Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• herkese merhaba; az sonra okuyacağınız sorumla ilgili tecrübesi ve bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim.bebeğimiz amerikada doğdu.hemen türk vatandaşlığına geçmesini istemiyoruz.bunun için nufus müdürlüğüne bildirim yapmamamız gerektiği doğru mu.çünkü türk anne babadan doğan çocuk doğumla vatandaş oluyor.nüfus müdürlüğüne bildirmediğimiz çocuğumuz türkiyedeki bize ait ailemizi gösteren vukuatlı nufus kayıt belgesinde bu durumda görünecek mi? ayrıca çocuğumuzun türkiyede uzun süre kalmasını oturma izni mi,ikamet izniyle mi sağlamalıyım.cevap verenlere şimdiden teşekkür ederim

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@sibel-ışık, içinde söyledi: amerikada doğan bebeğin türk vatandaşlığı(anne baba türk)

herkese merhaba; az sonra okuyacağınız sorumla ilgili tecrübesi ve bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim.bebeğimiz amerikada doğdu.hemen türk vatandaşlığına geçmesini istemiyoruz.bunun için nufus müdürlüğüne bildirim yapmamamız gerektiği doğru mu.çünkü türk anne babadan doğan çocuk doğumla vatandaş oluyor.nüfus müdürlüğüne bildirmediğimiz çocuğumuz türkiyedeki bize ait ailemizi gösteren vukuatlı nufus kayıt belgesinde bu durumda görünecek mi? ayrıca çocuğumuzun türkiyede uzun süre kalmasını oturma izni mi,ikamet izniyle mi sağlamalıyım.cevap verenlere şimdiden teşekkür ederim

Nufus Mudurlugune kayit yapmazsaniz, kayitlarda otomatik olarak gorunmez. Fakat 60 gun icinde kaydini yapmazsaniz yasalara karsi gelmis olursunuz:

https://www.nvi.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/dogum-islemleri

​Her doğum olayının, doğumun olduğu tarihten başlayarak yurt içinde otuzgün içinde nüfus memuruna, yurt dışında atmış gün içinde başkonsolosluklara bildirilmesi zorunludur.​

Anladigim kadariyla, cocugunuzu Turkiye'ye kutuk kaydi yapmadan goturmek istiyorsunuz, bunun mumkun olup olmadigini biliyor musunuz? Cunku Turkiye'ye , kaydi yapilmamis bir TC vatandasini goturuyorsunuz, bana sorun yasama ihtimaliniz yuksek gibi gorundu. Cocugunuza vize vermeleri de olasi mi emin degilim, cunku TC vatandaslari vize ile Turkiye'ye girmez.

Bu konudaki uygulamalari konsolosluktaki arkadaslara sorup cevap geldiginde bu konuda iletirim.

• Ben 5 sene önceki tecrübelerimi anlatayım. Aralık 2013 doğum yaptım.konsolosluga gidcek fırsat bulamadım tür vatandaşlığı için. Nisan 30 amerikan pasaport
    U çıkarttım. 2 haziran Turkiyeye gittim. Kapıdan 90 gunluk turist vizesi verdiler yoksa geçmemize izin veremeyiz dedi pasaport kontrol. Turist vizesiyle turkiyeye giriş yaptıktan 1 hafta sonra nüfus müdürlüğüne gittim. Evlilik cüzdanı ve birth certificate nin yeminli tercümandan çevirisiyle birlikte. Nüfus cüzdanı çıkarttım. Tabiki ceza ödedim vergi dairesine ama rakamı hatırlamıyorum şuan. Yani haziran 2014 teki tecrübelerim bunlaar

• cevaplarınız için teşekkür ederim.ben soruyu yanlış sordum sanırım.ben çocuğumun türk vatandaşlığına hemen geçmesini istemiyorum.nüfus müdürlüğüne bildirdiğimizde çocuk zaten türk vatandaşı oluyor.dolayısıyla türkiyede bu konuda prosedür nasıl işliyor diye sormak istedim.

• @sibel-ışık 2018 Ekim ayında ABD'de doğum yapan bir arkadaşım da dönüşte bu konuyu değerlendirmişti.

90 günlük turist vizesinin sonunda göçmenlık bürosuna giderek göçmen vizesi almanız ve her 3 yılda bir yeniletmeniz gerekiyormuş. Ancak onlarda başka bir arkadaşlarının tecrübesinden (devlet dairesindeki tüm işlemlerin yokuşa sürülmesi, hatta bazen yapılmaması vs. gibi) yola çıkarak bu yolda ilerlememeye karar verdiler ve çocuğun TR vatandaşlığını da hemen aldılar.

• @sibel-ışık merhabalar üzerinden yıllar geçmiş ama bu konuyla ilgili bir yorum yapmak soru sormak istiyorum. Yanıt veren olursa çok sevinirim. Oğlum US vatandaşı şuanda yakalşık 3 yaşında ve biz mevcutta türkiyede yaşıyoruz ama ona tc vatandaşlığı almayı tercih etmedim askerlik öss vs gibi konular sebebiyle. Ama sanıyorum göç idaresinin 1-14 maddesine göre oturum iznini yenilemek istediğimizde reddedilecek ve vatandaşlık alacağız. Amerika vatandaşı olarak türkiyede yaşamasının da bir avantajı kalmayacak gibi lütfen deneyimleyenler yorum yapabilir mi?

• Bu konuda en cok goz onunde bulundurulmasi gereken sey eger anne babaya allah korusun bir sey olsa amerikan vatandasi cocugunuza hicbir seyin miras kalmayacagi. Sizin varliklariniz kardeslere, dayiya, amcaya, en yakinda hangi akrabaniz varsa ona gidecek. Ayrica vasiyetname hazirlamadiysaniz, Amerikan otoriteleri cocugu sahiplenecektir.

• 2023 yılında kızım için araştırdığım süreçti kısaca bende tecrübelerimden bahsedeyim; son yıllarda ülkemizde de artan mülteci sorunu sebebiyle göç idaresi “türk anne babanın çocuğu nerede doğarsa doğsun türk vatandaşı’dır” kanun maddesini öne sürerek göçmenlik başvurularını reddederek nüfus müdürlüklerine yönlendiriyor. Forumda da önceki yıllarda bu durumla karşılaşanlar var. Göç idaresinin bu konuda ikili kararları olması sebebiyle (bazı kişilerin göçmenlik başvurusu kabul edilirken bazılarının ki reddediliyor) dava açan arkadaşlar mevcut, son durumlarını bilmiyorum. Bu sebeplerden ötürü ben konsoloslukta türk vatandaşı yapmıştım, pek de bir yerlerde tanıdığım olmadığından. Bence denenebilir göçmenliğe başvurarak zira sadece amerikan vatandaşı olarak türkiye de yaşamasının ilerleyen yaşlarda avantajı mevcut örn: üniversite sınavında yabancı öğrenci kontenjanından yararlanabilmeleri gibi. Eğer türk vatandaşı yaparsanız 18 yaşına gelen kadar vatandaşlıktan çıkartamıyorsunuz, 18 yaşından sonra vatandaşlıktan kendi isteğiyle ayrılma talebinde bulunabilir mavi kart için ancak bu durumda da kamu da çalışamama (657 memuriyet) gibi durumlar mevcut(burada memuriyet dışındaki bazı kadrolarda çalışabilir örn danışmanlık veya savunma sanayi de mühendis gibi). Geleceğin ne getireceğini bilmediğimden aklıma gelen örnekleri yazdım daha tecrübeli arkadaşlar belki daha fazla detay verip yol gösterebilirler.
    Sağlıklı ömürleri olsun tüm yavruların

• @gokicatipars Merhabalar, yani siz burada yazılanların aksine çocuğunuza türk vatandaşlığı almadan sadece türkiye'de oturum almayı başardınız doğru mu anlıyorum? Yazınızın üzerinden aylar geçmiş. Ne yaptınız çocuğun oturumunu uzatmayı başardınız mı yoksa zorla vatandaşlıa mı geçirdiler?

Biz de eşimle Türk vatandaşıyız Türkiye dışında doğum yaptık ve şu an için kesinlikle Türk vatandaşlığı almasını istemiyoruz çocuğumuzun. Ama hayat planımız gereği de çocuğun 2-3 yıl kadar legal bir şekilde Türkiye'de bulunması gerekiyor. Güncel durumda göç idaresinin işlem yapmayı reddedip bizi vatandaşlık almaya zorlayacağı doğru mudur? Bu durum kanuni midir? Ve en önemli soru da bir avukat ile çalışırsak amacımıza ulaşmamız mümkün müdür?

Bu arada koca internette bu konuda sadece bu forum topic'i mevcut gözüküyor. Süreci bilen birisi görür de yorumlarını aktarabilirse çok müteşekkir oluruz.

• @vendralana Merhaba, aynı durumdayız, Türk vatandaşlığını almamak için elimizden ne gelirse yapacağız. Siz bir avukatla görüştünüz mü? Dilerseniz bu konuda ortak hareket edebiliriz.

• @gokicatipars, içinde söyledi: ABD'de doğan bebeğin TC vatandaşlığı kaydını yapmamak

@sibel-ışık merhabalar üzerinden yıllar geçmiş ama bu konuyla ilgili bir yorum yapmak soru sormak istiyorum. Yanıt veren olursa çok sevinirim. Oğlum US vatandaşı şuanda yakalşık 3 yaşında ve biz mevcutta türkiyede yaşıyoruz ama ona tc vatandaşlığı almayı tercih etmedim askerlik öss vs gibi konular sebebiyle. Ama sanıyorum göç idaresinin 1-14 maddesine göre oturum iznini yenilemek istediğimizde reddedilecek ve vatandaşlık alacağız. Amerika vatandaşı olarak türkiyede yaşamasının da bir avantajı kalmayacak gibi lütfen deneyimleyenler yorum yapabilir mi?

mesajinizi 1-2 defa okuyup anlamaya calistim. Anladigim kadariyla, cevreden duyumlarla hareket ediyorsunuz.

Oglunuza TC vatandasligi almayip, Turkiye de yabanci uyruklu olarak yasamasini ve sonrasinda OSS yerine yabanci uyruklular sinavindan yararlanmasini planliyorsunuz. Tahmin ediyorum ki, OSYM temsilciligine gidip sartlari ogrenmemissiniz.

1.sart, aday hicbir sekilde TC veya KKTC vatandasi olmayacak - Bunu sagliyorsunuz.
    2.sart, aday 1.sartin yani sira, lise egitimini yurt disinda tamamlamasi gerekiyor.

Bu sartlarin yani sira, yabanci uyruklu kontejaniyla devlet universitesinde okuyan ogrenciler bedava / Turk ogrencilerden daha ucuza okumuyor. Aksine, devlet universitesinde parali okuyorlar. Ucretleri universitelerin internet sayfalarindan gorebilirsiniz.

2.sarti da yurt disinda yerine getirmeniz gerekecek ve orada da soyle bir hesap var. amerikada liseler ortalama 4 sene ve devlet lisesi ucretsiz. bu kismi gecelim. 4 sene boyunca cocugunuz ile amerikada yasayacaksiniz ve aylik $1.000 kira verseniz, 4 yilda size $48.000 e mal olur. diger gecinme masraflari haric.

Turkiyede yasayacak kisilerin, yabanci uyruklular kontejanindan yararlanmak istemesinin bir mantigi yok acikcasi.

Ama, amerikada yasiyorsaniz; cocugunu bu kontejandan yararlandirmaniz oldukca karli oluyor.

Cocugunuzun askere gitmesini istemiyorsunuz. cocugunuz TC vatandasi olsa bile, amerika pasaportu da olacagi icin, yurt disina cikip belirli sure kalmasi sonrasi zaten bedelli askerlikten yararlanabiliyor.

• @SansizSansli merhaba, tc vatandasi almadan devam edebildiniz mi? Özel saglik sigortasi yaptirmak istedik ama tc kimlik gerekli dediler. Boyle bir sey olmamasi lazim. Tecrubesi olan varsa paylasabilir mi?

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

130

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |