Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @Ryback Bilmem, gerekiyor mu ?

• @hdundar @erenotti Benim bilgidim her yil 1 Kasim - 15 Aralik tarihleri arasinda healtcare.gov sitesi uzerinden kayit olup (california icin www.coveredca.com), eligible olarak kabul edildikten sonra sigorta secebiliyoruz. Sonra 31 Aralik tarihine kadar ilk ayin ucretini oduyoruz ve 1 ocak tarihinden itibaren sigortamiz basliyor. Oturumu yeni almis kisiler, oturumlari basladiktan sonra 60 gun icerisinde special enrollment kapsaminda yilin herhangi bir ayinda kayit yaptirabiliyor. Ozel bir durumu olmayan kisiler 1 Kasim - 15 Ocak tarihleri disinda kayit yaptiramiyor. Sayin @hDundar bu 60 gunluk sureyi gecirdigi icinmi eligible olmuyor acaba diye sizlere sormustum. Sebep bu olabilir bence. Eger sebep buysa 1 Kasim tarihini bekleyip, 1 Ocak 2026'da sigortaniz baslayacak sekilde kayit olabilirsiniz. Konuya %100 hakim olmadigim icin temkinli yaklastim. California'da kurallar farkli olabilir diye. Geliri sifir yaparsaniz medi-cal denen California'nin medicaid'inden faydalanabiliyorsunuz sanirim, hangi ayda oldugunuz farketmeksizin. Ama medicaid kullanmak gocmenlik acisindan public charge olarak degerlendiriliyordu Trump'in ilk doneminde, sonradan kaldirildi. Bunu kullanacaksaniz, bu acidan sorun olurmu diye arastirip sonra kullanmanizda fayda var. Kullanmak bir sorun yaratmiyor diyenlerde var. Ben hakim degilim madicaid olayina. Ama normal sigorta secenekleri icin 1 Kasim-15 Ocak arasi kayit olunabiliyor diye biliyorum. Yazdiklarimi cok kez editlemek zorunda kaldim. Yanlis bilgi vermemek icin. Bu verdigim bilgileride goz onunde bulundurarak asagidaki linkten detaylara bakmanizi tavsiye ederim.

• @Ryback Şimdi araştırdım special enrollment, biraz özel durumları içeriyor, yani ilk kez eligible olacakları kapsamıyor diye anladım. Zira ben Eylül.2024 ‘te green cardı aldım, Mart.2025 tarihinde denedim ve eligible oldum. Ha sigorta poliçesi seçmedim ayrı konu ama halen Healthcare ‘dan bir sigorta seçsene bak dünyanın binbir türlü hali var gibisinden emailler geliyor.

• @erenotti Normalde 1 Kasim - 15 Ocak harici kayit olamamaniz lazim. Ben hic denemedim bu tarihler disinda. Yeni gelen gocmenler special enrollment tan faydalanabiliyor diye biliyorum. Subat ayinda ilk girisi yapmis birini, 1 yil bekletemezler.

• @hDundar Sayın hocam, sorularınızı agresif bir şekilde soran siz olduğunuz için bende o şekilde bir cevap verme gereği hissettim. Zira verdiğim cevap şeklinin çok hoş olmadığının bende farkındayım. Bu platformu sosyal medya kanallarındaki postların altına yazılan yorumlarla karıştırmayın. En Amerikalı benim gibi (çok trajikomik), hiç kimseye üstünlük taslama gibi bir derdim yok, ülkede tutunmanın ve tutunurken bu süreçte de insanlara yardımcı olmanın derdindeyiz, forumda genelde de yardım eden taraftayım, bunu iletilerime bakarsanız anlarsınız. Birçok kişiye de dokunup, yardımcı olmuşumdur.

• ⭐⭐⭐⭐

@erenotti @Ryback bilgilendirici paylasimlariniz için teşekkürler, elinize sağlık.

@hDundar bende bildiğim kadarıyla aşağıya özetliyorum, belki yardımı dokunur size, ayrıca geçmiş olsun. Her kişinin özeli ve profili doğrultusunda farklılıklar olabileceği için en doğru cevapları https://www.healthcare.gov sitesinde bulabilirsiniz. Buna rağmen istediğiniz çözüme kavuşamaz iseniz bu konuda ücretli destek veren “Healthcare Solutions” sigorta acenteleri var, eyaletinizde Google’dan yardım alarak size en yakın olanını bularak bilgi edinebilirsiniz profiliniz özelinde.

Open Enrollment Periyodu: 11/1 - 1/15 arasında. 12/15 tarihine kadar enroll olursanız sigortaniz 1/1 itibariyle başlar. 12/16-1/15 arası enroll olursanız sigortaniz 2/1 itibariyle başlar. Paketlere https://www.healthcare.gov adresinden bakabilirsiniz.

Special Enrollment Periyodu: Asagida yaşanan durumlar halinde, olayın yaşandığı tarih itibariyle 60 gün içerisinde beyan ederek ve kanitlayarak talebiniz kabul edilirse enroll edebilirsiniz, zamanlama sınırlaması yok.

-Losing job-based health coverage (e.g., quitting, layoffs, reduced hours).
    -Moving to a new state or ZIP code.
    -Getting married/divorced or having a baby.
    -Aging off a parent’s plan at 26.

Medicaid/CHIP: Periyod sınırlaması yok, cogu eyalette sınır olarak uygulanan aylık gelirinizin $1.732 (federal poverty level’in %138’i) altında olduğunu beyan etmeniz durumunda hak kazanabilirsiniz, gelir sınırı konusunda yaşadığınız eyalet özelinde resmi yönergeleri veya ChatGPT veya Deepseek’den de bilgi alabilirsiniz ön bilgi olarak. Bir sonraki vergi beyan döneminde geliriniz bahsi geçen beyaninizin üstünde olduğu tespit edilirse aradaki fark sizden talep edilir.

• Ilk defa basima gelen bir olayi paylasmak isterim. Ayrica tecrubesi olan varsa lutfen paylassin. 1 yili askin suredir vatandasiz.
    Son yillarda begendigimiz bir sirketin paketini her zamanki gibi market place den yeniden aldik. Daha once kizimiz da bu paketteydi ve bu sorunu yasamadik.
    Ancak bu sefer sistem kizimizi (9 yas) - gelir seviyemiz degismedigi halde- medicare icin ayirip otomatik olarak onun adina basvuru yapti. Menulerde cikis bulamadigimdan o gun icin elimden birsey gelmedi. Bir ay sonra medicare, basvuru benim adima gibi bana red verdi ki o arada ben sigortali oldum zaten. Kizimin ise hic bir yerde kaydi gorunmuyordu. Ne sigorta tarafindan ne de TexasBenefits tarafindan telefon gorusmelerinde dogru bilgiye ulasamadim.
    Sigorta ozetle merketplace den cozmelisiniz diyor, medicare tarafi basvurunuz ulasmamis diyor (market place iletmis sozde), market place de ise state agent sizi arayacak diyor. Ayrica olaganustu haller icin olan basvuru icin medicare sizi reddetmis olmali dediler.
    Medicare icin yeniden basvuru yaptim, zaten kazanc tutmadigi icin reddolunacak bu basvuruyu sirf red almak icin yaptim ve red aldim (Kizim adina).
    Tamamen otomatik isleyen sureclerde surekli bir aksama, bilgi eksikligi, hatali islemler ve cozumsuzluk hakim.
    Buna benzer tecrubesi ve/veya cozum onerisi olan var mi?
    Sistem oyle kotu ki, bu arada cocugun sigortasiz kalmasina neden oluyor ve umursamiyorlar.

• Merhabalar,
    Sigortasiz bir sekilde EMS ile hastane ziyaretinin yol actigi masrafi fikir vermesi adina paylasmak isterim:
    Interstate yolda vucudumda hisstegim bir rahatsizliktan dolayi kenara cektim ve 911 i aradim. Ambulans yonlendirdiler, sanirim EMS diye geciyor kisaltmasi. 10 dakika icinde bir ekip geldi, sorunu anlattiktan sonra apar topar hastaneye goturduler. Hastanede MR cekildi, bir kac test yapildi ve doktor muayanesi gerceklesti. Cok sukur bir problem cikmadi. 4 saat gibi bir surenin sonunda hastaneden cikis yaptim. Ucret icin sordum ama henuz soyleyemediklerini, fatura(lar)in posta adresime gonderilecegini belirttiler.
    Ilerleyen haftalarda su sekilde faturalar peyderpey elime ulasti:
    1.Ambulans ucreti : 702 usd
    Burada EMS itfaiye dolayisiyla da belediye bunyesi altinda calisiyor
    2.Laboratuvar : 40 usd
    4.Hastane (MR,Acil odasi, EKG vs.) : 2743 usd
    (Normalde 8573 usd imis ama sigortasiz oldugum icin sozum ona indirim yapmislar. Tipik bir ornek sisirilmis rakamlar uzerinden yapilan indirimler)
    5. Acil servis doktoru : 1711 usd
    Doktorlar ayri bir cari altinda calisiyorlar sanirim.

Evet gordugunuz gibi, denize dustunuz etrafiniz kopek baliklari tarafindan sarildi. Yanlis anlasilmasin herhangi bir saglik calisanina degil lafim. Oyle bir sistem kurulmus ki, kimden ne koparirsak kardir anlayisi. Bir an faturalarin ne zaman bitecegini dusunmeye basladim, cunku tam bitti herhalde derken bir tane daha geliyordu. Mesela kaldiginiz odanin temizlik maliyeti ABC cleaning sirketinden diye bir fatura gelse artik sasirmayacaktim.

Faturalarin bittigine kanaat getirdikten sonra pazarlik email ve telefonlarina basladim. Ozetle ambulans vade farksiz 9 taksite, hastane 24 taksite, doktor faturasi pesin odeme ile 100 usd ye 🙂 mutabakata vardik. (Kimden ne koparirsak soylemimin ispati)

Hastanenin finans yardimi programi var, orayi da bir ara inceleyip icime sinerse basvuru yapacagim.
    Bu arada mukerrer faturalandirma olabilir diye sorgulamami da yaptim cunku bu sekilde hatalar olabiliyormus. Ornegin hem hastanenin hem laboratuvar sirketinin ayni kalemi faturalamasi gibi.
    Faturalari da ekleyecegim, merak edenlere faydasi olur.
    Hastane lokasyonu: Nashville, Tennessee

• @hakan4259 Cok gecmis olsun. Bir saglik sorununuzun cikmamis olmasi en onemlisi.

• @Ryback teşekkür ederim, tabii ki o anlarda masraf vs. ikinci planda.

• Merhabalar,
    Son aylarda ABD ye girenlerden marketplace ten sağlık sigortası yaptıran oldu mu. Göçmenlik statüsü etkilemesinden korktuğumuz için emin olamadık. 15 ocağa kadar yapılıabiliyor başvurular. Normal özel sigortlar çok pahalı geldiği için mecbur marketplace deneyeceğiz gibi ama malum ülkenin göçmen politikaları sebepli şu ara biraz endişelendik. public charge sayılmıyor olsa da. deneyimlerinizi merak ettim

• @denizezgi yani birkaç arkadaşda yazdı. İleride vatandaşlıkta karşınıza çıkar diye ama ben anlamadım. Göçmenler için yasak ise bu zaten yapılamaz, benim gördüğüm kanunlar açık ne yapabilirsin ne yapamazsın belli yasak olan bir şeyide green cardlıya devlet önermez diye düşünüyorum. Biz PA da compassdan başvuruda bulunduk cocuklarıma medicad çıktı eşim ve benim uygun olmadığımı bildirdiler (sebebi gelir durumu düşük ama en az 5 yıl PA da oturma şartı saglanmadı diye yazmışlar) ve bize penni den düşük ücretler ile alabileceğimiz saglık ve diş planlarına yönlendirdiler. Bu yönlendirmeyi de kod ile yaptılar. Bence yasal olmayan veya bize uygun olmayan bir durum olsa bunu zaten yararlanmazsınız diye bildiriyorlar. Eşim ve ben penni den saglık sigortası yaptırdık baya geniş kapsamlı iki kişi için aylık 38 dolar, diş planıda güzel bir plan oldu aylık 18 dolar oldu.

• @akara Compass oraya özgü bir kuruluş sanırım. Ben online dan başvuruyu başlattım ama plan seçme konusunda biraz kafam karıştığı için pazartesi bir healthcare klinikte assister ile bakmayı düşünüyorum. Hangi plan bize daha uygun vs gibi. Bana online başvurudan sonra bazı belgeler için notice pdf i geldi. kimlik doğrulaması için. Başvuruyu yaptığımızda SSN lerimiz henüz gelmemişti. Belki ondandır. Ama ne tür belgeler gerekiyor. Sizden birşey istediler mi? Ekstra yanımızda onlarla gidelim dedik. Çünkü zaten 15 ocak son. bi anda belge koşturup tarihi de kaçırmak istemiyoruz.

• @denizezgi biz başvuruyu on line yaptık. Her türlü bilgi isteniyor ssn, Green card , gelir durumu, kira, elektrik faturası, araç varmı? Size çeşitli adımlarda sırular soruluyor. Belgeyi yükleyince size telefon ile bir görüşme tarihi planlıyor. O görüşmeden sonra alabileceğiniz yardımlar size bildiriliyor. Bu PA özelinde olabilir ama bulundugunuz eyalette buna benzerdir tahminim. Bu compass başvurusu her türlü yardım için temel oluyor. Başka nereye başvurursanız bilgileriniz otomatik geliyor. Yıl sonunda yani 6 ayda bir size tekrar form gönderilir bilgilerde değişiklik varmı diye check yapılıyor. Bu arada plan içinde bize başlangıçta olarak silver planlarını tercih edin diye özellikle söylediler.

• @denizezgi Yaptırın. Public charge, ABD göçmenlik hukukunda, bir kişinin devletin geçim desteğine bağımlı olup olmadığına bakılan bir değerlendirmedir. Ama her kamu desteği public charge değildir. Healthcare gov’da kullanılan premium tax credit (PTC) public charge değerlendirmesine girmez, sosyal yardım (welfare) sayılmaz ve ileride vatandaşlığınız için (naturalization) bir sorun teşkil etmez. Bu durum USCIS tarafından açıkça belirtilmiştir. Çünkü bu destek nakit yardım olmadığı için kişiyi geçindirme amacı taşımaz, vergi sistemi üzerinden verilen bir vergi indirimi veya sübvansiyondur.

Ancak bazı sağlık yardımları public charge olabilir, karıştırılmaması önemli, bunları iyi öğrenmek lazım.
    Public charge olanlar:
    • Medicaid yani uzun süreli bakım için örneğin huzurevi, nursing home vs.
    • Cash assistance (SSI, TANF gibi)

Benim örneğim de şu:
    Ben DC’de yaşıyorum, burası eyalet statüsünde olmadığı için Healthcare gov burda geçmiyor, DC Health diye kendi sağlık sistemi var. Şuanda çalıştığım işyerim Nisan ayı gibi beni sağlık sigortası kapsamına alacağı için bu arada (3-5 ay) sigortasız kalmamak adına bir başvurayım bakayım dedim, tüm belgelerimi yükledim (residency, paystub, immigration etc). Önce $680 tax credit onaylandı, sonra yanlışlık yapmışız, halen değerlendiriyoruz diye notification yolladılar ve tax crediti iptal ettiler, şaka gibi 😃
    Bende bunun üzerine Türkiye’deki aile hekimi/sağlık ocağı sistemine benzer, oturduğum eve 0.5 mile uzaklıkta MedStar diye bir klinikten ücretsiz üyelik aldım, Healthy DC Plan böyle mini bir plan da sunuyor, tamamen ücretsiz, 0 deductible, copay, vs vs. Yani örnek veriyorum, grip oldunuz - antibiyotik mi yazdırmanız lazım, acil fenalaştınız mı, parmağınız mı kırıldı, mideniz mi zehirlendi gibi gibi ayaklı tedavi ve rahatsızlıklarda ve rapor yazdırmada gayet iş görecek bir plan. Sizde Healthcare’den bakınız, eğer böyle planları varsa yaptırabilirsiniz, zira PTC kullansanız bile fark ödeyebilirsiniz, deductible vs yani o kadar hastane kullanan biri misiniz onu düşünün.

Şüpheli bir hastalık durumunda zaten basar Türkiye’ye giderim diye düşünüyorum, Allah’tan Türküz ve böyle bir imkanımız var, elin Amerikalısı napsın, bu sömürü sistemine mahkum.

• Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   ATS16 ATS16 

Benzer Başlıklar

• 3
  • 2
  • 7
  • 53
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

137

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |