyler yok. Greencard holder ve çalışma izninizin olduğu , linkedin bağlantı detayı ve kısa sizi anlatan özet mutlaka olmalı

    Cover page de çok özel kelimelerle ayrıntılı sizin bu işi neden istediğinizi anlatmalı. Bu konuda tavsiyem iş ilanına göre aradığı kelimeler cover page ve resume da mulaka olmalıdır.

    Top resume diye bir ücretsiz programa resume gönderin kritiklerinizi size bildirecektir.


  • @ICu Buralarda gozlemledigim arti-eksiden ziyade nedensiz tercihler. LinkedIn kendisini resmi ve standart bir pozisyona oturtmus. Networking uzerine uzmanlasmaya calisiyor ve egitimlere yatirim yapiyor. Hangi kanaldan is aranirsa aransin LinkedIn standart olmus. Bu nedenle olmazsa olmaz. Ama LinkedIn premium cok mu gerekli tartisilir.
    Glassdoor ise calisan feedbacklerine odakli. Firmalarin puanlanmasi cok saglam bir ozellik. Firma yorumlari ve maaslar guvenirligi tartisilsa da fikir veriyor.
    Tum siteler recruiterlar (ve firmalari) ile sizi bulusturmak uzerine tasarlanmis. Lyft yaparken tanistigim tum recruiter, HR calisani, engineer vb. bana ilk linkedIn hesabimi sordular. LinkedIn in standartlasma rolunu hesaba katmazsak, tek kanaldan yurumek yeterli olmaz diye dusunuyorum. Simdilerde teker teker hesaplarimi temizliyorum ama 20 kadar bu tur hizmet veren yere kayit acip resume gonderdim. Bilgilerim resmen piyasada duvarlarda yaziyor. Ise yaradi mi bence hayir. Resume guclu olursa ve sansiniz da yaver giderse is bulmaniz hizlanir.
    Artik atasozu olmus, bu surec bir "numbers game". Ne kadar cok basvuru, o kadar cok geri donus.
    Inanin teknik yeteneklerim cok saglam olsa, buyuk firmalara gidip dogrudan randevu almaya calisirim. Kahve randevusu bile alsam ise aldiririm kendimi. Ama teknik yeterliligimi sorgular hale geldim. Lyft yaparken de iyice koreldigimi dusunuyorum.
    Amerika da bu isler sadece araci firmalar uzerinden yuruyor mantigi gorebildigim kadariyla cok dogru degil. Kendi networkunuzu insaa edebilirsiniz. Burada biraz zaman gecirerek bu is olabiliyor.


  • Teşekkürler bu çok değerli paylaşımlar için...


  • Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.. @caglaror @redsat2000
    Süreci yaşamış olmanın büyük avantaj olması her zaman gözüküyor.

    @caglaror Her iki siteden de epey başvuru yaptım sanırım ve halen de yapıyorum. Zaten bu siteler sizi Monster, Careerbuilder gibi farklı sitelere de yönlendiriyor. Ama bizlerin dezavantajı belki de henüz kartı almamış olmamız. İkincisi, ABD'deki iş verenlerin ülke dışından işçileri zor kabul ediyor olmaları.
    Yalnız firmalardan randevu alıp onlarla iş görüşmesi yapmak ne derece doğru emin olamadım.. Çünkü bu işin prosedürü; onlar ilan açar, çalışanlar başvurur ve bir kaç elemeden sonra en uygun kişi işe alınır. Açık pozisyon olmadan bir firmayla iş görüşmesi kovalamak nasıl olur bilemiyorum. Belki de sizi girişken görüp ilanları olmasa bile kabul edecekler ya da absürt karşılayacaklar.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @ICu dediğinde sonuna kadar haklısın. Çat kapı firma ziyaretlerine çok olumlu bakmıyorlar. Bazen danışmadaki kişiyi geçmek bile geçemiyorsunuz. İş arayışınızda daha önceki mesajlarımda da belirttiğim USA sky pe hattı almanız 3 aylık numara 25 usd ve kendi telefonunuza yönlendirebiliyorsunuz. Bu telefonu başvuru sitelerine ve Resume yazmanızda fayda var. Böylece kart alış sürecinde en azından bazı elemeleri geçmiş olacaksınız. Ancak en önemli konu burada ingilizce ve işiniz ile ilgili bilginizi ingilizce aktarımızda. Görüşmeler 30 dk ile 2,5 saat arasında geçebiliyor. Dil seviyeniz ve aksanınız bu konuda etkin rol oynuyor. Öbür türlü boş havanda dövünür durursunuz. Alınan iş pozisyonu ne olursa olsun görüşme için hazırlık yapmak kesinlikle şart . Supervisor görüşmemde bana genel müdür seviyesinde sorular sordular. Ancak her iş görüşmesi ve her aldığınız red cevabı sizi yıldırmasın. Düzelterek kendi yolunuzu bulacaksınız.


  • @ICu Aslinda haklisiniz tecrubelerimin basina IT endustrisinde gecerlidir ibaresi koymaliyim. Bir genelleme havasi yaratmis olmamak adina daha dogru olacak. Is gorusmesi degil kahve icmek ve sohbet etmek. Austin'de network olusturmak nispeten kolay. Cogu firma -artik daha sikca- USA da calisma izni oldugune ve sponsorluk gerkemedigine dair onay istiyor sizden.
    Bir de IT icin soyluyorum yine, numbers game!


  • @redsat2000 Skype numarası alıp resume'me ekledim... Ayrıca hem iş başvuru sitelerindeki adresimi, hem resumemdeki adresi DS-260'ta verdiğim adres yaptım. Mutlaka orayı göstermek zorunda değiliz elbette ama şimdilik en mantıklısı öyle gözüktü.
    Ayrıca başvurduğum her işi muhtemel mülakat tecrübesi olarak görüyorum. Yani -bir süre- işe kabul alamasam da olur, mülakat yapsak yeter gibi 😊


  • Indeed gibi sitelere Skype numaramı eklemeye çalıştığımda SMS olarak 'verification code' gönderiyor. Bu mesajı ise Skype'ta görüntüleyemiyorum. Arayan kimliğimi Skype numarası yaptım ama yine olmadı. Netten araştırdığımda bunun haricinde bir çözüme henüz rastlamadım. Bir fikri olan var mı?


  • arkadaslar mrb su an orada olanlar icin belki bir fayda dokunabilir bu is. Kendimde arastırma ya calısıyorum bir taraftan. su an orada olanlar daha detaylı bilgi sahibi olabilir diye dusunuyorum. basvuran olursa tecrubelerini buradan aktarırsa seviniriz cunku sizden sonra gelecek kisiler icin bir on hazırlık olur.


  • Mesleğim niş bir alan ve gerek ülkemizde gerek abd de çok yok. Ama bu konuda çalışan firma mevcut oldukça. Örneğin Houston da 5 firma var, atlanta da 6, austin de 3, NY da 25 kadar. Hepsi eleman arıyor ve İngilizce dahil tüm özelliklerini karşıladığımı düşünüyorum. H1b için başvuru yapıyorum (yine çekiliş sonu ama olsun). Son güne kadar en iyi 5 de kalıp son gün eleniyorum. Resume'um 1 sayfa ve kompakt. ATS(applicant tracking system) uyumlu. Red almamın en önemli sebebinin Türkiye adresi ve telefonu olduğunu düşünüyorum. Sponsor a ihtiyacınız var mı diye firmalar zaten soruyor. Bununla birlikte herhangi bir gc sürecinde önce gündelik işler yapıp o süreçte mesleğim ile ilgili iş başvuruları yapabileceğim şehirleri araştırıyorum. Daha önce NC de 4 yaz çalıştım(pizza eğlence parkı vb). Haliyle o bölgeden başka bölge beni korkutuyor. Aile ile sürekli taşınma gerçekleştirme imkanım da olmadığından ilk seferde mümkün olduğunca doğru şehire gitmemiz gerekiyor. Bu şehri belirlerken gündelik işlerin çok olduğu bölgeler özellikle doğu ve güneyde tecrübe eden var mıdır?
    Gc sürecinde iş başvuruları için abd numarası almak fayda sağlar mı ii başvurularında. Fikrinizi almak istedim. Teşekkürler


  • @Archie aslında bakrsanız vize için sponsor ihtiyacı önemli bir eksik. Çalışma vizesi sponsorluğu pahalı ve biraz uzun bir yol. Şirketler eleman tercihi yaparken sponsor istemeyenlere yöneliyor bu yüzden. Bence kaybettiğiniz nokta numara ve adresten ziyade orası. Yanlış anlama olmasın, birçok şirket bir çok elemana da sponsor oluyor, size sponsor olacak bir şirket daha çıkmamış olabilir. Skype üzerinden bir telefon numarası edinebilirsiniz bunda bir sakınca yok.
    Sanayi ve teknoloji şehirlerinde gündelik işler daha yoğun olur. Eyalet ekonomilerini incelebilirsiniz. Mesela Texas'ı ele alacak olursak, giderek büyüyen bir ekonomisi var. Sanayi ve teknoloji yatırımı çok fazla. Bu alanlarda sürekli iş alanları açılıyor. Nüfusu artıyor, bu da hizmet sektöründe genişleme getiriyor. Küçük şehirlerden ziyade, büyük sehirler yeni göçmenler için hem iş hem de etnik çeşitlilik bakımından daha iyi. Fakat eyaletler arası veya şehirler arası yaşam maliyetleri değişkenlik göstermekte. Bu sizin mali durmunuz, sürmek istediğiniz hayat tarzı ve hatta yaşamayı sevdiğiniz hava şartlarına göre değişiklik gösterir.


  • @sigmoidalmammal Cevabınız için teşekkür ederim. Aslında H1b sponsorship sayılarına ilgilendiğim firmaların sürekli olarak takip ediyorum. Son 3-4 yılda her yıl %50 oranında azalma var. Bu sanırım Trump'ın "buy american hire american" söylemleri sebebiyle firmalardan cevap bulma şekli oluyor. Örneğin Arup gibi top 100 firmalar benim alanımda sırasıyla 70-35-18-8 adet H1B sponsorluğu yapmışlar. Genelde ciddi firmalar (NV5, Arup, Scantec, vb) başvuru sürecinde ilk sordukları soru sponsorluk ihtiyacın var mı şeklinde oluyor. Sanıyorum bu sebeple kaybedenler klübündeyiz.

    Gündelik işleri yapmakla ilgili problemim aslında yok, sadece ailemi çok fazla oradan oraya taşımadan ne yapabilirimin ön hazırlığı bu.

    Cevabınız için çok teşekkür ederim tekrar.

  • ⭐⭐⭐

    Bir iş başvurusu yaparken "Indicate your Visa Status" diye bir alanda aşağıdaki görseldeki seçenekler bulunuyor.
    visa_status.png

    Diversity kategorisinden green card sahibi biri olarak hangisini seçmeliyim? Ben DV diye bir seçenek görmeyi beklerdim. 😕

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @keysnambır, içinde söyledi: Amerika'da Is Arama Sureci ve Tavsiyeler

    Bir iş başvurusu yaparken "Indicate your Visa Status" diye bir alanda aşağıdaki görseldeki seçenekler bulunuyor.
    visa_status.png

    Diversity kategorisinden green card sahibi biri olarak hangisini seçmeliyim? Ben DV diye bir seçenek görmeyi beklerdim. 😕

    Eger Green Card'iniz varsa gocmensiniz demektir, bilginize. Vize statunuz yok.

  • ⭐⭐⭐

    @crazycells Teşekkürler, o zaman "Not Applicable" seçeneğini işaretliyorum. Aşağıdaki soru ve cevaplarla mantıklı bir bütün oldu sanırım. 🤓

    Q: Are you legally eligible for employment in the United States?
    A: Yes
    Q: Will you now or in the future require sponsorship, such as H1-B VISA, for employment in the United States?
    A: No

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @keysnambır, içinde söyledi: Amerika'da Is Arama Sureci ve Tavsiyeler

    @crazycells Teşekkürler, o zaman "Not Applicable" seçeneğini işaretliyorum. Aşağıdaki soru ve cevaplarla mantıklı bir bütün oldu sanırım. 🤓

    Q: Are you legally eligible for employment in the United States?
    A: Yes
    Q: Will you now or in the future require sponsorship, such as H1-B VISA, for employment in the United States?
    A: No

    Evet, Green Card sahibi biri icin verilen cevaplar dogru.


  • GC kazananlar develet kurumlarda çalışabilr mı acaba? yada çalışabilmek için hangi şartlar veya sürçtn geçmesi lazm?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @yusuftnd posta dağıtımında çalışabiliyon da ancak devlet kurumunda çalışamıyormuydun öyle bir şey vardı galiba geçen sene bunun konusu geçmişti @knnrn @sadriabi @crazycells müsait olan sana yardımcı olur.

  • ⭐⭐⭐

    @yusuftnd İş ilanında özellikle citizenship ve clearance belirtmiyorsa olabilir diye düşünüyorum.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

128
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum