Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @Karagoz Geri dönüş ve bilgilendirme için çok teşekkürler... Ben Amerika'ya turist vizesi ile geldim. AOS başvurusu sırasında Geçici çalışma iznine başvurmuştum. Geçici çalışma iznim Temmuz'da , GC ise Ağustos 'da geldi. (GC onaylanma Temmuz Sonu) Aslında ikisi de temmuz diyebiliriz. O zaman 2025 yılında beyan yaparken bunlara dikkat ederek yapacağım.


  • @Redbeard Turist vizesiyle geldiniz ama AOS basvurusunu turist vizesiyle yapamazsiniz. DV lottery mi kazanmistiniz? Yoksa bir ABD vatandasiyla evlilik mi yaptiniz? Sonucta AOS basvurusunu yaptiginiz anda artik vergi mukellefi oldunuz demektir. O tarihten itibaren bildirimde bulunmaniz gerekir. Calisma izniniz ve green cardiniz onaylandigi tarihin vergi bildirimiyle alakasi yoktur. Vergi mukellefiyetiniz, turist statunuzden ciktiginiz andir. AOS basvurusu, size gecici oturum hakki verir. ABD kanunlarina gore vergi bildirim zorunlugu calisip calismadignizla veya kazanc elde edip etmeginizle ilgili degil, ABD'de oturum hakki ile alakalidir.
    Yasal olarak oturum hakkini ya bir is vizesiyle (E2, L1, H1,O1 vs...) ya da AOS basvuru ile baslar. Evlilik yaptiysaniz, o zaman evlilik tarihini baz almaniz gerebilir, ondan emin degilim.
    Not: Ben avukat degilim, lutfen verdigim bilgileri deneyim paylasimi olarak aliniz. Hak magduriyeti yasamanizi istemem.


  • @Karagoz Sn.Karagoz öncelikle vakit ayırıp yorumlarınızı yazdığınız için çok teşekkürler. İmzamda görüleceği üzere DV kazananıyım. Turist vizesi ile Amerika'ya gelip, AOS yaparak green card'ımı aldım. 2025 de Temmuz ayını dikkate alarak beyanımı yapacağım gibi görünüyor. Tekrar yardımlarınız için çok teşekkürler. Syg...


  • @Redbeard Aaaa, o imzadaki bilgiler DV lottary kazananlarin imzasi mi? USCIS case numaralari IOE/MSC gibi 3 karfle baslar, sonra numarayla devam eder. Ben hic DV kazanmadigim icin bilmiyordum, kusura bakmayin.
    Neyse, bu durumda dedigim gibi, AOS basvurusunun kabul edildigi tarihten itibaren vergi mukellefisiniz. EAD kartiniz gelmistir, onun uzerindeki tarihi baz almayiniz, AOS basvurunuzun USCIS tarafindan isleme alindigi (onaylandigi degil) tarihi dikkate almalisiniz.
    Hayir olsun yeni hayatiniz.


  • @Karagoz estağfurullah , estağfurullah ne kusura olur mu öyle şey. Tekrar teşekkürler yanıtlarınız için... Çok teşekkür ederim. Size de güzel bir hayat dilerim... Syg...


  • Amerikan vatandaşı ama Türkiye de çalışıyor, bunun için Amerika vergi istiyor mu? Nasıl beyan edilecek ? Aylık gelir yani maaş, Türk Lirası..


  • @Ayşe-Gülözer0 Her yil sonunda tax return yani vergi beyani yapacak.


  • @Ayşe-Gülözer0 Online websiteleri den yapilabilir. Turbotax, taxslayer, taxact gibi sitelerden birisi kullanilabilir.


  • çok teşekkür ederim, cevabım gecikmeli oldu kusura bakmayın, uzun süre sayfaya girip bakamadım...


  • @serlinkonakciyan Merhaba, acaba vergi beyaninizi nasil yaptiniz, yaparken bir muhasebeciyle calistiniz mi? onerileriniz var mi?


  • Merhaba herkese, Temmuz 2024’te Green Card’imizi aldik ve Turkiyeye donerek isimize devam ettik. Yil sonuna kadar da Turkiye’de calistik. Bu sure icin vergi beyani yapacagim. Bu konuda bize danismanlik verebilecek olan, onerileri olanlar varsa bekliyorum. Simdiden cok tesekkurler


  • @sisi_yd ChatGPT'nin $20'lik ucretli uyeligini alin. Durumunuzu anlatin o size yardimci olur.

    Uygulamasi ile bedava vergi beyaninizi halledersiniz.
    Oyle danismanlik falan odeyecek bir durum ancak gayrimenkul satiso, sirket hisse satisi gibi seyler varsa gerekli olur ki bana kalsa onlari bile ChatGPT halleder.

  • ⭐⭐

    @sisi_yd, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi

    Merhaba herkese, Temmuz 2024’te Green Card’imizi aldik ve Turkiyeye donerek isimize devam ettik. Yil sonuna kadar da Turkiye’de calistik. Bu sure icin vergi beyani yapacagim. Bu konuda bize danismanlik verebilecek olan, onerileri olanlar varsa bekliyorum. Simdiden cok tesekkurler

    Size uygun olan TurboTax sürümünü satın alıp kendiniz yapabilirsiniz. Bu hizmeti içeren bir paketi alırsanız vergi danışmanlarına soru sorma imkanınız da oluyor. Buradaki referanslı bağlantıdan alırsanız %20 indirimden yararlanabilirsiniz.

    Bir vergi danışmanının vergi bildiriminizi sizin adınıza yapmasını istiyorsanız bu konuda IRS'in resmi sitesinde bazı tavsiyeler ve bilgiler yer alıyor, göz atabilirsiniz.



  • @levantino70 Bu konu beni cok zorluyor. Turkiye'den aldigim emeklilik maasimin ABD'de vergiye tabii olmadigini anladim. Ama IRS'e gore greencard sahibi olarak butun gelirlerimi bildirmek zorundayim. Eger bildirmezsem suc islemis olacagim. Ama vergi alinmamasi gerektigini nasil bildirecegimi bulamadim.
    Fikri olan var mi?


  • @Karagoz biz bunu muhasebeciye sormustuk, o da TRdeki maaslardan daha once yapilan kesintileri nasil beyan edeceksiniz , onlari ABD deki vergiden tax credit almka gerek ve bu islem cok zor o nedenle pek kimse bildirmiyor demisti.


  • Türkiye’de aktif şirket sahipleri için bu durumlar nasıl oluyor bilen var mıdır ?


  • Emekli maaslari (SGK ve Bagkur), ABD-Turkiye arasi 1998'de yururluge giren "ABD ile Çifte Vergilendirme Önleme Anlaşmasi" 18.maddesine gore vergiden muaftir. Ama 1040'ta bildirilmek zorundadir. Bu bildirim zorunlulugunu cozmenin en kolay yolu, 1040 uzerindeki 5a'ya elde edilen gelirin dolar karsiligini, 5b'ye ise 0 (vergiye tabii tutar) yazarak, ilgili anlasmayi aciklamaya eklemektir. Ancak, en pahali TurboTax ile bile bunu yapamadim. 1040'i manual doldurmak da zor ve riskli geldi.
    Bu nedenle bu yil, her zaman oldugu gibi emekli maasimi bildirmeden CashApp ile vergi islemlerimi tamamladim.
    Ama hemen arkasindan sanki bir yanlisligi duzeltir gibi 1040-X formu ile 5a ve 5b'yi duzeltip, aciklamaya da anlasma adini ve madde 18'i yazarak e-file ettim (haftaya edecegim).
    Ayrica, greencard sahipleri icin, FBAR, FATCA ve finCEN kisaltmalarini bilmeyenleri uyarmak isterim. Bunlari arastirin ve gerekli islemleri yapin. Zira vatandaslik surecinde karsiniza ciddi birer engel olarak cikabilir.


  • Bu ileti silindi!

  • @evr42, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi

    Türkiye’de aktif şirket sahipleri için bu durumlar nasıl oluyor bilen var mıdır ?

    Ben biliyorum. Neyi merak ediyorsun? TR sirketinden huzur hakki, maas, kar dagitimi yapiyorsan bildirmen gerekiyor. Hisse satisi, ozellik A.S. hisse satislarinin vergilendirmesi kritik, zra TR'de vergilendirilmiyor ama ABD'de vergilendiriliyor.
    Sana ne lazim?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

153
Çevrimiçi

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum