Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba Arkadaşlar;

    Öncelikle uzun süre sonra herkese merhaba demek isterim. Uzun süredir yoğunluktan paylaşımda bulunamadım.
    İlk olarak bildiğim kadarı ile size security clearance sürecinden bahsetmek isterim.

    Genel olarak baktığımızda ülkelerin hem iç güvenlik hem dış güvenlik soruşturmaları vardır. Örneğin TR içerisinde, genel iç güvenlik soruşturmasını MİT ve emniyet birimleri yapar. İş verenin talebi ile olur. Ek olarak savunma sanayinde genellikle zorunlu olan NATO Secret & Milli güvenlik sorusturmaları vardır. Şahsi olarak başvuru yapılamaz. İş veren tarafından iç işleri bakanlığı ile süreç başlar. Askeri ve milli savunma projelerinde görev almanızı sağlar, ortalama 6 ay sürer ve iş değişikliği ile 20 günde transfer edilebilir, 2 yıl kullanımı vardır. Bunu örnek olarak vermek istedim asıl konumuz ABD içerisindeki security clearance süreci.

    Konu ABD olunca tabiki süreç daha da destekli ve zor oluyor.

    Genellikle siber güvenlik, yazılım, federal işler vb iş ilanlarında security clearance gereksinimlerini görürsünüz. TSI & Secret & Public Trust vb levellarını da ön koşulda verirler. Bizlerin görebileceği ve benim bildiğim 4 seviyeden oluşur.

    Confidential, Secret- Top Secret, Sensitive Compartmented Information ( SCI ) , Public Trust. Hepsini ayrı ayrı yazmayacağım çünkü green card holder olarak bu süreç bizleri içine pek dahil etmiyor.

    Güvenlik soruşturmaları DOD ve FBI tarafından sizlerin izni ve onayı ile yapılır. Doğruluğuna kefil olamam ama ABD içerisinde national security'e risk oluşturmadığınız sürece sizden izinsiz bir background check yapmak federal bir suçtur. Public Trust dısındaki üst seviye güvenlik belgelerini ne yazıkki green card sahipleri alamaz! Bu federal kanunlar ile sabittir. Üst seviye backgorund checkler için min 5 yıl önce vatandaşlığı almış olmanız ve 6 aydan fazla ABD sınırlarından ayrılmamış olmanız gerekir. Bu sadece iş veren tarafından hakkınızda background check talebi yapılabilmesi içindir. Süreçler 4 yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle gereksinimi clearance olan işler de belgesini almış kişiler tercih edilir. Çünkü süreç başlasa bile alma garantiniz yoktur...

    Sorusturma sırasında, fiziksel takip, yakınlarınız , eski iş verenlerini ve çalışma arkadaşlarınız ile görüşme, komşu ve ev ziyaretleri vb tüm ayrıntılı görüşmeler DOD veya FBI tarafından yapılır. Ek olarak SECRET vb üst seviyelerde çifte vatandaşlık kabul edilmez!

    Fakat, federal bir işe uygun olduğunuz düşünülürse, ki cok düşük bir ihtimal, süreci başka sekilde başlatabilirler. Örneğin armed forcesda kritik bir işe kabulunuz isteniyorsa göreve başlamanız ile, ortalama 6-9 ay arası sensitive bilgilere ulaşım hakkınız olmadan, belge gerekmeyen işlerde bekletilirsiniz. Süreç sonunda vatandaşlık onayınız ile eski vatandaşlığınızdan cıkmanız istenir. Kabul ederseniz ABD vatandaşlığı ile security clearance check başlatılabilir. Bu esneklik federal yetkililer tarafından nadir de olsa uygulanıyor. ABD ordusunda görev ile de hızlandırılabilir fakat bu konuyu ayrı bir yazıda anlatacağım, yazı cok uzamasın.

    Bizlerin alabileceği seviye Public Trust seviyesidir, en düşük security clearance leveldır. Ortalama 6 ay süren fakat yıl hesabına da uzayabilen düşük bir sorusturma türevidir. Bu genellikle özel sektörde ki federal işler yapan şirketlerde aranır. İş veren green card lı olarak sizin için başvuru yapabilir. Fakat ne yazık ki kolay kolay belgesi olmayan biz göçmenleri tercih etmezler. Çünkü bizleri işe alsa ve süreci başlatsa bile sonunda belgeyi alabilme garantimiz yoktur. Genellikle belgeli kişileri tercih ederler. Bu sürecide kırmanın yolu ABD ordusuna katılmaktan geçer...

    İlanlarda almaya uygun ve belgesi olan olarak ayrım olur. Belgesi olan iş ilanlarına basvurularınız değerlendirilmez. Ve dikkat etmenizi öneririm, pre-screening sürecinde direk elendiğiniz için sevdiğiniz firmaların blacklistine girebilirsiniz. Ve istediğiniz işleri kaçırırsınız.

    Sonuç olarak, sahsi olaran başlatılamayan bu süreç federal hükümet tarafından zorunludur.

    Saygılarımla


  • Ek olarak disleksi hastasıyım yazılarımda anlamsız yerler olursa yazın lütfen cevaplarım 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ismailorhan bilgi paylasimi icin tesekkurler 🙂 ayrica hosgeldiniz 🙂


  • @ismailorhan baska forumlarda orduya katilmaktan bahsediyordunuz ve turkce olarak tek kaynak sizsiniz 🙂 katildiniz mi bunla ilgili bi konu acacak midiniz ? Bende ciddi olarak dusunmekteyim

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @metert onu da farkli bir konu olarak acalim. uygun mudur size de sayin metert?


  • Anlasilan security clearance gordugumuz yerde geri vitese takicaz 🙂 bu noktada orduda bir sure gorev almak cozum gibi anlatilanlar isiginda.

    Ayri bir konu acilirsa orduda gorev alma opsiyonlarini da orada tartismak iyi olabilir @crazycells in de dedigi uzere.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐


  • çevrimiçi iş başvurularında karşımıza çıkan "Security Clearance" maddeleri ?

    böyle bir Security clearance da bize varsayılan olarak verilen bir durum yok yani. tamam. peki beni işe alacak firma böyle bir durumu kendi başlatsın kardeşim izin veriyorum. "bizde yamuk olmaz" ^^ araştırın ne araştırıyorsanız seçeneği var mı ki ? bu yazı-kuyruğundan şunu anladım. security clearance isteyen firmalara başvurmayın. oysa temiz ve suça bulaşma eğilimi olmayan eğitimli bir insan bile olsak bu statülerden birini alma ya da firmanın bizim adımıza bu statüyü isteme hakkı yok mu ? ırakda kurbağa giysileriyle cip mi sürmek lazım illa? direkt unknown potansiyel kişiler miyiz ? diyelim öyle ya 5 yıl sonunda vatandaşlığa geçtikten sonrada GC taşyıcısı olmuyoruz artık sonuçta. o zaman birşey değişiyormu mu ? "temiz adamız abi ya. sigara yok içki yok. şu yok bu yok. araştır benden sana onay" seçeneği yok mu ? teşekkürler. 🙂


  • şimdi iş başvurularında "security clearance" denen yeri ne seçeceğiz arkadaşlar?
    none? mi

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @kturkay Security Clearance Nedir ve Süreçler içinde söyledi:

    şimdi iş başvurularında "security clearance" denen yeri ne seçeceğiz arkadaşlar?
    none? mi

    evet, none olarak secin. yukarida sayin @ismailorhan 'in yazdiklarini okudunuz mu? yazinin son kisminda belirtmis... 6 ay surebilecek bir is bu ve clear olup olmayacaginizin da garantisi yok. Sirketler beklemek istemeyebilir, riske girmek istemeyebilir siz sadece kendi acinizdan dusunuyorsunuz 🙂 biraz da sirket acisindan dusunun, soruyu daha net anlarsiniz 🙂


  • @crazycells Bu zamana kadar hep ''yes'' diyordum ben bu seçeneğe 😞

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @entelman Security Clearance Nedir ve Süreçler içinde söyledi:

    @crazycells Bu zamana kadar hep ''yes'' diyordum ben bu seçeneğe 😞

    clerance'niz var mi? Eger yoksa "evet" diye cevap vermemelisiniz.


  • @crazycells Var mı yok mu bilmiyorum bile 🙂 Geleli 1.5 ay oldu işte. Ama firmalar soruyor bazen. Ben de evet diyordum. Yoksa bile nasıl alınır bu clearence?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @entelman Security Clearance Nedir ve Süreçler içinde söyledi:

    @crazycells Var mı yok mu bilmiyorum bile 🙂 Geleli 1.5 ay oldu işte. Ama firmalar soruyor bazen. Ben de evet diyordum. Yoksa bile nasıl alınır bu clearence?

    Bu basligin ilk iletisini okudunuz mu? 🙂


  • @crazycells Okudum ama firma istiyor ve alması uzun sürüyor diye ''no'' demek mantıklı gelmedi. İlerisi için acaba önden bir şekilde kendimiz başvuruda bulunup, istenildiğinde hemen sunulmak üzere hazır edebilir miyiz türünden sorular geliyor aklıma.


  • Pek çok online iş ilanında 'security clearance' şartını gördüğüm halde 'level' belirtilmemiş...
    Ayrıca ilk iletiden anladığım üzere bu soruşturmanın yapılabilmesi için mutlaka bir iş başvurusu yapmamız lazım, ta ki firma bizim için süreci başlatsın. Halbuki firmalar belgesi olmayan kişileri tercih etmiyorlar. Böyle olunca ömür boyu bu belgeyi elde edemeyecekmişiz gibi bir izlenim oluşuyor. Keşke bu belgeyi almış birisi başından geçenler hakkında bizleri bilgilendirebilseydi.


  • @ICu anladığım kadarıyla, en kolay yolu bir süre orduda görev almak


  • @ICu bu konu ile ilgili daha önceki forum başlıklarını incelemeni tavsiye ederim. Bizim security clerance alma şansımız şuan için yoktur. Vatandaşlar için geçerli bir durumda olmak gerekiyor. Bu konudaki pratik yöntem security clerance ve vatandaşlıkla ilgili bir ibare iş ilanında var ise o ilanları pas geçmendir.

  • ⭐⭐

    Özellikle DC etrafındaki IT alanındaki işlerin çoğunda Clearence isteniyor. Bu ABD vatandaşları içinde geçerli bir durum. En düşük düzeyi Public Trust Security Clearence. Son 5 yıl içinde ABD den 90 günden fazla ayrılmayacaksınız şart olarak.


Benzer Başlıklar

  • 59
  • 3
  • 113
  • 63
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

91
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum