@Ryback cok tesekkurler detayli anlatim icin!
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Türkiye'den gelen gelir için vergi
-
@Karagoz Geri dönüş ve bilgilendirme için çok teşekkürler... Ben Amerika'ya turist vizesi ile geldim. AOS başvurusu sırasında Geçici çalışma iznine başvurmuştum. Geçici çalışma iznim Temmuz'da , GC ise Ağustos 'da geldi. (GC onaylanma Temmuz Sonu) Aslında ikisi de temmuz diyebiliriz. O zaman 2025 yılında beyan yaparken bunlara dikkat ederek yapacağım.
-
@Redbeard Turist vizesiyle geldiniz ama AOS basvurusunu turist vizesiyle yapamazsiniz. DV lottery mi kazanmistiniz? Yoksa bir ABD vatandasiyla evlilik mi yaptiniz? Sonucta AOS basvurusunu yaptiginiz anda artik vergi mukellefi oldunuz demektir. O tarihten itibaren bildirimde bulunmaniz gerekir. Calisma izniniz ve green cardiniz onaylandigi tarihin vergi bildirimiyle alakasi yoktur. Vergi mukellefiyetiniz, turist statunuzden ciktiginiz andir. AOS basvurusu, size gecici oturum hakki verir. ABD kanunlarina gore vergi bildirim zorunlugu calisip calismadignizla veya kazanc elde edip etmeginizle ilgili degil, ABD'de oturum hakki ile alakalidir.
Yasal olarak oturum hakkini ya bir is vizesiyle (E2, L1, H1,O1 vs...) ya da AOS basvuru ile baslar. Evlilik yaptiysaniz, o zaman evlilik tarihini baz almaniz gerebilir, ondan emin degilim.
Not: Ben avukat degilim, lutfen verdigim bilgileri deneyim paylasimi olarak aliniz. Hak magduriyeti yasamanizi istemem. -
@Karagoz Sn.Karagoz öncelikle vakit ayırıp yorumlarınızı yazdığınız için çok teşekkürler. İmzamda görüleceği üzere DV kazananıyım. Turist vizesi ile Amerika'ya gelip, AOS yaparak green card'ımı aldım. 2025 de Temmuz ayını dikkate alarak beyanımı yapacağım gibi görünüyor. Tekrar yardımlarınız için çok teşekkürler. Syg...
-
@Redbeard Aaaa, o imzadaki bilgiler DV lottary kazananlarin imzasi mi? USCIS case numaralari IOE/MSC gibi 3 karfle baslar, sonra numarayla devam eder. Ben hic DV kazanmadigim icin bilmiyordum, kusura bakmayin.
Neyse, bu durumda dedigim gibi, AOS basvurusunun kabul edildigi tarihten itibaren vergi mukellefisiniz. EAD kartiniz gelmistir, onun uzerindeki tarihi baz almayiniz, AOS basvurunuzun USCIS tarafindan isleme alindigi (onaylandigi degil) tarihi dikkate almalisiniz.
Hayir olsun yeni hayatiniz. -
@Karagoz estağfurullah , estağfurullah ne kusura olur mu öyle şey. Tekrar teşekkürler yanıtlarınız için... Çok teşekkür ederim. Size de güzel bir hayat dilerim... Syg...
-
Amerikan vatandaşı ama Türkiye de çalışıyor, bunun için Amerika vergi istiyor mu? Nasıl beyan edilecek ? Aylık gelir yani maaş, Türk Lirası..
-
@Ayşe-Gülözer0 Her yil sonunda tax return yani vergi beyani yapacak.
-
@Ayşe-Gülözer0 Online websiteleri den yapilabilir. Turbotax, taxslayer, taxact gibi sitelerden birisi kullanilabilir.
-
çok teşekkür ederim, cevabım gecikmeli oldu kusura bakmayın, uzun süre sayfaya girip bakamadım...
-
@serlinkonakciyan Merhaba, acaba vergi beyaninizi nasil yaptiniz, yaparken bir muhasebeciyle calistiniz mi? onerileriniz var mi?
-
Merhaba herkese, Temmuz 2024’te Green Card’imizi aldik ve Turkiyeye donerek isimize devam ettik. Yil sonuna kadar da Turkiye’de calistik. Bu sure icin vergi beyani yapacagim. Bu konuda bize danismanlik verebilecek olan, onerileri olanlar varsa bekliyorum. Simdiden cok tesekkurler
-
@sisi_yd ChatGPT'nin $20'lik ucretli uyeligini alin. Durumunuzu anlatin o size yardimci olur.
Uygulamasi ile bedava vergi beyaninizi halledersiniz.
Oyle danismanlik falan odeyecek bir durum ancak gayrimenkul satiso, sirket hisse satisi gibi seyler varsa gerekli olur ki bana kalsa onlari bile ChatGPT halleder. -
@sisi_yd, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Merhaba herkese, Temmuz 2024’te Green Card’imizi aldik ve Turkiyeye donerek isimize devam ettik. Yil sonuna kadar da Turkiye’de calistik. Bu sure icin vergi beyani yapacagim. Bu konuda bize danismanlik verebilecek olan, onerileri olanlar varsa bekliyorum. Simdiden cok tesekkurler
Size uygun olan TurboTax sürümünü satın alıp kendiniz yapabilirsiniz. Bu hizmeti içeren bir paketi alırsanız vergi danışmanlarına soru sorma imkanınız da oluyor. Buradaki referanslı bağlantıdan alırsanız %20 indirimden yararlanabilirsiniz.
Bir vergi danışmanının vergi bildiriminizi sizin adınıza yapmasını istiyorsanız bu konuda IRS'in resmi sitesinde bazı tavsiyeler ve bilgiler yer alıyor, göz atabilirsiniz.
-
-
@levantino70 Bu konu beni cok zorluyor. Turkiye'den aldigim emeklilik maasimin ABD'de vergiye tabii olmadigini anladim. Ama IRS'e gore greencard sahibi olarak butun gelirlerimi bildirmek zorundayim. Eger bildirmezsem suc islemis olacagim. Ama vergi alinmamasi gerektigini nasil bildirecegimi bulamadim.
Fikri olan var mi? -
@Karagoz biz bunu muhasebeciye sormustuk, o da TRdeki maaslardan daha once yapilan kesintileri nasil beyan edeceksiniz , onlari ABD deki vergiden tax credit almka gerek ve bu islem cok zor o nedenle pek kimse bildirmiyor demisti.
-
Türkiye’de aktif şirket sahipleri için bu durumlar nasıl oluyor bilen var mıdır ?
-
Emekli maaslari (SGK ve Bagkur), ABD-Turkiye arasi 1998'de yururluge giren "ABD ile Çifte Vergilendirme Önleme Anlaşmasi" 18.maddesine gore vergiden muaftir. Ama 1040'ta bildirilmek zorundadir. Bu bildirim zorunlulugunu cozmenin en kolay yolu, 1040 uzerindeki 5a'ya elde edilen gelirin dolar karsiligini, 5b'ye ise 0 (vergiye tabii tutar) yazarak, ilgili anlasmayi aciklamaya eklemektir. Ancak, en pahali TurboTax ile bile bunu yapamadim. 1040'i manual doldurmak da zor ve riskli geldi.
Bu nedenle bu yil, her zaman oldugu gibi emekli maasimi bildirmeden CashApp ile vergi islemlerimi tamamladim.
Ama hemen arkasindan sanki bir yanlisligi duzeltir gibi 1040-X formu ile 5a ve 5b'yi duzeltip, aciklamaya da anlasma adini ve madde 18'i yazarak e-file ettim (haftaya edecegim).
Ayrica, greencard sahipleri icin, FBAR, FATCA ve finCEN kisaltmalarini bilmeyenleri uyarmak isterim. Bunlari arastirin ve gerekli islemleri yapin. Zira vatandaslik surecinde karsiniza ciddi birer engel olarak cikabilir. -
Bu ileti silindi! -
@evr42, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Türkiye’de aktif şirket sahipleri için bu durumlar nasıl oluyor bilen var mıdır ?
Ben biliyorum. Neyi merak ediyorsun? TR sirketinden huzur hakki, maas, kar dagitimi yapiyorsan bildirmen gerekiyor. Hisse satisi, ozellik A.S. hisse satislarinin vergilendirmesi kritik, zra TR'de vergilendirilmiyor ama ABD'de vergilendiriliyor.
Sana ne lazim?
Benzer Başlıklar
153
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum