Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Mortgage Kredisi ile Ev Sahibi Olmak

Taşındı Emlak
650 130 117.5k 100

• @semavi closing cost'u da mortgage'a dahil ettirebiliyorsunuz eger hemen odemek istemiyorsaniz. Bu sekilde, bastan sadece down payment odemis oluyorsunuz. Yani siz biliyorsunuzdur da, okuyanlari aydinlatmak icin yazdim

• @semavi Teşekkür ederim bilgiler için. Ben özellikle CA ile kıyaslamak istiyordum. Ama oralarda fiyatlar genelde x2, x3 olduğundan büyük olasılıkla taksitler de öyle olacaktır. Burada en önemli nokta %20'yi mümkün olduğunda yüksek tutup ödemeleri minimize etmek veya süreyi kısaltmaya çalışmak sanırım. Yoksa 30 yıl çok uzun ve bu süre zarfındaki olası krizler için de hazırlıklı olmak lazım.

• https://www.trulia.com/ istediğiniz adreste evlere bakıp, beğendiğiniz ev için mortgage hesaplaması yaptırabilirsiniz. Peşinat oranı, ödeme vadesi yada faiz oranını istediğiniz gibi değiştirip gerçeğe yakın rakamları görebilirsin.

Eğer parayı işletmeyi biliyorsanız, borsada sağlam bir şirket hissesine uzun vadeli yatırım, yada parayı Türkiye'de tutup dolar için %4'lere varan faizlerden faydalanmak gibi; bu durumda ev için ödenecek ana parayı düşük tutup eldeki parayı işletmek için kullanmak daha mantıklı. Çünkü ABD'de ev kredi faizleri benim gördüğüm kadarı ile 30 yıllık mortgageta yıllık %4,0 civarında (15 yıllık mortgage olur ise 3,5'lere kadar düşüyor)

• @senay-sirin Mortgage Kredisi ile Ev Sahibi Olmak içinde söyledi:

@semavi closing cost'u da mortgage'a dahil ettirebiliyorsunuz eger hemen odemek istemiyorsaniz. Bu sekilde, bastan sadece down payment odemis oluyorsunuz. Yani siz biliyorsunuzdur da, okuyanlari aydinlatmak icin yazdim

Evet bunu eklemeyi unutmuşum. Bende closing ücretini kredinin içine dahil ederek 5000 dolar fazla kredi çektim. Dün gece ekspertiz raporları mız Elimize ulaştı. Bugün raporlar detaylı bir şekilde okunarak ev sahibiyle masraflar konusunda tekrardan pazarlığa tutulacak. Benim Talebim yaptırılıp bana verilmesi yönünde bakalım nasıl olacak. Ev sahibi Çinli imiş. Maalesef Çinliler inanılmaz derecede cimri oluyorlar 1 dolar için dünyayı yakabilen tipler. Umarım satma moduna girmiştir ve anlayışlı davranır. Masraf çok çıkarsa üstlenmeyi düşünmüyorum zaten evden vazgeçerim 500 600 dolar yanar. Ev alma süreçlerinde Bu paralar boşa gidebiliyor çok takılmamak lazım

• @semavi
    Cinliler hem cimri hem de cok daginik oluyorlar, ya da bize hep oylesi denk gelmistir. Zillow'dan evin ne kadar zamandir satilmaya calisildigini, en son ne zaman kaca satildigini gorebiliyorsunuz. Ev sahibinin ne kadar acelesi oldugu konusunda fikir verebilir.
    Simdiden hayirli olsun, iyi alisverisler.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Ev iki kere kredi onaylanmama durumundan dolayi kontrattan donmus. Bakalim benim icin iyi bir sans olabilir. Raporlarda gordugumuz kadariyla anlasilmayacak bir sey yok gibi. Lakin ben limitlerimi kullandigim icin +10bin masrafi falan kaldiramam.

Anlasabiliriz gibi geliyor cunku ev sahibi beni kabul etmedigi takdirde yine beklemek zorunda kalacak ve bu kirdigi fiyat uzerinden daha kotu teklifler alir...

Normalde yazi beklese daha iyi fiyata gider bu ev ama duyumuma gore satmasi gerekiyormus...

Iyi bir deal olmasi icin ugrasiyoruz...

• @asilcenk Ben güçlü bir paranın memleketinde bile pahalı sayılabilecek bir metaya (eve) yatırım yapmayı tercih ederim doğrusu. Bir de ev denen meret çocuk olmadan önce saçma gelirken çocuk olduktan sonra olmazsa olmaz, garanti alınması gerek gibi geliyor. Çocuk üniversite çağına gelmeden evin bocunun bitmesi benim için önemli.
    Ama tabii uzun süre olan biteni görmek için kirada kalmak önşart bence de.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Caglar... Iki cocuk var... Simdilik bir kac yillik planimi burasi icin yaptim ve kira ile ugrasmak istemiyorum..
    Zaten Turkiye deki evime oturamadim buraya gelince :)

Mustakil bir evde mustakil bir hayat yasamak istiyoruz...

Yatirim vs olayi benim icin ikinci ucuncu planda diyebilirim...

• @caglaror sanırsam beni yanlış anladın, bencede eve yatırım yapılmalı ama peşinatı yükseltmek yerine düşük tutup elimizdeki toplu parayı işletmek daha mantıklı anlamında yazdım.
    Böylece elimizde işleyen paradan elde edilen kazanç, düşük faizli mortgage için ödeyeceğimiz faizin büyük bir kısmını karşılayacak ve borç biçtiğinde paramızın büyük kısmı hala hesapta duruyor olacak.

• @asilcenk Mortgage Kredisi ile Ev Sahibi Olmak içinde söyledi:

e işleyen paradan elde edilen kazanç, düşük faizli mortgage için ödeyeceğimiz faizin büyük bir kısmını karşılayacak ve borç biçtiğinde paramızın büyük kısmı hala hesapta duruyor olacak.

Bu konuda kesinlikle haklisin... Ben genel mantigimdan bahsetmistim zaten.

%20 vermek mantikli ama o kadar para verme sansim yok. Kaldi ki o kadar barayida calistirirarak aylik 150 dolardan fazlasini kazanma sansim var...

Ben sistemi soyle kurdum...

Aylik odemem ornek olarak 1600 ise, otomatik olarak 1700-1750 tanimlayacagim... Ana paradan her yil 1 odeme fazlasini odedigim takdirde sanirim 22 yilda kapaniyor...

Ev isi bittikten sonra aklimda ki otomotiv isine yonelecegim...

• @asilcenk , @semavi
    Tamamdır şimdi anladım olayı. Faiz getirisi o kadar varsa kesinlikle sizin yöntem daha mantıklı.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Rapor geldi... Inanilmaz detayli... Masraf kalemlerini listeliyoruz. Yapilmasi gerekenler var. Ev sahibinin durumu artik belirleyici olan. Ustlenirse kredi islemleri baslayacak. Ustlenmezse 600 dolar cop :) Sureci basa saracagiz...

• Delete..

• Tüm yazan arkadaşların dediği gibi Mortgage ile ev almak için zaten belli bir süre geçmesi gerekiyor, kredi skoru vb sebeplerle. Eğer belli bir paranız varsa( Tr'deki evi sattıysanız vs) bir an önce ev almakta fayda olacaktır çünkü bildiginiz üzere Tr'de kiralar düşük ama Abd'de daha yüksek evin satış bedeliyle karşılaştırınca. Bu oran ( evin satış bedelinin kaç yıllık kiraya denk geldiği oran) Tr'de belli yerlerde bildiğiniz üzere 25-30 yıla denk gelirken Abd'de 12-13 yıl seviyelerinde. Yani basit mantıkla kirada oturmak pahalı Abd'de. Eğer belli bir imkanın olmasına rağmen kirada oturayım dersen - mesela 3 yıl otursan- 12 yıllık kiraya denk gelen satış fiyatıyla alabileceğin eve 3 yıl boyunca boşuna kira ödemiş olursun. Aslında ev 12+3 =15 yıllık kiraya denk gelmiş oluyor. İşin özeti bence amaç imkanları oluşturup veya zorlayıp bir an önce makul faiz oranıyla evi almak olmalıdır. Herkese ve kendime de bu arayışta başarılar diliyorum arkadaşlar :)

• Bu konu da üzerinde detaylı düşünülmesi gerekenlerden. Gider gitmez kredi geçmişi olmadığından (eğer hemen maaşlı bir işe girmediysek) ev kredisi vermeyeceklerdir.
    Ortalama 1000$-2000$ kira ödendiğinde alttan yaklaşık bir ev kredisi taksiti ödenmiş gibi oluyor.
    Ön ödemelerin %3'ten az olamadığı düşünüldüğünde 200k $ bir evin 6k$ peşinatı ve aylık 2k $ ödemesi oluyor.
    Neti 3500$ civarı bir maaş rahatlıkla geçindirir diye düşünüyorum.
    Hesapları bekar tek kişi için varsayarak düşünün.
    Houston için 200k $ bir ev ve %3 ön ödeme.

alt metni

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Bir iki kelam yazayim... Detayli yazi hala hazirlamadim...

%3 ile pesin ev almak mantikli degil rate yuksek cikiyor...

hesabi guncelleyelim...

200binlik bir ev aldiniz... %5 pesinden 10 bin nakite ihtoyaciniz var... 5-6 binde closing cost ivir zivir icin ihtiyac var...Karsi taraf kabul ederse (genelde ediliyor) krediyi 205 olarak cekip closing ucretlerini krediye dahil edebiliyorsunuz...

ben 215binlik bir ev aldim (220yi bulur maliyeti) aylik odemem suan 1560 civari...

Arkadas 183binlik aldi aylik odeme 1425

Vergi dilimi gibi etkileyen bir cok sebep var... Bunlari kabaca hesap olarak algilayin. Aldiginiz yere eve ve o zamanki rate durumuna gore degisecektir... Bir fikir verir umarim...

• @semavi Benim endişelendiğim konulardan birisi, hali hazırda kiradayken %5-%20 arası peşinatı nasıl biriktireceğimiz. Aylık 1k-2k arası kira öderken bir yandan da bir o kadar kenara atmalı ki 1-2 yıl sonra ön ödeme verip ev kredisi çekebilsin.
    TR'den birikimi gidelim desen mümkün değil.
    Geriye tek çare iyi maaşlı bir iş bulup bir de ek iş yapmak. Kafamda ne iş bulursam bulayım ek iş olarak uber/lyft yapmak var. Hatta belki ek olarak 3. bir iş daha.
    Hele bir gelirsek sizin de tecrübelerinizden faydalanacağız. Araba zaten sizdeydi, bir de ev var şimdi :)

• ⭐⭐⭐⭐⭐

O zaman sana hesapta olmayan bir paradan bahsedeyim :)

Tax return! Eğer evli ve hatta çocuklu iseniz hatırı sayılır bir para geçebilir duruma göre elinize... Peşinata kullanırsınız :)

Araba için kesin söz vermeyeyim. Şuan kullandiklarimi sattım arkadaşlara ... Geleceğiniz tarih belli olduğunda önceden bana ulasirsaniz ayarlamaya çalışayım. Kendi kullanmadığım ve bilmediğim araçları önermiyorum yeni gelen arkadaşlara... Eskiler bir şekilde tamir ettiriyor ya da ustası var alıyor... Ama yeni gelenlerin öyle bir şansı yok. Riski minimize etmeden vermek istemiyorum. Sonuçta ikinci elde hep risk var ama yine de ince elemek lazım...

Ev konusuna gelince... O konuda iddialiyim. Gereken yönlendirmeleri yaparım. Çok araştırdım hatta sınavına girip geçtim bile :) emlakçı mi olsam ne :)

Kiralık ev konusunda yönlendirme yapmaya çalışırım. Gönül ister ki gelen arkadaşlara hep yardımcı olalım ama ABD sistemi insanı köle gibi çalıştırıyor ve zaman hiç olmadığı kadar değerli :) mesela bugün 7:30da çıktım akşam 7:30da döndüm... Ve bir hayli yoruldum... Bu satırları yazarken dinleniyorum :)

• @semavi yardımcı olmak istemen ne kadar güzel, insanlar paylaşımın güzelliğini unutmuş durumda artık...

Bir şey soracağım, Amerika köle gibi çalıştırıyor yazmışsın da; iyi bir hayata sahip olmak için köle gibi çalışılmayan bir ekonomik sistem var mı? Ben TR'de işe başladığım ilk 5 yıl izin kullanamadım, gece 11-12 lere kadar, hafta sonu yada içi ayrımı yapmadan çalıştığımı hatırlıyorum. Başarı ve maddi özgürlük ancak çok çalışılarak kazanılabiliyor, bu kendi işin yada maaşlı çalışıyor olsanda değişmiyor. Hangi ülkede yada kıtada olur ise olsun da değişmiyor. Birazda şans gerekli tabi...

Bunu dışında ABD'nin çalışma sisteminde farklı bir şey mi var da köle gibi çalıştırıyor diyorsun? Deneyimini paylaşırsan sevinirim, hani belki farklı bir sistem işliyordur, burada biz boşu boşuna ABD için pembe pembe hayaller kuruyoruzdur... :) (ki benim hayaller 3 aya kalmaz suya düşecek gibi duruyor)

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Acik konusmayi severim :)

Turkiye'de gayet iyi konumlardaydik... Burada o konumlara ulasmamiz zaman alir belki de bu yastan sonra imkansiza yakin...

Peki neden daha mutluyuz? Oncelikle kafamiz rahat...

Fiziki olarak biraz daha yoruluyorum ama fit bir vucudum var artik :)

Maddi olarak Turkiye'de ki konumlarimiz daha yuksek olsa da, tek maas ile daha iyi imkanlar elde edebildik (Allah saglik sihhat versin, saglik sorunu olursa isler karisir tabiki...)

Burada ki sistem kole gibi calisma uzerine kurulu degil. Cin icin gecerli... Burada ki sistem calisma ve harcama uzerine kurulu... Bol tuketim...

TRde cok cok calisanlar burada basarili olur...

TRde 'arada kaynayan' tipler burada beyninden vurulmusa doner...

TRde cok calisip hakkini alamayanlar ve ortadirek icin ABD gercekten bir cennet halini alabilir...

TRde zengin olanlar, eger bir sorunlari yoksa siyasi olarak, orada kalsinlar... TR zengin icin mukemmel bir yer... Hele ki hukumetler yada sistemle araniz iyiyse degmeyin keyfinize...

Bunlar benim dusuncelerim... benim deneyimlerim... Aksini dusunenler illaki olacakltir...

TRde bu sartlari yasamak icin sadece suan kullandigim arabalarima 30bin tl vergi vermem gerekiyordu en az! varin gerisini siz dusunun...

Yani calisan icin ABD bence tozpembe hayal olmaktan cikmamali... Denemeye deger...

Benzer Başlıklar

• Sıfır ev almak (anahtar teslim ev)

Emlak
    24
    2 Oy
    24 İleti
    1k Bakış
    A
    @Rookie , cok tesekkurler bilgilendirme icin. Ucuz malzemeler kullanildigini bende fark ettim hatta eşim genel olarak Amerikadaki evleri lego oyuncak eve benzetiyor :) Bir takim upgradeler yaparak evler hem kalite hem gorsel acidan daha cekici goze hos gelir olabiliyot. Kismetse bizde seneye bu surece girme niyeyindeyiz bakalim nasil olacak merakla bekliyorum :)
  • Florida'da ev satın almak

Emlak
    4
    2 Oy
    4 İleti
    969 Bakış
    O
    @Bosphorus ev almak için Türkiye’den us banka hesabına 200bin dolar yollarsak, sorun olur mu? Amerika’dan nasıl ev alınır?
  • Amerikada Kiralık ev hakkında

Emlak
    6
    0 Oy
    6 İleti
    2k Bakış
    ayvalik10A
    https://www.youtube.com/watch?v=cr_EtUH6arQ
  • Kiralik olarak oturdugunuz evden guvenli sekilde ayrilmak

Emlak
    39
    35 Oy
    39 İleti
    5k Bakış
    I
    @BelmaSarvan Ben de kendi durumumu bildireyim. Ben de tüm cezalardan kurtulabilmek için yerime birini bulmak üzere daireyi farklı platformlarda ilana koydum. Sonra ofisle görüşüp daha basit bir çözüm yolu bulabilir miyiz diye düşündük. Görüşmeye gittiğimizde yerime birini bulmadan, ceza da ödemeden çıkabileceğimi söylediler. Haftasonuna kadar bana yazılı bildirim yapacaklarını belirtmelerine rağmen, haftasonunun üzerine bir beş gün daha falan geçince döndüler. Böylece anlaşmayı resmi olarak sonlandırmış olduk.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

20

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k