Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Arkadaşlar 10 gün önce Florida Nissan bayinden 2.el araç aldık finansman ile 2.000 dolar down payment verdik ödemelerimiz yazıldı aylık ödemeler hepsi.Evrakları imzaladık arabayı aldık çıktık.10 gün sonra bizi geri çağırdılar online form doldurduğumuzda ki gelirimiz ile içeri verdiğimiz maaş bordroları uyuşmadığı için banka onay vermemiş başka bir banka ile onay almışlar ama şartlar değişmiş ve eğer bayiye gidip bu anlaşmayı onaylamazsak arabayı 30 gün içinde geri alma hakları olduğunu söylediler.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar lütfen yazabilir mi

• @muratti Bu durum "yo-yo financing" (yo-yo finansmanı) olarak bilinir ve özellikle ABD'de bazı bayiler tarafından uygulanan tartışmalı bir yöntemdir. Araç alındıktan sonra kredi başvurusu reddedildiğinde, bayi yeni bir finansman seçeneği sunar ve genellikle daha kötü koşullarla anlaşma yapmaya zorlar. Yapılması gerekenler:

1. Sözleşmeyi Kontrol Edin

Satış sözleşmesini detaylıca okuyun: İmzaladığınız evraklarda “Spot Delivery Agreement” veya “Conditional Delivery Agreement” gibi bir madde olup olmadığını kontrol edin. Bu maddeler, bankadan onay çıkmazsa bayinin arabayı geri alma hakkı olduğunu gösterebilir.

Finansman şartları değişebilir mi? Eğer sözleşmede, onay çıkmazsa farklı bir banka ile daha yüksek faiz oranlarını kabul etmek zorunda olduğunuz yazıyorsa, yasal olarak bağlayıcı olabilir.

1. Yeni Anlaşmayı Kabul Etmeden Önce Seçenekleri Değerlendirin

Orijinal anlaşma şartlarını bozmaya hakları var mı? Eğer bayinin, anlaşmayı iptal etme yetkisi yoksa, size sunulan kötü koşulları kabul etmek zorunda değilsiniz.

Arabayı iade edebilir misiniz? Eğer eski anlaşmaya bağlı kalmak istemiyorsanız ve bayinin bunu iptal etme hakkı varsa, arabayı geri vermek bir seçenek olabilir.

1. Alternatif Finansman Araştırın

Kendi kredinizi sağlayın: Eğer bayi kötü bir anlaşma sunuyorsa, bankanızdan veya kredi birliğinizden (credit union) kredi alıp daha iyi şartlarla ödeme yapabilirsiniz.

Başka bir finansman bulun: Eğer kredi puanınız uygunsa, başka bir bankadan finansman alıp bayiye yeni ödeme yapabilirsiniz.

1. Tüketici Haklarını Araştırın

Tüketici Hakları Bürosuna (CFPB - Consumer Financial Protection Bureau) şikayette bulunabilirsiniz.

Florida eyalet yasalarına göre haklarınızı öğrenin. Her eyaletin farklı yasaları olabilir ve bazıları bu tür uygulamalara karşı ek korumalar sağlayabilir.

Bir tüketici avukatına danışın. Eğer bayinin yaptığı yasa dışıysa veya aldatıcı bir işlem içeriyorsa, bir avukat aracılığıyla hakkınızı savunabilirsiniz.

1. Bayinin Tehditlerine Dikkat Edin

Zorbalık yapıyorlarsa dikkatli olun. Bayi sizi baskı altına almak için “Arabayı çekip alırız.” gibi tehditlerde bulunabilir. Ancak sözleşmede böyle bir yetkileri yoksa bunu yapamazlar.

Daha kötü bir anlaşmayı imzalamadan önce iyi düşünün. Size sunulan yeni finansman seçeneklerini kabul etmeden önce hesaplayın ve bir avukatla konuşun.

Özet: Öncelikle sözleşmeyi kontrol edin, şartları değiştirip değiştiremeyeceklerini öğrenin ve kötü bir anlaşma sunuyorlarsa kabul etmek zorunda olmadığınızı bilin. Alternatif finansman yollarını değerlendirin ve gerektiğinde yasal destek alın.

Alintidir - ChatGPT

• Arkadaşlar merhaba. yaklaşık 1 ay önce tx taşındım. Türkiyede hiç araba kullanma ihtiyacım olmadığı için bakmamıştım çok da anlamıyorum ama burada işe gidip gelmek için bir arabaya ihtiyacım var. Houston çevresinde aylık ödeme ile araba alabilecegim dealer vs bilen var mı yada boyle bir sey mumkun mu acaba ?

• @bzbsr Yıllardır bu forumda olan ve bu başlık altında da tecrübelerini paylaşan Kadir Bey aynı zamanda Houston'da oto galeri işletiyor.
    https://yesilkartforum.com/forum/user/semavi
    İşletmesinin internet adresi de bu:
    https://www.zoramotors.com/
    Şahsen YouTube videolarını da takip ediyorum. Ben bakmadan geçmeyin derim. Her şey gönlünüzce olsun.

• @Manushaqe sigortani istedigin tarihte baslatip istedigin tarihte iptal edebilirsin...misal senelik 1200 dolar ise 3 ay sonra iptal edersin 900 dolarini geri verirler, sen de sigortasiz hayatina devam edersin....

• ⭐⭐⭐⭐

@ismailayaz araç trafikte olmasa bile sigortasız olduğu dönemde cezası bulunan eyaletler var buna dikkat etmek lazım, hatta bazı noktalarda bildiğim kadarıyla sigortanı iptal ettirmek istersen firma senden yeni yaptırdığın sigortayı sunmanı istiyor

• @Emre-Kurtulmuş Register etmiyorsun kullanmadigin arabayi, dolayisi ile sigorta gerekliligi de yoktur. Register edersen sigorta gerekliligi baslayabilir. Tamirhanede veya parkta duran arabayi da register etmenin bir alemi yoktur

• ⭐⭐⭐⭐

@ismailayaz aracı alırken mecbur registeration yapacaklar yada hali hazırda registeration edilmiş olacak zaten nasıl register etmemeyi planlıyorsunuz

• @Emre-Kurtulmuş Eger araci hep kapali bir garajda veya arka bahcede tutacaksaniz, yani trafige cikmayacak veya yol uzerinde park edilmeyecekse, eyaletine bagli olarak registration yapmadan idare edebilirsiniz.

• Ford Bronco kullanan var mi? Dusunceleriniz nelerdir?

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea

Aktif kullanmıyorum, test sürüşü yaptım 2 ayrı kez. Aracın dışarıdan görünüşü ve bagaj bolumune yükleme kolaylığı düşünülünce kusursuz. Eruption Green, Hot Pepper Red Metallic Tinted ve Shadow Black rengini çok beğenmiştim.

Kişinin zevkine ve tercihine bağlı kalmakla beraber ön konsolda kullanilan plastik donanım ve yüksek hızda (65-70 mph) kabin içine gelen yol sesi beni mutsuz etmişti. Yakıt tüketimi tartışmaya açık kişinin bütçesine göre değişir ve bu kategorideki diğer araçların ortalama tüketimi ile kıyaslamak lazım.

• ⭐⭐

@MySea Benim icin ciddi hayal kirikligi oldu, kaza testlerinde vasati asamayan performansi ise direkt arkami donup gitmemi sagladi.

• 2023 yili Ford Bronco var bir tane, 17k mileage ve $32k istiyor. Merak ettim nasil diye. Bana fazla uymuyor, Ford kullanip da cok memnun olana fazla rastlamadim

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea keşke Ford Flex’in üretimini tekrar yapsalar ama resmi olarak sonlandırdılar ve efsane geri donmeyecek 😞

https://www.ford.com/suvs-crossovers/flex/2019/

• @Emre-Kurtulmuş yok oyle bisey, ben arac satin alabilirim 10 sene register ettirmeyebilirim istersem 11. sene gider register ettiririm...

• Hasar ve araç hakkında düşünceleriniz nelerdir arkadaşlar? Memnun kalırsam uzun süre satmayı düşünmediğimi belirterek yorumlarınızı bekliyorum.

Ekran görüntüsü 2025-03-23 152031.jpg

https://www.hgreg.com/used-car/lincoln-mkz-2017-for-sale-72950851

• @kngslyr06 kac burdan

• ⭐⭐⭐⭐

@EasternStar, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

@MySea Benim icin ciddi hayal kirikligi oldu, kaza testlerinde vasati asamayan performansi ise direkt arkami donup gitmemi sagladi.

@MySea Ford Bronco ve Jeep Rubicon, bunlar safkan arazi araclaridir. Bunlar SUV degil arazi araclaridir. Bunlari SUV'lardan ayiran bir kac ozellikleri vardir: 1) Merdiven sasi vardir 2) Arazi sanzimanlari vardir. 3) Gercek difransiyel kilitleme yapabilirler.

Normal araclar ve SUV'lar monokok sasidir. Yani aracin butun govdesi sasisidir. Sunun gibi:
    902e29f1-842b-4e22-a21e-fae2d2106720-image.png

Merdiven sasilerde ise adinda da anlasilacagi gibi aracin sasisi merdiven seklinde agir bir metal yapidir. Aracin geri kalan govde ya da kupasi bu sasi uzerine oturtulur. Sunun gibi; Bronco sasisi
    10c6e94f-f115-4be6-882a-439b085d5946-image.png
    Bu sasiler araca esneklik, artikulasyon ve dayaniklilik verir. Yolun duzgun olmadigi engebeli, cukurlu, zorlu bir yerde aracin 4 tekeri surekli yere basar ve yol sebebiyle arac capraz burulmaya, gerilmeye maruz kalmaz, butun zorlanmayi, esnemeyi kupa ya da kabin degil sasi karsilar. SUV'larda ise, arac capraz burulmaya maruz kalacak bir yol sartina girilirse arac yapisi uzerinde hasarlar olusabilir, kapilar sikisip acilamayabilir, camlar cercevesinden oynayabilir, catlayabilir, kaynak ve percinleri kirilip gevseyebilir, direkleri egilip bukulebilir vs. Bir kac defa bu sekilde zorlu bir arazi ya da yola giren SUV kisa surede ciddi hasarlar alip konfor ve guvenligini kaybedebilir. Ve surekli sorunlar cikartmaya baslar. Araziye girecek arac uzerinde bu tur kalici hasarlar olusmamasi icin merdiven sasi uzerine insa edilmesi gerekir. Pick-up ya da Truck'lar da bu yuzden merdiven sasidir.

Arazi sanzimani ve kilitleri aracin arazide hareket kabiliyetini artirir. Kullandiginiz herhangi bir SUV'un (Kia, Hyundai, Toyota, Ford, Honda, GMC, Chevy vs) bir sekilde tekerlerinden sadece birinin yerle temasi kesilirse veya patinaja duserse o arac hareketsiz kalir. Motordan gelen butun donme gucu yere temas etmeyen ya da tutunamayan serbest, bosta donen tekere aktarilir, diger tekerler hareketsiz kalacagi icin arac da hareketsiz kalir. Patinaj olayi herkesin basina gelmistir, camurlu, buzlu veya kaygan bir zeminde tekerlerden biri patinaja dustugunde aracin gitmedigini deneyimlemissinizdir. Aractan inip baktiginizda mesela on tekerleden biri deli gibi donerken diger on tekerde hic hareket yoktur. Butun motor gucu bosta donen tekere gider. Her iki tekerin donebilmesi icin difransiyel kilidi gerekir (elektrikli veya pnomatik). Bu araclarin, yani SUV'larin hic biri gercek anlamda 4x4 degildir. Difransiyelleri kilitleyemeyen hic bir arac 4x4 olamaz. "4 wheel drive" farkli 4x4 farkli bir seydir. Difransiyel kilidi sadece bir aks uzerindeki tekerlerin kilitlenmesi degildir, ayni zamanda on ve arka akslari da birbiriyle kilitleyebilme ozelligidir ki bunun icin arazi sanzimani gerekir. SUV'larda arazi sanzimani yoktur.

Araclarin arazi kabiliyeti arttikca konfor ve guvenlikleri azalir. Konfor ve guvenlik artikca arazi araci ozelligi azalir. Bronco ve Rubicon bunun dengesini bulabilmis iki modeldir.
    Arazide isiniz varsa ve arazide kalmadan, uzulmeden , basniza bir is acilmadan gidip gelmeniz gerekiyorsa Truck, Bronco, Rubicon isinizi gorur, amaciniza uygundur. Asfalttan inmeyecekseniz diger konforlu SUV''lardan begendiginiz herhangi birini alin, Bronco, Rubicon gibi araclarin arazi araci ozelliklerinin getirdigi maliyetleri nedeniyle yuksek fiyatlarini odemeye gerek yok. Kullanmayacaginiz ozellikler icin neden 15-20-30K daha fazla odeyeceksiniz ki? Ustelik konforlari da SUV'lara gore dusuk olacak.

• @ismailayaz anlamadım

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

142

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |